وقتی قاچاق بازار را می بلعد؛
گردش 300 میلیارد تومانی قاچاق كالا در كشور
براساس اعلام نهادهای بین المللی همچون واحد اطلاعات اکونومیست با توجه به نوسانات اخیر قیمت ارز به نظر می رسد ضمن آنکه واردات کالاهای ارزان قیمت طی ماه های گذشته به کشور به شدت افزایش یافته است میزان قاچاق کالا نیز همزمان با رشد مواجه شده است.
نوسانات اخیر قیمت ارز باعث افزایش قاچاق کالا های ارزان قیمت و سبک به کشور شده و گردش مالی قاچاق كالا در كشور بیش از 300 تومان برآورد شده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، براساس اعلام نهادهای بین المللی همچون واحد اطلاعات اکونومیست با توجه به نوسانات اخیر قیمت ارز به نظر می رسد ضمن آنکه واردات کالاهای ارزان قیمت طی ماه های گذشته به کشور به شدت افزایش یافته است میزان قاچاق کالا نیز همزمان با رشد مواجه شده است.
البته گمرک واردات کالاهای ارزان طی ماه های گذشته تا کنون به کشور را تایید كرده اما میزان افزایش قاچاق کالا را تکذیب می كند.
این در حالی است که عباس معمارنژاد رئیس کل گمرک با اعلام این که قاچاق کالا به کشور کاهش یافته است، اذعان کرد: ارزش کالای قاچاق با رشد 85 درصدی مواجه شده است.
موضوعی که بسیاری از کارشناسان اقتصادی و حتی نهادهای آماری بین المللی نیز این موضوع را تایید می کنند.
گفته می شود میل تاجران و واردکنندگان به واردات کالا از طریق مبادی غیر رسمی و غیر گمرکی باعث افزایش قاچاق کالا ارزان قمیت و سبک در ماه های گذشته تا کنون بوده است.
شواهد عینی حکایت از آن دارد که برخی از واردکنندگان غیر رسمی بدون پرداخت عوارض گمرکی کالا وارد می کنند و با توجه به رشد قیمت دلار سود بالایی کسب می کنند.
پیش بینی ها نشان می دهد با توجه به کاهش درامدهای نفتی و هزینه 120 هزار میلیارد تومانی جاری بودجه، دولت را به شدت نیاز به تامین درامدهای بیشتر از طریق نوسانات ارزی كرده است.
این امر باعث شده تا معادلات قیمت دلار در بازار باعث رشد قاچاق کالا و همچنین ورود کالاهای ارزان قیمت به کشور شود.
بر این اساس آمارهای رسمی نیز حکایت از این امر دارد به گونه ای که رئیس سازمان توسعه تجارت اعلام کرده طی شش ماهه نخست امسال در حدود 95 هزار و 121 ثبت سفارش به رقم 23 میلیارد دلار انجام گرفته است که در مقایسه با شش ماهه مشابه سال گذشته در حدود 9 میلیارد دلار با کاهش مواجه شده است.
در شش ماهه نخست سال گذشته 110 هزار و 121 ثبت سفارش به رقم 32 میلیارد دلار انجام گرفته بود و از نظر ارزش وزنی نسبت به دوره مشابه امسال 7 درصد کاهش یافته است.
براساس آمارهای رسمی در سال 88 حجم قاچاق کالا 20 میلیارد دلار بود که در سال 89 این رقم به 14 میلیارد دلار و در سال 90 به 12 میلیارد دلار کاهش یافت اما امسال هنوز آماری در این زمینه به صورت شفاف ارائه نشده است.
در حال حاضر براساس آمارهای غیر رسمی گردش مالی قاچاق كالا در كشور بیش از 300 میلیارد تومان است.
در این میان تاجران و واردکنندگان طرح شبنم را که از سوی دولت حمایت می شود یکی از عوامل اصلی افزایش آمار قاچاق کالا به کشور دانسته اند.
واردکنندگان طرح شبنم را ناکارآمد و باعث ایجاد انحصار می دانند و بر این عقیده اند که این طرح نمی تواند پاسخگوی مناسبی برای واردات کشور باشد.
علی پیرولی