خبرگزاری کار ایران

سخنگوی وزارت امور خارجه:

دیدار ظریف و اشتون در نیویورک به منزله آغاز مذاکره با 1+5 نیست

دیدار ظریف و اشتون در نیویورک به منزله آغاز مذاکره با 1+5 نیست
کد خبر : ۱۰۳۵۲۶

رایزنی های فشرده ایران برای جلوگیری از وقوع جنگ در سوریه/ سخنگوی اشتون اظهارات مطرح شده را رد کرد/هنوز مذاکره کننده ارشد هسته‌ای مشخص نشده است/شبکه‌های اجتماعی فرصت خوبی برای رساندن صدای حق طلبانه مردم ایران به جهانیان است.

ایلنا: سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری صبح امروز(19 شهریور) در کنار پاسخ به سوالات سیاسی به سوال فرهنگی درباره برداشته شدن اشعار نظامی گنجوی از مزار وی توسط دولت آذربایجان نیز پاسخ داد.

به گزارش خبرنگار ایلنا،  مرضیه افخم سخنگوی وزارت امور خارجه در اولین جلسه خود با رسانه‌های داخلی و خارجی گفت: امیدوارم بتوانیم به ارتباط خوبی که به همت رسانه‌ها و پاسخگویی نسبتاً منصفانه وزارت امور خارجه ایجاد شده است در همین فضای دوستانه ادامه دهیم.

وی همچنین پیش از پاسخ به سؤالات خبرنگاران فرا رسیدن دهه کرامت را تبریک گفت.

رایزنی های فشرده ایران برای جلوگیری از وقوع جنگ در سوریه

سخنگوی وزارت امور خارجه درخصوص مسئله سوریه و تهدیدهای صورت گرفته برای حمله نظامی به این کشور گفت: جمهوری اسلامی با عنوان کشور تأثیرگذار در تحولات منطقه که سیاست اصولی خود را مبتنی بر ثبات و نیت منطقه قرار داده است طی روزهای جاری رایزنی‌های فشرده‌ای را با کشورهای مختلف برقرار کرده و تلاش کرده تا مانع وقوع جنگ و درگیری در این منطقه حساس شود.

افخم با تأکید بر اینکه باید صدایی بلند شود تا صدای جنگ‌طلبان در سوریه کمتر به گوش برسد گفت: وزیر امور خارجه طی رایزنی‌های تلفنی و فعال کردن نمایندگی‌های ایران در کشورهای مختلف این تلاش‌ها را در اولویت قرار داده است. علاوه بر این جمهوری اسلامی مواضع صریح خود را در مورد بحران سوریه به جهانیان اعلام کرده ما تأکید داریم که مخالف خشونت، تروریسم و افراطی‌گری در منطقه هستیم و معتقدیم هرگونه ماجراجویی و نظامی‌گری که تشدیدکننده بحران بوده و اوضاع را از کنترل خارج کند قابل قبول نخواهد بود.

وی درخصوص سفر معاون عربی – آفریقایی وزارت امور خارجه نیز گفت: این سفر نیز در چهارچوب همین رایزنی‌ها بوده است امیدوارم رایزنی‌های جمهوری اسلامی با تمام طرف‌های ضد جنگ در سوریه به نقاط امیدوارکننده‌ای برسد و مسیر را از سمت و سویی که بازگشتی برای آن وجود نداشته باشد متوقف نماید.

سخنگوی اشتون اظهارات مطرح شده را رد کرد

سخنگوی وزارت امور خارجه درخصوص اظهارات بیان شده از سوی کاترین اشتن مبنی بر پیشنهادات 1+5 برای ایران تصریح کرد: تا جایی که ما خبر داریم سخنگوی خانم اشتون به نوعی این اظهارات را رد کرده است اما به هر حال ما امیدواریم 1+5 به آینده نگاه کند و سمت و سوی مذاکرات را به سمت مذاکرات سازنده، جدی و مبتنی بر اراده‌ای راسخ پیش برد.

افخم در پاسخ به سوالی پیرامون راه حل سیاسی ایران برای حل مشکلات سوریه گفت: یکی از مشترکات جمهوری اسلامی و مجموع کشورهایی که مخالف جنگ هستند، بحث دیپلماسی است. ما می‌خواهیم یک ابتکار عمل جدی در بخش دیپلماسی درباره سوریه به وجود بیاید و طرف‌های درگیر در مسئله سوریه پشت یک میز با همدیگر مذاکره کنند و با دیپلماسی به راه حل برسند.

تغییری در مواضع ما برای همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی صورت نگرفته است

سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری با اصحاب رسانه در خصوص اظهارات مدیر کل آژانس انرژی اتمی  در نشست شورای حکام سازمان ملل مبنی بر اینکه ایران باید دسترسی به پارچین را برای بازرسان آژانس میسر کند گفت: همکاری جمهوری اسلامی با آژانس بین المللی انرژی اتمی یک همکاری سازنده وشفاف بوده و تعداد بازرسی هنایی که آژانس از ایسرانداشته در نوع خود کم نظیر و حتی بی نظیر است و ما همواره شاهد اعلام شفافیت و تصریح نظر دبیرکل آژانس در گزارشات بوده ایم مبنی بر اینکه ایران از فعالیت صلح آمیز هسته ای خود هیچ گونه ممنوعیتی نداشته است. قطعا ادعاهای مختلف ملاک ما قرار نخواهد گرفت. ملاک ما گزارش دبیر کل سازمان انرژی هسته ای است ضمن اینکه هیچ تغییری در مواضع صریح ما برای همکاری با اژانس بین المللی انرژی اتمی صورت نگرفته است امیدواریم در 5 مهرماه مسیر گفتگوها در دور بعدی ادامه پیدا کند.

وی در خصوص دیدار فرستاده ژاپن با مقامات ایران نیز گفت: ما گفتگوهای خوبی بین ایران و ژاپن داشتیم و تحرک ژاپن برای رایزنی با ایران به عنوان یک کشور تاثیرگذار در منطقه را حرکت خوبی می دانیم. و امیدواریم تعاملات با ژاپن در سطوح مختلف ادامه پیدا کند.

افخم درباره پیشنهاد روسیه مبنی بر نظارت بین‌المللی بر سلاح‌های شیمیایی سوریه گفت: ما از ابتکاری که در مسکو درباره پایان دادن بحران در این مرحله بیان شد استقبال می‌کنیم و این ابتکار را در چارچوب متوقف کردن نظامی‌گری در منطقه می‌دانیم.

هنوز مذاکره کننده ارشد هسته ای مشخص نشده است

وی تاکید کرد: ایران همواره خواهان عاری شدن منطقه از سلاح‌های شیمیایی بوده است و معتقد است تمام منطقه باید از سلاح‌های شیمیایی عاری باشد به ویژه ایران از در اختیار داشتن سلاح های شیمیایی توسط تروریست‌ها بسیار نگران است.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در مورد وضعیت دیپلمات عربستانی نیز گفت: اخبار جدیدی در این مورد وجود ندارد اطلاع رسانی در زمان مقتضی صورت خواهد گرفت.

افخم در پاسخ به سوالی پیرامون تعیین شدن مذاکره کننده ارشد هسته‌ای گفت: در هفته‌های گذشته رئیس جمهور مسئولیت تنظیم امور مذاکرات را به وزارت امور خارجه سپرده است. وزارت امور خارجه با هماهنگی دستگاه‌ها که دبیرخانه آن در شورای امنیت ملی است مذاکرات را انجام می‌دهد.

وی ادامه داد: هنوز تیم مذاکره کننده و مذاکره کننده ارشد مشخص نشده است و باید مراحل کار‌شناسی و گروه‌ها بررسی و در زمان مقرر تعیین شود.

دیدار ظریف و اشتون در نیویورک به منزله آغاز مذاکره با 1+5 نیست

افخم درباره اینکه گفته می‌شود دور جدید مذاکرات در نیویورک خواهد بود، گفت: در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل محمدجواد ظریف و کا‌ترین اشتون با یکدیگر دیدار می‌کنند و درباره مسائل مختلف بحث می‌کنند اما این بحث به منزله آغاز مذاکرات نیست و مذاکرات در زمان دیگری برگزار می‌شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفر رئیس جمهور به چین و شرکت در اجلاس شانگهای گفت: سازمان همکاری‌های شانگهای بسیار مهم است و ما در چارچوب سیاستهای اصولی خود با این سازمان همکاری داریم. اجلاس شانگهای اجلاسی است که ایران به عنوان ناظر در آن حضور دارد و در این اجلاس ما بحث‌های مهمی همچون مبارزه با قاچاق کالا، مواد مخدر، تروریست را مطرح و بررسی می‌کنیم.

امیدواریم در تهیه گزارش‌ های آژانس از اعمال دیدگاه‌های شخصی خودداری شود

افخم در مورد سوالی پیرامون اینکه ایران نگران این است که آیا جنگ در سوریه به کشورهای دیگر سرایت کند، گفت: نگرانی‌هایی که جمهوری اسلامی ایران نسبت به جنگ و درگیری‌ها وجود دارد صرفا برای خود به منزله یک کشور نیست بلکه ما نگرانی‌های خود را به خاطر مسائل کل منطقه مطرح می‌کنیم و امروز همه کشور‌ها مسئولیت دارند که نسبت به مقابله با جنگ تلاش کنند.

وی در پاسخ به سوالی پیرامون گزارش جدید آمانو از وضعیت هسته‌ای ایران گفت: لحن و صحبت‌های آمانو را رسانه‌های جمعی منعکس می‌کنند اما آنچه برای ما مهم است اسناد رسمی است که آژانس انرژی اتمی منتشر کرده است و براساس اسناد آژانس عدم انحراف ایران از برنامه مسجل و تاکید شده است. امیدوارم که در تهیه گزارش‌ها در آژانس و همچنین رسانه‌ها از اعمال دیدگاه‌های شخصی خودداری شود.

تحریف اشعار نظامی توسط کشور آذربایجان یک کار ضدفرهنگی است

افخم درباره سرانجام وضعیت دیپلمات ایرانی ربوده شده در یمن گفت: پیگیری و مذاکرات دراین خصوص آغاز شده، گروه‌هایی از بخش‌های کنسولی به یمن اعزام شدند. دولت یمن همکاری خوبی با ما دارد و ما خواهان پیگیری بیشتر هستیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی پیرامون برداشتن کتیبه‌های اشعار فارسی نظامی گنجوی از مقبره این شاعر ایرانی گفت: ایران و آذربایجان همکاری خوبی با هم دارند و به عنوان دو همسایه مشترکات زیادی دارند و ما همیشه تلاش کرده‌ایم روابط دو کشور تقویت شود و افزایش تبادل تجاری و اقتصادی نه تنها یک خواست نیست بلکه یک مزیت برای بالا بردن ظرفیت و امکانات دو کشور است.

وی ادامه داد: نظامی گنجوی شاعر پارسی گوی ایرانی است اما متاسفانه امروز طرف آذری به نام فرهنگ دست به یک اقدام ضدفرهنگی زده است اگر ترجمه اشعار نظامی که در مقبره وی قرار می‌گیرد ترجمه ترکی اشعار فارسی وی باشد کاری فرهنگی است اما اینکه امروز متاسفانه دولت آذربایجان کاری که می‌کند یک کار ضدفرهنگی است و امیدواریم مسئولان آذربایجان با توجه به ابعاد کلان به حفظ هویت واقعی فرهنگی منطقه روی بیاورند و دست از این کار‌ها بردارند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به خبرنگاری در خصوص بحران سوریه اظهار کرد: ایران به عنوان کشوری مهم در تحولات منطقه سیاست‌های خود را مبتنی بر ثبات در منطقه قرار داده است و در چند مدت اخیر تلاش کرده‌ایم که مانع جنگ و درگیری در منطقه شویم.

شفافیت اصلی ترین سیاست دولت یازدهم است

وی ادامه داد: باید صدایی برای کوتاه کردن صدای جنگ طلب‌ها در میان باشد و ما تلاش کرده‌ایم که بتوانیم در این راستا نقشی موثر داشته باشیم و وزیرامور خارجه این تلاش را در اولویت برنامه‌های خود قرار داده است.

افخم گفت: موانع جمهوری اسلامی کاملاً در رابطه با این موضوع مشخص است. ما مخالف جنگ و هر گونه نظامی‌گری در منطقه هستیم که خود باعث تشدید بحران خواهد شد.

سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: به همین منظور رایزنی‌های زیادی در این راستا انجام داده‌ایم و امیدواریم رایزنی‌های تمام طرف‌ها ضدجنگ به نتیجه برسد.

وی با تاکید بر لزوم شفافیت در مسائل داخلی و خارجی گفت: آنچه که مسلم است بحث شفافیت، تصریح سیاست‌ها در دولت یازدهم به عنوان اصلی‌ترین و مهم‌ترین سیاست دولت است که بخشی از این شفافیت کمک می‌کند که فضای بین‌المللی برای تعامل سازنده آماده شود.

افخم افزود: دولت یازدهم سعی دارد برای ارتقای وجهه جمهوری اسلامی ایران تعاملی سازنده با کشورهای مختلف داشته باشد و حرکت ما در چارچوب آرمان‌ها و حفظ ارزشهای انقلاب اسلامی است به نحوی که به استقلال کشور خدشه‌ای وارد نشود.

غرب مسئولانه با تروریست ها برخورد کند

افخم درخصوص مقاله مجله پرسین ساینس مانیتور اعلام کرد: در این مقاله براساس اسناد و مدارکی نشان داده شده است که تروریست‌ها از سلاح شیمیایی استفاده کرده‌اند و بیانگر نگرانی جامعه بین‌المللی از استفاده سلاح شیمیایی است که برای ما بسیار ارزشمند است.

سخنگوی امور خارجه ادامه داد: امیدواریم که غرب مسئولانه به برخورد با تروریست‌ها بپردازد چراکه برخورد یکجانبه نمی‌تواند به طور ریشه‌ای مشکلات را حل کند.

درخصوص گمانه‌زنی رسانه‌ها اظهارنظر نمی‌کنیم

افخم در پاسخ به این سوال که آیا سلطان قابوس پادشاه عمان در سفر به ایران حامل پیامی از سوی امریکا برای رهبر معظم انقلاب و یا رئیس جمهور ایران بوده است، گفت: درخصوص این تماس گمانه‌زنی‌های زیادی صورت گرفت. عمان کشوری است که با هر دو کشور ایران و امریکا رابطه خوبی دارد. بنابراین هر گونه تماس، دیدار و یا مکاتبه‌ای بین ایران و این کشور صورت گیرد، رسانه‌ها از همین ظرفیت اقدام به گمانه‌زنی می‌پردازند بنابراین ما درخصوص گمانه‌زنی رسانه‌ها اظهارنظر نمی‌کنیم.

خبرنگار دیگری با طرح این مسئله که گفته می‌شود در سال 85 عارف به عنوان معاون اول رئیس جمهور تفاهم نامه دفاعی را با سوریه منعقد کرده پرسید آیا این تفاهمنامه شامل کمک تسلیحاتی به سوریه زمان جنگ می‌شود که افخم پاسخ داد: تلاش ما معطوف به جلوگیری از جنگ و کمک به حل موضوع سوریه از طریق دیپلماسی روابط ایران و سوریه یک رابطه خوب و مبتنی بر منافع مشترک است. بنابراین ما بر همین اساس توجه به روند مذاکرات تصمیم می‌گیریم تاکنون نیز همه تلاش‌های ما در جهت حفظ منافع سوریه کمک به برقراری دیپلماسی در این کشور بوده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه ظریف(وزیر امور خارجه) رد و بدل شدن این پیام بین ایران و امریکا را تایید کرده است، گفت: آنچه آقای ظریف در مصاحبه عنوان کرد این است که بین ایران و امریکا نوعی تبادل مفاهیم رخ داده. در این مصاحبه به تبادل پیام تصریح نشده است و بارها در مورد سوریه نگرانی خود را اعلام کرده‌ایم اما در مورد اینکه پیام رسمی از طریق نامه‌نگاری بین ایران و امریکا صورت گرفته باشد؛ توصیح بیشتری برای شما ندارم.

سفر ظریف به عراق حرکتی نو در مناسبات دو کشور بود

وی با اشاره به سفر وزیر امور خارجه به عراق در مورد دستاوردهای این سفر گفت: دو کشور ایران و عراق دارای روابط خوب همسایگی با یکدیگر هستند. در دوران تحولات رو به گسترش منطقه مشورت‌های مناسبی بین دو کشور در مورد این تحولات صورت گرفته است. ایران و عراق نگرانی‌های مشترکی در مورد خشونت، افراطی‌گری و تروریست در منطقه دارند.

افخم افزود: بخش دیگری از گفتگوهای وزیر امور خارجه در عراق ناظر بر ظرفیت‌های دو کشور برای حل مشکلات منطقه و به کارگیری دیپلماسی بوده است. این سفر به منظور انجام گفتگوهای دوجانبه با شروع دولت یازدهم بوده است که در آن طرفین در خصوص فرصت‌ها و تهدیدها و دیدگاه‌های دوجانبه تبادل نظر کرده است همچنین ملاقات وزیر امور خارجه به آیات عظام عراق فرصت خوب و در مجموع حرکتی نو در مناسبات ایران و عراق بود که آن را در راستای افزایش تماس‌های دو کشور ارزیابی می‌کنیم.

خبرنگاری از تجمع مخالفین مقابل سفارت اتریش و همچنین سفر رهبر کردهای سوریه به ایران و ملاقات وی با مقامات کشورمان پرسید که افخم ضمن ابراز بی‌اطلاعی در هر دو مورد عنوان کرد که اطلاعات تکمیلی را اخذ خواهیم کرد و در اختیار شما قرار می‌دهیم.

وی با اشاره مجدد به مواضع ایران در قبال بحران سوریه خاطرنشان کرد: تلاش‌های ایران برای ممانعت از جنگ در منطقه است و در این زمینه گفتگوهایی با کشورهای مختلف صورت گرفته. ایران قطعا از ظرفیت خود برای تاثیر بر جلوگیری از هر گونه نظامی‌گری در منطقه استفاده می‌کند و با مشورت با کشورهای مختلف در جهت حساس کردن آنها نسبت به تبعات هر اقدامی که اوضاع منطقه را از کنترل خارج کند، تلاش خواهد کرد.

خط قرمز آمریکا نباید به خط قرمز جهانی تبدیل شود

افخم افزود: ما همواره به عنوان کشوری که خود قربانی کاربرد سلاح شیمیایی بوده است؛ نسبت به استفاده از این ابزار نگرانی خود را ابراز داشتیم و معتقدیم که یکجانبه‌گرایی هیچگاه پذیرفته نیست و نباید به عنوان یک رویه در روابط بین‌الملل حاکم شود. مجامع جهانی باید جایگاه ویژه و خاص خود را حفظ کنند. ما مخالف هر اقدامی هستیم که به تضعیف نهادهای بین‌المللی بینجامد.

افخم با تاکید براینکه قطعا خط قرمزی که از سوی یک کشور اعلام می‌شود خط قرمز جهانی نیست، گفت: خط قرمزهای امریکا که ناشی از فشار داخلی امریکاست، مجامع جهانی نباید اجازه دهند این به خط قرمز جهانی تبدیل شود. جمهوری اسلامی به عنوان کشوری مستقل به همکاری برای ایجاد ثبات و صلح در منطقه پایبند است و بارها تصریح کرده‌ایم که باید همکاری‌های منطقه برای تامین امنیت شکل گیرد. به نظر می‌رسد که هم اکنون صدای کشورهای ضدجنگ درحال شنیده شدن است امیدواریم این صدا بلندتر شود تا از هرگونه درگیری و حتی شلیک یک گلوله در منطقه جلوگیری شود.

شبکه‌های اجتماعی فرصت خوبی برای رساندن صدای حق طلبانه مردم ایران به جهانیان است

وی همکاری ایران با سوریه را یک همکاری راهبردی و مبتنی بر منافع مشترک خواند و گفت: امیدوارم روندهای آتی به سمت حل بحران سوریه پیش رود. ما هیچگاه از اخبار به سمت بزرگنمایی حمله نظامی به سوریه و ماجراجویی در منطقه پیش رود استقبال نمی‌کنیم. امیدواریم روندهای آتی به سمت مذاکرات سازنده در سوریه پیش رود.

سخنگوی وزارت امور خارجه درخصوص استفاده برخی مقامات دولت از شبکه‌های اجتماعی به ویژه فیس بوک نیز گفت: روز گذشته سخنگوی قوه قضاییه اظهارنظری را در مورد استفاده از فیس بوک بیان کرد که من شما را به این صحبتها ارجاع می‌دهم اما معتقدیم فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی فرصت خوبی برای تعامل و رساندن صدای حق طلبانه مردم ایران به جهانیان است. امیدوارم این صدا به خوبی شنیده شود.

ارسال نظر
پیشنهاد امروز