اعراب مبنای همه بیاخلاقیهای فوتبالاند؛
جلالی: سیاسیون و طالبانقدرت فضای استادیومها را به هم ریختند
متاسفانه این ادعا از سمت کشورهایی علیه ما مطرح شده که خودشان مبنای تمام بی اخلاقیهای فوتبال هستند و در بسیاری از فضاها با زیر پا گذاشتن ارزشها و روی آوردن به راههای ناسالم به پیشرفت های نسبی رسیدهاند.
کارشناس فوتبال کشورمان ورود سیاسیون به فوتبال همزمان با دهه 70 را سرآغاز ایجاد التهاب در وورزشگاههای ایران دانست.
مجید جلالی در گفتگو با خبرنگار ایلنا، با اشاره به تلاش کشورهای عربی برای محرومیت فوتبال ایران از میزبانی در لیگ قهرمانان آسیا اظهار کرد: این از آن دست موضوعاتی است که انسان را غصهدار میکند. من یادم هست چند سال پیش جلسهای در مجلس شورای اسلامی بود و من در آن جلسه خطاب به نمایندگان مردم گفتم که چرا به وضعیت استادیومها رسیدگی نمیکنید اما یکی از همین نمایندگان در پاسخ به این سوال من گفت که چرا اینقدر موضوع را سخت می کنید. فضای استادیوم ها باید فضایی باشد برای تخلیه روانی و رفتارهای ناهنجار جوانان که در جامعه نمیتوانند آنها را بروز دهند.
وی ادامه داد: در همان جلسه اگرچه فضایی برای بحث نبود و من این فرصت را نداشتم اما با گذشت چند سال از این نگاه کار ما به جایی رسانده که این مشکلات هم عرصه را به خودمان تنگ کرده و هم به یک معضل بینالمللی برایمان بدل شده است.
این کارشناس فوتبال کشور با اشاره به اینکه شاید قرار است نهادهای بینالمللی وضع استادیومهای ما را درست کنند، گفت: تا پیش از این سالهای سال بود که ما از وضعیت نامطلوب امکانات و مخصوصا چمن استادیومها انتقاد می کردیم و کسی به فکر درست کردن آنها نبود اما به محض اینکه کنفدراسیون فوتبال آسیا باشگاهها را مجبور به این کار کرد می بینیم که در یک پروسه چند ساله رفته رفته وضعیت امکانات و چمن ورزشگاه ها بهتر و بهتر می شود. شاید امروز قرار است جو به هم ریخته استادیومهای ما را نهادهای بینالمللی درست کنند.
عربها خود سرمنشا بی اخلاقی در فوتبال هستند
وی اقدام کشورهای عربی علیه فوتبال ایران را بسیار ناراحت کننده خواند و گفت: متاسفانه این ادعا از سمت کشورهایی علیه ما مطرح شده که خودشان مبنای تمام بی اخلاقی های فوتبال هستند و در بسیاری از فضاها با زیر پا گذاشتن ارزش ها و روی آوردن به راه های ناسالم به پیشرفت های نسبی رسیده اند. مطمئنا برای ما خیلی دردآوراست کشورهایی نظیر عربستان، قطر و امارات از ما مشکل فرهنگی بگیرند.
جو استادیومهای ایران از سال 67 به هم ریخت
جلالی در ادامه با اشاره به تاریخچه حاشیهسازی هواداران در استادیومهای ایران گفت: این موضوع مربوط به امسال و پارسال نیست. متاسفانه این قبیل رفتار تماشاگران فوتبال ما سالهاست شروع شده و سال به سال هم بیشتر می شود. من یادم است سال 1367 زمانی که مرحوم پرویز دهداری سرمربی تیم ملی بود هواداران بعد از تساوی 2 بر 2 تیم ملی مقابل ژاپن در استادیوم آزادی الفاظ بسیار ناپسندی علیه او به کار بردند که فکر میکنم استارت فحاشیها و حاشیهسازیهای ایران بود.
سیاسیون نقش زیادی در ایجاد التهاب ورزشگاهها داشتند
وی ادامه داد: البته این قبیل رفتار هواداران فوتبال ایران از دهه 70 و با ورود سیاسیون به این بخش از ورزش اوج گرفت، چون سیاسیون وقتی به فوتبال آمدند از آن جهت که محبوبیتی نداشتند و طالب قدرت باید آدمهایی را در روی سکوها میخریدند تا نام آنها را فریاد بزنند.
جلالی تصریح کرد: طبیعی است که در چنین شرایطی وقتی سکوها طراحی میشوند و صاحبان قدرت برخی هواداران را با پولهای خود خریداری میکنند جریان طبیعی در بین هواداران نباشد و چنین اتفاقاتی رخ دهد.
هوادار فقط هوادار است
وی در پاسخ به این سوال که آیا سبک هواداری در همه جای دنیا شبیه ایران است، گفت: در دنیای مدرن فوتبال هوادار دقیقا یک هوادار است اما در ایران وقتی به تماشاگر پول داده می شود تا نام فرد خاصی را فریاد بزند طبیعی است که وقتی این پول به همان تماشاگر نرسد جریانی علیه جریان قبلی به راه انداخته و نام رقیب را فریاد بزند.
جلالی افزود: البته این مربوط به مجموع هواداران فوتبال نیست و اینها تنها بخشی از بسیار کوچکی از تماشاگران را تشکیل می دهند اما از آنجا که راه های نفوذ بر هواداران دیگر را یاد گرفته اند در بروز رفتارهای آنها تاثیر مستقیم می گذارند.
این مربی فوتبال در پاسخ به این سوال که امروز باشگاه های ما در ورزشگاه های بدون تماشاگر راحت تر بازی نمیکنند، گفت: این موضوعی است که انسان را به فکر فرو میبرد. در همه جای دنیا تماشاگر یا هوادار عاملی است که باعث می شود یک بازیکن تمامی ظرفیت های فنی و کیفی خود را در زمین مسابقه ارائه کند اما در ایران همین هواداران کار را به جایی رساندند که حتی در برخی اوقات نبودشان به صلاح برخی باشگاههاست.
دو راه برای برون رفت داریم
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه راه های برون رفت از این شرایط چیست گفت: به نظر من این جریان با یک برنامه کوتاه مدت و یک پروسه 3 تا 5 ساله قابل حل است.
جلالی افزود: در برنامه کوتاه مدت ابتدا باید از طریق رسانهها الگوسازی شروع شده و تشویق هواداران نیز در دستور کار قرار بگیرد. فدراسیون فوتبال باید از دیدن تنها رفتارهای بد هواداران باشگاهها دست بردارد و تماشاگران بهتر نظیر تماشاگران گهر را تشویق کند. به طور کل تجربه 25 سال گذشته نشان داده تنبیه کردن منجر به بهترشدن نشده.
وی ادامه داد: دومینکار این است که فدراسیون فوتبال تلاش کند در ساختار تماشاگران تغییراتی ایجاد کند. طبق بررسیها متوسط سنی هواداران فوتبال ایران بین 15 تا 21 سال است که با کمی تغییر در این شرایط سنی میتوان تغییراتی را در فرهنگ هواداری ایجاد کرد. ما ابتدا باید زمینه ورود دانشجویان را به استادیومها فراهم کنیم و سپس فضایی مهیا کنیم تا اقشار تحصیل کردهتر و حتی خانوادهها هم بتوانند به استادیومها بیایند.
وی تصریح کرد: در ادامه همین برنامه میتوان قیمت بلیتهای استادیومها را قدری بالاتر برد ولی امکانات بیشتری در اختیار هواداران قرار داد تا مردم رغبت بیشتری برای ورود به استادیومها پیدا کنند.
کارشناس فوتبال کشورمان همچنین درباره برنامه بلند مدت برای تغییر فرهنگ هواداری فوتبال ایران گفت: دراین برنامه بلند مدت فرهنگسازی و الگوسازی باید اولویت اصلی باشد ضمن آنکه نیاز است دیدگاه هواداران را نسبت به رقابت در فوتبال از طریق رسانه ها تغییر دهیم. به نظر من هواداران فوتبال باید بپذیرند ما فوتبال بازی نمی کنیم که حتما پیروز باشیم. ما بازی می کنیم تا پیشرفت کنیم و بهتر باشیم.
AFC واکنش نشان نمیدهد
وی در پایان در پاسخ به این سوال که آیا فیفا و AFC به خاطر شکایت اعراب فوتبال ایران را با محرومیتی مواجه خواهد کرد گفت: بعید است چنین کاری بکند اما قطعا به فدراسیون فوتبال ما هشداری خواهد داد و حتما این شکایت را در پرونده ما ثبت خواهد کرد.