خبرگزاری کار ایران

رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها:

تبیین پدیده اربعین باید همراه با الگوسازی و هویت سازی باشد

تبیین پدیده اربعین باید همراه با الگوسازی و هویت سازی باشد
کد خبر : ۹۷۹۰۲۰

رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها تاکید کرد: بدون تردید بدون کار علمی و کار هنری و استفاده از قالب های مختلف و ابزارهای مختلف که برای انتقال یک پیام وجود دارد ما نمی‌توانیم این پیام عالی اربعین را به انسان‌های دیگر برسانیم.

به گزارش ایلنا به نقل از  نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها، حجت‌الاسلام والمسلمین مصطفی رستمی در پیام تصویری که به مناسبت برگزاری همایش ملی اربعین در دانشگاه محقق اردبیلی انجام شد گفت: قطعاً موضوع اربعین موضوعی است که باید از ابعاد مختلف به آن پرداخته شود کار علمی که در این همایش ملی در دانشگاه محقق اردبیلی انجام شده موضوع مهمی است و توجه جدی به اربعین یکی از ضرورت‌ها است، در دنیایی که حوادث کوچک اجتماعی با تلاش فراوانی مورد توجه قرار می‌گیرد و از ابعاد مختلفی مورد مطالعه قرار می‌گیرد حادثه‌ای به عظمت حادثه اربعین هم از نظر قدمت تاریخی که می‌توان گفت به عنوان دیرینه‌ترین رسم اجتماعی بشر می‌توان از آن یاد کرد در حوزه باورها و اعتقادات و هم در حوزه جغرافیا وسعتی که در این حماسه ما شاهد آن هستیم و هم از نظر میزان و مشارکت عمومی و هم از نظر مجموعه تحولات اجتماعی سیاسی اقتصادی و فرهنگی که در این حماسه یک اتفاق با یک حادثه ممتاز است قطعاً به اندازه شان این حادثه ممتاز به آن پرداخته نشده است جا دارد که شبیه به کاری که در این همایش انجام داده‌اند کارهای متعدد در ابعاد مختلف انجام شود.

وی در ادامه افزود: بحث اربعین یک آرمان، یک خط، یک مکتب و یک مسیر روشن است نباید به اربعین به عنوان یک مراسمی که در کنار مراسم های دیگر رخ می‌دهد نگاه کرد اربعین از دل عاشورا و از دل عاشورا ساز بزرگ حضرت اباعبدالله الحسین(علیه السلام) به عنوان آن انسان متعالی، انسانی که برای این که بندگان را از جهالت و حیرت و تحیر و گمراهی نجات بدهد جانفشانی کرد و به عنوان عالی‌ترین و ارزشمندترین انسانی که در مسیر نجات انسانها و به خدا رساندن انسان‌ها و به کمال رساندن انسان‌ها و نجات بخشی برای انسان‌ها فداکاری کرد اربعین تعلق به این شخصیت دارد و عظمت آن به اندازه عظمت عاشورا و عظمت کربلا و عظمت امام حسین علیه السلام است.

رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها گفت: در توجه به حادثه اربعین اقتضائات امروز دنیا و اتفاقا نیاز امروز دنیا باید مورد توجه قرار بگیرد. امروزه در بشر سرگشتگی و حیرت ناشی از قانع نشدن از دستاوردهای امروز اجتماعی فرهنگی سیاسی و سایر ابعاد زندگی انسانی را در تمدن غربی را شاهد هستیم. انسانها به دنبال مدینه فاضله‌ای هستند که تمام آرزوها و آرمان‌های ایشان را در آن مدینه فاضله محقق شده ببینند و تمدن لیبرال دموکراسی و تمدن امروز غرب مدعی چنین آرمانشهر و چنین اتوپیا و چنین مدینه فاضله‌ای بود. اما امروزه صحبت از ناکارآمدی نظام لیبرال دموکراسی است، سرسخت‌ترین مدافعان نظام لیبرال دموکراسی در دل جامعه غرب  متفکران بزرگ جامعه غربی امروزه حرف از تغییر در حرکت مسیر و انتخاب های نظام غرب می‌زنند انتخاب‌های دیگری غیر از نظام لیبرال دموکراسی را به رخ می‌کشند؛ مرگ رویای آمریکایی , افول تمدن غرب امروزه دیگر کلیدواژه مرسوم و متداول در ادبیات متفکران غربی است.

وی در ادامه عنوان کرد: نظام غرب با چند صد سال غارت منابع بشریت و به استثمار درآوردن، در قالب های بردگی کهنه، بردگی نو و بردگی فرانو نتوانست سعادت مورد ادعای خودش را به بشر نشان بدهند و اتفاقاً هرچه در این مسیر حرکت بیشتر اتفاق افتاد اولا عوارض و تخریب هایی که نسبت به انسان و زیست انسانی رخ نمود در حاصل تمدن غربی بیشتر دیده شد، نگاه‌ها و آسیب‌های زیست محیطی، سلاح های کشتار جمعی، فروپاشی‌های خانوادگی، حیرت و سرگشتگی معنوی انسان اینها نمونه هایی از دستاوردهای تمدن امروز بشر است که حاصل چند صد سال پرچم داری نظام غرب در اداره زندگی بشر بوده است بشر امروز بیش از هر زمانی احساس نیاز به آن مدینه فاضله و احساس عدم اقناع نسبت به داشته های موجود خودش را دارد و اربعین ظرفیت معرفی مدینه فاضله مهدوی است که وعده انبیا و وعده پیامبران و وعده قرآن و وعده اهل بیت(علیهم السلام) است.

رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها به سخنان رهبر انقلاب در بیانیه گام دوم گفت: آن چیزی که در بیانیه گام دوم مقام معظم رهبری شنیدیم، خودسازی جامعه پردازی و تمدن سازی سه گامی که بشر  باید برای رسیدن به آن جامعه آرمانی مورد آرزوی همه انسانهای صالح باید این گام‌ها را بردارد و حرکت را انجام بدهد، قطعا نمونه اربعین نمونه عالی ممزوج شدن و به هم آمیختن این سه گام در ابعاد فردی اجتماعی است. حرکت اربعین حرکتی است همراه با خودسازی همراه با شکل دهی به یک جامعه و همراه با حرکت به سمت یک مقصد حرکت جمعی به سمت یک تمدن و یک آرمان مورد آرزو و مورد حسرت و غبطه انسان‌هاست.

وی با اشاره به یکی از ظرفیت‌های اربعین اظهار کرد: از ابعاد دیگری نیز پدیده اربعین، به عنوان مورد مطالعه خوبی برای استخراج الگوهای ارزشمند می‌تواند مورد توجه باشد، از نظر اجتماعی پدیده اربعین شکل‌دهی به یک شکل جدیدی از مناسبات و روابط میان انسان‌هاست این شکل جدید بر خلاف آن تحلیل رایج روابط اجتماعی امروز بشری است که کنش افراد در اجتماع  را کنشی مبتنی بر سود ارزیابی و تحلیل می‌کند.

وی ادامه داد: در فضای اربعین شکل دیگری از کنش اجتماعی افراد را مشاهده می‌کنیم؛ در این جامعه اربعینی روابط میان انسان‌ها نه مبتنی بر سود بلکه مبتنی بر توجه به یک هدف متعالی و یک هدف والاتر از منفعت‌های فردی تعریف می‌شود، علاوه بر اینکه بر خلاف نظام‌های اجتماعی متداول که نظام کنترل گر بیرونی به عنوان یک ابزار جدی برای کنترل روابط اجتماعی به کار برده می‌شود. در اربعین ما شاهد یک اجتماع متراکم دارای کنش های فراوان اما نه مبتنی بر کنترلگر بیرونی که کنترل درونی آحاد و انسان های مشارکت کننده هستیم که در این رابطه اجتماعی بزرگ نوع روابط و نوع کنش ها را رقم می‌زنند.

حجت الاسلام و المسلمین مصطفی رستمی گفت: هویت‌های جعلی که در قالب‌های مختلفی در نظامهای مختلف دنبال ایجاد هویت برای جوامع هستند در اربعین رنگ می‌بازند، نژاد رنگ کشور مرزهای جغرافیایی همه این‌ها تغییر می‌کنند و کسی در جامعه متعالی اربعین مورد اقبال بیشتری است که خادم‌تر بوده و به آن هدف عالی اباعبدالله الحسین(علیه السلام) نزدیک تر باشد. کسی در این جمع نیز مدعی دیده نمی‌شود بلکه همه به نوعی خاکسار در حرکت به این سمت و این مسیر هستند.

رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها با اشاره به بحث تمدنی اربعین خاطرنشان کرد: از نظر تمدنی اربعین رقیب جدی تمدن حاکم و مسلط امروز دنیا است. نظام لیبرال دموکراسی به بن بست‌های جدی خورده است و امروزه آن فرهنگی که بتواند تمدن ساز باشد و آن فرهنگی که بتواند الگوی جدیدی از قالب‌های مختلف جامعه را ارائه بدهد می‌تواند و تعیین کننده حوادث آینده فکری و اجتماعی و تمدنی بشر باشد،فرهنگ اربعین است.

وی با تاکید بر بُعد اقتصادی اربعین و تفاوت های آن افزود: از نظر اقتصادی هم در اربعین شاهد شکل دیگری از روابط اقتصادی میان انسانها هستیم برخلاف قواعد اقتصاد امروز دنیا که اصالت سود در آن محوریت دارد آن چیزی که ما در اربعین می‌بینیم شکل دیگری است که با تحلیل های مادی قابل محاسبه نیست. در مراودات اقتصادی که بین زوار و میزبانان انجام می‌شود موضوعی به نام سود مطرح نیست و طبقه اجتماعی و قالب های دیگری که در فضاهای اقتصادی مورد اقبال و مورد تحلیل قرار می‌گیرد در نظام عالی و متعالی اربعین جایی ندارد و خدمت رسانی به عنوان یک اولویت و یک محور اصلی مورد توجه قرار می‌گیرد.

حجت الاسلام و المسلمین رستمی با تاکید بر موضوع مهم رسانه و ابعاد آن در فضای اربعین افزود: بحث رسانه و بحث پیام رسانی محتوای اربعین یکی از تکالیف ماست همانطور که اربعین یعنی جریان رسانه‌ای ابا عبدالله الحسین(علیه السلام) علی رغم محدودیت ها و فشارها و سختی ها و مسلط بودن جریان رقیب بر تمام ابزارهای رسانه‌ای، گروه کوچک بازمانده از کربلا به ظاهر و در شمار عدد کم بودند و توانستند هنرمندانه با زبان قوی رسانه‌ای پیام اباعبدالله الحسین(علیه السلام) را به نقاط مختلف جهان اسلام برسانند و کار انجام شده اباعبدالله الحسین(علیه السلام) را در کربلا به یک کار تمام شده و مشروعیت زدا از چهره خبیث جریانی که مدعی جانشینی پیامبر بود و به دنبال ریشه‌کن کردن اسلام و تحریف اسلام بود دنبال کنند. نتیجه آن رسیدن به هدف کاروانیان کربلا به آن مقصدی که مد نظرشان بود همه اینها در قالب رسانه و در قالب ابزارهای رسانه‌ای که امام زین العابدین و حضرت زینب(علیهم السلام) به درستی از آن استفاده کردن برای پیام رسانی اتفاق افتاد.

به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها، وی در پایان گفت: ما در زمینه تبیین پدیده اربعین باید بتوانیم به دنبال الگوسازی و هویت سازی باشیم و از ظرفیت اربعین و هم افزایی و ارتقاء الگوی هویتی غالب و مورد توجه ارزش های دینی آن استفاده کنیم. در نظام ارزشی قرآن و نظام ارزشی پیامبر و اهل بیت و انبیا(علیهم الصلاة و السلام) نظامی را شاهد هستیم که در این نظام معیار ارزشمندی به تقوا و ارزشمند بودن هویت و فطرت انسانی است، در این نظام طبقات لایه ها و ممیزات غیرالهی رنگ می‌بازند و اربعین این ظرفیت را دارد که انسان ها را متوجه این نظام ارزشی متعالی مورد غفلت بکند و بدون تردید بدون کار علمی و کار هنری و استفاده از قالب های مختلف و ابزارهای مختلف که برای انتقال یک پیام وجود دارد ما نمی توانیم پیام عالی اربعین را به انسان‌های دیگر برسانیم و فطرت های در غبار دنیا و آسیب‌های دنیای مدفون شده را احیا کنیم و در عین حال از چهره‌ ارزشمند دین و معنویت غبارزدایی کنیم که اگر این اتفاق بیفتد و موفق شویم، انسان ها طالب این نهضت خواهند بود.

 

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز