همکاری حوزههای علمیه و آموزش و پرورش، راهبردی، استراتژیک و شرط موفقیت است
وزیر آموزش و پرورش با بیان این که همکاری حوزههای علمیه و آموزش و پرورش، راهبردی، استراتژیک و شرط موفقیت است، افزود: اهداف مشترک مقتضی راه حلهای مشترک است.
وی تفاوت را یک واقعیت عنوان کرد و افزود: به نظر میرسد منشا تفاوت انسانها به میزان برخورداری افراد از علم مربوط میشود و یادگیریها افراد را از یکدیگر متمایز میسازد؛ لذا باید دید«من کسی هستم که میگویم» یا «کسی هستم که عمل میکنم» یا «آن چیزی هستم که تصمیم میگیرم» لذا همه اینها محصول یادگیریهای من است. بنابراین افراد آنگونه عمل میکنند که آموختهاند.
وزیر آموزش و پرورش خاطرنشان کرد: در تعبیر قرآن کریم، خداوند به انسان در بدو تولد سه ابزار گوش، چشم و قلب داده است لذا تمایز یادگیری در تمایز کاربرد این ابزارهاست لذا بسیاری از انسانها نمیتوانند از این ابزارها به خوبی و درستی استفاده کنند چنانکه قرآن میفرماید؛ گوش دارند، نمیشنوند؛ چشم دارند نمیبینند و قلب دارند اما متوجه نمیشوند.
وی ادامه داد: این سه ابزار مهم که در یادگیری موثرند ممکن است دچار سو کارکرد شوند و عملکردشان مخدوش شود لذا چنانچه از آیات قرآن بر میآید اگر این ابزارها مراقبت نشوند؛ فرد دچار انحراف میشود بنابراین میبیند، میشنود و میاندیشد؛ اما نه آنچه را که باید ببیند، بشنود و به آن بیندیشد. بنابراین تمایزها ناشی از کیفیت دیدن شنیدن و اندیشیدن است.
حاجی میرزایی گفت: نظام تعلیم و تربیت وظیفه دارد با این سه ابزار کار کند لذا کل اهداف آموزش و پرورش در مدیریت این سه ابزار قرار میگیرد و این سه ابزار را تغذیه میکند اینکه چه چیزی را به افراد و یا از چه راهی منتقل کنیم، مسیرش همین سه ابزار است.
وی افزود: اگر آموزشها را ارائه دهیم بدون اینکه بدانیم ابزار سه گانه درست کار میکند یا خیر؛ آن علم کارگشا نخواهد بود. به همین دلیل برای رستگاری انسانها باید عملکرد ابزار سهگانه را کنترل کرد.
عضو کابینه تدبیر و امید تصریح کرد: در پیوند آموزش و پرورش با حوزه علمیه باید هم علم داد و هم تزکیه کرد؛ لذا در این زمینه الگوی موثری برای کارکردن میخواهیم و باید به گونه باهم ترکیب شویم که عملکرد خوبی را داشته باشیم.
وی انسانهای موحد و انسانهای مادیگرا را محصول آگاهی خواند و ادامه داد: برای پیشرفت و تعالی یک جامعه نیاز است روشهای یادگیری اصلاح شود و همه نهادهای اجتماعی محصول آگاهیهای انسانهای به وجود آورنده آنهاست.
وزیر آموزش و پرورش اظهار کرد: یادگیری فردی است که یادگیری جمعی را میسازد و یادگیری جمعی است که نهادها را میسازد و یادگیری نهادهاست که کارآمدی نهادها را میسازد و کارآمدی نهادها، کارآمدی جامعه را میسازد؛ لذا اگر جامعهای به اهدافش رسیده نشان از جریان خوب آگاهی بخشی در آن جامعه است.
وی ادامه داد: ما یک ماموریت مشترک داریم و آن تربیت انسانهایی در تراز جمهوری اسلامی است؛ لذا همکاریها باید ساختارمند و سازمان یافته باشد.
حاجی میرزایی تصریح کرد: هدف همه ما از جمله؛ آموزش و پرورش، حوزه علمیه، صداوسیما، خانواده، مسجد و ... تربیت افراد است اما گاهی ممکن است عملکرد هریک از نهادهای موثر در تضاد عملکرد دیگری باشد یا تعارض نداشته باشد، اما مکمل و همسو با یکدیگر نیز نباشند. بنابراین ما، حوزه، خانواده و صداوسیما شرکای راهبردی در امور فرهنگی هستیم به این معنی که هریک بدون دیگری کارش ناتمام است.
وی اضافه کرد: بدون همکاری با حوزه علمیه، صداوسیما و خانواده ماموریت آموزش و پرورش به خوبی انجام نمیشود اینکه چگونه میتوان الگویی را در خصوص همکاریها ایجاد کرد، باید محصولش تربیت انسانی در تراز قرآن باشد که برای سعادت آخرت و توسعه کشورش تلاش کند.
وی ادامه داد: در حوزه تربیتی باید عمیقتر بیندیشیم بنابراین باید دید حوزه علمیه در تولید محتوا و تربیت نیروی انسانی چه کاری میتواند انجام دهد. در پنج حوزه قصد تحول داریم لذا باید در این پنج مورد با خانواده و با حوزه علمیه به توافق ذهنی و علمی برسیم.
وزیر آموزش و پرورش اذعان کرد: اولین حوزه تحولی، تحول در محتواست؛ چه چیز را باید به افراد آموزش دهیم سندتحول بنیادین چارچوبهایی را تعیین کرده است؛ دوم معلم است، تحقق بیش از50 درصد از اهداف سند تحول به معلم بستگی دارد حوزه باید ببیند چه کاری در این زمینه میتواند انجام دهد و باید در این زمینه به وحدت نظر برسیم.
وی افزود: آثار حرکت ما باید در رفتار دانش آموز مشخص شود و مدرسه ما باید یک مدرسه متمایز باشد به طوری که مشهود باشد این نهادها باهم هماهنگ هستند. نظام ارزشیابی نیز بسیار مهم است. باید بررسی کنیم که ما چه قدر به اهدافمان در ستاد همکاریها نزدیک شدیم، منظور تولید محتوا و کتاب، برگزاری مراسم، همایشهای متعدد و ... نیست، بلکه اتفاق واقعی که در درون مدرسه و در ذهن دانش آموز میافتد مهم است باید دید الان که همکاری میکنیم شرایط چگونه است و اگر همکاری نمیشد شرایط چگونه میبود.
حاجی میرزایی گفت: همکاری حوزههای علمیه و آموزش و پرورش، راهبردی، استراتژیک و شرط موفقیت است؛ لذا بدون این همکاریها کار پیش نخواهد نرفت اما همکاریها باید به اثر بخشی اقدامات معطوف شود و کارهای انجام شده باید هرساله مورد سنجش قرار گیرد تا میزان پیشرفت مشخص شود.
عضو کابینه تدبیر و امید گفت: اگر بخواهیم ستاد همکاری حوزههای علمیه و آموزش و پرورش فعال باشد باید ارزشمندی فعالیتها مورد بررسی قرار بگیرد و عملکردش قابل اندازه گیری بوده و پیشرفت آن مشهود باشد.
وی تصریح کرد: عمیقا اعتقاد دارم در تمام هستی هیچ کاری ارزش کار فرهنگی را ندارد و اگر نمیتوانیم ارزش کار فرهنگی را نشان دهیم پس این ضعف ما خواهد بود؛ حضرت امام خمینی(ره) در دنیای طاغوت زده، نفس حقی را گفت تمام دنیا را تحت تاثیر قرار داد لذا کدام کار عمرانی و فیزیکی میتواند تاثیری به این میزان در جهان داشته باشد و تحول را در یک جامعهای به نمایش بگذارد.
وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: گاهی رفتار یک فرد، جامعه را متحول میکند؛ بنابراین کار درست باقی و پایدار است و نتایجش حفاظت میکند. معمولا کارهای سطحی کیفیت کارهای زیربنایی را ندارد، لذا اگر میخواهیم کارها اثر بیشتری داشته باشند کمی از ظواهر آن بکاهیم و به غنای آن بیفزاییم.
وی در پایان گفت: امیدوارم از برکت همکاری حوزههای علمیه و آموزش و پرورش همه ملت ایران بهره مند شوند، لذا در این راستا آموزش و پرورش همگام با حوزویان خواهد بود چنانکه حوزه نیز نشان داده است اهداف و انگیزههای مشترکی با ما دارد و دراین زمینه باید به راه حلهای مشترک هم برسیم.