سخنگوی وزارت بهداشت:
شدت سرایت ویروس کرونا تا ۱۰ برابر بیشتر شده است/"واکسن مننژیت" شهریور ماه در اختیار گروههای خاص قرار میگیرد
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور گفت: بیش از ۲۲ میلیون نفر در دنیا تا این لحظه به بیماری کرونا مبتلا شده اند و در کشور ما نیز رقم فوتیها در آستانه ۲۰ هزار نفر شدن است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، سیما سادات لاری، سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور در نشست خبری مجازی با خبرنگاران گفت: شش ماه از شیوع کرونا در کشور می گذرد، بیماری که همه جهان را درگیر خود کرده است و شرایط اجتماعی، اقتصادی و سلامت مردم دنیا را تحت تاثیر خود قرار داده است.
او با بیان اینکه در کل دنیا در حدود ۷۸۰ هزار نفر تلفات گزارش شده داشته است، گفت: بیش از ۲۲ میلیون نفر در دنیا به این بیماری تا این لحظه مبتلا شده اند. در کشور ما رقم فوتیها در آستانه ۲۰ هزار نفر شدن است.
لاری با بیان اینکه هنوز نادانستهها در این بیماری از دانستهها بیشتر است، افزود: در این مدت مردم و کادر درمان متحمل رنج بیماری و شرایط غیرقابل پیش بینی به وجود آمده شده اند و سردرگمی و بلاتکلیفی که در شرایط اقتصادی وجود دارد، ممکن است ما را آزار دهد.
او با تاکید بر اینکه در این بحران ها می توانیم تهدید را به فرصت تبدیل کنیم افزود: هوشمندترین اقدام این است که خود را با شرایط جدید تطبیق دهیم.
لاری در خصوص درمان این بیماری گفت: همه جهان و کشور ما دنبال واکسن و دارویی برای درمان قطعی است، اما هنوز هیچ واکسنی به تایید سازمان جهانی بهداشت معرفی نشده است. ممکن است مانند ایدز هیچ واکسن قطعی پیدا نشود و بهترین راه این است که سبک زندگی کرونایی را انتخاب و با پیش گیری بهداشتی، رعایت پروتکل ها و ششتن دست ها و زدن ماسک سبک زندگی خود را تطبیق دهیم.
سخنگوی وزارت بهداشت افزود: باید بازگشایی ها صورت می گرفت و به اقتضای بازگشایی ها پروتکل ها تدوین شد و باید پروتکل های بهداشتی را نیز رعایت کنیم.
او با بیان اینکه به دنبال این بودیم تا قانون از کسانی که پروتکل ها را رعایت می کنند و ماسک می زنند دربرابر کسانی که رعایت نمی کنند حمایت کند، گفت: در آخرین مصوبه در ۲۵ مرداد ماه تمهیدات قانونی در نظر گرفته شده است که در ادارات کسانی که پروتکل ها را رعایت نمی کنند و ماسک نمی زنند به مقامات کل در ادارات ارجاع داده شوند و بندهای مجازات توبیخ کتبی و کسر از حقوق برای آنها اعمال شود.
لاری ادامه داد: در واحدهای صنفی متخلفان اول اخطار و سپس ۵ تا ۱۰ روز تعطیلی اصناف در نظر گرفته شده است.
او درخصوص برگزاری مراسم محرم گفت: محرم را در پیش داریم، اما با شرایط کرونایی نمی توانیم مراسم محرم را به طور عادی و مانند سال های گذشته برگزار کنیم و آنچه را که مصوبه ستاد کرونا مشخص کرده و مقام معظم رهبری به آن اشاره کرده اند را عمل می کنیم.
لاری ادامه داد: آخرین مصوبه ستاد تاکید دارد که مراسم عزاداری نباید در فضای سربسته باشد و در فضای باز نیز با باید توام با رعایت پروتکل های بهداشتی باشد و به مدت دو ساعت و در فضای باز انجام شود.
او با تاکید بر اینکه هرگونه عزاداری در فضای سربسته ممنوع است، گفت: برای متخلفان و هیاتها در مرحله اول اخطار، در مرحله بعد قطع یارانه و یا تسهیلاتی که در نظر گرفته شده است و در مرحله سوم آن هیات اجازه عزاداری ندارد.
او در پاسخ به سوالی درخصوص غربالگری آزمون دهندگان کنکورها گفت: بحث های مختلفی درباره کنکور داشتیم و معلوم نیست که این بیماری چه زمانی از بین برود. کنکور نیز مساله مهمی بود و باید از برخی رشته ها فارغ التحصیل داشته باشیم. از برگزاری کنکورها و رعایت پروتکل ها رضایت خوبی و در حدود 90 درصد وجود داشت. در این راستا حوزه های حیاط دار انتخاب شد تا تجمعی در حوزه ها صورت نگیرد.
لاری ادامه داد: در کنکور سراسری از آنجایی که تعداد داوطلبان و حوزه ها بیشتر بود این قضیه خیلی جدی در نظر گرفته شد و فاصله صندلی ها در محل برگزاری کنکور افزایش یافت و به 1متر و 80 سانت رسید. وزیر بهداشت نیز تاکید داشتند که نظارت سختگیرانه و جدی در حوزه های برگزاری کنکور صورت گیرد.
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: در کنکور سراسری یک داوطلب بستری داشتیم که مقرر شد در بیمارستان از این فرد آزمون گرفته شود. همچنین کمتر از 100 داوطلب کرونا مثبت داشتیم که قرار شد از آنها در فضای ایزوله آزمون دهند.
لاری با بیان اینکه نگران تجمع خانواده ها در محل های برگزاری آزمون هستیم ادامه داد: توصیه اکید می شود که در محل آزمون تجمع نکنند و تنها یک نفر با فرزندان خود در محل ها حضور داشته باشند.
او درخصوص اتخاذ جریمه برای کسانی که پروتکل ها را رعایت نمی کنند گفت: در همه کشورها تمهیدات قانونی را درنظر گرفتند و جریمه های خیلی محکمی را داشتند. در کشور ما نیز معاونت بهداشتی خیلی خوب وارد عمل شدند و در موج دوم ارزیابی های بسیار خوبی داشتند و بسیاری از اصناف پلمپ شدند.
لاری با بیان اینکه مجازات های در نظر گرفته شده تقسیم بندی شدند گفت: در زمینه اداری ماده 9 رسیدگی به تخلفات اداری تمهید شده است که با اختیارات مختلف می توانند مجازات هایی را در نظر بگیرند. دستور کسر از حقوق مستقیما از سوی وزیر می تواند اجرا شود.
او با بیان اینکه بیشترین رعایت پروتکل ها توسط شاغلین ادارات صورت می گیرد گفت: در اصناف جریمه ها بدین صورت اتخاذ شده است که ابتدا توبیخ کتبی، سپس تعطیلی یا پلمپ به مدت 5 روز و در مرحله بعد پلمپ به مدت 10 روز برای کسانی که پروتکل ها را رعایت نمی کنند در نظر گرفته می شود.
لاری درخصوص جریمه هایی که برای برگزارکنندگان مراسم عزاداداری درنظر گرفته شده است گفت: توبیخ واخطار، قطع یارانه و سوم عدم اجازه فعالیت بدین منظور درنظر گرفته شده است.
سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه جریمه فرد برای ما سخت است افزود: اما این مورد در نظر گرفته شده است که به کسی که پروتکل ها را رعایت نمی کند ارائه خدمت صورت نگیرد.
او همچنین درباره جزئیات آمار بررسی مبتلایان به کرونا گفت: مطابق آمارهای تشخیص قطعی همه دنیا براساس یک معیار مشترک آمارها باید اعلام شود. قطعی ترین تست در دنیا تست مولکولی است. و در بین افرادی که از آنها تست گرفته می شود، تست های منفی می تواند 30 تا 40 درصد خطا داشته باشد.
لاری با بیان اینکه آمار فوتی ها، ابتلا و بستری افراد از بین آنهایی است که تست کرونای آنها مثبت است گفت: برخی بیماران ممکن است تست PCR منفی داشته باشند اما علائم بالینی و سی تی اسکن آنها به نفع بیماری باشد. موارد مشکوک ابتلا هم ممکن است وجود داشته باشد که فقط علائم بیماری را داشته باشد و در دسته بندی ها قرار نمی گیرد. اما وقتی وضعیت قرمز، زرد و سفید را درنظر می گیریم، مطالعات پیش بینی در اینها به شکل ضریب برای بیماران محتمل و مشکوک نیز ضریب در نظر گرفته می شود که بتوانیم برنامه ریزی دقیقی داشته باشیم.
سخنگوی وزات بهداشت درخصوص جزئیات برنامه هایی که برای پاییز درنظر گرفته شده است گفت: اکنون که نسبتا 25 درصد آمار بستری ها کاهش یافته و شیب نمودار بستری در استان ها به سمت نزولی است به جز چند استان، وزیر بهداشت به همه دانشگاه ها دستور دادند که اکنون بهترین موقعیت است تا نیروهای انسانی خود را تامین کنند و تمهیداتی در جهت بازسازی نیروهای انسانی و تجهیزات خود در نظر گیرند و ظرفیت نیروی انسانی خود را بسنجند.
لاری ادامه داد: ارزیابی دقیقی از مراکز 16 ساعته و 24 ساعته در کشور در نظر گرفته شود چرا که این مراکز می توانند کمک کنند تا اورژانس ها دچار ازدحام نشوند. واکسن آنفولانزا را باید بیشتر از سال قبل تهیه کنیم. در سال گذشته حدود 250 هزار دز واکسن آنفولانزا وارد کشور شد و برای سال جاری برنامه ریزی شده است که از 6 تا 10 میلیون واکسن وارد شود که 2 و نیم میلیون در اختیار بخش بهداشت و گروه های آسیب پذیر تحت پوشش و گروه های پر خطر از جمله مشاغل، خانه سالمندان، بهزیستی تحت پوشش قرار گیرند و بقیه با اولویت در اختیار داروخانه ها قرار گیرند.
او با بیان اینکه توصیه ما این است که افراد آسیب پذیر از واکسن ها استفاده کنند گفت: باید به این نکته نیز توجه کرد که هیچ سالی به این اندازه پروتکل ها را رعایت نمی کردیم. اما نکته مهم این است که امسال پروتکل ها را بیشتر رعایت می کنیم.
سخنگوی وزارت بهداشت درباره فوق العاده ویژه برای پرستاران و نیروهای بهداشتی گفت: 886 هزار میلیارد تومان فوق العاده ویژه بین همکاران بهداشتی و درمانی به صورت پاداش با اولویت کسانی که با بیماری درگیر بودند توزیع شده است.
لاری افزود: با توجه به اینکه حضور بیماران کرونا در بیمارستانها مراجعات بیماران دیگر به این مراکز کم و درآمد بیمارستانها کاهش پیدا کرده است به همین علت دولت برای جبران این مشکل 1300میلیارد تومان بین دانشگاهها توزیع کرد و به این ترتیب معوقات پرسنل از حدود ۸.۵ تا ۱۰ ماه تاخیر به ۴.۵ تا ۶ ماه کاهش و حدود ۵۰ درصد کمتر شده است.
او ادامه داد: بر اساس مصوبه ستاد ملی کرونا در ۱۱ اسفند بیمارستانهای دولتی می توانند با جذب نیروهای ۸۹ روزه کمبود نیروی خود را به صورت موقت جبران کنند و بسیاری از دانشگاههای علوم پزشکی با توجه به محدودیت های مالی این مصوبه را اجرا کردند و هر دانشگاهی نیز که حق و حقوق پرستاران ۸۹ روزه را پرداخت نکرده قابل پیگیری است.
وی افزود: ۹۹۱ دانشجوی پرستاری نیز به مدت هر کدام ۱۰۰ ساعت زیر نظر کادر با تجربه در ایام کرونا به کمک بخش های بیمارستانی آمدند و در بهبود بیماران مشارکت داشتند.
سخنگوی وزارت بهداشت در خصوص مصوبه شهدای خدمت گفت: مصوبه شهدای خدمت شامل همه پزشکان پرستاران و پیراپزشکانی می شود که در ارتباط مستقیم با بیماران کرونا بودند و آیین نامه اجرایی این مصوبه نهایی شده و به زودی ابلاغ می شود و خانواده این شهدا از همه مزایای خانواده شهدا برخوردار می شوند.
او افزود: حدود ۱۰۰ شهید خدمت تاکنون مشخص شده و وضعیت آنها محرز شده است البته در مصوبه اول طیف این افراد محدود شده بود اما اکنون همه کادر درمانی که در ارتباط مستقیم با بیماران کرونا باشند، مشمول این مصوبه هستند. نظرات وزارت بهداشت هم در آیین نامه آن لحاظ شده است.
لاری گفت: وزیر بهداشت هم تاکید دارد که این کار با دقت انجام شود و حق کسی ضایع نشود.
سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به اینکه یکی از گروهای سنی که موارد بالای ابتلا دارند طیف سنی ۳۵ تا ۴۵ سال هستند، درخصوص آمار سنی مبتلایان به کرونا گفت: البته بیشترین موارد بستری و فوتی افراد بالای ۶۰ سال هستند و در مجموع هیچ فرد یا افرادی در هیچ گروه سنی از ابتلا به کرونا مصون نیستند. البته شدت سرایت ویروس کرونا تا ۱۰ برابر بیشتر شده است اما علائم و شدت بیماری تغییر نکرده است. برخی علایم کرونا مانند نابویایی در ابتدای اپیدمی کمتر مورد توجه بود اما اکنون بیشتر مورد توجه است.
او ادامه داد: برای وزارت بهداشت بسیار مهم است که واکسیناسیون و کنترل بیماری های مزمن خدشه دار نشود. در ارزیابی سامانه ۴۰۳۰ نیز این موضوع بررسی می شود که اگر مراقبت جامانده ای در مورد بیماران مزمن باشد، حتما انجام شود، این موضوع مورد تاکید وزارت بهداشت و سازمان بهداشت جهانی است.
لاری گفت: وزارت بهداشت تلاش زیادی داشته که داروی این بیماران به موقع تامین شود. کمبودی در مورد داروی بیماران مزمن تاکنون نداشته ایم. تنها شکایت از انسولین قلمی است که البته انسولین ویالی به میزان کافی در داروخانه ها وجود دارد.
سخنگوی وزرات بهداشت با تاکید بر اینکه موضوع غربالگری مبتلایان به کرونا برای شناسایی و ایزوله کردن آنها مورد توجه دولت و رئیس جمهوری است گفت: به همین علت هم از افراد مشکوک تست گرفته می شود. اگر افراد مبتلا به کرونا در اداره ای شاغل باشند گزارش ابتلای آنها به محل کارشان ارسال می شود.
او با تاکید بر اینکه شاغلان مبتلا به کرونا باید در خانه بمانند و ایزوله شوند افزود: اگر این افراد یا ادارات آنها مرتکب تخلف شوند مطابق قانون باید با متخلفان برخورد شود
لاری درخصوص بازگشایی مدارس گفت: در مورد بازگشایی مدارس نیز طبق مصوبه ستاد ملی کرونا، در صورتی که شرایط اپیدمی در برخی استانها سفید و مساعد باشد برخی مدارس کم جمعیت یا به صورت شیفتی می توانند در زمان های که اپیدمی شدید نیست کلاس حضوری خلوت داشته باشند اما اصول کلی برگزاری کلاسها به صورت غیرحضوری است زیرا باید ایمنی و سلامت معلمان و دانش آموزان در هر شرایطی حفظ شود.
او درباره وضعیت واکسن مننژیت گفت: واکسن مننژیت برای گروههای خاص مانند سربازان، مادران باردار و ... توصیه میشود و تمهیدات آن آماده شده که در شهریور ماه در اختیار این گروهها قرار بگیرد.