افزایش اعتبارات وام تحصیلی تا ۵۰ درصد و وام شهریه به اندازه ۱۰۰ درصد/آماری از دانشجویان مبتلا به کرونا نداریم
رییس سازمان امور دانشجویان گفت: دانشجویان خوابگاههای غیر دولتی بعضا اجارههای خود را پرداخت کرده بودند اما ما توسط صندوق رفاه دانشجویی برنامه داریم تا آمار آنها را جمع آوری کنیم و هزینه را به آنها برگردانیم.
به گزارش خبرنگار ایلنا، نشست خبری معاون وزیر علوم و رییس سازمان امور دانشجویان صبح امروز در محل سازمان امور دانشجویان برگزار شد.
مجتبی صدیقی در این نشست اظهار داشت: بیماری کووید ۱۹ باعث شد دانشگاهها از اسفندماه وارد شرایط ویژه شوند و آموزش مجازی شکل بگیرد. ما در ابتدای کار تردید داشتیم که دانشگاهها از نظر سختافزاری و نرمافزاری بتوانند خود را تجهیز کنند. در این مدت ۹۰ درصد دروس تئوری به شکل مجازی ارائه شد. همچنین دانشگاه آزاد اعلام کرد که به اندازه ۸۵ درصد و دانشگاه غیرانتفاعی بیش از ۷۵ درصد توانستند مطالب درسی را به شکل تئوری ارائه دهند.
وی افزود: امروز آموزش مجازی یک سرمایه محسوب میشود که افق تازهای برای دانشگاهها ارائه کرده است. دانشگاههای سایر کشورها نیز همین مسایل را دنبال میکنند. سیستم آموزشی بیش از ۱۸۰کشور دنیا تحت تاثیر کرونا بوده است. همچنین بیش از یک و نیم میلیارد محصل از مهد کودک تا دانشگاه تحت تاثیر کرونا بودند.
وی افزود: بعد از شیوع کرونا به سرعت دستور تخلیه و ضدعفونی کردن خوابگاهها داده شد، همچنین بلافاصله دستور العملی برای جذب پیمانکاران برای ضدعفونی خوابگاهها تهیه شد. ما بیش از ۴۰۰ کانون همیار دانشجویی داریم که در زمینه سلامت روان کار میکنند و ما از دانشجویان فعال در این کانونها برای ارتباط با دانشجویان کمک گرفتیم. از مشاورههای تلفنی برای ارتباط با دانشجویان و آگاهی از شرایط آنها راه اندازی شد. همچنین یک کمپین در خانه بمانیم ایجاد کردیم که بیش از ۳ هزار اثر به دست ما در این زمینه رسید.
وی اشاره کرد: یک اعتبار برای بحث بهداشت و روان برای دانشجویان به دانشگاهها توزیع شد تا در این مدت فعالیتهای سلامت در حوزه دانشجویی انجام شود.
صدیقی گفت: پروتکل جامع بهداشتی مورد نیاز دانشگاهها جمع بندی و ارائه شد، این پروتکلها در مقاطع آموزشی، دانشجویی و بهداشتی مورد تاکید است. همچنین ما برای مساعدت با دانشجویان، بازپرداخت اقساط دانشجویان را سه ما به تعویق انداختیم و دانشجویان اجازه پرداخت اجاره بها فارغ شدند. همچنین اعتبارات وام تحصیلی ۵۰ درصد و وام شهریه به اندازه ۱۰۰ درصد افزایش دادیم.
صدیقی گفت: علاوه بر اینها تهیه اقلام غذایی که در غذاخوریها باقی مانده بود باید تعیین تکلیف میشد که با ستاد تنظیم بازار هماهنگ و این مواد غذایی برگرداننده شد تا برای ترم آینده مواد غذایی تهیه میشود.
صدیقی خاطر نشان کرد: حمایت از کارکنان و آشپزها نیز که در این مدت بیکار شده بودند صورت گرفت و در جاهای دیگر از آنها به کارگیری شد.
رییس سازمان امور دانشجویان گفت: دانشجویان خوابگاههای غیر دولتی بعضا اجارههای خود را پرداخت کرده بودند اما ما توسط صندوق رفاه دانشجویی برنامه داریم تا آمار آنها را جمع آوری کنیم و هزینه را به آنها برگردانیم. حدود ۱۳ هزار و ۵۰۰ دانشجو در خوابگاههای غیر دولتی بودهاند که اجاره دادند و صندوق رفاه به این دانشجویان کمک میکند تا آنها متضرر نشوند.
صدیقی یادآور شد: از دانشجویان ساکن خوابگاههای دولتی و غیر دولتی خواهش میکنیم اموالی که بهجامانده را تحویل بگیرند یا به بخش اموال خوابگاه منتقل کنند تا بتوانیم این اتاقها را در اختیار دانشجویان تحصیلات تکمیلی قرار دهیم. البته برخی دانشجویان با تشکلهای دانشجویی و حراست هماهنگ کردهاند؛ اما بهتر است شخصا برای جمعآوری اموال به خوابگاهها مراجعه کنند.
رییس سازمان امور دانشجویان گفت: دانشجویان خوابگاههای غیر دولتی بعضا اجارههای خود را پرداخت کرده بودند اما ما توسط صندوق رفاه دانشجویی برنامه داریم تا آمار آنها را جمع آوری کنیم و هزینه را به آنها برگردانیم. حدود ۱۳ هزار و ۵۰۰ دانشجو در خوابگاههای غیر دولتی بودهاند که اجاره دادند و صندوق رفاه به این دانشجویان کمک میکند تا آنها متضرر نشوند.
رئیس سازمان امور دانشجویان گفت: ما در اسفند ماه توانسیم به شکل ضربتی دانشجویان غیر ایرانی که میخواستند از ایران خارج شوند را کمک کنیم که ظرف یک هفته مراحل خروج ۱۶ هزار دانشجو در کشور ایجاد شد که از این آمار تنها ۲ هزار دانشجو د کشور ماندهاند که آنهم برای انجام کارهای خودشان است. حدود ۱۵ هزار دانشجوی خارجی هنوز در کشور هستند.
آماری از دانشجویان مبتلا به کرونا نداریم
وی درباره آمار ابتلا دانشجویان به کرونا گفت: چون دانشجویان از قشر جوان هستند طبیعتا آمار آنها اندک است اما چون دانشجویان در دانشگاهها حضور نیافتند آماری در این زمینه نداریم.
تدابیر برای بازگشایی برای حضور دانشجویان
صدیقی گفت: از اریبهشت با توجه به مجوز ستاد ملی مقابله با کرونا حضور در دانشگاهها برای مقاطع دکتری آغاز شد. از ۱۷ خرداد ماه نیر دور دوم بازگشایی صورت گرفت که در اینجا نیز اولویت با دانشجویان تحصیل تکمیلی بوده است.
وی افزود: تلاش ابتدایی اکثر دانشگاه بر این بود که امتحانات را به شکل حضوری برگزار کنند اما کرونا موانعی را ایجاد میکرد و در نهایت روش غیر حضوری اولویت قرار گرفت که روشهای آن به دانشگاهها ابلاغ شده است. بنابراین روش آزمون مجازی اکنون روش قالب است ولی ممکن است دانشگاههای دیگر روشهای دیگری داشته باشند. طبیعتا تا پایان تیرماه امتحانات به اتمام خواهد رسید تا در ادامه فصل تابستان دانشجویان واحد عملی را بگذرانند.
آغاز ترم تحصیلی زودتر از مهر ماه
وی درباره برنامههای آتی سازمان امور دانشجویان گفت: ما سناریوهای مختلفی را برای ترم آینده داریم و باید تا پایان خرداد پیشنهادات خود را به ستاد ملی مقابله با کرونا بدهیم. اولویت ما آموزش حضوری است اما با توجه با شیوع کرونا نمیتوانیم با همان تراکم قبلی از خوابگاهها استفاده کنیم. احتمالا آموزش با دو روش غیرحضوری و حضوری خواهد بود.احتمال اینکه ترم زودتر از مهر ماه شروع شود وجود دارد. البته اینها جمع بندی نهایی نشده است.
صدیقی گفت: ما برای پسا کرونا برنامههایی به ویژه در بخش خدمات دانشجویی داریم. مثلا نصب دربهای اتوماتیک در ورودی سراهای دانشجویی، استفاده از شیرآلات غیرتماسی، بهبود وضعیت تهویه در مکانهای عمومی، تجهیز امکانات صنعتی برای طبخ غذا و... . صنعتی سازی سلف سرویسها بار سنگینی برای سازمان است اما آن را انجام میدهیم. برای تجهیز فضا و تجهیزات آشپزخانهها و سالنهای غذاخوری بررسیهای لازم انجام شده است. همچنین در سال ۹۸ حدود ۶۵ میلیارد تومان اعتبار برای غذا خوریها، ۸۸ میلیارد برای ارتقا خوابگاهها و حدود ۱۲۱ میلیارد تومان برای تامین و تجهیز خوابگاهها صرف شد.
آمار دانشجویان غیر ایرانی مشغول به تحصیل در ایران
صدیقی در ادامه گفت: در حال حاضر حدود ۶ میلیون دانشجوی خارجی در دانشگاههای جهان مشغول تحصیلاند. پیشبینی میشود در سال۲۰۲۵ آمار دانشجویان بین المللی به ۸ میلیون نفر در دنیا برسد. در سال ۲۰۱۷ حدود ۶.۵ میلیون دانشجو به شکل مجازی در دنیا در حال تحصیل بودند و حال کرونا میتواند این آمار را افزایش بدهد. در کشور ما دوفاکتور در جذب دانشجوی خارجی موثر بوده یک فاکتور جغرافیا و یک فاکتور سلیقه بوده است.
وی افزود: بیشتر دانشجویان ما از کشورهای پیرامون هستند و تعدادی هم سلیقهشان ایجاب کرده که مثلا به زبان فارسی، فلسفه اسلامی و... علاقه داشتند و جذب ایران شدند. ما بعد از کرونا سه رویکرد برای جذب دانشجویان غیرایرانی داریم که اولین رویکرد شیوه آموزش غیر حضوری، نیمه حضوری(تلفیقی از حضوری و غیر حضوری است) و سوم شیوه غیر حضوری است.
در ادامه علیزاده معاون دانشجویان اتباع گفت: هفته گذشته در دولت درخواست رسمی وزارت علوم برای تردد اتباع غیر ایرانی تصویب شد. با توجه به کاهش درآمدزایی، اعتبارات دولتی نیز افزایش مییابد. پیشتر دانشجو برای هر بار برای خروج از کشور باید به سازمان امور دانشجویان مراجعه میکرد و بعد از سه ماه نیز باید برمیگشت؛ وگرنه مجوز تحصیل و اقامت، منقضی میشد. پیشنهاد دادیم دانشجو به اعتبار مجوز اولیه و با هماهنگی، بتواند به دفعات از کشور خارج شود و برگردد. دانشجو دیگر باور میکند تمام امور مربوط به او در دانشگاه محل تحصیلاش انجام میشود.
صدیقی در پاسخ به سوال خبرنگاران مبنی بر جعل مدرک سینا کمال خانی نامزد انتخاباتی مجلس گفت: زمان برای استعلام مدارک نامزدها بسیار اندک بود و در فاصله زمانی اندک، امکان پاسخدهی به استعلامها نبود اما در همین مدت انتخابات مجلس اخیر بیش از ۴ هزار استعلام انجام شد و تقریبا همه پاسخ ها به وزارت کشور رسید.
وی افزود: پس از مدتی موسسه صادر کننده مدرک به نام تفتان، اعلام کرد که مدرک از سوی آنها صادر نشده است. ما دو نوع مدرک داریم؛ یکی مدارکی که از زیرمجموعههای وزارت علوم صادر میشود و دیگر اینکه ۸۰ دانشگاه، خودشان مجوز صدور مدرک دارند.
رئیس سازمان امور دانشجویان تصریح کرد: حدود یک سال است مدارکی که تایید میکنیم، کد اعتبار به آنها میدهیم که استعلامها را سرعت میبخشد و مشخص میشود مدرک توسط ما صادر و تایید شده است یا خیر. این روند برای۸۰ دانشگاه دیگر نیز در حال انجام است.
در ادامه جلسه منصورهسادات صادقی مدیرکل دفتر مشاوره و سلامت سازمان امور دانشجویان اظهار داشت: بر اساس تحقیقی که توسط دفتر مشاوره و سلامت سازمان امور دانشجویان انجام شد، دریافتیم ۵۰ درصد دانشجویان نگران ابتلای خانوادههای خود به کووید-۱۹ هستند. در نظر داشتیم مسئولیتپذیری فردی و اجتماعی در دانشجویان ایجاد کنیم، به همین منظور حدود ۳۰ هزار نفر-ساعت آموزش به آنها ارائه دادیم. لازم به ذکر است اقدامات دیگری در حوزه سلامت جسمی و روانی دانشجویان انجام خواهیم داد.
محمد حسین علیزاده مدیر کل تربیت بدنی سازمان امور دانشجویان با بیان اینکه دانشجویان بهدلیل شیوع کرونا نتوانستند از امکانات ورزشی استفاده کنند خاطرنشان کرد: کرونا دانشجویان ما را مجبور کرد که در خانه بمانند. از این رو ما پلیکیشنی را با ۱۵۰ هزار نوع تمرین قابل اجرا در خانه ارائه دادیم که مورد استقبال قرار گرفت.
صدیقی درباره گذراندن واحدهای عملی گفت: به دانشجویان گفتیم واحدها را حفظ کنند تا شرایط ارائه در تابستان یا ترم آینده بررسی شود. اگر این امکان فراهم نشود، دروس یا ترم حذف خواهند شد. تمایل دانشجویان به آموزش حضوری است؛ اما اتفاق نظر دارند که کلاسها به شکل غیرحضوری برگزار شود. شاید معاونت آموزشی وزارت علوم تا پایان تابستان، آمار استقبال از دانشجویان از آموزش مجازی را اعلام کند.
رئیس سازمان امور دانشجویان درباره بازنگری در مقررات و آییننامههای دانشجویان داخل گفت: تلاش میکنیم در مرحله اجرای مقررات، راحتتر عمل کنیم. کمیسیون شرایط خاص استانی را مورد بازنگری قرار میدهیم تا مراجعات و حجم فعالیتهای کمیسیون مرکزی کاهش یابد. سامانه سجاد نیز با ارائه خدمات آنلاین، حجم مراجعات را کم کرده است.
رئیس سازمان امور دانشجویان در مورد آمار درخواستهای دانشجویان ایرانی در حال تحصیل در خارج از کشور برای پذیرش و ادامه تحصیل در دانشگاههای داخل عنوان کرد:ما آمادگی بررسی درخواست های این دسته از دانشجویان را داریم اما درخواستها بهواسطه ویروس کرونا افزایش نیافته و همان روال معمول مثل هر سال ادامه پیدا کرده است. اما برای دانشجویانی که به کشور بازگشتند، با همکاری سازمان نظام وظیفه، تسهیلاتی در نظر گرفته شده که بر اساس آن، مدت اقامت این دانشجویان افزایش یافته است.
وی افزود: برای دانشجویان ایرانی که از چین بازگشتند، این تسهیلات از آذرماه در نظر گرفته شده و برای دیگر دانشجویان از اسفندماه و طبق تصمیم اتخاذ شده، سقف سه ماه اقامت فعلا به دلیل شرایط کرونا برای این دسته از دانشجویان برداشته شده اشت.
وی افزود: حدود ۶ هزار دانشجو در این اپلیکیشن ثبتنام کردند. برنامه دیگری در مرحله آزمایش داریم که در صورت مشاهده پیک دوم کرونا در فصل پاییز، در ترم بعد مورد استفاده قرار میگیرد. لازم به ذکر است که حدود ۱۷ میلیارد تومان برای توسعه اماکن ورزشی جذب کردیم. ۳۰ میلیارد تومان نیز اعتبارات عمرانی داشتیم که سال گذشته را برای ما پررونق کرد.