در گفتوگو با ایلنا مطرح شد؛
حدود ۸۰ هزار معلول به دلیل کرونا پشت نوبت کمیسیونهای پزشکی هستند
مدیرکل دفتر امور توانمندسازی معلولان سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه در حال حاضر یک میلیون و ۶۷۰ هزار نفر تحت پوشش خدمات توانبخشی سازمان بهزیستی قرار دارند، گفت: با توجه به شیوع کرونا و وقفهای که در فعالیت کمیسیونها ایجاد شد، در حال حاضر ۷۰ الی ۸۰ هزار نفر در کشور پشت نوبت کمیسیونهای پزشکی قرار دارند.
«محمدرضا شهبازی» مدیرکل دفتر امور توانمندسازی معلولان سازمان بهزیستی کشور در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره افرادی که پشت نوبت دریافت خدمات توانبخشی هستند، گفت: تشکیل پرونده بستگی به نوع معلولیت افراد دارد و اینکه نیازمند چه نوع خدماتی هستند. هرکسی میتواند تشکیل پرونده دهد و پس از آن در داخل کمیسیونهای پزشکی و توانبخشی به آنها نوبت داده میشود و پرونده آنها مورد بررسی قرار میگیرد.
وی ادامه داد: در کمیسیونهای تخصصی نوع معلولیت آنها تعیین سطح شده و براساس تعیین سطحی که برای آنها صورت میگیرد، مشخص میشود که این افراد میتوانند چه خدماتی را دریافت کنند و در این جا پشت نوبت خدماتی که قرار است به آنها ارائه شود، قرار میگیرند.
مدیرکل دفتر امور توانمندسازی معلولان سازمان بهزیستی کشور تصریح کرد: تا پایان سال گذشته اگر فرد دارای معلولیت ضایعه نخاعی تشکیل پرونده میداد و کمیسیون نیز آن را تایید میکرد، بلافاصله به او خدماتی مانند حق پرستاری و خدمات تخصصی ارائه میشد و در نوبت نمیماند، اما از ابتدای سال افراد دارای معلولیت ضایعه نخاعی به دلیل اینکه هنوز وضعیت اعتباری در این بخش مشخص نیست، پس از اینکه ثبتنام کرده و پرونده آنها مشخص شد، پشت نوبت دریافت حق پرستاری و خدمات تخصصی قرار گرفتهاند. بنابراین با توجه به اینکه فرد به چه نوع خدماتی نیاز دارد، پشت نوبت دریافت خدمات میماند.
شهبازی با بیان اینکه افراد پس از تشکیل پرونده باید نوع و شدت معلولیتشان مشخص شود، تا معلوم شود که شرایط دریافت خدمات را دارند یا خیر، ادامه داد: با توجه به شرایط کرونا حدود دوماه و نیم کمیسیونهای پزشکی تعطیل بودند. اخیرا نیز کمیسیونهای پزشکی بازگشایی شدهاند، اما با توجه به اینکه با ظرفیت محدود کار میکنند تا پروتکلهای بهداشتی به درستی رعایت شود، میزان ظرفیت آنها کاهش پیدا کرده است. بنابراین ممکن است تعدادی از افراد پشت نوبت قرار بگیرند که البته تعداد آنها زیاد نیست و تا جایی که اطلاع دارم حدود ۷۰ الی ۸۰ هزار نفر در کشور پشت نوبت کمیسیونهای پزشکی هستند.
وی با بیان اینکه بخش اعظم معلولیتها به دلیل تصادفات است، خاطرنشان کرد: در حال حاضر یک میلیون و ۶۷۰ هزار نفر تحت پوشش مجموعه خدمات توانبخشی قرار دارند. در سال گذشته یک میلیون و ۴۲۰ هزار نفر تحت پوشش مجموعه خدمات توانبخشی قرار داشتند و پیشبینی ما این است که افراد دارای معلولیت برای دریافت خدمات تا پایان سال افزایش داشته باشند. دو آیتم برای کمک به افراد داریم اول اینکه فرد دارای معلولیت باشد و دوم اینکه نیازمند هم باشد، افراد معلولی که نیازمند، نیستند تحت پوشش بهزیستی قرار نمیگیرند.
مدیرکل دفتر امور توانمندسازی معلولان سازمان بهزیستی کشور درباره طرح ترافیک گفت: معلولان متوسط به بالا که تحت پوشش بهزیستی هستند، میتوانند برای دریافت طرح به مرکز بهزیستی استان تهران مراجعه کنند.
شهبازی همچنین در واکنش به احتمال حذف انواع کارت بلیت تخفیف دار اقشار خاص از سوی اتوبوسرانی و شهرداری تهران گفت: قرار نیست، سازمان بهزیستی برای دریافت کارت بلیت مترو به شهرداری پولی بپردازد شهرداریها موظف هستند براساس قانون خدمات خود را به افراد دارای معلولیت به صورت نیمبها ارائه کنند. در مجموع تمام سازمانهایی که براساس قانون موظف هستند، خدمات خود را به افراد دارای معلولیت به صورت نیمبها محاسبه کنند، چنین کاری نمیکنند به طور مثال هواپیمایی و قطار نیز موظف هستند، خدمات خود را به صورت نیمبهاء به معلولان ارائه کنند، اما این سازمانها خدمات خود را به شرکتهای خصوصی واگذار کردهاند و شرکتهای خصوصی هم این خدمات را به معلولان ارائه نمیکنند. در حال حاضر فقط هواپیمایی هما و شرکت رجاء به افراد دارای معلولیت خدماتی ارائه میکنند.
وی ادامه داد: براساس قانون این سازمانها موظف به ارائه خدمات نیمبهاء هستند و باید در هنگام قرارداد با شرکتها این موضوعات را نیز مدنظر قرار دهند و نباید این وظایف خود را نسبت به معلولان فراموش کنند در قانون حمایت از حقوق معلولان مواردی پیشبینی شده است و باید منابعی برای آن تامین شود. قرار بود هزار و ۳۰۰ میلیارد به سازمان پرداخت شود که این مبلغ نیز برای حق پرستاری، حق تحصیل دانشجویان و ... پرداخت میشود.