مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران:
بهبودیافتگان کرونا نباید بیماران بستری را فراموش کنند/اهدای پلاسما با مراجعه به پایگاههای انتقال خون
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران وضعیت ذخایر خونی کشورا خوب توصیف کرد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، «پیمان عشقی» مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران امروز در نشستی مجازی گفت: ما بیماران مبتلا به کرونا را فراموش نکردهایم و از مردم میخواهم به خاطر اینکه حجم اهدای خون، کنترل شوندهتر باشد، سعی کنند در ماه مبارک رمضان از همین الان برنامه ریزی و هر شب برای اهدای خون مراجعه کنند.
وی در ادامه بیان کرد: تکریم افرادی که برای انتقال خون مراجعه میکنند برای ما بسیار حائز اهمیت است. درب مراکز انتقال خون باز است و البته وضعیت ذخایر ما هم خوب است.
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران گفت: من از بهبودیافتگان میخواهم با مراجعه به پایگاههای انتقال خون سراسر کشور با اهدای پلاسما به بیماران کمک کنند. بهبود یافتگان نباید بیمارانی که روی تخت بیماران هستند را فراموش کنند. سازمان انتقال خون در این شرایط در کنار بیماران مبتلا به کروناست و آنها را تنها نمیگذارد.
وی در ادامه با اشاره به اهمیت پلاسما درمانی گفت: ایران یکی از کشورهایی است که روی کمربند پلاسمایی قرار دارد. تلاشهایی در این زمینه شده، اما نیاز بیماران پلاسمایی به خون کاهش نداشته است. ما 20 درصد از خون کشور را به این عزیزان اختصاص میدهیم.
عشقی گفت: تلاش میکنیم با وجود تحریمها و مشکلات ناشی از نقل و انتقال کیتها، دغدغه بیماران را مرتفع کنیم.
وی افزود: در این مدت که شرایط خونی در دنیا وضعیت مطلوبی نداشت، کشور ما شرایط خوبی برای ذخایر خون داشته است و ما کمبودی در این زمینه نداشتهایم و تمام تمهیدات لازم فراهم شد تا اینکه پایگاههای انتقال خون امنترین مکان بعد از خانهها شد.
عشقی گفت: برنامه پروژه جمع آوری پلاسمای بهبود یافتگان کروناست که با قوت ادامه دارد. تمام 17 مرکز جامع اصلی در کشور ما پایگاههای خود را در خدمت بهبود یافتگان کرونا گذاشتهاند. بعضا افرادی برای اهدا پلاسما میآیند که کرونا نداشتهاند. افراد مبتلا 28 روز بعد از بهبود به هیچ عنوان ناقل نیستند و میتوانند نسبت به اهدای خون اقدام کنند که البته در برخی مواقع این بازه زمانی 14 روز است.
وی افزود: واقعیت این است که اهدای پلاسما در ایران زودتر شروع شده اما حالا با سرعت بیشتر در کشورهایی که بعد از ما شروع کردند در حال ادامه است.
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران گفت: پلاسما درمانی و استفاده از زردابه خون که در آن پادتن ضد ویروسی وجود دارد یک سابقه 100 ساله دارد و همواره در سایر بیماریها نتایج خوبی داده است. چین اولین کشور و ایران دومین کشوری بود که استفاده از این روش را پیش گرفت. اما باید توجه کرد که هر روش درمانی در ابتدا باید به عنوان کارآزمایی شروع شود.
عشقی بیان کرد: ما هرچه زودتر به بیماران پلاسما دادیم نتایج بهتری گرفتیم و شخص به آی سی یو منتقل نشده است.
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران گفت: ما تازه یک و نیم ماه است که این کار را شروع کردیم و انشالله بهبودیها از این به بعد با پلاسما درمانی بیشتر خواهد شد. سازمان انتقال خون زود جمع آوری پلاسما را شروع کرد. سعی شد در بیمارستانهای معین تراکتهای تبلیغاتی را برای خود بیماران ارسال کنیم تا یک ماه بعد از بهبودی، پلاسما اهدا کنند تا زمانی که به فصل پاییز رسیدیم سه تا 5 هزار لیتر پلاسما در اختیار داشته باشیم.
عشقی بیان کرد: امسال در ابتدای ماه رمضان نسبت به سال گذشته 10 درصد کاهش اهدا خون داشتهایم اما در هفته دوم این آمار افزایش داشته است. ما در همه استانها 5 تا 6 روز ذخیره خون داریم و 95 درصد خون درخواست شده را در اختیار مراکز انتقال خون گذاشتهایم.
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران گفت: حدود 250 واحد پلاسما در طی دو هفته اول اهدا شد و میانگین سنی افراد اهدا کننده از 35 تا 45 سال بوده است. مراجعه بانوان برای اهدا پلاسما بیشتر از اهدا خون بوده است. خانمها باور غلطی دارند که اهدا خون برای آنها خوب نیست اما این تصور درست نیست.
وی افزود: خانمهایی که سابقه بارداری و زایمان دارند از پلاسمای آنها به شکل مستقیم نمیتوانیم استفاده کنیم اما میتوانیم آنها را ذخیره کرده تا برای تهیه دارو از آن بهره ببریم. استفاده از پلاسمای زنان باردار و کسانی که سابقه باردای دارند به صورت خام برای ما مصرف نخواهد شد اما بعدها میتوانیم از آنها استفاده کنیم.
او افزود: فرایند افزایش تعرفه خون و فرآوردههای خونی، نیازمند این است که شورای عالی انتقال خون در مورد آن تصمیمگیری کند و بعد به وزارتخانه اعلام شود. بعد از آن باید به شورایعالی بیمه برود و تصویب شود. یک پروسه طولانی دارد و هنوز این تعرفه تغییری نکرده است و هنوز سازمان انتقال خون از بیمارستانها و دانشگاههای سراسر کشور بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان طلبکار است.
وی افزود: متاسفانه کیتها و تجهیزات مصرفی مثل کیسههای فیلتر دار، کیتهای غربالگری بیماریهای عفونی و دستگاههایی که توسط آن با کیتها کار میشود عمدتا خارجی است و این معضلی است که با آن رو به رو هستیم. یک یا دو شرکت در زمینه کیسههای خون فعالیت میکنند که متاسفانه کیفیت این کیتها در شان ملت ایران نبود.
عشقی گفت: تا به حال هیچ منبعی نشان نداده که با اهدای خون ویروسهای تنفسی منتقل میشود. اهدا خون نمیتواند موجب انتقال کرونا باشد. این کار در ایران با بالاترین استاندارهای جهانی انجام میشود.
وی درباره سن افرادی که میتوانند پلاسما اهدا کنند گفت: سن 18 تا 60 سال بهترین بازه سنی برای اهدای پلاسما است. کلیه بیمارستانهای سراسر کشور میتوانند با تایید پزشک درمانگر و با مجوز معاون سلامت و درمان دانشگاهشان از ما درخواست کنند و ما به آنها پلاسما بدهیم.
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران بیان کرد: کرونا باعث شد که اهدای خون به شدت افت کند و ایران در اوج بحران تا 35 درصد افت دخیره خون داشت، ایرانیان ظرفیت اهدا خون دارند و مردم این زمینه را دارند البته اگر برای آنها سدی ایجاد نشود.
عشقی در واکنش به افزایش بیماری تالاسمی در سیستان و بلوچستان بیان کرد: حدود دو سوم افراد مبتلا به تالاسمی در سیستان بلوچستان به دنیا میآیند. تلاش شد که جلوی به دنیا آمدن دو هزار بیمار تالاسمی در این استان گرفته شود. اگر دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر،زاهدان و زابل و بیمارستانها اعلام کنند که خون درخواست کردهاند ولی به آنها نرسیده است ما قطعا برخورد خواهیم کرد.
عشقی ادامه داد: چند سال پیش شرکت پالایش پلاسما به بخش خصوصی منتقل شد که بخش خصوصی در اداره آن موفق نبود و این باعث شد یک دعوای حقوقی ایجاد شود که این دعوای حقوقی همچنان در حال پیگیری است.
وی در واکنش به ارائه کارت هدیه به افرادی که خون اهدا میکنند گفت: سازمان انتقال خون میتواند مشوقهایی را به اهدا کنندگان بدهد ولی نباید بیش از حدِ هزینه رفت و آمد آنها به سازمان باشد.
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران در خصوص هزینه پلاسما درمانی برای بیماران بیان کرد: هزینه یک کیسه پلاسما که در اختیار بیماران قرار میگرد بسیار کمتر از داروهایی است که به دست بیماران میرسد. محاسبات ما برای سال آینده در این زمینه در حال انجام است.