استاندار سیستان و بلوچستان در گفتوگو با ایلنا:
غربالگری و ویزیت بیش از ۶۰ هزار تبعه بیگانه/ ارائه خدمات درمانی رایگان به بیماران کرونا/ همکاری بسیار خوب علمای شیعه و سنی در عدم برگزاری تجمعات مذهبی
استاندار سیستان و بلوچستان با بیان اینکه به بیماران مبتلا به کرونا خدمات درمانی رایگان ارائه میشود از غربالگری و ویزیت بیش از ۶۰ هزار نفر از اتباع بیگانه خبر داد.
«احمد علی موهبتی» استاندار سیستان و بلوچستان در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره فعالیت اصناف در راستای اجرای طرح فاصلهگذاری هوشمند که از ۲۳ فروردین ماه در استانها آغاز شده است، گفت: تاکنون اطلاعاتی از میزان مشارکت اصناف به تفکیک استان و شهرستانها در اختیار دانشگاههای علوم پزشکی استان قرار نگرفته است، امّا به نظر میرسد، میزان مشارکت اصناف استان نسبتا متوسط باشد که تا حدّی نیز تابع میزان دسترسی آنها به اینترنت هم است.
وی با اشاره به عدم فعالیت مشاغل پرریسک ادامه داد: فعالیتهای اصنافی مانند آرایشگاههای مردانه و زنانه، رستورانها، تالارهای پذیرایی و سالنهای مراسم، مراکز بازی، تفریحی، گیمنت، قهوهخانهها، چایخانهها و تریا، اماکن اقامتی، هتلها، استخر، سونا و ماساژ و باشگاههای بدنسازی و ورزشی – سینماها - جشنوارهها و نمایشگاهای هنری و فرهنگی به دلیل پرخطر بودن ممنوع است و این مراکز نیز ضمن ثبتنام در سامانه منتظر اعلام ستاد بازگشایی هستند.
استاندار سیستان و بلوچستان درباره وضعیت بهداشت و درمان و روند بیماری کرونا تا تاریخ ۲۵ فروردین ماه در این استان تصریح کرد: در حوزه درمان با تمهیدات و برنامهریزیهای انجام شده، تمام خدمات تشخیصی و درمانی مورد نیاز بیماران کرونا مثبت در سیستان و بلوچستان در زمان و مکان مناسب به شهروندان ارائه شده است.
اختصاص ۱۴ بیمارستان در مرحله اول مدیریت بحران کرونا
موهبتی خاطرنشان کرد: در استان ۳۳۰۰ تخت بستری دانشگاهی در قالب ۳۲ بیمارستان وجود دارد که باید به این تعداد بیمارستانهای نظامی و ظرفیت بیمارستان تامین اجتماعی را هم اضافه کرد. بعد از شروع بحران کرونا در کشور چین، در استان این آمادگی ایجاد شد تا تمام این ظرفیت به درمان بیماران احتمالی اختصاص پیدا کند، هر چند تاکنون نیازی به این کار نبوده است.
وی با بیان اینکه در مرحله اول مدیریت بحران کرونا تعداد ۱۴ بیمارستان و یا بخش بیمارستانی با حدود ۵۰۰ تخت بستری در سراسر استان برای ارائه خدمات به بیماران کرونا مثبت در نظر گرفته شد، تصریح کرد: توزیع این ۱۴ مرکز به لحاظ پراکندگی جغرافیائی به شکلی است که امکان دسترسی در سطح شهرستان برای همه هماستانیها وجود دارد و هیچ نیازی به اعزام بین شهرستانی بیماران وجود نداشته است.
استاندار سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: خوشبختانه در تمام مراکز منتخب دانشگاهی که در مرحله اول برای بستری بیماران کرونا مثبت آماده شده بود، پزشکان متخصص عفونی، رادیولوژی، بیهوشی، بیماریهای داخلی، بیماریهای کودکان، طب اورژانس و امکانات کامل رادیولوژی و آزمایشگاه وجود دارد و در همه این مراکز نیز پرستاران باتجربه و آموزش دیده و سایر کادر درمانی همانند بهیار، تکنسین اتاق عمل، بیهوشی و کارکنان آزمایشگاهی و رادیولوژی حضور دارند.
استفاده از ۴۰ درصد ظرفیت تختهای آماده شده
موهبتی با بیان اینکه در واقع از مجموع ۵۰۰ تختی که در مرحله اول برای بیماران کرونا مثبت در استان آماده شده است تا ۲۶ فروردین ماه حدود ۴۰ درصد مورد استفاده قرار گرفته است، یادآور شد: نظام بهداشت و درمان استان در صورت افزایش چند برابری در تعداد بیماران، آمادگی افزایش ظرفیت پذیرش تا سقف تعداد کلّ تختهای بستری استان را دارد.
پذیرش ۱۷۷۲ بیمار حاد تنفسی در بیمارستانها/۴۲۸ بیمار، کرونا داشتند
وی با بیان اینکه تا تاریخ ۲۶ فروردین، ۴۲۸ بیمار با نتیجه مثبت آزمایشگاهی کرونا بستری شدهاند که ۲۳۴ نفر ترخیص شده و ۳۹ نفر نیز فوت کردهاند، ادامه داد: از ابتدای اسفند سال گذشته تا ۲۶ فروردین ۹۹ بیش از ۱۷۷۲ بیمار حاد تفسی؛ شامل بیماریهای عفونی ویروسی و میکروبی و همچنین افراد مشکوک و دارای علائم کرونا در بیمارستانهای استان پذیرش شدهاند که ۱۴۱۶ نفر از آنان مرخص شده و ۱۷۴ نفر فوت کردهاند که از مجموع افراد فوت شده ۷۷ نفر به طور قطعی تست کرونایشان منفی بود و گزارش ۳۹ نفر از نظر آزمایش کرونا مثبت بودهاند و در مجموع ۵۸ فوتی هم مشکوک به کرونا هستند.
انجام بیش از ۲ هزار تست کرونا
استاندار سیستان و بلوچستان با تاکید براینکه در زمینه تجهیزات به گونهای برنامهریزی و پیشبینی شده است که کمبودی احساس نشود، تصریح کرد: در حوزه آزمایشگاه تشخیص کرونا، اولین آزمایشگاه استان در تاریخ ۷ اسفند سال گذشته در زاهدان افتتاح شد و بعد از آن در شهرستان ایرانشهر و سومین آزمایشگاه نیز در زابل در روزهای گذشته افتتاح شد. همچنین چهارمین آزمایشگاه در چند روز اخیر در زاهدان و پنجمین نیز به زودی در چابهار راه اندازی میشود. تاکنون بیش از ۲۰۸۰ آزمایش فقط در زاهدان انجام شده است.
اختصاص ۸ تا ۹ تخت ویژه به ازاء هر ۱۰۰ هزار نفر
موهبتی در بخش دیگری از صحبتهای خود خاطرنشان کرد: در حوزه تختهای ویژه و دستگاه های تنفسی هم با توجه به وقوع تصادفات جادهای و ضرورت تامین امکانات درمانی تخصصی، در سالهای اخیر و در حرکتی جهادی، تعداد تختهای ویژه استان ما افزایش یافته و خوشبختانه در حال حاضر بیش از ۱۸۰ تخت ویژه و حداقل ۲۵۰ دستگاه ونتیلاتور تنفسی موجود است که این به معنای ۸ تا ۹ تخت ویژه به ازاء هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت تحت پوشش است که با شاخص مربوطه به بسیاری از کشورهای توسعه یافته نیز برابری میکند.
وی ادامه داد: در زمینه نیروی تخصصی نیز در کل استان ۲۵ پزشک متخصص عفونی، ۶۲ پزشک متخصص بیهوشی، ۴۵ متخصص رادیولوژی، ۳۶ متخصص طب اورژانس و ۲۷۱۵ پرستار فعالیت دارند.
راهاندازی اقامتگاههای خارج بیمارستانی
استاندار سیستان و بلوچستان با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزه درمان گفت: یکی از اقدامات مهم در حوزه درمان راه اندازی اقامتگاههای خارج بیمارستانی است. ظرفیت اولیه این مراکز در سطح استان حدود ۱۰۰۰ تخت است که قابلیت افزایش به ۲۰۰۰ تخت را هم دارد و با محوریت دانشگاههای علوم پزشکی و با همکاری ستاد بحران و سایر دستگاهها مثل، سپاه، ارتش، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و برخی از هتلها و اقامتگاهها در سطح استان راهاندازی شده است.
موهبتی بیان کرد: با ایجاد این مراکز اقامتگاهی شرایط مناسبی برای بستری بیماران مثبت بدون علامت و سرپائی و همچنین بیماران مرخص شده از بیمارستانها در دوره نقاهت فراهم شده است. بیماران کرونا مثبت حداقل تا ۱۴ روز پس از شروع درمان قابلیت انتقال ویروس را دارند. از سوی دیگر نیازی نیست تا تمام این بیماران حتما بر روی تخت بیمارستانی این ۱۴ روز را بگذرانند و با توجه به اینکه بسیاری از خانوادهها امکان تامین شرایط ایزوله یا جداسازی را برای بیمارانشان ندارند این امکانات فراهم شده تا سایر افراد خانواده بیمار نشوند. از همه بیماران درخواست میکنیم تا در مدت زمانی که به دستور پزشکان باید دوره نقاهت و جدا بودن از بقیه را سپری کنند از این اقامتگاهها که امکانات خوبی دارد استفاده کنند. اگرچه ممکن است در صورت وجود خطر جدّی برای سلامت عمومی، این قبیل افراد را مجبور کنیم تا از این اقامتگاهها استفاده کنند.
ارائه خدمات رایگان درمانی به بیماران کرونا
وی با بیان اینکه خدمات درمانی و تشخیص کرونا به همه افراد کرونا مثبت اعم از افراد دارای بیمه و یا غیربیمه به صورت رایگان بوده است، تصریح کرد: این موضوع شامل اتباع غیرایرانی هم میشود و تاکنون از مجموع بیماران کرونا مثبت در استان، حدود ۴ درصد از اتباع غیرایرانی مجاز یا غیرمجاز بودهاند که این افراد هم خدمات درمانی را به طور رایگان دریافت کردهاند. همچنین ۱۰ درصد از بیماران حاد تنفسی استان را هم اتباع غیرایرانی تشکیل دادهاند.
استاندار سیستان و بلوچستان در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به مهمترین فعالیتهای بهداشتی انجام شده است، خاطرنشان کرد: این اقدامات در ۴ دسته قابل تقسیمبندی است و شامل آموزش همگانی برای انجام رفتارهای پیشگیرانه توسط همه مردم و مسئولان، کاهش تجمعات خطرساز، غربالگری و بیماریابی عمومی برای شناسائی هر چه زودتر افراد بیمار و بهسازی محیط با هدف کاهش بار ویروس در اماکن عمومی، گندزدائی محلهای تردد افراد جامعه، آموزش و نظارت بر مسائل بهداشتی در اماکنی مثل نانواییها، فروشگاههای مواد غذائی و امثال آن است.
تولید بیش از ۳۰۰ بسته آموزشی در راستای پیشگیری از کرونا
موهبتی همچنین درباره آموزش همگانی درخصوص جلوگیری از ویروس کرونا گفت: در زمینه آموزش همگانی تولید بیش از ۳۰۰ محتوای خبری و آموزشی رسمی توسط دانشگاهها تولید و انتشار بیش از ۲۰۰۰ محتوای خبری و آموزشی در فضاهای مجازی، تولید بیش از ۴۰ فیلم و کلیپ آموزشی و اطلاع رسانی، استفاده از ظرفیتهای صدا و سیمای جمهوری اسلامی (شبکه هامون) و پخش مرتب برنامههای آموزشی به صورت فیلم و زیرنویس، حضور فیزیکی و یا تماس تلفنی متخصصان و مدیران دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در ۲۰۰ مورد برنامه رادیویی، تلویزیونی و خبر سیما با ارائه توصیههای پیشگیرانه سلامت به زبانهای بلوچی و فارسی و لهجه سیستانی؛ چاپ و انتشار تعداد ۶۰ هزار پمفلت، ۱۰۰ هزار تراکت، ۴۰ هزار پوستر حاوی پیامهای بهداشتی و درمانی و پیشگیری از کرونا ویروس در مراکز تجمعی و اماکن عمومی مانند سوپرمارکتها، نانواییها، میوه فروشیها، مساجد، کابین اتوبوسهای شهری انجام شده است.
وی ادامه داد: همچنین راهاندازی پویش دانشآموزی "من کرونا را شکست میدهم"، چاپ و نصب ۴۸۰ بنر، استند و بیلبورد و ۳۰۰ نسخه کارتن پلاست آموزشی در شهرها و معابر عمومی، هماهنگی با سازمانهای استان و استفاده از ۱۲ دستگاه تابلوی روان و تلویزیون شهری از مهمترین اقدامات انجام شده است.
همکاری بسیار خوب علمای شیعه و سنی در عدم برگزاری تجمعات مذهبی
استاندار سیستان و بلوچستان درباره اقدامات انجام شده در خصوص کاهش تجمعات در سطح استان تصریح کرد: با همکاری بسیار خوب روحانیون و علماء شیعه و سنی استان، برنامههای مذهبی و تجمعات در سطح استان موقتا تا بهبود شرایط انجام نمیشود.
موهبتی افزود: در مورد کاهش سایر تجمعات خطرساز، با همکاری بسیار خوب مردم اقدامات زیادی برای لغو برنامههای جمعی، تعطیلی سالنهای ورزشی، تالارهای عروسی و... انجام شده است، امّا موارد بسیار اندکی هم مشاهده شده است که خوشبختانه عموم مردم با لغو این تجمعات همراه و موافق هستند.
پلمپ ۱۰۰ واحد صنفی توزیع و فروش مواد غذایی
وی گفت: در زمینه بهسازی محیط و سلامت محیط کار هم غیرفعالسازی تعداد ۲۵۰ باب مرکز ارائه قلیان و دخانیات، پلمپ تعداد ۱۰۰ باب مرکز تهیه و توزیع فروش مواد غذایی متخلف و نظارتهای محیطی با رویکرد آموزشی و پیشگیری از واحدها و صنوف مرتبط با کرونا از قبیل نانواییها، قصابیها، فروشگاههای بزرگ و امثال آن انجام شده است.
ویزیت و غربالگری به بیش از ۶۰ هزار نفر از اتباع بیگانه
وی یادآور شد: در زمینه غربالگری و بیماریابی هم تاکنون بیش از ۹۹ درصد از جمعیت استان از طریق تماس کارکنان بهداشتی از طریق سرشماره ۴۰۳۰ مورد غربالگری اولیه قرار گرفتهاند و دومین مرحله نیز شروع شده و از مردم میخواهم به این تلفنها پاسخ بدهند. همچنین فعالسازی ۳۴ واحد ۱۶ ساعته ( ۸ صبح تا ۱۲ شب) برای غربالگری و ویزیت سرپایی در شهرستانهای تابعه استان (علاوه بر فعالیت تمامی مراکز جامع خدمات سلامت شهری و روستایی) از دیگر اقدامات نظام بهداشت برای شناسائی موارد مشکوک و مثبت بیماری است. همچنین خدمات بهداشتی، ویزیت و غربالگری به بیش از ۶۰ هزار نفر از اتباع بیگانه هم در این مدت انجام شده است و گواهی تندرستی برای اتباع سالمی که مجاز بودهاند، صادر شده است.
استاندار سیستان و بلوچستان تاکید کرد: در زمینه کاهش بار ویروس در محیط و گندزدایی سطوح در مراکز ارائه خدمات شامل بیمارستانها، مراکز بهداشتی، ناوگان اورژانس توسط دانشگاههای علوم پزشکی و فضاهای عمومی مثل معابر، ایستگاههای اتوبوس، وسائل نقلیه عمومی هم با مشارکت همه دستگاههای مرتبط و گروههای جهادی و نیروهای نظامی و انتظامی انجام شده است و اوج این همکاری در رزمایش بهسازی محیط توسط سپاه پاسداران بود.
توزیع ۳۰۰ هزار ماسک و بیش از ۴۰ هزار محافظ سر و صورت و گان پزشکی در بیمارستانها
موهبتی در پاسخ به این سوال که آیا با کمبودهایی در خصوص تامین لوازم حفاظتی برای کادر بهداشت و درمان و همچنین مواد ضدعفونی کننده مواجه هستید؟ تصریح کرد: کارکنان خوب و پرتلاش بیمارستانها و مراکز بهداشتی درمانی سرمایههای ارزشمند انسانی کشور و استان ما هستند و حفاظت از آنها در برابر بیماری را وظیفه خود و دیگر مسئولان میدانیم. خوشبختانه با وجود کمبود اقلام حفاظتی در سطح دنیا، دانشگاههای استان از تمام امکانات و ظرفیت برای تامین اقلام حفاظتی مورد نیاز کارکنان خود استفاده کردهاند و بیش از ۸۰ درصد تجهیزات حفاظتی مورد نیاز یا هزینه آن را از محل منابع داخلی دانشگاهها و بیش از ۱۵ درصد را از هیئت امنای ارزی وزارت بهداشت تهیه کردهاند.
وی ادامه داد: در حالی که سرقت سازماندهی شده ماسک و دیگر اقلام حفاظتی در اروپا به امری عادی تبدیل شده، خیرین سلامت در استان ما حدود ۵ درصد از اقلام حفاظتی مورد نیاز بیمارستانها و مراکز بهداشتی درمانی را تامین کردهاند که این امر باید حتما توسط رسانههای داخلی به عنوان نمونه کوچکی از فرهنگ غنی استان و کشور ما منعکس شود و به سمع و نظر جهانیان برسد. البته تا قبل از شروع بحران هم بیمارستانها حجمی از اقلام مورد نیاز خود را ذخیره کرده بودند. بیمارستانها هم این امکانات را "بر اساس سطح تماس با بیمار" و با توجه به "دستورالعمل های بهداشتی" در اختیار کارکنانشان قرار دادهاند به عنوان مثال تاکنون بالغ بر ۳۰۰ هزار ماسک تنفسی، بیش از ۴۰ هزار محافظ سر و صورت و گان پزشکی بین بیمارستانهای استان توزیع و مصرف شده است.
استاندار سیستان و بلوچستان گفت: خوشبختانه کارکنان بیمارستانها و مراکز بهداشتی درمانی هم همکاری لازم را در شرایط فعلی داشتهاند، چون فقط اقلام حفاظتی نیست که باعث جلوگیری از بیمار شدن کارکنان بهداشتی و درمانی میشود بلکه استفاده درست از این تجهیزات هم خیلی مهم است که خوشبختانه عموما توسط کارکنان بهداشت و درمان رعایت میشود.
کاهش ۲۵ درصدی ترددها در سطح استان
موهبتی درباره همکاری مردم در راستای اجرای طرح فاصلهگذاری اجتماعی و هوشمند گفت: ۹۰۴۶۹ خودرو حجم تردد ورودی به استان از تاریخ ۸ فروردین ماه لغایت۲۴ فروردین بوده که ۱۱ درصد کاهش نسبت به ۱۷ روز قبل مشاهده شده است. همچنین ۱۰۱۲۷ خودرو حجم تردد خروجی از استان در این مدت بوده که ۳۷ درصد کاهش نسبت به قبل داشته است. حجم کل تردد سواری در این مدت برابر با ۱۱۶۹۸۲۱ بوده که نسبت به قبل ۲۵ درصد کاهش داشته است. تردد سایر وسایل نقلیه در این مدت نیز ۲۸۲۴۷۹ تردد بوده که ۳ درصد افزایش نسبت به قبل داشته است. همچنین کل تردد استان ۱۴۵۲۳۰۰ بوده است و ۲۱ درصد کاهش نسبت به ۱۷ روز قبل داشته است.