مسئول امور توزیع سازمان غذا و دارو در گفتوگو با ایلنا:
واردات فوری دارو برای مبتلایان کرونا/ پروتکل جدید دارویی خیلی بهتر روی بیماران جواب میدهد
مسئول امور توزیع سازمان غذا و دارو درباره تولید داروی ایرانی کرونا از واردات فوری دارو برای مبتلایان کرونا خبر داد.
«علی رزازان» مسئول امور توزیع سازمان غذا و دارو در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، در رابطه با داروی ترکیبی ایرانی کرونا که تا ده روز آینده به بازار میآید، گفت: مواد اولیه این دارو در گمرک و در حال ترخیص است؛ پس از ترخیص و رسیدن به دست کارخانه بین سه تا ده روز زمان میبرد تا دارو به بازار بیاید.
وی در پاسخ به این سوال که آیا مردم به این دارو دسترسی خواهند داشت و میتوانند آن را تهیه کنند؟ گفت: اشتباهی که همه میکنند این است که فکر می کنند، داروهای ضدویروس باید به راحتی در دسترس شان باشد ولی چنین چیزی نیست. هنوز دقیقا مشخص نیست، کدام یک از این ضدویروسها بیشترین اثر را دارد و کدام یک مخصوص کووید 19 است. همه داروهایی که وجود دارد، داروهای ضدویروسی است که طیفی از ویروس ها را از بین می برد. کرونا ویروسی وحشی بوده، تغییر ژنتیک داده و از قبل وجود نداشته است که دانشمندان و داروسازان بخواهند روی آن کار تحقیقاتی انجام دهند و دقیقا داروی تخصصی آن را پیدا کنند.
رزازان بیان کرد: ما در حال تست داروهای مختلف هستیم و متاسفانه به دلیل اینکه ژن کرونا ویروس مرتبا جهش دارد، ممکن است همه یا یکی از این داروها جواب ندهد. پزشکان بر اساس پروتکلی که وزارت بهداشت به آنان ابلاغ کرده خط اول، دوم و سوم رژیم های دارویی مختلف را به بیمار میدهند تا یکی از آنها جواب دهد.
مسئول امور توزیع سازمان غذا و دارو بیان کرد: چیزی که میتوانم بگویم این است که پزشکان ما در حال حاضر در این یکی دو هفته خیلی آب دیده شدند و میزان مرگ و میر شیب نزولی پیدا کرده است، از طرف دیگر نکتهای که پزشکان متوجه شدند این است که یکی از داروهای ضدویروسی در خط اول خیلی جوابگو نبوده و دادن یا ندادن این دارو در جهت بهبودی بیمار فرقی ندارد، زیرا در واقع این سیستم ایمنی خود بیمار است که با ویروس میجنگد و بهبود پیدا میکند. به همین خاطر پروتکل دارویی را عوض کردند. پروتکل جدیدی که آمده نسبت به پروتکل قبلی خیلی بهتر جواب میدهد.
رزازان در واکنش به اینکه هفته گذشته معاونت علمی ریاست جمهوری اعلام کرد یکی از شرکت های دانش بنیان با ترکیب سه مورد از داروها توانستند، طول درمان را به چهار روز کاهش دهند، گفت: همان طور که گفتم چند داروی ضدویروسی بیشتر مطرح نیست و با دوزهای مختلف روی آنها کار میشود، البته روی برخی بیماران جواب داده و این طور نبوده که اصلا جواب ندهد. بلافاصله تصمیم گرفتیم، مواد اولیه دارویی که مدنظر داریم بیاید تا بتوانیم در داخل این را تولید کنیم، آن هم در یکی از شرکت های داروسازی که تخصصی داروهای ضد ویروس را تولید میکند.
مسئول امور توزیع سازمان غذا و دارو بیان کرد: نکته مثبت این است که ما اکنون به حد نیازمان دارو داریم و سازمان غذا و دارو تاکنون تمام تلاش خود را کرده تا به هیچ بیماری به علت نرسیدن دارو آسیبی وارد نشود و تا الان هم چنین موردی نداشتیم و اگر مواردی میبینیم که بیمار نسخهای دارد و با نسخهاش از داروخانه ای به داروخانه دیگر میرود به خاطر این است که او را درست راهنمایی نکردهاند؛ به عنوان مثال ما بعضی از داروهای ضدویروس را فقط در داروخانههای بخش بستری بیمارستانها توزیع کردیم و آن را برای بیماران بستری گذاشتیم که اولویت ما هستند.
رزازان گفت: ممکن است برخی پزشکان برای یک سری از بیماران نسخه بنویسند و بیمار، این داروها را در سطح شهر پیدا نکند، زیرا این داروها فوق تخصصی بوده و داروی جنرال نیست که در همه داروخانه ها باشد. میتوانم این خبر جدید را بدهم که پروتکل جدیدی که وزارت بهداشت میخواهد اعلام کند و اکنون روی آن کار تحقیقاتی انجام میشود، همه داروهایش تولید داخل بوده و همگی در کشور موجود است و حتی بیش از حد نیاز هم در کشور وجود دارد، لذا جای نگرانی نیست.
وی تاکید کرد: تقریبا میتوان گفت در حال شکست دادن کرونا ویروس هستیم؛ در واقع وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو با تمام تلاش خود سعی دارند کرونا را شکست دهند، اما عاملی که باعث میشود مقداری جریان شکست دادن طولانی شود خود مردم هستند که باید خود را در خانه قرنطینه کنند و رفت و آمد نداشته باشند. عدم رعایت این امر کار ما را طولانی میکند اگر مردم همراهی میکردند به ضرس قاطع میتوانم بگویم تا یکی دو هفته دیگر میتوانستیم کرونا را کاملا در کنترل خود قرار دهیم مثل همان کاری که چین کرد. چین تقریبا بعد از دو ماه، مبتلای جدید به کرونا ندارد. انشاالله ما هم به این مرحله خواهیم رسید، اما نیازمند همراهی مردم هستیم.
رزازان در واکنش به نگرانی ها نسبت به موجی بعدی شیوع کرونا پس از تعطیلات گفت: این مساله اصلا قابل پیش بینی نیست و آمار شاید بیشتر و شاید کمتر شود، اما به هر حال ما خود را آمادهتر و تجهیزتر میکنیم. اکنون دپو بعضی از داروهایمان واقعا عالی شده و نه تنها کمبود برطرف شده، بلکه بیش از نیاز داریم. بعضی از آنها تولید داخل است و برخی نیز از خارج آمده و واردات فوری بودهاند.
مسئول امور توزیع سازمان غذا و دارو در پاسخ به این سوال که داروهای وارد شده جز لیست تحریمها بودهاند یا خیر؟ گفت: همه اینها تحریم شدند به دلیل اینکه نقل و انتقال پول از طریق سیستم بانکی به طور کل بسته است، اما با تلاش شبانه روزی، آن هم در این اوضاع که تمام دنیا درگیر شده و ما هم درگیر هستیم این کالاها را وارد و یا تولید میکنیم. انجام این کار بیسابقه است. اگر به سازمان بهداشت جهانی گزارش دهیم قطعا خودشان متوجه میشوند که ایران با تمام تحریمها و محدودیت هایی که داشته، چطور توانسته در برابر این بیماری مقاومت کند.