معاون سازمان زندانهای استان تهران:
فعالیت ۲۲۰۰ زندانی در ۲۲۰ گروه تئاتر/ اجرای تئاتر خیابانی زنان زندانی برای نخستین بار
معاون سلامت، اصلاح و تربیت زندانهای استان تهران با بیان اینکه ۲۲۰۰ زندانی در ۲۲۰ گروه نمایشی در زندانهای استان تهران فعالیت میکنند، گفت: میزان بازگشت به جرم زندانیان که در گروههای تئاتر فعالیت میکنند، کمتر از دو درصد است.
«علی اسماعیلی» علی اسمعیلی معاون سلامت، اصلاح و تربیت زندانهای استان تهران و نایب رییس ستاد اجرایی هجدهمین جشنواره زندانهای سراسر کشور در هجدهمین جشنواره تئاتر زندانهای سراسر کشور گفت: اقدامات اصلاحی و تربیتی در راستای بازگشت زندانیان به جامعه انجام میشود و همچنین فعالیتهایی از جمله اجتماعی، فرهنگی، قرآنی و نهضت سوادآموزی و دانشگاهی ارائه میشود.
وی ادامه داد: استان تهران میزبان هجدهمین جشنواره تئاتر زندانهای سراسر کشور است. ۲۲۰ گروه هنری و نمایشی در مجموع ۹ زندان استان تهران حضور داشته و ۲۲۰۰ نفر از زندانیان در آنها فعالیت می کنند.
اسمعیلی خاطرنشان کرد: تئاتر در زندان نه تنها اوقات فراغت زندانیان را پر می کند بلکه اعتماد به نفس آنها را نیز بالا می برد. بازگشت مجدد زندانیان در گروههای مختلف بین ۲۰ تا ۳۰ درصد است، اما زندانیانی که در گروههای هنری حضور دارند و آزاد می شوند بازگشت به جرم آنها زیر دو درصد است. در حقیقت زندانیان به دنبال معبری برای بازگشت خوب و پایدار به جامعه هستند.
وی ادامه داد: تئاتر در آرامش زندانیها بسیار موثر است اگر زندانیان در زندان رها شوند علاوه بر جرائمی که یاد دارند جرایم دیگری را نیز می آموزند از همین رو برنامه های آموزشی برای زندانیان آنها را برای ورود پایدار به جامعه آماده می کند. کارمند زندان بودن هم در جامعه سختی خاص خود را دارد چه بسا فرد دربند هم باشد بنابراین ما تلاش می کنیم با این برنامه ها آلام زندانیان را کاهش دهیم.تسهیلات ارایه شده نیز در کاهش جمعیت زندانیان موثر خواهد بود.
وی با اشاره به هجدهمین جشنواره تئاتر زندانهای سراسر کشور گفت: ۲۳ استان در این جشنواره حضور دارند و ۶۰ اثر ارایه شده است. بخش نمایشنامه خوانی بخش جدیدی است که به این جشنواره اضافه شده است ک به ۹ اثر در بخش صحنه ای ۶ اثر در بخش خیابانی و ۶ اثر نمایشنامه خوانی جوایزی اهدا خواهد شد. همچنین کارگاه آموزشی بازیگری برای زندانیان نیز در نظر گرفته شده است. همچنین تندیس ویژه شهید سلیمانی برای اثر برگزیده با مضمون ایثار تقدیم خواهد شد.
یکی از اهداف اصلی این جشنواره بحث آزادسازی زندانیان است اولویت ما براین است که هر زندانی که در این جشنواره حضور پیدا کرده و واحد شرایط آزادی است از طریق این جشنواره آزاد شود اگر کمکها بیشتر بود مددجویان واجد شرایط کانون اصلاح و تربیت آزاد خواهند شد و در اولویت بعدی آزادی زنان زندانی واجد شرایط در زندان قرچک را خواهیم داشت.
وی ادامه داد: همچنین برای اولین بار اجرای تئاتر خیابانی توسط زنان زندانی اجرا خواهد شد.
او درباره آزادی زندانیانی که در گروههای تئاتر فعالیت می کنند، گفت: ۵ الی ۶ نفر بلافاصله بعد از اتمام جشنواره تئاتر سال گذشته آزاد شدند و عده ای نیز بعد از پایان جشنواره اقدامات آزادی آنها فراهم شد.
وی ادامه داد: مهمترین موضوع بحث تخفیفاتی است که برای زندانیان در نظر گرفته می شود که بسیار اهمیت دارد و می توانند رای باز نیز دریافت کنند.قابل ذکر است، زندانیانی در این گروهها حضور دارند که از لحاظ تردد برای خروج از زندان مشکلی ندارند.
اسمعیلی با بیان اینکه سه درصد جمعیت زندانیان را زنان تشکیل میدهند، گفت: کارکردهایی که تئاتر در جامعه دارد باعث تعامل بیشتر افراد می شود و افرادی که در این گروهها فعالیت میکنند علاقهمند به ارتباط با گروههای سالم هستند و ما تلاش می کنیم برچسبهای منفی را از این افراد دور کنیم و این باور را برای آنها ایجاد کنیم که جامعه پذیرای آنها است.
وی درباره بودجه بخش هنری سازمان زندانها گفت: در بخش فرهنگی از نظر بودجه صفر هستیم اما هرچقدر بودجه لازم داشته باشیم در اختیار ما قرار داده می شود.
در ادامه رستمی معاون اداری مالی زندانهای استان تهران درباره بودجه فعالیتهای هنری گفت: بودجه ای در این خصوص در نظر گرفته نشده و خیرین برای اجرای چنین برنامه هایی به ما کمک می کنند.