ایجاد درگاه امن اطلاعاتی بین دستگاهی در حوزه سلامت
مدیر ملی پرونده الکترونیک سلامت گفت: یکی از تکالیفی که هم به لحاظ قانونی و هم فنی و عقلانی برعهده نظام سلامت الکترونیک قرار دارد، این است که بتواند درگاهی را فراهم کند که معاونت ها، سازمان ها و تمامی ذی نفعان عرصه سلامت اطلاعاتی را که به صورت دادههای خام تولید میکنند، بتوانند در یک بستر امن در اختیار یکدیگر قرار داده و از اطلاعاتی که در یک نهاد یا دستگاه مطرح میشود، سایر عرصهها نیز بهرهمند شوند.
به گزارش ایلنا، حمیدرضا صفی خانی (رییس مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت و مدیر ملی پرونده الکترونیک سلامت) در حاشیه برگزاری یازدهمین کمیته خدمات بین دستگاهی که در قالب گردهمایی با حضور ذینفعان، روسا و معاونین دانشگاههای علوم پزشکی کشور (از طریق ویدئو کنفرانس) و اعضای کمیته برگزار شد، گفت: یکی از مهم ترین دستاوردهایی که شکل گیری نظام سلامت الکترونیک و توسعه پرونده الکترونیک سلامت برای نظام سلامت می تواند داشته باشد، ارتقای کارآیی و توسعه عدالت است که به واسطه تبادل دادهها بین دستگاه ها، شکل می گیرد. یکی از تکالیفی که هم به لحاظ قانونی و هم فنی و عقلانی برعهده نظام سلامت الکترونیک قرار دارد، این است که بتواند درگاهی را فراهم کند که معاونت ها، سازمان ها و تمامی ذی نفعان عرصه سلامت اطلاعاتی را که به صورت داده های خام تولید می کنند، بتوانند در یک بستر امن در اختیار یکدیگر قرار داده و از اطلاعاتی که در یک نهاد یا دستگاه مطرح می شود، سایر عرصه ها نیز بهره مند شوند که از آن به عنوان "خوشه سلامت" یاد می کنیم.
وی افزود: درگاه یکپارچه تبادل اطلاعات سلامت، حیطه ای است که اجازه می دهد، سازمان ها اطلاعات خود را با یکدیگر به صورت سرویس رد و بدل کنند و بدون اینکه نیازمند توسعه زیرساخت های سخت افزاری برای یکسان سازی دیتابیس ها باشیم، سازمان ها می توانند با استفاده از دیتابیس های خودشان، اطلاعات خود را در این عرصه و درگاه، تبادل کنند.
صفی خانی بیان کرد: نظام سلامت بسیار پیچیده است و درگاه های متفاوت و حیطه های گوناونی دارد، برای اینکه حیطه های مختلف خدمتی را در یک درگاه جمع آوری کرده و بستر تبادل آن را فراهم کنیم، ماتریس خدمات بین دستگاهی را شکل دادیم. در این ماتریس، تعیین می شود که چه دستگاهی باید چه داده هایی برای کدام دستگاه ها را تامین کند. برای مثال، در حوزه غذا و دارو، اطلاعات تعداد داروخانه های کشور تولید شده و حوزه درمان به آن نیاز پیدا می کند، در این مورد، معاونت درمان می تواند از طریق این درگاه، اطلاعات را در بستر امنی دریافت کند. یا اینکه اگر سازمان های بیمه گر داده ای را تولید می کنند، داده را در درگاه قرار دهند تا سایر حوزه های سلامت از آن بهره مند شوند.
مدیر ملی پرونده الکترونیک سلامت ادامه داد: لازمه این چرخش داده ها، استقرار بستر امن است و مفتخریم که اعلام کنیم، درحال حاضر، ۱۰۰ سرویس بین دستگاهی شناسایی شده است که یکی از مهم ترین دستاوردهای توسعه نظام سلامت الکترونیک و پرونده الکترونیک سلامت است.
وی با بیان اینکه در کنار پرونده الکترونیک سلامت، سرویس های ارزش افزوده بسیاری را تعریف کرده ایم، گفت: امروز، یازدهمین کمیته خدمات بین دستگاهی است که عملا به صورت ورکشاپ برگزار شده و در آن تمام تغییراتی که رخ داده مرور شده و سایر سرویس هایی که باید افزوده شود، مورد تبادل نظر قرار می گیرد. این امر در حال حاضر باعث شده روزانه بیش از ۴ میلیون تراکنش را در درگاه یکپارچه تبادل اطلاعات سلامت داشته باشیم که عدد قابل توجهی است و حتی می توان به عنوان الگوی سایر سازمان ها به آن توجه کرد، چراکه منجر به تدوین "سند تبادل داده های بین دستگاهی" شده که دستاورد بسیار مهمی تلقی می شود.
رییس مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: امروز، شاهد به ثمر رسیدن یکی از دستاوردهای پرونده الکترونیک سلامت هستیم که در قالب سیستم های بین دستگاهی تعریف شده و در حال استحصال است.
وی درخصوص سازمان های ذینفع در این درگاه اطلاعاتی، گفت: تمامی واحدهای درون سازمانی وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشکی، شامل، معاونت های ستادی، سازمان های مستقل مانند، انتقال خون، بیمه سلامت، انستیتو پاستور و نظام پزشکی و تمامی ذی نفعان عرصه سلامت در این درگاه به تبادل اطلاعات در بستر امن، فعالیت خواهند داشت.
بنا بر اعلام وبدا، مدیر ملی پرونده الکترونیک سلامت در پایان اظهار کرد: در این درگاه تعریف می شود که چه افرادی چه اطلاعاتی را تعریف کنند، تا قابل استفاده دیگران بوده و چه اطلاعاتی باید توسط دیگران تهیه شود تا مورد استفاده ما قرار گیرد. درواقع یک اتاق تهاتر اطلاعات فراهم کرده ایم. در این اتاق، تمامی ذی نفعان، با یکدیگر داد و ستد اطلاعایت دارند؛ بدون اینکه زیرساخت هایی ایجاد شده و اطلاعات را در وزارت بهداشت به صورت دیتابیس تهیه کنیم. این موضوع باعث می شود، مالکیت داده و دیتا به شکل مناسبی فراهم شود.