معاون درمان وزیر بهداشت خبر داد:
ایجاد آزمایشگاه ژنتیکی برای تشخیص بیماریهای خاص در کشور
معاون درمان وزیر بهداشت از ایجاد آزمایشگاه ژنتیکی برای تشخیص بیماریهای خاص در کشور خبر داد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، قاسم جان بابائی امروز در نشستی خبری به مناسبت هفته دولت، گفت: تولیدات بسزائی، در زمینه درمان و دارو در کشور تدوین و اجرا شده اند و امروز در میانه راه هستیم. برای اولین بار، ۶۰۰ خدمت پرهزینه داریم که برای آن گاید لاین های معین نوشته شده است. این گایدلاین ها با عنوان اسناد استانداردهای خدمت به بیمه ها تسلیم شده اند تا راهگشای تصمیمات سازمان های بیمه گر شوند.
وی افزود: در سال گذشته پس از چند سال، تدوین و سند درمان به انجام رسید. با ارزیابی ظرفیت تخت و آنچه برای بخش های خصوصی و دولتی شهرستان ها تخصیص داده شد، سطح بندی خدمات برای همه بیماران صورت گرفت. متناسب با این سطح بندی نیرو و تجهیزات لازم تدوین شده است. این اسناد برای دانشگاه ها راهگشا خواهد بود. در عین حال بازنگری های روی بسته های خدمت انجام شده است و درباره موارد مشخص، بخصوص فرانشیز داروها پیشنهاد های جدید ابلاع خواهند شد.
جان بابائی افزود: در حوزه بیماری های خاص و پیوند اعضا کارهای خوبی انجام شده است. در اهدای عضو، فرهنگ این مهم و رشد اهدای عضو انجام شده است. دستور العمل اهدای عضو، نهایتا بعد از چند دهه ابلاغ شد. راهنمای بالینی درمان بیماری های خاص ابلاغ شده و بسیاری از آزمایشگاه های ژنتیکی برای تشخیص بیماران مهیا شده اند که صرفه جویی چشم گیری برای کشور محسوب می شود، زیرا پیشتر این اقدامات خارج از کشور انجام می شد.
معاون درمان وزارت بهداشت در ارتباط با نظارت بر بیمارستانها گفت: ما مقدار قابل توجهی صرفه جویی در ارتباط با داروهای بیماران متابولیستی داشتیم. در حوزه بیماران تالاسمی متذکر می شوم که ضمن تدوین بهینه استانداردها، یک برنامه آموزشی برای تیم درمان کننده تالاسمی توسط انجمن خون ایران صورت پذیرفت. درمانها به تدریج به سمت دارودرمانی خواهد رفت و مصرف داروهای ترزیقی در این خصوص کم می شود. در حوزه نظارت اقدامات بسیار وسیعی صورت پذیرفته است. در ضمن تدوین برنامه ها و راهکارهای متعدد بازدیدهای سرزده به بیمارستان ها و مراکز درمان از جمله اقدامات ما در کلیه استانها توسط روسای دانشگاه ها، معاونین درمان و مسئولین نظارت دانشگاه ها است. سایتی برای بارگذاری گزارش بازدیدها تشکیل شده است. همچنین سنجه های اعتبار بخشی به مراکز درمان بازنگری شدند. این سنجه ها به تدریج واقعی تر شدند. در اعتبار بخشی نیز ایمنی بیمار را در استاندارد سنجه ها مدنظر داشتیم. سابقا اعتباربخشی بصورت دوره ای انجام می گشت اما در تبیین جدید قوانین اعتباربخشی، این اقدام دوره ای انجام می شود. در هر بازدیدی اگر بیمارستان دستورالعملهای ابلاغی را اجرا نکرده باشد تذکر می گیرد و به طبع تذکرات متعدد کاهش پیدا خواهد کرد. برخی بیمارستان ها در سال گذشته تنزل درجه تا درجه چهار داشتند و این آمار بیشتر مربوط به بیمارستان های خصوصی است.
قاسم جان بابائی گفت: ما در سال گذشته بازنگری بسته های تحول سلامت را داشتیم. این بازنگری در راستای پوشش بیمه ای بهتر و خدمات مفیدتر برای بیماران صعب العلاج و خاص بوده است. در حوزه بیمارستانی سیاست ما تجهیز بیمارستان های مناطق محروم تر است.افزایش 6000 تخت بیمارستانی از اول سال جزو سیاستگذاری وزارت بهداشت بوده است. خوشبختانه در بسیاری از بیمارستانها راه اندازی شد و الباقی هم در دست راه اندازی است. بسیاری از این تخت ها باز مربوط به استان های محروم است. ما در زابل و استان سیستان و بلوچستان پروژه بیمارستانی داریم. در خود شهر زابل یک بیمارستان با 300 تخت در حال اتمام داریم. در سراوان یک بیمارستان 250 با تخت داریم. همچنین در استانهای ایلام، خوزستان، آذربایجان غربی، کردستان و دیگر استانها بیمارستان داریم. برخی احداث و برخی بزودی احداث و تجهیز خواهند شد. همچنین راه اندازی کلینیک های سرپائی در راستای سیاست گذاری سلامت وزارت بهداشت در دستور کار است و در سال جدید بالغ بر 100 مورد از این پروژه ها قابل افتتاح خواهند بود. همچنین 100 اورژانس بیمارستانی بزودی آماده بهره برداری خواهند شد.
معاون درمان وزارت بهداشت در تشریح نظارت بر بیمارستان ها گفت: در ایام رمضان از بیشتر بیمارستان های دانشگاهی خودمان بازدید داشتیم. ما یک مشکل قدیمی در تمام کشور داریم با عنوان عدم تعیین تکلیف بیمار در اورژانس. ما سعی می کنیم از مسیر غیرمعین و سرزده از بیمارستانها بازدید کنیم. چه بنده و چه دیگران اگر به این بازدیدها بروند بلافاصله پس از آن گزارش تهیه می شود و به حوزه وزارت فرستاده می شود. معمولا رییس دانشگاه، مسئول اعتباربخشی و نطارت دانشگاه را فرامی خوانیم، مشکلات پیشنهادهای خودمان را ارائه می دهیم و یک ضرب الاعجل هم برای اصلاح معین می کنیم. در رابطه با بیمارستان لقمان هم سه بازدید سرزده در چندماه اخیر داشتیم. نکات مشخص را تذکر دادیم و توقع داریم در دفعات بعدی اصلاح بشود. و البته توبیخ پزشک تا معاون را هم در دانشگاه ها داشتیم.
جان بابایی با محوریت پیوند عضو و موضوعات آن اظهار کرد: دستاوردهای بزرگی در زمینه رشد پیوند عضو داشتیم اما هنوز از رتبه پی ان پی دنیا یعنی اهدا به ازای هر میلیون نفر عقب هستیم. اما در بعضی استانها حتی از پی ان پی 40 که مختص به کشور اسپانیا با رتبه بالاتر است بیشتریم، مانند یزد اما در میانگین رتبه زیر انتظار را داریم. رتبه پی ان پی یزد به 60 رسیده است و نشان می دهد تیم بسیار توانمندی مسئولیت را برعهده دارند.
مهدی شادنوش، رئیس سازمان پیوند عضو و امور بیماری های خاص در تشریح مبحث پیوند عضو گفت: پیوند عضو و توانمندی کشور در تهیه و پیوند عضو، بالغ بر 50 درصد مربوط به فرهنگسازی است. این وظیفه سنگین تمام مراجع اجتماعی است. ما این ادعا را داریم که در شکننده ترین زمان حیات یک خانواده می توانیم امکان یک پیروزی بزرگ را برای آنها فراهم کنیم. طی سال گذشته فعالیت ها فزاینده شده است. در چهارماه اول سال گذشته بالغ بر 37 درصد رشد اهدای عضو داشتیم. امروز تمام پیوندهایی که در دنیا انجام می شود در ایران نیز انجام می شود. در حوزه کلیه ما از 53 هزار پیوند گذشتیم و دانشگاه شیراز هفته گذشته، به تنهایی 5020 امین پیوند کلیه خودش را جشن گرفت. شیراز بالاترین پیوند کبد را در جهان دارد و سالانه با هفتصد پیوند سردمدار است و رتبه بعد از او مربوط به یک مرکز در ایالات متحده با 400 پیوند است که اختلاف بسیار زیادی محسوب می شود، بعید است به این زودی بتواند به رکورد پیوند شیراز دست پیدا کند. در پیوند قلب هم از 1300 پیوند عبور کردیم و به لطف خدا و متخصصین این امر نتایج هم بسیار شگفت انگیز بوده است. ما کمتر پیوندی را داریم که منجر به بهبود نشود.
شادنوش اضافه کرد: وقتی از پیوند عضو صحبت می شود باید پیوند بافت و نسج هم باید مورد توجه قرار بگیرد. این نوع پیوندها هم از رشد چشمگیری در کشور برخوردار هستند. با هر مرگ مغزی تا هشت عضو امکان اهدا بوجود می آید و 53 بافت و نسج برای اهدا فراهم می شود. هر کدام از اینها یعنی نجات یک زندگی و یک خانواده. همچنین رشد قابل توجهی در پیوند مغز و استخوان داشتیم. پیوندی که راه بسیار خوبی در درمان بیماران بسیار پیچیده شناخته می شود. در خصوص اهدای سلول های بنیادی هم باید به ما یاری رسانده شود و بویژه از سوی اصحاب رسانه، چرا که 7 ام مهرماه در سالروز اهدای سلول های بنیادین، جشنی در کشور خواهیم داشت.
قاسم باباجانی در ادامه گفت: گاهی ممکن است کسی باور کند که با استفاده یک دارو نجات پیدا می کند. بویژه این در بیماری های مربوط به سرطان مشاهده می شود و بنده به عنوان یک متخصص سرطان شناسی باید بگویم که، گاهی اثر بخشی دارو آنقدر که بیان می شود نیست و با آن می شود سه تا چهار ماه در زنده نگاه داشتن بیمار ممارست داشت. اگر جواب قطعی هم بدهد ما این هزینه را به گردن میگیریم اما نمی دهد. بنابراین اقدام به تهیه داروئی که ممکن است 3 درصد پاسخ بدهد و هزینه آن یک میلیارد به ازای هر نفر است، در تصمیم گیری کلان روا نیست.ما با آن هزینه چقدر می توانیم زیربنای درمانی برای کشور یا تخت بیمارستانی ایجاد کنیم. نباید تصور کرد که هر داروئی درست می شود هزینه برای آن به نفع کشور است.
قاسم باباجان در ارتباط با آمایش سلامت روان و خدمات بیمارستان های اعصاب و روان گفت: در حوزه سلامت روان همکاری های لازم من جمله گردآوری متخصصان بالینی روانشناس، مددکارها و دیگر نیروهای مورد نیاز با معاونت بهداشت صورت پذیرفته است. ما در حوزه معاونت درمان اما تلاش کردیم تا با توسعه تخت های روانپزشکی شرایط بهتری را فراهم کنیم. از گذشته تنها 23 هزار تخت روانپزشکی داشتیم و 10 هزار تخت به آنها افزوده گشته است. اما هنوز در برخی استان ها شاهد محیط مناسب برای تخصیص تخت برای تخصیص بیماران روانی نیستیم. برنامه آتی ما شامل توسعه بررسی های سرپایی بیماران اعصاب و روان می شود. سند مدون و کلیه کارهای مطالعاتی این پروژه آماده است و ان شالله بزودی برای خدمات سرپائی بیماران اعصاب و روان اقدامات لازم صورت می گیرد.
وی افزود: ما یک سامانه مشخصی داریم برای ثبت مشخصات بیماران روانی که تشخیص گرفته اند، در این سامانه ثبت می شوند و خدمات درمانی برای آنها یا رایگان یا با هزینه محدود است. این نیازمند ثبت در آن سامانه است چراکه شناسائی بیماران برای ما از آن سامانه ممکن می گردد.
جان بابائی گفت: بیمارستانهای استانها که مازاد تخت دارند و مجوز اصولی داشته اند، اعلام شده است اگر بخش خصوصی نیاز دارد به آنها واگذار شود تا برای دولت هزینه بیشتر ایجاد نکند. در شهرهایی هم زیر استاندارد تخت برای بیماران داریم که جزو برنامه ایجاد تخت با استاندارد به ازای 1000 نفر است. واقعیت این است که ما بعضی استانها کمبود و در بعضی استانها مازاد تخت داریم و این بی عدالتی باید مرتفع شود.