معاون آموزشی دانشگاه تهران در گفتوگو با ایلنا:
وجود گرایشهای متعدد در مقطع دکتری غیرقابل توجیه است
معاون آموزشی دانشگاه تهران در خصوص لغو اخذ شهریه برای دروس جبرانی کارشناسی ارشد گفت: دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد دیگر نیازی نیست که برای دروس جبرانی شهریه بپردازند.
سید حسین حسینی (معان آموزشی دانشگاه تهران) در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره نتایج تجمیع دکتری گفت: تجمیع رشتههای دکتری جزو خواستههای ماست، ولی این اقدام را باید وزارت علوم مورد توجه قرار دهد. گرایشی شدن دکتری در دورهای مورد توجه قرار گرفت و در دنیا هم دکتری عنوانهای بزرگ و رشتههای کلی را شامل میشود، اما در کشور ما خیلی از رشتهها به خصوص در مقطع ارشد و دکتری به صورت گرایشی شده است.
حسینی ادامه داد: شاید وجود گرایشها در مقطع ارشد قابل توجیه باشد، ولی در مورد دکتری خیلی توجیهی ندارد، البته این مساله در مقطع کارشناسی هم وجود داشته، یعنی برخی از رشتههای کارشناسی در یک مقطعی به سمت گرایشی شدن رفتند، اما در این چند وقت اخیر اصلاح شده است. به تعبیر دیگر در مقطع کارشناسی تقریبا همه رشتهها بر اساس تصمیم شورای برنامهریزی وزارت علوم دیگر به صورت گرایشی وجود ندارد، ولی در مقاطع دکتری و ارشد این گرایشات وجود دارد.
او بیان کرد: اگر این اقدامات عملی شود، در دانشگاه تهران متقاضی آن هستیم که گرایشها تجمیع شود، ولی هنوز این اقدام توسط وزارت علوم عملیاتی نشده و همان شکل گذشته را دارد.
معاون آموزشی دانشگاه تهران درباره راهاندازی رشتههای بیوتکنولوژی (پیوسته) و بیوانفورماتیک مقطع دکتری گفت: رشته بیوانفورماتیک یکی از رشتههای مهمی است که در یک سال اخیر مطرح شده، اما بیوتکنولوژی به عنوان رشتههای پیوسته است که از کنکور سراسری دانشجو میپذیرد.
وی تصریح کرد: رشته بیوتکنولوژی جزو رشتههای مهم، قابل توجه و جزو رشتههای روز است. این رشته در کشور ما جزو رشتههای تاپ و اولویتهای اول دانشجویان است و معمولا رتبههای زیر ۲۰۰ کنکور تجربی و بخشی از داوطلبان ریاضی این رشته را انتخاب میکنند.
حسینی با اشاره به لغو اخذ شهریه برای دروس جبرانی کارشناسی ارشد گفت: دروس جبرانی از اساس برای دانشجویانی بود که از رشتههای غیرمرتبط به آن رشته و در کارشناسی ارشد پذیرفته شده بودند. در آییننامه وزارت علوم و همچنین در دفترچه سازمان سنجش اعلام شد که اگر دانشجویی از یک رشته غیرمرتبط پذیرفته شود، میتواند تا سقف ۱۲ واحد دروس جبرانی بگذراند و بقیه واحدها بر اساس تعرفه هیات امنا قابل پرداخت است.
وی ادامه داد: این ملاحظات بر اساس مقرراتی بود که وزارت علوم اعلام کرد و دانشگاههای مختلف طبق آن عمل میکردند. منتها در اجرا با یک سری اشکالات همراه بود. نکته دوم این است که اگر برای دانشجویی دروس جبرانی تعریف شود و به این منظور دانشجو در کلاس کارشناسی بنشیند، قاعدتا نباید تعرفهای پرداخت کند، اما اگر برای عدهای از دانشجویان لزوما یک کلاس جداگانه برگزار شود، باید شهریهاش توسط دانشجویان پرداخت شود، زیرا هزینه جدیدی را به سیستم آموزشی و خارج از کلاسهای دانشگاه تحمیل کرده است. بنابراین رویه ما در دانشگاه تهران این است که دانشجویان در کلاسهای کارشناسی بنشینند و اگر به این کلاسها بروند، شهریهای برای آنها وضع نخواهد شد.
معاون آموزشی دانشگاه تهران افزود: رویکرد کلی ما در دانشگاه تهران این است که شهریه گرفته نشود، البته اینها هم برای دانشگاه منبع درآمد نیست، اما به هر حال باید هزینههای سیستم آموزشی نیز در جایگاه خود مورد توجه قرار بگیرد.
به گزارش ایلنا، با شکایت سازمان بازرسی کل کشور و رأی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری، اخذ شهریه دروس جبرانی از دانشجویان دوره روزانه مقطع کارشناسی ارشد لغو شد. هیأت عمومی دیوان عدالت اداری اعلام کرد: با توجه به بندهای (ح)، (ط) و (ی) ماده ۲۰ قانون برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران مقررشده تحصیل دانشجویان روزانه در دانشگاههای دولتی رایگان است.
این حکم مطلق بیان شده و دلیلی به انصراف آن از دروس جبرانی ملاحظه نمیشود، از طرفی طبق ماده ۴ قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مصوب سال ۸۴ و نیز ماده ۶۰ قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت موسوم به الحاق ۲ دریافت دریافت هرگونه وجهی توسط دستگاههای اجرایی نیاز به حکم یا اذن قانگذار دارد.بنابراین تبصره ۱ ماده ۹ آئین نامه مورد شکایت که متضمن جواز اخذ شهریه از دروس جبرانی در مرحله کارشناسی ارشد ناپیوسته است، مغایر قانون و خارج از حدود اختیارات وزارت علوم است.