در گفتوگو با ایلنا مطرح شد؛
«وضع عوارض» وظیفه شورای شهر است/شهروندان باید هزینه تولید زباله را پرداخت کنند
رییس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران گفت: هرکس عارضهای به شهر تحمیل کند، باید هزینه آن را بپردازد.
زهرا صدراعظم نوری (رییس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران) در گفتگو با خبرنگار ایلنا درباره دریافت عوارض از مردم گفت: یکی از وظایف شورای شهر وضع عوارض است که قانونگذار آن را به عهده شورای شهر گذاشته است.
رییس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران ادامه داد: تقریبا از سال ۹۵ از آنجا که سال بعد سال انتخابات بود و شاید مشغلههایی در زمینه انتخابات وجود داشت، شهرداری لوایح مربوط به عوارض را به شورای شهر ارائه نکرده است؛ این در حالی است که شهرداری به صورت روتین باید سالانه لایحه پیشنهادی خود را به شورای شهر میآورد. از آنجا که بسیاری از این عوارض از سال ۹۵ بهروز نشد، اکنون وظیفه شهرداری و شورای شهر است که اینها را بهروز کند.
صدراعظم نوری ادامه داد: وقتی هزینههای اداره شهر با توجه به شرایط افزایش مییابد، درآمدها نمیتواند بیتوجه به این افزایش باشد. به عنوان مثال وقتی حقوق کارگران مثلا در بخش رفت و روب یا فضای سبز افزایش مییابد، آیا ما میتوانیم بگوییم این حقوق را نمیدهیم؟ وقتی قانون تکلیف کرده پایه حقوق کارگر افزایش یابد، به طور حتم این مبلغ را شهرداری باید از جایی تامین کند. یک وقتی شهر را میفروختند و آینده مردم را به مخاطره میانداختند و سرمایهها را نابود میکردند تا بتوانند حال را اداره کنند، اما امروز به آن سمت نمیرویم و نمیخواهیم ارزشهای اکولوژیک و طبیعی شهر را بفروشیم و درختان را قطع کرده و تبدیل به ساختمانهای بلندمرتبه کنیم؛ بلکه از طریق منابع پایدار شهرداری را اداره میکنیم. یکی از منابع پایدار، عوارض است.
وی با بیان اینکه این میزان عوارض که اکنون وضع شده میزانی نیست که به مردم فشار بیاورد، گفت: پسماند یکی از مواردی است که به عنوان بهای خدمات برای آن مبالغی در نظر گرفته میشود. مثلا میزان پسماندی که یک خانوار یا یک واحد تجاری تولید میکند، در طی یک سال ۱۵۰ هزار تومان میشود. اگر افراد بخواهند، میتوانند این بها را به صورت قسطی پرداخت کنند و آن را در بین ماههای سال تقسیم کنند. در حالی که همین پسماند برای شهر و شهرداری هزینه زیادی ایجاد میکند و سلامت، محیط زیست و سیستم را به مخاطره میاندازد.
رییس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران تاکید کرد: وقتی افراد زباله را تولید میکنند، باید هزینه تولید زباله را بدهند. چرا باید هزینه خانوادهای را که میزان تولید زبالهاش زیاد است، خانوادهای بدهد که میزان تولید زبالهاش کم است؟ بخش خصوصی زباله خشک را میخرد اما زباله تر را نمیخرد. این بخش اتفاقا بابت زباله خشک به مردم پول هم میدهد؛ یعنی شهروندان براساس وزن زباله خشک میتوانند وجه یا کالایی دریافت کنند. اما این در مورد زباله تر صادق نیست. برای انتقال زباله تر از محل تولید به محلی که قرار است تبدیل شود، باید هزینه کنیم.
صدراعظم نوری تصریح کرد: ما باید این فرهنگ را جا بیندازیم که هرکسی عارضهای به شهر تحمیل میکند، باید هزینه آن را بپردازد. اگر این را بپذیریم نوع نگاهمان تفاوت خواهد کرد. این ربطی به ضعیف یا قوی بودن افراد هم ندارد. وقتی یک شخص برخوردار عارضه بیشتری تحمیل میکند، هزینه بیشتری باید تقبل کند و کسی هم که در سطح پایینتری قرار دارد و عارضه کمتری ایجاد میکند هم باید هزینه متناسب با آن را بپردازد.
وی با بیان اینکه عوارض شامل عوارض از سوخت یا عوارض از خودرو هم میشود، گفت: عوارض از واحدهای آلاینده هم در این بحث مطرح است. واحدهای آلاینده طبق قانون موظف هستند بابت آلایندگی که ایجاد میکنند، هزینه پرداخت کنند.
رییس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران در ادامه اظهار داشت: صنعتی مثل نوشابهسازی به دلیل بطری پلاستیکی که تولید میکند، برای شهر هزینه ایجاد میکند. چرا که شهروندان این بطریها را در محیط زیست رها میکنند و این هزینه است. تولیدکننده این محصول باید در زمان تولید، در هزینههای خود این بطری پلاستیکی را ببیند و به عنوان مسئولیت اجتماعی هزینه آن را پرداخت کند. این تولیدکننده یا باید در بهبود محیط زیست و کاهش آلودگی اقدام کند و مثلا فضای سبز را توسعه دهد یا به نوع دیگری در تعامل با مدیریت شهری هزینههایی را پرداخت کند.