الهام فخاری مطرح کرد:
ازدواج با کودک باید از نظر جامعه شرمآور تلقی شود/ زنان و کودکان نخستین قربانیان بحرانها
عضو شورایشهر تهران گفت: در کودکهمسری به دلیل اینکه کودک بلافاصله از دوره کودکی وارد مرحله بزرگسالی میشود و دوره نوجوانی نادیده گرفته میشود ممکن است بحرانهای متعددی برای او ایجاد شود.
به گزارش خبرنگار ایلنا، الهام فخاری در نشست بررسی آسیبهای کودکهمسری که عصر امروز در حزب اسلامی کار برگزار میشد، گفت: اینکه احزاب اصلاحطلب درباره مسائل اجتماعی روز ورود جدیتری پیدا میکنند بسیار گام رو به جلویی است.
وی با اشاره به موضوع کودک همسری به ارائه مفهوم کودک پرداخت و ادامه داد: مفهوم کودکی در جامعه غربی سابقه طولانی ندارد حتی در غرب نیز در برخی کشورها قوانین برای ازدواج کودکان بازدارنده نیست.
عضو شورایشهر تهران با بیان اینکه تعریف کودکی تعریف کهن و با سابقه نیست، گفت: تعریف کودک در غرب با انقلاب صنعتی گره میخورد. در حقیقت کودک همان فرد بزرگسال اما در سایز کوچک تعریف میشود بنابراین انتظارات یک بزرگسال از کودک خواسته میشود.
وی با بیان اینکه ما با همان نگاههای صد سال پیش به جلو آمدهایم، تصریح کرد: در نظام تربیتی ظاهرا امروزی نیز هنوز بسیاری از خانوادهها ظرفیت، فضا و برنامه زندگی متفاوتی برای کودک قائل نیستند چیزهایی را به بچهها تحمیل میکنند که متناسب با فضای کودک نیست و در حقیقت همان آرزوهای دست نیافته خودشان است.
عضو شورایشهر تهران با بیان اینکه ما در چنین وضعیتی میخواهیم درباره کودک همسری صحبت کنیم، تصریح کرد: با توجه به این شرایط که در مقابل مخالفت با کودک همسری مقاومت می شود معتقدم باید از اصطلاح فقه پویا استفاده کنیم همانطور که امام خمینی فقه پویا را راه چاره ای برای زنده نگه داشتن دین در حوزههای مختلف زندگی دانسته و از آن استفاده میکردند.
فخاری با بیان اینکه بحث ما در مخالفت با "کودکهمسری" یک بحث برگرفته از غرب نیست، گفت: در تعریف غرب از کودک در گذشته حتی زمانی برای نوجوانی در نظر گرفته نمیشد و زمانی که فرد به بلوغ جسمی میرسید او باید وارد عرصه کار میشد در حالیکه دوره نوجوانی یک تجربه جدید از زندگی است و در این دوره بحران هویت برای کودکان ایجاد میشود حال فردی که درگیر این همه تحول است را در نظر بگیرید چنین فردی به یکباره وارد زندگی زناشویی میشود.
وی با بیان اینکه بسیاری از کودک همسرها در آستانه ورود به نوجوانی هستند، تصریح کرد: بلوغ جسمی که در نوجوانی رخ میدهد زمینهساز تعلیق هویت فرد است و بحرانی است که فرد به دلیل تغییرات هورمونی در این دوران طی می کند.
فخاری با بیان اینکه یکی از مهمترین کارهای فعالان مدنی آسیبهای کودک همسری به خانواده است، گفت: کودک دارای فضا و دنیای متفاوتی است و وقتی از چنین فضایی کودکانه وارد دنیای بزرگسالی میشود شکاف عمیق دیگری به نام نوجوانی است که در زندگی این کودک نادیده گرفته شده و این دوره میتوانند بحرانهای بسیاری را برای آن کودک ایجاد کند.
عضو شورایشهر تهران متذکر شد: معتقدم رابطه یک کودک با فرد بزرگسال در کودک همسری یک رابطه مختل برای هر دو طرف است و همانطور که کودک هیچ تلقی از رابطه جنسی ندارد در عمل برای فرد بزرگسال که در طرف دیگر این رابطه است یک رابطه جنسی راضی کننده ایجاد نخواهد شد و هر دو طرف قربانی هستند. با این تفاوت که این فرد بزرگسال میتواند و حق دارد وارد این قرارداد و ازدواج نشود اما کودک که در طرف دیگر این قرار داد وجود دارد حقی برای این وضعیت ندارد.
وی با تاکید بر اینکه باید فضایی ایجاد شود که ازدواج با کودک از نظر جامعه شرمآور تلقی شود، گفت: در چنین صورتی است که میتوانیم با موضوع کودکهمسری مقابله کنیم چراکه اگر بخواهد از طریق قانون اصلاح شود در مجالس مختلف دست به دست خواهد شد و اتفاق خاصی نخواهد افتاد.
وی ادامه داد: در بحرانها نخستین گروهی که آسیب میبینند و قربانی میشوند زنان و کودکان هستند. بیشک تشدید بحران اقتصادی باعث میشود ناتوانی خانوادهها در نگهداری از کودکان بیشتر شده و از همین رو ازدواج کودکان نیز بیشتر شود.
فخاری در پایان با بیان اینکه کودکان و نوجوانان پسر نیز در معرض آسیبهای جدی هستند، گفت: این افراد حتی در پایتخت و شهرهای بزرگ از آسیب مصون نمیمانند اما خوشبختانه جامعه نسبت به این موضوع حساس شده و اگرچه از نظر حقوقی پشتوانه نداریم اما مطالبه اجتماعی میتواند در این زمینه بسیار موثر باشد.