برنامههای هفته پژوهش و فناوری از سوی وزارت علوم عنوان شد؛
۱۴ هزار میلیارد رقم بودجه پژوهشی است که دولت به مجلس ارائه داده است
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم تحقیقات و فناوری گفت: ۱۴ هزار میلیارد رقم بودجه پژوهشی است که دولت به مجلس ارائه داده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، نشسته خبری مسعود برومند (معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم تحقیقات و فناوری) به مناسبت هفته ملی پژوهش و فناوری ظهر امروز در وزارت علوم برگزار شد.
برومند در ابتدای نشست هفته ملی پژوهش و فناوری گفت: این برنامهها هر سال در جهت بزرگداشت فرهنگ پژوهش و فناوری در کشور برگزار میشود و مراسمهایی که در طول این هفته اجرا میشود در جهت اطلاع رسانی برای مردم است تا بدانند چه اتفاقاتی در حوزه پژوهش در کشور انجام شده و چه فعالیتهایی در چه منطقههایی در حال رخ دادن است.
او اشاره کرد: امسال تغییراتی داشتیم که به اطلاعتان میرسانیم. امسال هفته پژوهش از ۲۴ تا ۲۸ آذرماه آغاز میشود. همچنین نمایشگاه دستاورهای پژوهش و فناوری امسال با نمایشگاه تجهیزات ساخت داخل همزمان اما بعد از هفته پژوهش انجام میشود. ضمن اینکه امسال ما همچنین تقاضای فناوری را اعلام خواهیم کرد.
برومند با بیان اینکه در پی این مراسم که امسال با شعار پژوهش هدفمند و فناوری ارز آفرین صورت میگیرد، گفت: هر سال برگزاری این برنامه در استانهای دیگر یک هفته بعد از برگزاری مراسم در تهران بوده اما امسال در تمام استانها هم زمان صورت میگرد و همچنین معرفی پژوهشهای کاربردی ما در قالب نمایشگاههایی که باید انجام شود هفته بعد از هفته پژوهش خواهد بود. ما طبق معمول هر سال این مراسم را برگزار میکنیم.
او در خصوص عناوین روزهای هفته پژوهش گفت: روز یکشنبه که اولین روز هفته پژوهش است ما از پژوهشگران دعوت میکنیم و نشستی در این زمینه خواهیم داشت. روز دوشنبه روز پژوهش فناوری و چالشهای ملی، روز سه شنبه روز پژوهش و نوآوری علوم انسانی و هنر و روز چهارشنبه نیز پژوهش فناوری و مسئولیت اجتماعی است که تعاملات بینالمللی نیز در کنار آن مطرح میشود.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم در خصوص برنامههای هفته پژوهش گفت: روز شنبه ۲۴ آذر ماه وزرای آموزش و پرورش و علوم و تحقیقات و فناوری در یکی از دبیرستانهای تهران گردهم میآیند و دانش آموزانی که در یک سال گذشته طرحهای پژوهشی خوبی را ارائه کردند، برنامههایی را برگزار میکند. برای اینکه دانشآموزان ما با فضای دانشگاهها بیشتر آشنا شوند، مراسم "درهای باز" را گذاشتیم که شامل بازدید دانش آموزان از دانشگاه و مراکز علمی و پژوهشی، پارکهای علمی فناوری و موزههای علم و فناوری است حتی در برخی از دانشگاهها مراسمهایی جهت برگزاری مسابقات تدارک دیده شده است.
وی ادامه داد: روز یکشنبه که روز پژوهش است طبق هر سال ما جشنواره پژوهشی را برای تقدیر و تشکر از پژوهشگران و فناوران خودمان برگزار میکنیم. این مراسم در سالن اجلاس سران برگزار میشود و از ریاست محترمجمهور هم دعوت به عمل آوردهایم تا در این مراسم حضور داشته باشند. همچنین از معاونان و وزیران ایشان دعوت کردهایم. آن روز در ادامه جلسه ما نشستی را با معاونین پژوهشی و فناوری دانشگاهها،پژوهشگاهها و پارکهای علم و فناوری داریم. موضوع ما در آن جلسه بحث مهم بودجه ۹۸ و یکی هم بحث تعاملات حوزه فناوری برای ارتقای فعالیتهای ما بین عناصر ازجمله پارکها، دانشگاه، پژوهشگاهها و صندوقها است. همچنین در ادامه آن روز رئیس صندوق میتواند راهکارهای خود را ارائه کند. پس از آن ما نشستی با حضور اصحاب رسانه و ویژگیهای تخصصی در مورد این موضوع با خبرنگاران خبره داریم.
او با توضیح درباره برنامه پژوهش فناوری و چالشهای ملی که در روز دوشنبه ۲۶ آذر برگزار میشود، گفت: در هر یک از دستگاههای اجرایی نشستی با محوریت پژوهش و فناوری به منظور حل مشکلات موجود آن دستگاه برگزار میشود. شورای عالی عتف اقدام به برگزاری جشنواره هنری هفته پژوهش در دو بخش دانش آموزی، دانشجویی/ پژوهشگران نموده است که دو هزار و ۴۵۰ اثر شامل کاریکاتور، عکس، نقاشی، فیلم کوتاه و انیمیشن دریافت شده و در دست داوری قرار دارد.
برومند ادامه داد: همچنین در روز سه شنبه ۲۷ آذر ماه مراسم آسیب شناسی در علوم انسانی و پژوهش در خصوص علوم انسانی را در ادانشگاه علامه طباطبایی برگزار میکنیم و بزرگان این حوزه نیز حضور خواهند داشت تا بررسی شود که چطور میتواند پژوهشها در حوزه آسیب شناسی بهره برد.
وی در خصوص برنامه روز چهارشنبه ۲۸ آذر ماه که آخرین روز هفته پژوهش است، توضیح داد: نشستی با حضور مدیران روابط بینالملل دانشگاهها و رایزنهای علمی سفارتخانههای خارجی در تهران به منظور بررسی روند اجرای طرحهای مشترک در دانشگاه کاشان خواهیم داشت که به فعالیتهای بینالمللی که داشتهایم پرداخته میشود. در بعد از ظهر روز چهارشنبه ما سمیناری در دانشگاه تربیت مدرس داریم که محور آن انجمنهای علمی است و در خصوص ترویج علم حوزه بین المللی،ظرفیت ها و فرصتهاست.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم تاکید کرد: هرآنچه که صورت میگیرد در پی برنامههایی است که وزیر علوم در ابتدای حضورشان در وزارتخانه مطرح کردند و آن برنامهها را به مجلس ارائه کردند و برای همه ما به عنوان مأموریتهای سازمانی در نظر گرفته شده است بنابراین اتفاقی که میافتد نتیجه تلاشهای یکساله همکاران ما و سیاستهایی است که وزارت علوم در این دوره جدید آنها را پیگیری کرده است. ما در تمامی حوزههایی که از نظر مقام وزارت علوم و فناوری از اهمیت ویژه ای برخوردار است مثل حوزه پژوهش که توسعه آن در دستور کار ما است تلاشهای فراوانی کردیم و اتفاقات خوبی افتاده است.
او در خصوص بودجه کلی پژوهش در کشور گفت:۱۴ هزار میلیارد رقم بودجه پژوهشی است که دولت به مجلس ارائه داده است.
وی در زمینه بودجه پژوهشی دانشگاهها گفت: لایحه بودجه هنوز نهایی نشده و مباحث آن در مجلس در هفتههای آتی انجام میشود، در این راستا ما با نمایندگان مجلس رایزنیهای لازم را خواهیم داشت، امسال در برخی حوزهها به دلیل هماهنگی با سازمان برنامه و بودجه داشتهایم، خوشبختانه اتفاق خوبی در حوزهها افتاده است، در پارک علم و فناوری 84 درصد رشد داشتهایم و این رشد به دلیل اهمیت به حوزه فناوری و اشتغالزایی است، این رشد در پژوهشگاهها 17 درصد و در دانشگاه ها 14 درصد است. بودجه پژوهش و فناوری امسال به بیش از 14 هزار میلیارد تومان میرسد.
وی خاطرنشان کرد: در سال 96 رشد خوبی در تولید مقالات پژوهشی داشتیم، بها دادن به کیفیت به مقالات مورد توجه قرار دارد، همچنین برای شکل گیری مرجعیت علمی نشریههای داخلی ما نیز باید خود را به سطح بالاتری اعتبار علمی برسانند. آیین نامه نشریات تا یک ماه آینده به نشریات ابلاغ میشود.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم در باره اینکه حوزههای مختلف پژوهشی فعال شدند، گفت: ما از دانشگاهها خواستیم هرکدام یک مشکل زیستمحیطی را حل کنند و نامههایی از دانشگاهها داریم که بودجهها را به سمتی میبرند که چالشها برطرف شود. همچنین حمایتهای مالی در زمینه پژوهش صورت گرفته مثلا در سال ۹۳ این حمایت ۱۳ میلیارد تومان بوده که امسال به ۴۳ میلیارد تومان رسیده است و میزان فروش پارکها به ۸ هزار میلیارد تومان رسیده و تعداد شرکتهای زایشی که در سال ۹۵ حدود ۱۱۰ شرکت بود، به ۱۶۷ شرکت رسید.
برومند افزود: تعداد واحدهای فناوری از ۳ هزار واحد در سال ۹۱ به ۴ هزار و ۵۰۰ واحد در سال ۹۵ رسید و در حال حاضر ۶ هزار و ۲۶۷ واحد فناور در کشور وجود دارد. بودجه پارکهای علم و فناوری در سال ۹۵، ۲۰۰ میلیارد تومان بوده که در سال ۹۶ به ۲۶۰ میلیارد تومان رسید و امسال ۷۰ درصد رشد میکند.
وی گفت: همچنین بخشی از قانون شرکتهای دانشبنیان نیز در شورای عتف برای یافتن چالشها و بازنگری از طریق بازپرسهای شرکتها بررسی شده است.
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره اینکه سهم پژوهش از بودجه دستگاههای دولتی چیست، گفت: از این سهم ۸۵ میلیارد تومان در سال ۹۷ تخصیص داده شده که مربوط به دستگاههای وزارت نفت و وزارت بهداشت است ولی ما از آن راضی نیستیم.