معاون رییسجمهور در گفتوگو با ایلنا:
"بیادبی برخی هواداران" از ایردات وارده به حضور زنان در ورزشگاه/ متهم به نابودی بنیان خانوادهها هستیم/ پرداخت کمک هزینه دستبند الکترونیک برای زنان زندانی
معاون رییسجمهور در امور زنان و خانواده با بیان اینکه اجرای رای باز برای زندانیان زن باید بیش از گذشته اجرا شود، گفت: در معاونت امور زنان و خانواده بخشی از هزینه تامین دستبندهای الکترونیک را برای کنترل زنان زندانی برای اجرای این طرح پرداخت میکنیم.
معصومه ابتکار (معاون رییسجمهور در امور زنان و خانواده) در گفتوگو با خبرنگار ایلنا با اشاره به بازدید از ۴ زندان کشور در شهرهای ارومیه، تبریز، کرمان و مشهد گفت: یکی دیگر از اقدامات ما در این دوره از معاونت زنان حمایت از زنان زندانی است و دو دوره ارمغان ۲ و ۳ برای حمایت از زنان زندانی معسر جرایم مالی غیرعمد برگزار شده است. همچنین در خصوص کاهش سن مسئولیت کیفری زنان نیز در شورای فقهی و حقوقی نیز مباحثی مطرح و به این مسئله نیز توجه شده است.
رایزنی با رییس قوه قضاییه به منظور صدور رای باز برای زنان زندانی
وی همچنین در خصوص بهیود وضعیت مادران زندانی گفت: بسیاری از زنان زندانی مادر هستند و این موضوع برای ما اهمیت بسیاری دارد و در بازدیدهایمان از زندانها از مهدکودکهای این زندانها نیز بازدید کردیم، البته برخی از این مادران زندانی فرزندانی دارند که سن آنها بالاتر از سن مهدکودک است و متاسفانه بچهها از مادر محروم هستند، از همین رو رایزنیهایی با آیت الله آملی لاریجانی داشتیم تا اجرای رای باز را برای زنان زندانی بیشتر اجرا کنند.
معاون زنان و خانواده ریاست جمهوری تاکید کرد: البته برای جرمهای سنگین نمیتوان رای باز را اجرا کرد، اما ما در معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری اعلام آمادگی کردیم که در تامین بخشی از هزینهها و تهیه دستبندهای الکترونیک برای مادرانی که احکام آنها به گونهای است که میتوانند از رای باز استفاده کنند، کمک کنیم تا این مادران در خانه و در کنار بچههایشان در منزل بوده و از طریق این دستبندهای الکترونیک تحت مراقبت باشند. به زودی نیز تفاهم نامهای در ارتباط با این موضوع با معاونت پیشگیری از وقوع جرم در قوه قضاییه امضا خواهیم کرد.
ابتکار ادامه داد: بررسیهای ما نشان داده که این موضوع میتواند بخشی از مشکلات این خانوادهها را برطرف کند، البته نحوه اجرای آن نیز بسیار اهمیت دارد. در بازدید از زندان اراک نیز از یک مرکز گلفروشی بسیار بزرگ بازدید کردیم که در حدود ۲۴ الی ۲۵ نفر از زندانیان شامل زن و مرد در آنجا مشغول به کار بودند این مرکز بیرون از زندان است، اما جای بسیار مناسبی برای زندانیانی است که تحت نظر زندان هستند.
وی با اشاره به اقداماتی در خصوص خانواده زندانیان نیز خاطرنشان کرد: همچنین طرح موضوع خانواده زندانیان را در طرح دیگری با شورای اجتماعی کشور در دستور کار داریم و در حال بررسی هستیم تا ببینیم به چه صورتی میتوان به خانواده زندانیان کمک کنیم، البته سازمان زندانها نیز اقداماتی را انجام میدهند. البته معتقدم زندانیان در این امر باید همکاری لازم را داشته باشند، چراکه اگر آنها همکاری نداشته باشند، این اقدامات شدنی نیست.
ابتکار همچنین با اشاره به لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان گفت: یکی از اقدامات ما معاونت امور زنان و خانواده پیگیری وضعیت لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان است که در حدود ۱۰ الی ۱۲ سال بررسی آن در مجلس زمان برده بود.
او با بیان اینکه این قانون بسیار مهم است و انواع خشونت علیه کودکان را در بر می گیرد و وظایف دستگاهها در آن مشخص شده است، ادامه داد: مکاتبات مختلفی در این خصوص به ویژه با خانم مولاوردی و خانم جنیدی انجام شده بود. همچنین از دولت خواستیم تا از مجلس بخواهد در اسرع وقت این لایحه را بررسی کند. خوشبختانه این لایحه بررسی و تصویب شد، البته چند ایراد از سوی شورای نگهبان به این لایحه گرفته شده که امیدواریم برطرف شود.
بررسی راهکارهای مقابله با خشونت علیه زنان از بعد فقهی
معاون رییسجمهور در امور زنان و خانواده به لایحه تامین امنیت زنان اشاره کرد و گفت: موضوع دیگر لایحه تامین امنیت زنان در مقابل خشونت است که این نیز لایحه بسیار مهمی است و نشستهای تخصصی از اواخر سال گذشته به طور مرتب در این خصوص برگزار شده است. این لایحه نیز در جهت حمایت از خانواده و برای مقابله با خشونت در خانواده است که از موضوعات بسیار مهمی است و ما به طور مداوم آن را پیگیری میکنیم تا قوه قضاییه نیز زودتر نظر خود را در خصوص آن اعلام کند.
ابتکار ادامه داد: همچنین از زوایای مختلف موضوع خشونت علیه زنان را در شورای فقهی و حقوقی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری پیگیری میکنیم، چراکه باید از بعد فقهی نیز زمینههای مقابله با آن را بررسی کنیم.
وی با اشاره به حمایتهای این معاونت از اورژانس اجتماعی ۱۲۳ تصریح کرد: اگرچه اورژانس اجتماعی زیر نظر سازمان بهریستی فعالیت میکند، اما ما به طور خاص از خدمات مداخله اورژانس احتماعی در بحرانهای خانواده حمایت میکنیم، چراکه اورژانس اجتماعی ۱۲۳ براساس ارزیابیهای ما یکی از موفقترین شیوههای مداخله در بحرانهای خانواده است و افراد از طریق یک خط تلفن میتوانند، موضوعات را مطرح کرده و مشاورههای لازم را بگیرند. اورژانس اجتماعی یک شبکه بسیار وسیعی است و حدود ۴۰۰ مرکز در سراسر کشور دارد و در تمام مراکز بیش از ۵۰ هزار نفر فعالیت میکنند، البته اطلاعرسانی در این زمینه باید بیشتر باشد و مردم بدانند اگر در جایی خشونت علیه زنان در حال وقوع است، اطلاع دهند.
در خواست برای تعیین وضعیت استخدامی نیروهای اورژانس اجتماعی
معاون رییسجمهور در امور زنان و خانواده خاطرنشان کرد: مکاتباتی نیز اخیرا با انوشیروان محسنی بندپی انجام شده است و از او تقاضا کردیم در خصوص تبدیل وضعیت و استخدام ۱۷۰۰ نفر پرسنلی که در سراسر کشور در اورژانس اجتماعی فعالیت میکنند، اقداماتی انجام دهند، چراکه این موضوع بسیار مهمی است. همچنین طرحی در سال جاری برای تشویق، تقویت و حمایت از اورژانس اجتماعی در دستور کار داریم تا دورههایی برای کارشناسان اورژانس اجتماعی نیز برگزار شود، چراکه آنها در معرض این استرسها قرار داشته و کار پرتنشی دارند.
حضور زنان در ورزشگاه منوط به رعایت شئونات
معاون رییسجمهور در امور زنان و خانواده در بخش دیگری از صحبتهایش در پاسخ به این سوال که چند درصد از وعدههای آقای روحانی درباره زنان محقق شده است؟ خاطرنشان کرد: خوشبختانه درباره حضور زنان در دولت اقدامات خوبی صورت گرفته است. همچنین درباره حضور زنان در استادیومها معتقدم اقداماتی انجام شده است و با وجود مخالفتهای بسیار زنان در ورزشگاهها حاضر شدند. این موضوع قطعا ادامهدار است و این مشکل نیز حل خواهد شد، اما باید رعایت شئونات و جوانب امر نیز حتما مورد نظر قرار گیرد. هواداران تیمها نیز باید در این خصوص همکاری لازم را داشته باشند. برخی از ایرادات که برای حضور خانمها در ورزشگاه مطرح میشود به دلیل عدم رعایت ادب در ادبیات برخی هواداران در وزشگاهها است و این موضوع کاملا قابل حل است و میتوان آن را اصلاح کرد.
ابتکار با بیان اینکه حمایت از حضور زنان در عرصههای ورزشی در دولت یازدهم و دوازدهم بسیار خوب بوده، تصریح کرد: اتفاقات بسیار خوبی در حوزه ورزش بانوان در این دو دولت شکل گرفته است. معتقدم در خیلی از زمینهها وعدههای آقای رییسجمهور در حال تحقق است و پیشرفتهای زیادی داشتیم، البته قرار نیست کمبودها را انکار کنیم. یکی از وعدههای آقای رییسجمهور بحث شفافیت است، از همین رو ما نیز تلاش داریم بر روی کاستیها سرپوش نگذاریم و مشکلات را انکار نکرده و به آنها رسیدگی کنیم. به طور مثال در حوزههایی مانند گشت ارشاد آقای رییس جمهور قول داده بودند تا این مسئله مدیریت شود و آسیب زننده نباشد. البته اگرچه مدتی مسائلی در این خصوص وجود داشت، اما در حال حاضر این موضوع مدیریت شده است و دیگر آن مشکلات وجود ندارد. البته باید مراقب فیلمهایی که در فضای مجازی منتشر میشود نیز باشیم، چراکه اخبار ساختگی درباره این موضوع مدتی شایع شده بود.
وی با اشاره به اینکه جامعه ما جامعهای متکثر است،گفت: در جامعه ما یک طیف سنتی مذهبی بسیار سختگیر وجود دارد و از سوی دیگر طیف جوانان هستند و افرادی هستند که دیدگاهشان لیبرال و رو به آینده است. همه باید در کنار هم در یک شرایط متعادل زندگی کنیم و قطعا نه کسی میخواهد شرع مقدس را خدشهدار کند و نه کسی قصد دارد، آزادیهای فردی و حق افراد را پایمال کند. بنابراین باید تعادل را حفظ کرد و دولت اعتدال هم قصد دارد، این تعادل را برقرار کند، چراکه در شرایطی که با هجمه و تهدیدات شدید بیرونی مواجه هستیم، بیش از هر زمان دیگری نیاز به امید، انسجام و همدلی در کشور داریم.
سوءتفاهم در خانوادهها بسیار بالاست
معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری با اشاره به گفتگوی ملی خانواده گفت: یکی دیگر از اقدامات ما در این معاونت بحث گفتگوی ملی خانواده و توجه به آسیبهای مختلف خانواده است. همچنین توجه خاصی به اختلالات ارتباطی داریم، چراکه یکی از مسائلی که خانواده را از درون لطمه میزند، همین اختلال ارتباطی است، چراکه خانوادهها نمیتوانند به خوبی با هم گفتگو کنند و مفاهمه با هم ندارند و سوءتفاهم در خانوادهها بسیار بالاست و از آنجا که این مهارتها در آموزش و پرورش و آموزش عالی آموزش داده نشده، افراد نمیدانند با این مسئله که در حال تبدیل شدن به یک آسیب است، چگونه مواجه شوند و سوءتفاهمها را برطرف کنند، چرا که وقتی سوءتفاهم در خانواده وجود داشته باشد، افراد یا نسبت به هم خشن میشوند یا قهر کامل و گسست کامل در خانواده ایجاد میشود. ما نیز به این موضوعات از نظر صاحبنظران در عرصه جامعه شناسی، روانشناسی و ... استفاده میکنیم و این موضوع را به عنوان گفتگوی ملی خانواده سرلوحه یکی از برنامههایمان قرار دادیم و از سال گذشته با همکاری انجمن جامعه شناسی ایران در سراسر کشور در حال اجراست.
ما را به نابودی بنیان خانواده متهم میکنند
ابتکار با بیان اینکه برخی معتقدند در معاونت زنان و خانواده میخواهیم بنیان خانواده را از بین ببریم در حالیکه چنین چیزی صحت ندارد، گفت: از دیگر اقدامات ما در این معاونت گفتگوی بین نسلی است تا از این طریق در واقع صحبتهای جوانان را بشنویم، جوانانی که احساس میکنند، دیده و شنیده هم نمیشوند. الگویی برای گفتگوی بین نسلی در حال طراحی هستیم که اصلا الگوی بین نسلی چگونه باید باشد ما نمیخواهیم حرفمان را به نسل بعد تحمیل کنیم و انتظار نداریم که آنها مثل ما فکر کنند و مثل ما باشند و نباید انتظار داشته باشیم که احترام متقابل به معنی تبعیت محض تلقی شود، بلکه در یک مفاهمه و درک متقابل باید یک گفت و شنود را داشته باشیم. متاسفانه ما را متهم میکنند که میخواهیم خانواده را از بین ببریم، در حالی که ما یکی از مهمترین اهدافمان بهبود وضعیت خانواده و گفتمان ملی خانواده است و معتقدم اگر بخواهیم کاری برای خانواده انجام دهیم باید تحمل افراد را بالا ببریم و آموزش دهیم که خانواده حرف هم را بشنوند.