حسینی میلانی:
۲۰ سال عقبافتادگی در اجرای طرح تفکیک پسماند از مبداء داریم/اجرای پایلوت طرح در سه منطقه
رئیس کمیته محیط زیست شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به ۲۰ سال عقبافتادگی تاریخی در اجرای طرح تفکیک پسماند از مبداء گفت: سروسامان دادن به این وضعیت کار سختی است؛ ما به عنوان گام اول، اجرای این برنامه را از حدود یک ماه پیش در سه منطقه تهران به صورت پایلوت آغاز کردهایم.
سیدآرش حسینی میلانی درباره آخرین وضعیت طرح جامع مدیریت پسماند شهر تهران به خبرنگار ایلنا گفت: طرح جامع یک برنامه درازمدت است که یک افق زمانی ۱۵ تا ۲۰ ساله را دربرمیگیرد. طبیعتا براساس این طرح، راهبردها و رویکردهای کلان درخصوص پسماند تهران مشخص میشود.
وی با اشاره به اینکه این طرح هنوز اجرایی نشده اما به تازگی مشاور طرح جامع مدیریت جامع پسماند انتخاب شده است، اظهار داشت: پس از انجام مطالعات جامع در زمینههای فنی، اقتصادی و اجتماعی الگوی تغییر در شیوه جمعآوری زباله متناسب با شرایط مناطق و ازجمله جانمایی و ابعاد مخازن زباله مشخص خواهد شد.
سخنگوی کمیسیون محیط زیست، سلامت و خدمات شهری شورای شهر ادامه داد: در کشورهای پیشرفته برای انواع و اقسام زبالهها مخازن مختلف وجود دارد. مجتمعها چند نوع مخزن دارند؛ چراکه از همان ابتدا زبالهها تفکیک میشوند ولی در ایران این موضوع همهگیر نیست. سر هر خیابان یک مخزن واحد وجود دارد که زبالههای خشک و تر داخل آن ریخته میشود.
حسینی میلانی با بیان اینکه برخی مناطق شهرداری تهران در حال حاضر به صورت موردی و جزئی طرح تفکیک از مبدا را اجرا کردهاند، تصریح کرد: هماکنون مناطق ۲۱، ۲۲ و ۱۳ مناطقی هستند که طرح تجمیع زبالههای خشک و تر را به صورت پایلوت شروع کردهاند. در این طرح قرار است به جای چندین پیمانکار مختلف در سطح منطقه، فقط یک پیمانکار طرف قرارداد با شهرداری باشد تا در ازای برخورداری از منافع جمعآوری و تفکیک زباله خشک، هزینههای رفت و روب و جمعآوری زباله تر را کاهش دهد. البته این کار، حدود یک ماه است که شروع شده و در جلسه مقدماتیای که با مسئولان مربوطه داشتهایم، تاکید کردیم که پیشرفت کار به صورت منظم و شفاف به ویژه در بخش تفکیک از مبدا باید به شورا گزارش شود.
وی افزود: با این وجود، چگونگی نحوه آرایش مخازن جمعآوری پسماند، به مسائل و مولفههای مختلفی ازجمله بافت منطقه مسکونی، شرایط تراکم جمعیت، عرض معابر و... وابسته است.
رییس کمیته محیط زیست پیشرفت در حوزه تفکیک پسماند را تدریجی دانست و خاطرنشان کرد: حدود ۱۰ سال است که مردم به مخازن سر کوچه که زباله در آنها به صورت متمرکز ریخته میشود، عادت کردهاند و برای از بین بردن این عادت نیاز به زمان و فرهنگسازی است.
حسینی میلانی با بیان اینکه باید نتایج طرح تجمیع پسماند خشک و تر و اجرای پایلوت مناطق پس از مدتی مشخص شود، اظهار داشت: پس از انجام بررسیها در طرح تجمیع و دریافت نتایج میان کار طرح جامع پسماند خطوط اصلی کار مشخص خواهد شد.
وی اضافه کرد: در تهران هر منطقهای در زمینه تفکیک از مبدا ابتکار عمل نشان میدهد و سازمان پسماند هم جلوی این ابتکارات را نگرفته تا یک الگوی واحد در تهران اجرا شود؛ چراکه ۲۲ منطقه تهران به مثابه ۲۲ شهر است و انواع و اقسام الگوهای مصرف در آن وجود دارد.
این عضو شورای شهر در پاسخ به این پرسش که چرا برنامه تفکیک پسماند از مبداء کند پیش میرود و شورای شهر پنجم مدیریتی برای سامان دادن به آن ندارد، بیان کرد: اجرای کامل تفکیک پسماند در مناطق ۲۲ گانه تهران بدون اصلاح کل فرایند مدیریت پسماند کار سختی است. برنامه تفکیک از مبداء یک ضرورت مغفول در شهر تهران است و در این زمینه، حدود ۲۰ سال عقبافتادگی تاریخی وجود دارد و ظرف یک سال نمیتوان آن را اصلاح و عملیاتی کرد.
حسینی میلانی اضافه کرد: همین که مدیریت شهری به سمتی رفته که این برنامه را در قالب طرح تجمیع سه منطقه و به صورت پایلوت اجرایی کند، گام اول محسوب میشود. برای اجرای این طرح به صورت پایلوت و ارزیابی نتایج آن حدود یک سال زمان لازم است و امیدواریم با حمایت شورا و اهتمام شهردار جدید تهران به توسعه پایدار، ریلگذاری اصولی در زمینه تفکیک از مبدا انجام شود.