سردار هادیانفر اعلام کرد:
مدیر سکه ثامن در کمتراز ۵ روز دستگیر شد/زاهدیفر تعطیلات ۵ روزه را برای فرار خود انتخاب کرد/بیشترین آمار جرایم اخلاقی در فضای مجازی مربوط به مردان است
رییس پلیس فتا ناجا با بیان اینکه 1800 نفر از شرکت سکه ثامن شکایت کردهاند، گفت: بیشترین شکایات از شهرهای مشهد و تبریز بوده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، سردار کمال هادیانفر (رئیس پلیس فتا ناجا) در نشست خبری پلیس فتا ضمن تبریک هفته نیروی انتظامی گفت: شرکت سکه ثامن دو سال است با مجوز اتحادیه شهرستان بناب فعالیت میکند، این شرکت ادعا میکرده سکه تولید و طراحی میکرده تا به صورت مجازی به فروش برساند درحالیکه اصلا سکهای تبادل نمیشده، اینگونه مطرح شده بود که ۳۵ هزار نفر عضو سایت بودند و ۶ هزار نفر تراکنش مالی داشتند. به طور مثال فردی بوده که ۱۰۰ میلیون در این سایت سرمایهگذاری کرده و در کمتر از ۳ ماه ۷ میلیارد سود کرده است.
وی افزود: اعداد مختلف و نادرستی از سوی ضدانقلابها درباره این شرکت مطرح شد اما واقعیت این است که تراکنش این شرکت ۱۷۰۰ میلیارد بوده است. همچنین کل افرادی که به عنوان شاکی مراجعه کردهاند ۱۸۰۰ نفر هستند که از ۱۰ میلیون تا ۱۰ میلیارد شاکی هستند. عمده تخلفها نیز در مشهد و تبریز بوده است.
رییس پلیس فتا ناجا اضافه کرد: این فرد با برنامهریزی به دبی رفت و هدف او فرار به کانادا بود. اول همسر وی فرار کرده بود. ما با اقدامات پلیسی و فعالیتهای دیپلماسی موفق به کشف مکان این فرد شدیم و او دستگیر شد. اقدامات بعدی ما با همکاری مقامات قضایی هنوز در دست اقدام است. همسر وی نیز دستگیر شده است.
به گفته سردار هادیانفر؛ تاکنون ۸۰ میلیارد پول نقد مربوط به ثامن توقیف شده و حسابهای وی در ۳۰ بانک مسدود شدهاند.
وی افزود: به محض اینکه مالباختگان اعلام کردند از آنها کلاهبرداری صورت گرفته؛ اقدامات ما شروع شد. او ۶ همدست داشت که همگی در بازداشت هستند. طراح سایت نیز ۷ میلیارد دریافت کرده است. اما همدستان او در جریان فرار وی نبودند.
وی ادامه داد: این نوع کلاهبرداری شبیه قماربازی است چون هیچ سکهای بین مردم تبادل نشده و فقط افراد سود و زیان خود را حساب کردهاند.
سردار هادیانفر گفت: متاسفانه وزارت صمت هیچ نظارتی نداشته و وزارت اقتصاد هم باید نظارت لازم را میداشت که کم کاری شده است. ما در حوزه مبارزه با پولشویی آمادگی همکاری با دیگر دستگاهها را داریم.
هادیانفر خاطرنشان کرد: تا قبل از التهابات ارزی این افراد هیچ سودی نداشتند. واقعیت این است که امروز پلیس فتا با ۱۷۰ کشور همکاری میکند. بعضی کشورها به علت تحریمهای آمریکا محدودیت دارند و علاقمند نیستند اسم کشورشان مطرح شود بنابراین اسم کشور ثالث مطرح نمیشود. اما بدانید این فرد در کمتراز ۵ روز دستگیر شده و به کشور منتقل شده است.
وی افزود: اصرار داشتیم در خصوص پرونده ثامن بازگشت فرد به کشور رسانهای نشود. رقمهای مطرح شده در خصوص این پرونده مختلف است، یکسری اعداد توسط خود زاهدیفر و یکسری اعداد توسط همسر او مطرح میشود بنابراین سکهها در تهران و مشهد جمعآوری شده و تراکنشها در حال بررسی است. مجوزی که داده شده برای فروش سکه و طلای خرد شده بوده است، مجوز دیگر برای فروش مجازی بوده است. اما سکهای مطلقا تبادل نشده. یکی از مشکلات؛ مجهولالمکان بودن این فرد و شرکت او بوده است. وزارت صمت موظف بوده نظارت کند. بعد از این اتفاق مرکز تشخیص و پیشگیری در حال شناسایی سایتهاست و ۷ الی ۸ سایت شناسایی شده است. درحال هماهنگی با دستگاه قضایی هستیم و هفته دیگر تک تک این افراد احضار میشوند. با این حال این وظیفه فتا نیست و وظیفه دستگاههای نظارتی است.
رییس پلیس فتا ناجا با بیان اینکه مصداق جرم این فرد کلاهبرداری و پولشویی است، تصریح کرد: پلیس اینترپل نقشی در این عملیات نداشت. ما با اقداماتی که خودمان انجام دادیم و فعالیتهای جدی این اتفاق را رقم زدیم. از تمام کسانی که همکاری کردند این فرد بازداشت شود، تشکر میکنیم. اگر الگوی زاهدیفر برای همه مجرمان اجرا میشد شرایط به این شکل نبود. به نظر من اگر پیگیری این تخلفات خوب انجام نمیشود ناشی از عدم هماهنگی بین دستگاههاست.
هادیانفر با اشاره به اعترافات متهم سکه ثامن گفت: این فرد در اعترافات خود گفت من زمان فرارم را زمانی انتخاب کردم که کشور ۵ روز تعطیل بود. تعطیلاتی مثل عاشورا تاسوعا فرصت خوبی است تا فرد فرار کند و به مخفیگاه برود. افسران ما در تعطیلات هم شبانهروز پیگیر بودند و وقتی او این موضوع را فهمید در تلگرام پیامی گذاشت که در کشور هستم که آن پیام هم ردیابی شد.
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری در خصوص اینکه به نظر میرسد مقامات غیر دولتی راحتتر از مقامات دولتی فراری از کشور، دستگیر میشوند چرا که در مورد خاوری چنین اقداماتی انجام نشد، گفت: از نظر پلیس مجرم، مجرم است و فرقی نمیکند که چه مقامی داشته باشد. بنابراین مجرم فراری دولتی و غیر دولتی وجود ندارد . اما در کل اگر هماهنگیها بهتر انجام شده بود قطعا در موارد دیگر نیز به نتایج بهتری میرسیدیم.
وی اظهار داشت: امروز از اینترنت ۴ یا ۴.۵ استفاده میکنیم و بیش از ۳۲۰۰ درصد استارت آپها افزایش یافتهاند. امروز پلیس دست و پنجه نرم میکند با اینستاگرام که اس اس ال آن رمز است و در آمریکاست. به لحاظ تحریمها سرویسهای رصد در اینستا به ایران داده نمیشود.
وی با بیان اینکه هر فرد در کشور میتواند بدون محدودیت بیش از ۱۰۰ حساب بانکی داشته باشد، خاطرنشان کرد: پلیس فتا در ۱۴۸ نقطه از کشور دفتر دارد و آزمایشگاههای آن به تازگی نیز افتتاح شده است.
هادیانفر با اشاره به اینکه ۸ سال از آغاز به کار پلیس فتا میگذرد، تصریح کرد: در گذشته زمان رسیدگی به پروندهها ۳۲ روز بود اما در حال حاضر به ۲۲ روز کاهش یافته است. درحالیکه جرائم پیچیده شدهاند اما ما توانستهایم زمان رسیدگی را کاهش دهیم. سامانههایی بین مقامات قضایی پلیس و بانکها ایجاد شده تا اقدامات لازم در خصوص تخلفات سریعتر انجام شود.
رییس پلیس فتا ناجا با بیان اینکه در بحث پیشگیری از جرائم اطلاعرسانی و آموزشهای زیادی انجام شده است، یادآور شد: در بحث جرائم در هشت سال گذشته تاکنون ۱۳۳ هزارو ۳۳۳ فقره پرونده تشکیل شده است که به ۱۱۱ هزار و۷۶۵ پرونده تاکنون رسیدگیشده است. همچنین ۷۴ هزار و ۹۱۷ نفر دستگیر شدند. در شش ماهه اول امسال نیز ۲۶ هزار و ۹۶۲ فقره پرونده داشتهایم، تقریباً در سال جاری نزدیک ۲هزار نفر شناسایی و دستگیر شدهاند
هادیانفر با بیان اینکه ۵۵ درصد رشد جرائم نسبت به مدت مشابه درسال گذشته وجود دارد، گفت: تاکنون ۷۰ درصد پروندهها کشف شدهاند و بیشترین انگیزه جرائم اینترنتی مالی بوده و بیشترین آمار جرائم اینترنتی نیز برداشتهای مالی بوده است پس از آن انتقامجویی و رقابتکاری در رتبههای بعدی جرائم اینترنتی قرار دارند همچنین ۲۳ درصد جرائم در فضای مجازی جرائم اخلاقی است. در سال جاری نیز در برخورد با جرائم اخلاقی ۱۳ هزار ۶۳۵ پرونده تشکیل شده که عمده این جرائم در فضای تلگرام و اینستاگرام بوده و نسبت به سال ۹۵ نیز ۵۵ درصد رشد داشته است.
وی با اشاره به میانگین سنی مجرمان اینترنتی گفت: ۵۱ درصد از مجرمان اینترنتی که شناسایی و دستگیر شدهاند دارای مدرک دیپلم، یک درصد دارای مدرک دکترا، ۵ درصد دارای مدرک کارشناسی ارشد بودهاند. همچنین ۶۲ درصد میانگین سنی افراد که در فضای مجازی مرتکب جرم شدهاند ۲۱ تا ۴۰ سال بوده است و بخش زیادی از جرائم اخلاقی هم در فضای مجازی را مردان مرتکب میشوند.
رییس پلیس فتا ناجا افزود: تاثیرات بیکاری و عدم تحصیلات مناسب در روند افزایش جرائم مشهود است. علیرغم اینکه هاتگرام و طلاگلرام از آیپیهای باز تلگرام استفاده میکنند و مشغول فعالیت هستند و حدود ۲۷ میلیون آدم در آنها وجود دارد اما تذکرات لازم داده شده و هنوز هم این موضوعات وجود دارد. حدود ۱۰، ۱۲ میلیون نفر از فیلترشکن برای تلگرام استفاده میکنند.
سردار هادیانفر با تاکید بر اینکه بیشترین جرائم برداشتهای اینترنتی و غیرمجاز هستند، خاطرنشان کرد: کلاهبرداریهای یارانهای بعد از آن و مزاحمتهای اینترنتی که تعداد زیادی دارد نیز در ردهبندیهای بعدی قرار میگیرد. بیشترین جرائم مربوط به تهران بزرگ، خراسان رضوی، اصفهان، فارس و مازندران است. کمترین جرائم هم مربوط به گلستان، کهکیلویه و بویراحمد، سیستان و بلوچستان، لرستان و منطقه آزاد کیش است.
رییس پلیس فتا ناجا با اشاره به شگردهای کلاهبرداران در فضای مجازی تاکید کرد: شگردهای جرائم اینترنتی بیشتر سوءاستفاده از اعتماد و سادگی مردم و سوءاستفاده از شبکههای اجتماعی است. حتی افراد تحصیلکرده هم در بسیاری از موارد به راحتی مجاب میشوند. یکی از مشکلاتی که با آن مواجه هستیم این است که احراز هویت در فضای مجازی وجود ندارد و افراد بدون هویت هم میتوانند در آن عضویت پیدا کنند.
سردار هادیانفر همچنین در خصوص رشد ATMها گفت: ۱۵۴ درصد با رشد ATMها مواجه بودهایم و بیش از ۳۰۰ میلیون کارت بانکی در کشور برای ۸۲ میلیون نفر صادر و استفاده میشود. هر فردی میتواند در کشور ما در ۳۲ بانک بیش از ۱۰۰ کارت و حساب بانکی داشته باشد و هیچ محدودیتی برای او وجود ندارد. هر فردی میتواند در کشور بیش از چند صد سیم کارت داشته باشد و محدودیتی برای او وجود ندارد.
وی در بخش دیگری از صحبتهایش افزود: پلیس فتا بهرغم مشکلات موجود دستاوردهای خوبی دارد. ۴.۹ درصد مقابله با حملات گستردگی پیدا کرده و کارهای گستردهای در حال انجام است. در حوزه اطلاعرسانیها بیش از ۱۳ هزار اطلاعرسانی داشتهایم که از طریق سایتها و رسانهها انجام شده. در بحث همیاران بیش از ۴۲ هزار همیار قرار قرار است داشته باشیم.
رئیس پلیس فتا ناجا به همکاری پلیس فتا در عملیات پانجیآ یازدهم پرداخت وگفت:با همکاری با ۱۳۲ کشور در حوزه داروها و طبابتهای غیرقانونی ۱۲ هزار و ۱۸۴ سایت شناسایی شده؛ ۵۴۰ سایت مجرمانه شناخته شده و احضار شدند؛ ۵۵۰ نفر دستگیر و ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان اموال غیرقانونی کشف و ضبط شد، این عملیات هنوز در حال اجراست.
سردار هادیانفر به ۴۵ هزار و ۱۶۷ گزارش مردمی اشاره کرد و گفت: در خصوص سامانه فیشینگ نیز ۱۵۱ لینک سامانهای کشف شده که با ۵۰ لینک برخورد و مابقی مسدودسازی شدند.
وی به برگزاری جلسهای با بانک مرکزی و دستگاه قضایی و وزیر ارتباطات اشاره کرد و گفت: بعد از جلسه نامهای به رئیسجمهور در خصوص استفاده از رمزهای یک بار مصرف داده شد که ایشان فرمودند اقدام درستی است و بانک مرکزی باید این مسئله را عملیاتی کند.
رئیس پلیس فتا ناجا در خصوص پرونده وحید خزایی و یا همان مرد تلگرامی معروف گفت:متاسفانه قرار سبک برایش تعیین کردند و وی فرار کرد؛ اقدامات و مستندسازی لازم برای دستگیری این فرد در حال اقدام است و فرارش از طریق وانچد و از طریق اینترپل در حال پیگیری است؛ دنبال استرداد وی هستیم تا به زودی به کشور برگردانیم.
سردار هادیانفر در خصوص مبارزه با سایتهای قماربازی گفت: در ۶ ماهه اخیر ۷۰ سایت اصلی شناسایی شده و ۴۰۰ پرونده قضایی تشکیل شده است؛ ۱۴۶ نفر دستگیر و به مراکز قضایی معرفی شده و ۴۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان توقیف شده است.
وی افزود: ۲۱۸ درگاه بانکی این گروهها مسدود شده و در یکی از پروندهها در مازندران که بیش از سه هزار نفر نقش داشتند ۶۰ میلیارد تومان گردش مالی انجام گرفته است.
رئیس پلیس فتا ناجا در خصوص سایتهای همسریابی گفت: در حوزه سایتهای همسریابی هیچ گونه نظارتی وجود ندارد و سازمانی نیست که مسئولیت این سایتها را بعهده بگیرد.
وی به عملکرد این پلیس در حوزه سکه و مبارزه با التهابآفرینان پرداخت و اظهار داشت: هزار و ۳۸۱ سایت و کانال و گروه شناسایی شدند. همچنین ۵۲۲ کانال مسدود شده و ۲۰۰ کانال نیز با ذکر مشخصات کامل به پلیس آگاهی احضار شدهاند تا برخورد لازم با آنها صورت گیرد.
وی افزود: ۲۴ سایت را نیز پلیس فتا راسا احضار کرده و برخورد لازم را انجام داد؛ یکسری ادمین که در خارج از کشور بودند مسدود شده یا در حال مسدود سازی هستند؛ با کانال ارتباطی گمرک هم برخورد شد که در این زمینه فعالیت میکرد.
عالیترین مقام پلیس فتای کشور به رخنههای امنیتی، سایتها و مراکز حساس پرداخت و اعلام کرد: ۳۰ حفره کشف و تعدادی هکر شناسایی شدند.
وی گفت: حمله سایبری به شرکتهای فرودگاهی در مشهد و تبریز نیز با تلاش پلیس فتا پیگیری شد؛ هکرها شناسایی، دستگیر و تحویل مقام قضایی شدند.