خبرگزاری کار ایران

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست:

فقط می‌توانیم برای ۵۰ میلیون نفر غذا تولید کنیم

فقط می‌توانیم برای ۵۰ میلیون نفر غذا تولید کنیم
کد خبر : ۶۴۲۸۳۶

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با انتقاد از افزایش بی رویه جمعیت گفت: با بهره وری موجود، فقط می‌توانیم برای ۵۰ میلیون جمعیت غذا تولید کنیم و مابقی آن را وارد می کنیم.

به گزارش ایلنا، عیسی کلانتری در ارتباط زنده تلفنی با رادیو گفت‌وگو ضمن تشریح وضعیت تالاب ها در کشور اظهار کرد: با توجه به خشکسالی‌های یک دهه گذشته پیش‌بینی می‌شود این وضعیت تا ۲۰ سال آینده ادامه داشته باشد و تالاب‌ها، اولین قربانی خشکسالی هستند.

وی برداشت بیش از حد رودخانه‌ها را موجب خشکی تالاب‌های کشور دانست و افزود: بیش از ۸۰ درصد تالاب های کشور فاقد آب بوده یا در وضعیت بحرانی شدید به سر می‌برند.

کلانتری با بیان اینکه حق آبه زیست محیطی باید برای تالاب‌ها اختصاص یابد، گفت: وزارت نیرو در سه دهه گذشته هیچگاه حق آبه زیست محیطی برای تالاب‌ها تعیین نکرده و هم اینک حدود ۱۲ میلیارد متر مکعب حق آبه برای تالاب های کشور تعیین شده است.

معاون رئیس جمهور افزود: سازمان محیط زیست مدعی است این حق آبه ۲۵ میلیارد متر مکعب است و متاسفانه رقم ۱۲ میلیارد متر مکعبی بدلیل کمبود بارش و گرمای بیش از حد هیچ اثری ندارد.

کلانتری خشکی تالاب‌ها را منتج به افزایش اثرات مخرب ریزگردها در جنوب کشور عنوان کرد و گفت: این وضعیت اکولوژی منطقه را بر هم می‌ریزد و وقتی تالابی خشک می‌شود، بافت گیاهی و جانوری تخریب شده و گرد و غبار به بار می‌آید.

وی تالاب‌ها در کشورمان را اولین قربانی خشکسالی خواند و افزود: بخشی از این وضعیت بدلیل زیاده خواهی انسان است که کل آب های سطحی و زیر زمینی را مصرف کرده؛ ولی حق آبه طبیعت را نمی‌پردازد.

کلانتری در ادامه مصاحبه با رادیو گفت وگو اظهار کرد : بخش کشاورزی نمی‌تواند تمام آب‌های سطحی را از آن خود بداند؛ اما متاسفانه تلاش می شود تا این کشاورزی به هر قیمتی حفظ شود. بنابراین سیاست های کلان باید تغییر کند.

وی اذعان داشت: جمعیت کشور به ۸۰ میلیون نفر رسیده است و متاسفانه همچنان فشار می‌آوریم که غذای خود را به هر قیمتی در داخل کشور تولید کنیم؛ بنابراین به حقوق طبیعت تجاوز می کنیم و در نهایت دریاچه ارومیه و تالاب‌های جنوب کشور قربانی همین سو مدیریت‌ها شده است.

کلانتری تالاب‌های جنوب کشور، دریاچه بختگان، جازموریان و گاوخونی را قربانی ساخت سدها و توسعه بی رویه دانست و افزود: باید قبول کنیم که با محدودیت آبی زندگی می کنیم؛ اما می خواهیم در حد توان ۳۰۰ میلیون جمعیت داشته باشیم!

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با انتقاد از افزایش بی رویه جمعیت به رادیو گفت وگو گفت: با بهره‌وری موجود، فقط می‌توانیم برای ۵۰ میلیون نفر از جمعیت کشور غذا تولید کنیم و مابقی آن را وارد می‌کنیم.

کلانتری افزود: در دولت این موارد تا حدودی بهتر شده است؛ ولی قوانین دستگاه‌های اجرایی را گیر انداخته است؛ به عنوان مثال قانون برنامه ششم می‌گوید در ۹۵ درصد محصولات کشور باید خودکفا شویم و در این صورت باید ۳۶ میلیون متر مکعب آب دیگر برای بخش کشاورزی تامین کرد؛ در حالیکه چنین ظرفیتی وجود خارجی ندارد.

وی با انتقاد از فقدان دانش محیط زیست در برخی سازمان‌ها و نهادها از جمله سازمان متبوع اش گفت: متاسفانه تشکیلات کشور زیربخشی پیش می رود؛ ولی تصمیم گیری‌ها به صورت بخشی صورت می‌گیرد؛ در حالیکه از بین رفتن آب یا سایر عناصر زیست محیطی به نابودی خود طبیعت می انجامد.

کلانتری در بخشی دیگر از این گفت وگوی رادیویی در برنامه "آب را گل نکنیم" با انتقاد از نبود آمایش سرزمین در کشور گفت: آمایش سرزمین بدین معناست که ظرفیت تولید کشور را بسنجیم؛ اما از طرفی تاکید داریم جمعیت کشور رو به افزایش باشد و از دیگر سو با کمبود ظریفت منابع آب رو به رو هستیم و این جمع اضداد قابل توجیه نیست.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: از نظر هزینه مصرف آب برای تولید محصولات کشاورزی، یکی از گران‌ترین کشورها هستیم و بیش از ۸۵ درصد آب کشور در بخش کشاورزی مصرف می شود؛ ولی غذای ۳۵ درصد جمعیت کشور از خارج وارد می‌شود.

کلانتری گفت: ما در سازمان محیط زیست هیچگاه مدعی نبوده‌ایم؛ چراکه این سازمان همواره در عمل انجام شده قرار گرفته. سدها ساخته شده و آب تالاب ها را برداشت کردند بدون اینکه نظر این سازمان را جویا شوند.

وی ادامه داد: در گذشته به چرخه آب در محیط زیست پی نبرده بودند؛ ولی همه تالاب‌های کشور به علت برداشت و سدسازی‌های بی‌رویه از بین رفته‌اند.

کلانتری با مثالی از خشکسالی آب زاینده رود و کمبود آب برای جمعیت این شهر اظهار کرد: نیازهای شهر اصفهان به سه برابر ظرفیت زاینده رود می رسد. در شیراز و دیگر شهرها نیز همین اتفاق افتاده است؛ چراکه آمایش سرزمین اتفاق نیفتاده و محیط زیست همواره در حاشیه بوده است.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز