عضو شورای شهر تهران در گفتوگو با ایلنا:
ماندن نیروهای رانتی با حقوقهای بالا در شهرداری ظلم به مردم است/ به محافظهکاری مدیریت منابع انسانی معترضیم
عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران ماندن نیروهای رانتی با حقوقهای بالا در شهرداری را ظلم به مردم دانست و گفت: به محافظه کاری موجود در مدیریت منابع انسانی شهرداری معترض هستیم.
مجید فراهانی، عضو شورای شهر تهران در گفتوگو با خبرنگار ایلنا به معضلات شهرداری در رابطه با نیروهای مازاد اشاره کرد و گفت: شهرداری به عنوان یک موسسه بزرگ عمومی و غیردولتی با پول مردم و با هزینههای گزاف و گران اداره میشود، آن هم در حالی که عوارض پرداختی توسط مردم بسیار غیربهرهورانه هزینه میشود. یکی از مهمترین این موارد، پولهای گزافی است که شهرداری بابت نیروی انسانی و اداره شهر از جیب مردم هزینه میکند.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران ادامه داد: ۱۸ هزار پست سازمانی در شهرداری تهران وجود دارد، اما برای این ۱۸ هزار پست نزدیک به ۶۸ هزار و ۱۰۰ نفر نیرو در شهرداری مشغول به کار هستند. شهرداری دچار تورم شدید نیرو است و علت آنکه همه شرکتهای وابسته به شهرداری بهرهوری بسیار پایین دارند، همین تورم نیرو است.
فراهانی با اشاره به نامه محسن هاشمی، رئیس شورای شهر خطاب به شهردار در رابطه با تعدیل چهار درصدی نیروهای شهرداری تهران افزود: بر اساس برنامه پنجساله دوم شهرداری که سال آینده آخرین سال اجرای آن محسوب می شود، شهرداری باید سالانه چهار در صد از نیروهای انسانی را کم کند، البته این عدد در تبصرههای بودجه ۹۷ افزایش یافته است و از ۴ درصد به ۶ درصد رسیده است.
فراهانی ادامه داد: اما در گذشته شهرداری نه تنها به این ۴ درصد پایبند نبوده و تعداد نیرو کم نشده است، بلکه قالیباف در شش ماه آخر حضورش دستور استخدام ۱۳ هزار نفر را داده است. در نامهای آقای هاشمی هم از شهردار خواسته با توجه به تکلیفی که شهرداری برای کاهش نیروها دارد، گزارش دهد که تاکنون رویه کار چه بوده است و با توجه به حضور شش ماههشان در شهرداری تهران به این تکلیف چهار درصدی چه طور عمل کردهاند؟
با احترام از نیروهایی که ارزش افزوده ندارند؛ خداحافظی شود
اعتراض به محافظه کاری موجود در مدیریت منابع انسانی
رئیس کمیته بودجه شورای شهر تهران با بیان اینکه برخی از نیروها قرارداد یکساله دارند، ادامه داد: شهرداری با پول مردم اداره میشود و درست نیست عوارضش را از مردم بگیریم و قرارداد کسانی که شایستگی حضور در مناصب خود را ندارند، تمدید کنیم. وقتی نیرویی ارزش افزوده ندارد، باید با احترام از او خداحافظی شود. شهرداری متعلق به مردم است و خود مردم به ما اجازه نمیدهند فردی با رانت و بدون ارزشیابی مناسب، کارکرد و ارزش افزوده باقی بماند و حقوق زیاد بگیرد، این ظلم به مردم است.
فراهانی در واکنش به این سوال که چرا تاکنون اقدام خاصی در این مورد صورت نگرفته است، گفت: ما به محافظه کاری موجود در مدیریت منابع انسانی معترض هستیم، معتقدیم باید افراد بر اساس شایستگیها و تواناییهایشان جذب شوند. کثیری از جوانان شایسته و صاحب صلاحیت، تحصیلکرده و پاکدست وجود دارند که علاقهمند به همکاری با شهرداری هستند، از سوی دیگر در داخل شهرداری جمعیت کثیری وجود دارند که تحصیلات و تخصص کافی نداشته و برای شهر ارزش افزودهای هم تولید نمیکنند.
وی تصریح کرد: راهکار این است که یک گردش و جابهجایی مناسب شغلی اتفاق بیافتد؛ یعنی افراد شایسته بیایند و امکان خدمت پیدا کنند و افرادی که نمیتوانند ارزش افزودهای برای شهر ایجاد کنند، عذرشان خواسته شود، چرا که سر بار سازمان هستند. این اظهارات برای ما هزینه خواهد داشت و میدانم که اگر این افراد فاقد ارزش افزوده بروند، اعتراض خواهند کرد و پیگیر کارشان میشوند.
دو سوم نیروهای جذب شده، زیردیپلم و دیپلم هستند
سیستم شهرداری فشل است
این عضو شورای شهر در واکنش به اظهارات شهردار و معاونانشان که بارها اعلام کردهاند، کسی شغلش را در شهردار از دست نخواهد داد، تصریح کرد: منافع مردم باید بر هر چیزی ارجح باشد.اگر مبنا منافع مردم باشد و بتوانیم به مردم این را ثابت کنیم؛ مردم پذیرفته و همراهی میکنند. مردم نمیپذیرند که دو سوم نیروهای جذب شده در شش ماه اول سال زیردیپلم و دیپلم باشند، آن هم نیروهایی که هیچ گونه ارزش افزوده ای برای شهر ندارند البته بیتردید آنها اعتراضاتی میکنند و سعی خواهد کردند، وجه ما خراب کنند، اما چه کار دیگری از دست ما بر میآید. وقتی میبینیم سیستم شهرداری فشل است و نمیتواند حرکت کند، راه دیگری به جز تحرک در حوزه منابع انسانی نداریم. شهرداری یک نهاد خدماتی است، اما وقتی می بینیم نمیتواند به خوبی خدمت رسانی کند، دلیلی جز وجود نیروی انسانی ناکارآمد ندارد.
نیروهای مازاد در قالب تعاونی سازماندهی شوند
مخالفت با برونسپاری در شهرداری
وی در ادامه برون سپاری را سم مهلکی برای شهرداری خواند و گفت: این روش در همه جای دنیا پذیرفته شده است و ماموریتهای غیر اصلی برونسپاری شود. در دنیا بهترین راه بهرهوری این است، اما وقتی با سازمانی همچون شهرداری روبه رو هستیم که سه برابر حد مجاز نیرو دارد، برون سپاری دیگر سم مهلک است همانطور که تاکنون جواب ندادهاست. پیشنهاد ما این بود که نیروهای مازاد در قالب تعاونی سازماندهی شوند و جای شرکتهایی را بگیرند که به صورت پیمانکاری به شهرداری تهران خدمات میدهند.
فراهانی در انتها به پیشنهادات دیگری برای رفع بحران مازاد نیروی انسانی در شهرداری اشاره و خاطرنشان کرد: پیشنهاد دیگر این است که کارکنان شهرداری دو ماموریتی شوند و آموزش ببینند و در صورت وقوع حادثه مثل زلزله، سیل، آبگرفتگی و بارش برف مردم را تنها نگذارند، هزار و یک مشکل در تهران وجود دارد و شهرداری برای هر کدام یک پیمانکار استخدام می کند. برای مثال پیمانکار برف روبی در سال ۳ میلیارد تومان میگیرد و عملا نمیتواند؛ در مواقع بحران کارش را انجام دهد و نیروهای شهرداری هم در اینگونه مواقع میگویند که ما پیمانکار برف روبی داریم، از همین رو نیروهای شهرداری باید برای مواقع بحرانی آموزش ببینند.