سخنگوی وزارت بهداشت اعلام کرد:
اتخاذ تمهیدات بهداشتی و پیشگیرانه لازم برای سفر حجاج
سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه تمهیدات بهداشتی و پیشگیرانه لازم برای سفر حجاج درنظر گرفته شده است، گفت: برای جلوگیری از گسترش برخی بیماریهای عفونی خاص، سیستمی را طراحی کرده ایم تا بتوان افراد مبتلا به این بیماریها را در فرودگاه شناسایی کرد.
به گزارش ایلنا، ایرج حریرچی، سخنگوی وزارت بهداشت امروز در نشست خبری، درخصوص تجمع پرستاران و تشکیل جلسهای درخصوص تصمیمات حوزه پرستاری گفت: این جلسه از قبل هماهنگ شده بود و در آن افراد مختلفى از وزارت بهداشت و گروه هاى ذینفع شرکت داشتند.
وی افزود: در این جلسه ضمن روشن شدن موضوعات، قرار شد دستورالعملی که در اصفهان به توافق رسیده بود با کنترل معیارها انجام شود.
حریرچی درخصوص آموزش پرستاران در بیمارستانها و اعتراضاتی که به این موضوع انجام شده است، گفت: ما از نظرات کارشناسی استقبال می کنیم، اما درخواست ما از گروههای مختلف این است که به صورت مکتوب و یا در جلسات حضوری صحبتهایشان را مطرح کنند.
سخنگوی وزارت بهداشت در عین حال گفت: هدف از ایجاد نظام سلامت و وزارت بهداشت این است که سلامت مردم را ارتقا دهیم و بنابراین همه سیاست های ما باید بر اساس توجه به ارتقای سلامت مردم پیش رود.
وی خاطرنشان کرد: آموزش پرستاران تفاوتی با آموزش آکادمیک پرستاران ندارد. چرا که این افراد از طریق کنکور پذیرش و جذب میشوند و آموزشهای لازم هم با معیارهای شورای عالی انقلاب فرهنگی به آنها ارائه میشود و تعداد واحدها و نحوه آموزش نیز کاملا مشابه سیستم آکادمیک است، اما در کنار این آموزشها از ظرفیت آموزش های بالینی در بیمارستانها هم استفاده میکنیم.
حریرچی با اشاره براینکه در کل کشور کمبود پزشک و پرستار وجود دارد، افزود: کادر درمانی که در حال حاضر در بیمارستانها و مراکز درمانی مشغول به کار میباشند، تحت فشار هستند، زیرا بیش از اندازه کار میکنند و از طرفی مردم در تامین خدمات تخصصی و پزشکی دچار مشکلاتی هستند بنابراین باید نیرو تامین شود تا از ظرفیت خدمت رسانی آنها استفاده کنیم.
وی در خصوص سطح بندی خدمات نیز خاطرنشان کرد: در نگاه اول شاید خوب به نظر برسد که در یک شهر ۵۰۰۰ نفری یک بیمارستان ۲۰۰ تخت خوابی داشته باشیم. اما در دنیا ثابت شده که اولا در هر جایی نسبت مشخصی از بیماردهی وجود دارد و معلوم است که چند درصد از مردم بیمار شده و یا در بیمارستان بستری میشوند و بر این اساس مشخص میکنیم که چه تعداد تخت بیمارستانی نیاز داریم و چگونه باید آن را توزیع کنیم.
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: در ایران نیز طبق قانون اجرای سطح بندی خدمات که از اواسط برنامه چهارم در وزارت بهداشت اجرا شده مشخص می شود که در آینده چند تخت بیمارستانی نیاز داریم و این تختها از نظر جغرافیایی چگونه باید توزیع شوند. بر همین اساس نزدیک به یک سال است که مطالعات وسیعی را در داخل وزارتخانه انجام دادیم و امیدواریم که الگوی درمان ۱۴۰۴ در یک ماه آینده رونمایی شود و بر اساس آن سطح بندی، اقدامات جاری را طراحی و اجرا کنیم.
حریرچی بیان کرد: اقدامات پیشگیرانه بهداشتی و مراقبتهای اولیه سلامت، سطح یک خدمات سلامت است و طبق سطح بندی فعلی معتقد هستیم که هیچ روستایی در کشور وجود ندارد که نیازمند پزشک باشد یا پزشکی نداشته باشد. همچنین در حال برنامه ریزی برای تکمیل مراقبین سلامت و بهورزها هستیم.
وی ادامه داد: باید توجه کرد که سطح ۲ و ۳ نیز در حوزه خدمات تخصصی سرپایی و بستری قرار دارند و بنابراین ما بر اساس امکانات موجودمان سطح بندی را انجام می دهیم و بسته به اولویت دولتها امکاناتش را در زمینه توزیع متخصص و سایر خدمات انجام می دهیم.
حریرچی گفت: در حال حاضر نظام ارجاع در استانهای فارس و مازندران وجود دارد. البته پایلوت نظام ارجاع الکترونیک را هم از استان گلستان شروع کردیم و آن را به ۱۰ استان دیگر نیز گسترش میدهیم.
تمهیدات وزارت بهداشت برای زائران حج
سخنگوی وزارت بهداشت در مورد اقدامات وزارت بهداشت برای سلامت زائران سفر حج گفت: امسال ۸۰ هزار نفر از مردم در ردههای سنی بالا به حج سفر کردهاند و این سفر و مناسک آن، شرایط خاصی را میطلبد و بنابراین هر ساله برنامه ریزی پیچیدهای در خصوص حج پیش بینی میکنیم. به عنوان مثال قبل از رفتن حجاج اقدامات لازم در جهت واکسیناسیون و معاینات مختلف انجام میشود و با توجه به بیماریهای احتمالی موجود برنامه ریزیهایی را انجام میدهیم، ضمن اینکه برای بروز سوانح احتمالی نیز با طرف سعودی همکاریهایی را خواهیم داشت.
حریرچی گفت: بیماریهایی مانند آنفلوآنزای فصلی یا سرماخوردگی در درصدی از حجاج ایجاد میشود که برای جلوگیری از گسترش برخی بیماریهای عفونی خاص هم سیستمی را طراحی کرده ایم تا بتوان افراد مبتلا به این بیماریها را در فرودگاه شناسایی کرد.
وی با بیان اینکه اقدامات بهداشتی و درمانی ایده الی در این زمینه ارائه خواهد شد، افزود: مردم نگران نباشند، چرا که اگر آموزشها و موارد اعلام شده را رعایت کنند، می توانند حج را با سلامت سپری نمایند.
سخنگوی وزارت بهداشت درخصوص طب سنتی و ورود بعضی افراد در این حوزه با ادعای طبابت نیز گفت: طبق سیاستهاى کلى سلامت ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری، نظارت بر طب سنتى بر عهده وزارت بهداشت است و در واقع نظارت بر هر شخصى که در زمینه طب سنتی ادعاى طبابت و معاینه و تجویز نسخه را دارد، بر عهده وزارت بهداشت است و ما از تلفیق و به روز شدن طب ایرانى اسلامى استقبال مى کنیم.
حریرچی گفت: توصیههای طب سنتی براى ساعت خواب و تغذیه سالم منع قانونى ندارد، اما اینکه برخى افراد در امور طب دخالت مى کنند، طى نظارتها و شکایتها، وزارت بهداشت بر آنها نظارت مى کند و مراقب سلامت مردم است.
وی ادامه داد: در زمینه طب سنتى، هم توصیه کننده و هم شنونده باید عاقل باشند. برخى حوزهها تحت کنترل ما هست، اما برخى حوزهها را نمى توانیم کنترل کنیم و بیاعتمادی به درمان هاى علمى و قانونى که به صورت خودآگاه یا ناخودآگاه به دلیل عوامل مختلف ایجاد مى شود در رفتن مردم به این سمت تاثیر دارد.
وی خاطرنشان کرد: هر شخصی که موازین قانونى لازم را طى نکرده باشد، با آن برخورد قانونى مى کنیم و قطعا ما نیز در نحوه برخورد با کسانى که به طور غیرقانونى طبابت مى کنند، چندان راضى نیستیم.
حریرچی درخصوص عملکرد رسانهها در حوزه سلامت گفت: توجه به اولویت سلامت در این دولت و اجراى طرح تحول سلامت، حوزه سلامت را بیش از سایر حوزهها مورد تجزیه و تحلیل قرار داد.
وی گفت: به دلیل پیر شدن جامعه، توجه به سلامت به مرور بیشتر مى شود و در نتیجه رسانه نیز به آن توجه مى کند.
سخنگوی وزارت بهداشت در پایان گفت: ما از انتقادهاى منصفانه و غیرمنصفانه رسانهها تشکر مى کنیم، اما باید گفت، فعالیت بیشتر رسانهها در خصوص سواد سلامت و آموزش اقدامات پیشگیرانه ضروری است و از سویی بهتر است که رسانهها در انتشار مطالب سلامت، مصلحت عمومى جامعه را در نظر بگیرد.
سخنگوی وزارت بهداشت در نشست خبری که صبح امروز برگزار شد، با بیان اینکه در کلیه بیمارستان هاى کشور روش دریافت هزینهها منحصرا از طریق صندوق بیمارستان است، خاطرنشان کرد: در برخى موارد دیده شده که تخلفاتی انجام شده و به همین دلیل رسما اعلام مى کنیم هر دریافتى به هر میزانى و توسط هر شخصى خارج از صندوق بیمارستان غیرقانونى است.
حریرچی درخصوص اعلام نتایج کنکور سال ۹۶ گفت: اعلام نتایج کنکور در هر سال بر سیاستگذاریهای کشور تاثیر دارد، چراکه با نگاهی به آمارها متوجه خواهیم شد که در گروه ریاضی و علوم انسانی تعداد شرکت کنندگان از ظرفیتها کمتر است و به ازای هر صندلی نیم نفر شرکت کردهاند، اما در گروه علم تجربی اینگونه نیست، یعنی به ازای هر صندلی ۳. ۵ نفر در آزمون شرکت کردهاند.
سخنگوی وزارت بهداشت تصریح کرد: اگر ظرفیت پزشکی حدود ۵ هزار نفر در نظر گرفته شود و در مجموع در سه گروه پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی حدود ۸ هزار ظرفیت وجود داشته باشد، در واقع از هر هزار نفر یک نفر پزشکی و از هر ۶۰۰ نفر یک نفر در این سه رشته قبول میشوند.
وی در تشریح بیشتر رقابتها در رشتههای گروه پزشکی گفت: در سال ۹۵ در منطقه یک که شامل تهران و حومه است، کمترین رتبه قبولی نفر ۶۶ در رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران و ۱۵۳ در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بوده است که نشان دهنده استقبال از گروه پزشکی، داروسازی و دندانپزشکی و نیز رشتههای کارشناسی مثل پرستاری و مامایی و پیراپزشکی است.
حریرچی با بیان اینکه این موضوع دارای نکات قوت و فرصتهایی است، اما باعث ایجاد نکات ضعف و تهدیدهایی هم میشود، ادامه داد: در کشورهای پیشرفته تاکید بر این است که انتخاب رشته و شغل بر اساس توان، استعداد، تلاش و نیز علایق افراد از یک طرف و نیاز جامعه از طرف دیگر باشد و لذا در این کشورها رشتههای علوم پایه و رشتههایی مثل اقتصاد، مدیریت، علوم سیاسی و حقوق از اولویت بیشتر و حداقل هم سطحی نسبت به رشتههای پزشکی و مهندسی بر خوردارند.
وی عنوان کرد: راهنمایی و هدایت درصد زیادی از افراد با استعداد بالا به بعضی رشتهها علاوه بر اینکه در سایر رشتهها تاثیرگذار است، در خود این رشتهها هم موجب بروز مشکلاتی میشود، به عنوان مثال طبق اعلام رییس سازمان نظام پزشکی، ۱۵ هزار پزشک بعد از فارغ التحصیلی و اخذ شماره نظام پزشکی، برای تمدید پروانه و اشتغال به حرفه پزشکی به این سازمان مراجعه نکردهاند و ممکن است، تعدادی از این افراد به خارج رفته باشند، اما نکته اینجا است که تعداد قابل توجهی از آنها به دلایلی از قبیل برآورده نشدن انتظارات و یا انتخاب رشته تحت فشار خانواده یا جو جامعه علی رغم عدم علاقه به رشته مربوطه از اشتغال در رشته فارغ التحصیلی که هم خودشان برای آن زحمت کشیدهاند و هم میلیونها تومان پول از منابع کشور برای آن صرف شده است، خودداری میکنند.
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: موضوع اولویت بندی در انتخاب رشته و انتظارات جامعه و اشتیاق به رشتههای خاص مثل پزشکی هم از طرف افراد و هم از طرف خانوادهها و هم کل جامعه دارای تاثیرات عمیق و بلند مدت اجتماعی و اقتصادی است.
وی گفت: در کشورهای اروپای غربی مثل فرانسه، آلمان و انگلستان حدود ۱۰درصد از درآمد ناخالص ملی یا درآمد جامعه به حوزه بهداشت و درمان اختصاص داده میشود و پزشکان جزو اقشار متوسط به بالای جامعه یعنی دهکهای ۶ تا ۸ از دهکهای ده گانه قرار میگیرند، اما در امریکا وضعیت متفاوت است و ۱۸درصد درآمد جامعه یا تولید ناخالص ملی به حوزه سلامت اختصاص مییابد و پزشکان معمولا جزو دهک یا ده درصد بالا جامعه هستند.
حریرچی ادامه داد: در کشورهای دیگر این موضوع که چه درصدی از درآمد ناخالص ملی را باید به حوزه سلامت اختصاص دهیم و هم اینکه سطح درآمدی پزشکان نسبت به کل جامعه و سایر اقشار باید در چه وضعیتی باشد، مورد بحث اجتماعی قرار میگیرد و روشن است که تصمیم گیری و سیاست گذاری در این موضوع یک موضوع صرفا دولتی نیست و بر اساس ملاحظات اجتماعی و ترجیحات افراد و خانوادهها در هر کشوری و سوابق و عملکرد تاریخ معاصر آن کشور میتواند، متفاوت و خاص باشد.