سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز:
به هیچ یقه سفیدی رحم نمیکنیم/ کولبری بدترین شکل مزیت مرزنشینی است

سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: یک میلیارد و ۲۵ میلیون دلار کالای قاچاق از طریق کولبری وارد کشور میشود.
به گزارش خبرنگار ایلنا، ابوالقاسم خورشیدی؛ سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز امروز در نشست خبری بیان داشت: ممکن است؛ این سوال به وجود بیاید که حجم ۱۲.۶ میلیاردی قاچاق از کجا وارد کشور میشود. در این رابطه آمار وجود دارد ۲۳ درصد قاچاق از طریق مسافری، ۲۹ درصد از طریق کولبری، ۱۲ درصد اقلام ممنوعه و ۱۶ درصد تهلنجی را به خود اختصاص داده است. همچنین ۱۲.۶ میلیارد دلار قاچاق کشور از مبادی رسمی وارد کشور میشود.
او در رابطه با میزان کشفیات و روش محاسبه آن بیان داشت: خلاءهای مرزی موجب وارد کالاهای ممنوعه میشود. برآورد حجم کالای ممنوعه براساس درصد کشفیات است. یعنی حجم کشفیات ضربدر ۱۰ میشود که حجم کل قاچاق کشفیات را به ما میدهد.
خورشیدی تاکید کرد: حجم قاچاق در سال ۹۵ نسبت به سال ۹۲ پنجاه درصد کاهش یافته است. این کاهش در سال ۹۵ نسبت به ۹۴ نوزده درصد بوده است. از مجموع قاچاق وارد شده از سال ۹۲ یک درصد کشف شد که این رقم در سال ۹۵ به ۳۲ درصد افزایش یافته است. یعنی نسبت کشفیات رشد قابل ملاحظهای در سالهای اخیر داشته است.
او افزود: نیروی انتظامی بیش از هزار و ۱۰۰ باند قاچاق را متلاشی کرده است که نسبت به سال ۹۴ نود درصد رشد یافته است. کشفیات پروژههای بالای ۵۰۰ میلیون تومان این باندها در سال ۹۵ نسبت به سال ۹۴، ۸۹ درصد داشته است. همچنین کشف پروژههای ۱۰۰ تا ۵۰۰ میلیون تومانی ۶۵ درصد افزایش داشته است.
خورشیدی در ادامه گفت: وزارت اطلاعات در سال ۹۲ مجموع ۱۰۰ میلیارد تومان کشفیات داشته است که این رقم در سال ۹۳ به ۳۳۸ میلیارد تومان و در سال ۹۴ به ۲هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان و در سال ۹۵ به ۱۰هزار و ۳۷۰ میلیارد تومان رسیده است. مجموع کشفیات وزارت اطلاعات ۹۹ پروژه بوده است. براساس ماده ۳۹ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مرجع مبارزه با قاچاق کالا وزارت اطلاعات است.
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با اشاره به اینکه در سال ۹۲، ۸۸ هزار پرونده در خصوص پروژههای کشفیات قاچاق چه در تعزیرات و چه در قوه قضائیه تشکیل شده است، بیان داشت: در سال ۹۳، ۹۳هزار و ۹۰۰ پرونده، در سال ۹۴، ۱۰۴هزار پرونده و در سال ۹۵، ۱۰۵هزار پرونده در این خصوص تشکیل شده است. همچنین پروندههای کلان و سازمانیافته در سال ۹۲ هزار و ۷۵۰ پرونده، در سال ۹۳ دوهزار و ۲۵۰ پرونده، در سال ۹۴ دوهزار و ۳۰۰ پرونده بوده است که در سال ۹۵ این عدد به ۳ هزار و ۶۰۰ پرونده رسیده است.
خورشیدی تاکید کرد: تا زمانی که اقتصاد پیچیده، گران، یارانهای و برخوردار از رانت دولتی در کشور وجود داشته باشد نباید انتظار داشته باشیم که قاچاق ارز و کالا ریشهکن شود. اقدامات پیشگیرانه همچون الکترونیکی شدن فرآیندها، شفاف و شیشهای شدن واردات، هزینه قاچاق را بین ۳ تا ۵ برابر افزایش داده است. برای کاهش قاچاق باید تولید داخلی تقویت شود مثلاً در بخش دخانیات تولید از ۲۰ میلیارد نخ به ۴۵ میلیارد نخ سیگار رسیده است که همین امر میتواند قاچاق گسترده را ریشهکن کند.
او در پاسخ به سوالی در رابطه با وضعیت کالاهای مکشوفه بیان داشت: قانون در رابطه با کالاهای مکشوفه واضح است و امیدواریم روزی برسد که انبارها از کالاهای مکشوفه خالی شوند.
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در پاسخ به این سوال که چه نهاد و یا ارگانهایی در کشور به شکل گستردهتری اقدام به قاچاق کالا میکنند، بیان داشت: اینکه بگوییم هیچ قاچاقی با تبانی انجام نمیشود درست نیست. تاکید کردهایم که در مسئله مبارزه با قاچاق کالا و ارزش به هیچ یقه سفیدی رحم نمیکنیم و وزارت اطلاعات ونیروی انتظامی باید با آنها برخورد کند ونباید به اعتبار اینکه یقه سفید هستند در رابطه با آنها اغماض شود. تا به امروز گزارشی مبنی بر اینکه مثلا ً پشت فلان باند یک یقه سفید و یا نهادی است که نمیتوانیم با آنها برخورد کنیم دریافت نشده است اگر مماشاتی هم صورت گرفته مقصر کسانی هستند که باید با این افراد قانونی برخورد کنند.
خورشیدی در رابطه با وضعیت کولبران نقاط مرزی و شرایط سخت آنها بیان داشت: مشکلات اقتصادی، عدم پیشرفت و توسعه در مناطق مرزی موجب پدیده کولبری شده است یعنی اگر بتوانیم برای آنها شغل ایجاد کنیم که مولد و موجه باشد میتوانیم مشکلات آنها را حل کنیم. نباید راضی به این شویم که هموطنان و شهروندان کولبری کنند و در شرایط بسیار سخت و غیر انسانی باری را به دوش بگذارند که این مورد تاکید است.
او افزود: لایحه بند پ ماده ۶ به مجلس ارائه شده است و امیدواریم که هرچه سریعتر مورد رسیدگی قرار بگیرد چرا که اجرای پیشنهادها و مفادهای این لایحه منجر به توسعه و پیشرفت نقاط مرزی خواهد شد تا شهروندان از مزیت مرزنشینی خود بهرهمند شوند چرا که کولبری بدترین شکل مزیت مرزنشینی است و به اقتصاد ملی ضربه مهلکی وارد کرده است و منافع حداقلی را برای مرزنشینان و کولبران دارد.