مدیر موزه رضاعباسی در گفتوگو با ایلنا:
ممانعتی برای نمایش وسایل و آثار «صادق هدایت» در موزه رضا عباسی وجود ندارد
مدیر موزه رضا عباسی با بیان اینکه بخشی از آثار و وسایل صادق هدایت در مخزن این موزه نگهداری میشود، گفت: منعی برای نمایش این آثار وجود ندارد.
فرامرز رنجبر در گفتوگو با خبرنگار ایلنا در مورد برنامههای موزه رضا عباسی گفت: موزه رضا عباسی پتانسیل کارهای بسیار بزرگ را دارد که بتواند در جریان فرهنگی شهر اثرگذار باشد، اولویت برنامه زمانبندی ما نگاه دوباره به مرمت آثار موزهای یعنی ساماندهی کالبدی و اطلاعاتی آنهاست که در سالهای گذشته کمتر به این مساله پرداخته شدهاست.
وی ادامه داد: این مساله بستری را برای پژوهشگران فراهم میآورد که بتوانند سهلتر به آنچه نیاز دارند، دسترسی داشته باشند و همچنین تدوین مقاله، کتاب و برگزاری کارگاهها بر اساس این ساماندهیها رونق بگیرد.
مدیر موزه رضاعباسی افزود: برنامه بعدی ما بروزرسانی مجموعه موزه از منظر همگام شدن با رویدادهای فرهنگی است تا این موزه محل حضور فرهیختگان، پژوهشگران و صاحبنظران این حوزه در قالب برگزاری میزگرد، کارگاه گفتمانی، نشست علمی و... باشد و فرهیختگان موزه رضا عباسی را خانه دوم خود بدانند.
رنجبر در مورد راهکارهای خود برای افزایش بازدید کنندگان از موزه رضا عباسی اظهار کرد: باید نگاه جامعه محور به این موضوع داشته باشیم و از نظر جامعهشناسان در این حوزه استفاده کنیم تا موزه در چرخه تصمیمات جامعه حتی در کوچکترین واحد آن یعنی خانواده تا تصمیمات یک ملت اثرگذار باشد، اگر این اتفاق بیفتد، رویکرد جدیدی ایجاد میشود که سبب افزایش بازدید از موزه ابتدا از نظر کمی و سپس کیفی خواهد شد و مردم موزه را محلی برای آموزش و گفتمان خواهند دید.
وی ادامه داد: تلاش ما این است با برگزاری نمایشگاه و نشستهای علمی عمیقتر به این هدف برسیم. برای نمونه با باشگاه شاهنامهپژوهان در حال بستن قرارداد هستیم تا هم میزبان نقالان در موزه باشیم و هم بستری فراهم شود که از پتانسیل آنها برای نشستهای فراتر از شاهنامه در حوزه فرهنگ، تاریخ و هنر استفاده کنیم. سالن نمایشگاههای موقت ما نیز در حال تبدیل شدن به سالن اجتماعات است تا زمینهها برای این اقدامات فراهم شود.
رنجبر در مورد مشکلات موزه رضاعباسی اظهار کرد: مشکلات موزهها تقریبا مشترک شدهاست، در حال حاضر اینکه بگویم از همه مشکلات عبور کردیم پاسخ جامعی نیست، شاید نمره قابل قبولی در حل مشکلات داشته باشیم، اما به هر حال مسائلی وجود دارد، برای نمونه علاقهمندیم تاسیسات موزه در زمینه تهویه برق و روشنایی به روز شود، در حال حاضر تجهیزات ما به روز نیست و تاریخ راه اندازی آن به سالهای خیلی قدیمی باز میگردد.
وی ادامه داد: همچنین به مرمت ویترینها، کفسازی و... نیازمندیم که امیدوارم با هماهنگیهای لازم بتوانیم تجهیزات و ساختار مهندسی موزه را به روز کنیم، به طور مثال در حال حاضر آسانسور موزه با وجود آنکه نگاه فنی قابل قبولی دارد، فعال نیست، زیرا با توجه به نظر کارشناسان چند شرکت، ترجیح دادم، آسانسورها فعلا در وضعیت سرویسدهی نباشند تا بتوانیم آنها را بروز رسانی کنیم.
رنجبر در مورد اینکه وضعیت ایمنی موزه در برابر حریق چگونه است؟ گفت: در طول سال گذشته حضور آتشنشانی در موزه را داشتیم تا آموزشهای لازم برای به کارگیری کپسولها را ارائه دهند. تجهیزات لازم را نیز داریم، اما برای سیستمهای اعلام حریق قرارداد بسته شده و در حال تجهیز هستیم.
وی در پاسخ به اینکه آیا صحت دارد که برخی آثار و وسایل شخصی صادق هدایت در مخزن موزه رضاعباسی نگهداری میشود؟ توضیح داد: بله این موضوع صحت دارد، در اوایل دهه 80 نیز نمایشگاه خوبی از آنها برگزار شد، در مورد برگزاری مجدد این نمایشگاه نیز ممانعتی نمیبینم امیدوارم سیاستهای سازمان میراث فرهنگی و اداره کل موزهها باز در این منوال قرار بگیرد تا شاهد برگزاری مجدد از وسایل و آثار این نویسنده شهیر معاصر باشیم.
وی با بیان اینکه تعداد آثار موجود در مخزن موزه رضاعباسی از آثار درون ویترینها بیشتر است، اظهار کرد: همانطور که در همه موزهها این اتفاق میافتد به دلیل محدودیت فضای نمایش آثار متعددی در مخزن داریم که نمایش داده نشدهاند و تا زمانی که امکانات و شرایط مناسب و استاندارد ایجاد نشود، آنها را در مخزن نگهداریمیکنیم.امیدواریم در برنامهای درازمدت نمایشگاههای ما بیشتر و مخازن ما کمتر شود، زیرا آنچه در مخازن است، سرمایه ملی است.
مدیر موزه رضا عباسی در مورد اینکه آثار نمایش داده نشده متعلق به چه دورانی است؟ گفت: آثار موزه رضا عباسی متعلق به پیش از اسلام تا آخر دوره قاجار است و آثاری که نمایش داده نشده بیشتر متعلق به دوره پس از اسلام است.