قالیباف در صحن علنی مجلس؛
میخواستیم پلاسکو را پلمپ کنیم، اجازه ندادند/ تجهیزات آتشنشانی در حوادث بزرگتر جواب نمیدهد
شهردار تهران با تاکید بر اینکه در حادثه پلاسکو مشکل تجهیزات نداشتیم، گفت: البته اگر حادثهای مانند زلزله رخ دهد و یا 5 ساختمان دیگر مانند پلاسکو دچار حادثه شود، حتما این تجهیزات جواب نخواهد داد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، محمد باقر قالیباف امروز (چهارشنبه) در صحن علنی مجلس گزارش شهرداری تهران درباره حادثه پلاسکو را ارائه کرد و گفت: باید از دو رویکرد به این حادثه نگاه کرد؛ یک موضوع از دید مدیریت بحران است. حوادثی که اتفاق میافتد، یا عامل انسانی در آن دخیل است یا اشکالات ساختاری وجود دارد که منجر به این حوادث میشود. موضوع ساختاری در حوادث، یک چالش اساسی ماست که به طور مثال میتوان به ابهام و تورم در قوانین و مشخص نبودن و تداخل مسولیتها اشاره کرد.
وی افزود: در سال ۷۶ یک هواپیما در اصفهان خارج از باند نشست و شاهد بودیم که از ساعت ۸ و نیم شب تا ۶ صبح نتوانستیم به مسافران دسترسی پیدا کنیم. حالا اگر این مسافران مجروح شده بودند ما چه پاسخی داشتیم؟ در سال ۸۲ نیز در حادثه قطار نیشابور ۳۲۰ کشته دادیم و بخش زیادی از اجساد مفقود شدند و ۴۶۰ مجروح نیز داشتیم. در سال ۹۲ در اتوبان قم در دو تصادف بیش از ۴۳ کشته دادیم. ما یقین داریم در فرایند و ساختار اشکال داریم.
شهردار تهران اضافه کرد: اگر یک روند تحلیلی از گذشته تا الان داشته باشیم، میبینیم که اشکالات ساختاری داریم.
قالیباف با اشاره به اینکه از سال ۹۲ تا الان عملا سازمان مدیریت بحران مشکل قانونی و ساختاری دارد، گفت: تهران تنها شهری است که مدیریت بحران آن بر عهده شهردار است. از روزی که این مسوولیت به شهردار واگذار شده، شهرداری تهران، مهمترین سازماندهی و تنها محل مرکز فرماندهی از بعد ساختاری و مکانی شهر تهران است.
وی افزود: در این راستا مقاومسازی پلها و ارزیابی بیمارستانها انجام شده و گروههای دوام در هر محله تهران وجود دارند و سازماندهی شدند. کمتر جایی در کشور برای اطفای حریق، گروه های دوام در محلهها حضور دارند. بیش از ۵ هزار گروه نیز برای مقابله با زلزله کار میکنند. همچنین بیش از ۱۲۰ سوله بحران ساخته شده است.
قالیباف در خصوص فعالیتهایی که برای بهسازی وضعیت ایمنی شهر انجام گرفته است، گفت: زمانی که شهرداری را تحول گرفتیم؛ تهران 704 ایستگاه آتشنشانی داشت، ولی اکنون 125 ایستگاه آتشنشانی در تهران وجود دارد. باید به این نکته توجه داشت که ما در تهران تمام استانداردهای ترافیکی در زمان بروز حادثه داریم. ماموران آتش نشانی حدودا 2.5 دقیقه پس از اطلاع آتش سوزی به محل حادثه رسیدند.
شهردار تهران با اشاره به افزایش خودروهای آتشنشانی و همچنین دیگر تجهیزات ادامه داد: 280 خودروی آتشنشانی داشتیم که اکنون به 900 خودرو افزایش پیدا کردهاند. همچنین باید به این نکته اشاره کرد که ما در تهران نردبان 54 متری نداشتیم، ولی اکنون همانطوری که در حادثه پلاسکو دیدید؛ هم نردبان 34 متری و هم نردبان 55 متری در اختیار آتشنشانان قرار گرفته بود که این تجهیزات مربوط به قبل از حادثه پلاسکو بود.
قالیباف بهسازی بافتهای فرسوده تهران را یکی از راههای ایمن سازی شهر تهران عنوان کرد و گفت: در بافتهای فرسوده تقریبا 34 درصد بهسازی داشتیم که در مقایسه با سایر شهرهای کشور افزیش چشمگیری محسوب میشود. بهسازی بافتهای فرسوده تهران همچنان ادامه خواهد داشت تا اکثرا این بافتها از بین برود.
وی در خصوص فعالیتهای شهرداری تهران برای جلوگیری از بروز خطرات غیرمترقبه خاطرنشان کرد: بارها اعلام کردهایم که مشکلاتی در خصوص وضعیت ایمنی وجود دارد و ما این موضوع را قبول داریم و در قانون 55 شهرداریها هم آمده است که شهرداری باید برای جلوگیری از حریق و سیل فعالیت کند؛ بعد از سیلی که چند سال قبل در تجریش آمد ما حدود 500 کیلومتر برای هدایت روان آبها در سطح شهر تهران کانالکشی کردیم و در مناقطی که مربوط به ما نیست حوضچههای آرامش زدیم و همچنین در خصوص حریق، پیشگیریهایی انجام دادهایم به عنوان مثال در دو مورد ساختمان پلاسکو و پاساژ علاءالدین شخصا برای بررسی آنها اقدام کردهام.
قالیباف به کاستیهای قانون برای ورود شهرداری برای برخورد با متخلفان ادامه داد: ما برای ورود به موضوع پلمپ مراکزی که غیرایمنی هستند؛ احتیاج به حکم قضایی داریم. ما بارها اخطار و همچنین آموزش برای اطفای حریق انجام دادهایم ولی استقبال خوبی انجام نگرفت.
شهردار تهران افزود: در قانون آمده است که بازرس وزارت کار میتواند به عنوان ضابط قضایی عمل کند. در سال 93 ما عنوان کردیم که برای برخورد با متخلفان شهرداری باید با همکاران بازرس و قوه قضائیه همکاری لازم را داشته باشد. ما مسئولیت اجرایی داشتیم و بارها در خصوص دو ساختمان وظایف خود را انجام دادیم و برای بستن این پاساژ رفتیم، اما به ما اجازه ندادند.
قالیباف در ادامه به ساختمان علاءالدین اشاره کرد و گفت: ما برای تخریب طبقهای از ساختمان علاءالدین از دادگاه بدوی، حکم گرفتیم و بعد از حکم، تجدیدنظر شد و رای در دادگاه تجدیدنظر هم به نفع ما شد، اما بعد از آن، در دیوان عدالت اداری درباره این مساله شکایتی مطرح شد.
وی ضمن اشاره به اینکه دو سال و نیم است که درگیر بوروکراسی برای ساختمان علاالدین هستیم، گفت: شورای تامین استان حکم به تخریب داد و مشکل را حل کرد، اما بعد از آن شورای تامین شهرستان، مانع تخریب شد.
شهردار تهران در مورد حادثه ساختمان پلاسکو، گفت: ما در این حادثه کمتر از 2.5 دقیقه در محل حاضر شدیم.
قالیباف با تاکید بر اینکه در حادثه پلاسکو مشکل تجهیزات نداشتیم، گفت: البته اگر حادثهای مانند زلزله رخ دهد و یا 5 ساختمان مانند پلاسکو دچار حادثه شود، حتما این تجهیزات جواب نخواهد داد.
وی در واکنش به اینکه برخی صاحبنظران میگویند؛ چرا از هلی کوپتر برای اطفای حریق استفاده نشد، افزود: هلیکوپتر در اختیار امداد و نجات بوده و اصلا نیاز نبوده است و حتی امکان به کارگیری هم نبوده است. در عملکرد میدانی آتشنشانان، آتش در پلاسکو یک بار مهار شد و دوباره شروع شد.
شهردار تهران اضافه کرد: یکی دیگر از موضوعات مهم، بحث مربوط به تخلیه است. یکی از افتخارات ما در این حادثه این بود که دقیقا 32 دقیقه قبل از ریزش، اعلام تخلیه ساختمان به همه نیروهای عمل کننده، شده بود.
قالیباف بیان کرد: در این حادثه تنها 6 نفر از شهروندان جان باختند که این حاکی از تخلیه آنجا بوده است. حدود 100 نفر از آتش نشانان در حال خاموش کردن آتش بودند و زمانی که فرماندهی امکان ریزش را میبیند اعلام تخلیه میکند.
وی افزود: در این لحظه، تعدادی از آتشنشانان از پله میآیند تا مطمئن شوند، مردم در ساختمان باقی نمانده باشند. پس از مدت کوتاهی بخشی از پلهها فرو میریزد. بخشی از نیروهای ما چون دیگر پله نبوده از نمای ساختمان پایین آمدند.
شهردار تهران با بیان اینکه در مقایسه با حادثه 11 سپتامبر، عملیات در حادثه پلاسکو 10 روز زمان میبرد که البته در کمتر از 9 روز تمام شد، گفت: حادثه 11 سپتامبر 8 ماه زمان برد که البته در بخش اول عملیات 90 روز زمان میبرد.
وی همچنین درباره کند بودن آواربردای در روز اول حادثه گفت: روز اول نمای ساختمان که یک سازه متصل بود، روی همه مجموعه آوارها افتاده بود و باید برش میخورد و پس از آن کار به بهترین شکل پیش رفت.