خبرگزاری کار ایران

اژه‌ای:

گاهی سارقان با تهدید رضایت می‌گیرند/ باید کاری کنیم که رضایت‌های اجباری انجام نشود

سخنگوی قوه قضاییه گفت: گاهی سارقان با تهدید رضایت می‌گیرند و شاکی با ترس می‌‌آید و رضایت می‌دهد. اگر شاکی با میل خود رضایت می‌دهد، خیلی خوب است ولی در جایی که با ترس رضایت می‌دهد دو جرم رخ می‌دهد. باید کاری کنیم که اینگونه رضایت‌ها انجام نشود.

به گزارش خبرنگار ایلنا، محسنی اژه‌ای در نشست همایش تخصصی معاونان و روسای ادارات مبارزه با سرقت پلیس آگاهی گفت: هیچ نهادی از نظر تنوع و کثرت اهمیت نیروی انتظامی را ندارد و با همه کمبود‌ها خرسندیم که نیروی انتظامی رو به بالندگی است. این موضوع را مردم هم قبول دارند و باتوجه به اینکه در گوشه‌ای از کشور انتظارات بیشتری داشته باشند، امیدوارم این نسشت‌ها در جهت منافع مردم و نظام باشد.

او ادامه داد: موضوعی که در دستور کار قرار دارد مدیریت جرم سرقت است که یک موضوع بسیار مهمی محسوب می‌شود. با توجه به آماری که دادگستری می‌دهد اولین اتهام کیفری در دادگستری‌های ما سرقت است. یک سرقت اینگونه نیست که تنها به مالباخته زیان برسد بلکه همه عوامل کشور زیان می‌بینند. گاهی یک فرد همه هستی‌اش در یک سرقت نابود می‌شود و اگر این سرقت همراه با آزار روحی باشد، سال‌ها از نظر روانی مشکل خواهد داشت. گاهی یک فرد آنچنان اختلالی در زندگی برایش پیش می‌آید که دیگر نمی‌تواند به وضعیت قبل بازگردد.

اژه‌ای با اشاره به زیان سرقت برای خود سارق گفت: این موضوع برای سارق هم زیان‌آور است و تا اینکه در سرقت حرفه‌ای نشود، از نظر روانی دارای مشکل است. با ورود مال حرام به خانواده سارق خانواده او هم تحت تاثیر قرار می‌گیرند. هنگامی که یک همسایه بفهمد جایی سرقت شده است او هم از این اتفاق آزار می‌بیند.  این جرم که اتفاق افتاد، سارق رفته رفته حرفه‌ای می‌شود مشکلات بسیاری را به وجود می‌آورد و این سارق که حرفه‌ای شد دست به قتل و تجاوز و جنایت می‌زند. شما که در حال بررسی این مسائل هستید کمک بزرگی به جامعه می‌کنید.

او افزود: آیا تنها یک دستگاه می‌تواند به موضوع سرقت رسیدگی کند، همه بار مسئولیت برعهده ناجا و دستگاه قضایی نیست. ما اگر می‌خواهیم مدیریت کنیم و بدانیم یک فرد چرا سرقت می‌کند باید ببینیم آیا می‌توان سرقت را به طور کلی از بین برد و دیگر شاهد سرقت سارقان نباشیم. اینکه چرا یک فرد دزد می‌شود به عوامل اجتماعی و اقتصادی باز می‌گردد. کسی تردید ندارد که فقر، گرانی، بیکاری، نا‌مساعد بودن محیط خانواده، نبودن در کنار پدر و مادر در دوران جوانی از این مشکلات است است. آیا این عوامل بر عهده ناجا است، رسیدگی به این مسائل در اختیار نیروی انتظامی و قوه قضاییه نیست چقدر این دو دستگاه در رفع گرانی و بیکاری موثر هستند. همه دستگاه‌ها باید باهم همکاری کنند و هرکس مسئولیت خودش را انجام دهد. دولت باید جوری رفتار کند که استفاده از اموال شکاف به وجود نیاورد. کسی ۶۰ میلیون از دولت حقوق می‌گیرد و کسی با چهل و چند هزار تومان باید زندگی کند.

دادستان کل کشور با بیان عوامل به وجود آمدن سرقت خاطرنشان کرد: وقتی فردی نتواند شکم خانواده‌اش را سیر کند دست به سرقت می‌زند. نباید خودمان را با کشور دیگری مقایسه کنیم و با منطق و روش اسلامی خودمان باید هماهنگ شویم. تنها نیروی انتظامی و قوه قضاییه نمی‌تواند مشکلات را حل کرد. شما برای کشف حقیقت زحمت می‌کشید ولی سرقت‌ها باز هم ادامه دارد و با ورود فرد به زندان او بیشتر به فعالیت خود ادامه می‌دهد.

اژه‌ای در مورد مسئولیت مردم در جلوگیری از سرقت گفت: خود صاحب مال هم در نگهداری مال خود در برابر دستبرد مسئول است و او هم می‌تواند سهمی در تامین امنیت داشته باشد. دستگاه قضایی باید فعالیت خود را به نحو احسن انجام دهد.

او ادامه داد: موضوع دیگر شناخت مجرم است. دادگاه‌های ما کسی که ۱۰۰۰میلیارد از اموال عمومی گرفته و پس نداده است را با نام تخلص یاد می‌کنند و مردم ما را به خاطر این موضوع مسخره می‌کنند. نیروی انتظامی هنگامی که او را دستگیر می‌کند با روبند او را همراهی می‌کند و دادگاه‌های ما هم علنی برگزار نمی‌شود. در قانون هم آمده در جایی که مسائل مهم به امنیت کشور ضربه می‌زند، دادگاه علنی باید برگزار شود. حالا هم می‌گوییم دادگاه علنی است ولی کسی حق ندارد اخبار دادگاه را پخش کند.

سخنگوی قوه قضاییه گفت: اگر سارقی واقعا حرفه‌ای شد و دانستیم که بیرون ماندن او برای جامعه خوب نیست قوه قضاییه باید با او برخورد کند. یکی از راه‌ها اعتراف است و راه دیگر فهم قاضی پرونده است. مجرمی که در آگاهی حضور دارد، تنها گرفتن اعتراف از او کافی نیست و مامور پرونده در خصوص جزییات دستگیری باید همه موارد را در گزارش قید کنند. یکی از مسائلی که برای همه مشکل ایجاد می‌کند، این است که شاکی برای شکایت می‌‌آید و بعد رضایت می‌دهد.

اژه‌ای تاکید کرد: جنبه شخصی قضیه تمام می‌شود. رضایت دادن خیلی هم خوب است و ترحم‌ها هم بیشتر می‌شود اما گاهی این سارقان با تهدید رضایت می‌گیرند و شاکی با ترس می‌‌آید و رضایت می‌دهد. اگر شاکی با میل خود رضایت می‌دهد، خیلی خوب است ولی در جایی که با ترس رضایت می‌دهد دو جرم رخ می‌دهد. باید کاری کنیم که اینگونه رضایت‌ها انجام نشود.

کد خبر : ۴۴۴۷۵۸