اوحدی:
۹۰۰ نفر از حجاج منا را عوامل امدادی ایران نجات دادند
رئیس سازمان حج و زیارت گفت: ۹۰۰ نفر از مجروحان حادثه منا را عوامل امداد و نجات ایران نجات دادند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، سعید اوحدی در نشست خبری که به مناسبت بزرگداشت شهدای منا برگزار شد، گفت: این فاجعه روزی رخ داد که در عربستان تعطیلی رسمی بود و دو روز بعد از آن نیز تعطیلی بود و بسیاری از زائران قربانی بیلیاقتی، بیکفایتی و قصور مسئولان عربستان شدند.
وی ادامه داد: حلقهای که آنها در مسیر ایجاد کردند؛ زائران را به سمت مسیری برد که مسیر معمولی آنها برای حرکت زوار نبود. در آن خیابان عدهای نیز از مقابل آمدند و پس از تقابل جمعیت نیروهای امنیتی عربستان انتهای خیابان را بستند. در حالی که باید انتهای خیابان را باز میگذاشتند و همین مسئله سبب شد که بسیاری ایستاده و با لب تشنه شهید شوند.
رئیس سازمان حج و زیارت اظهار کرد: فاجعه دوم پس از این اتفاق افتاد. براساس آماری که ما داریم؛ ۸۰۰ نفر از زائران کشورهای دیگر و ۱۰۰ نفر از زائران ایرانی توسط عوامل امدادی ما نجات پیدا کردند، در حالی که عوامل امدادی کشور عربستان به موقع وارد نشدند و حداقل امکانات امدادی مانند دستگاه احیا را در اختیار نداشتند که اگر این وضعیت نبود، شاید ۶۰ درصد از قربانیان فاجعه منا امروز در کنار ما بودند.
اوحدی افزود: عدم رسیدگی و آشفتگی مدیریتی فاجعه بدی بود که رخ داد و مجروحان در بیمارستانها در کف سالنها خوابیده بودند و پزشکی وجود نداشت. همچنین مسئولان عربستانی رفتاری غلط به دور از آموزههای دینی و انسانی با پیکر شهدا کردند به طوری که ساعت ۵ بعدازظهر منطقه را نظامی اعلام کردند و عوامل اجرایی ما را دستگیر کردند و برای آنکه مسیر حرکت را برای روز بعد باز کنند؛ پیکر شهدا را در کانتینرهای غیراستاندارد گذاشتند و این پیکرها در نقاط مختلف در زیر آفتاب بودند و خونآبهای از آنها جاری شده بود. در این فضا گروه تحقیق و تفحص ما در میان ۶ هزار پیکر به دنبال شهدایمان میگشتند.
وی با تاکید بر اینکه تنها صدایی که در برابر این ظلم بلند شد؛ صدای جمهوری اسلامی ایران بود، گفت: یکی از عواملی که باعث شد؛ بتوانیم پیکر شهدایمان را بازگردانیم، سخنرانی مقام معظم رهبری بود زیرا بقیه کشورها حتی نتوانستند اطلاعاتی از محل دفن پیکر شهدایشان پیدا کنند.
اوحدی توضیح داد: در زمان سخنرانی مقام معظم رهبری ما ۱۱۸ پیکر را شناسایی کرده بودیم، اما حتی اجازه تکمیل تشریفات قانونی برای بازگشت این پیکرها را به ما نمیدادند. در آن زمان هیاتی به ریاست وزیر بهداشت به عربستان رفت و در حال مذاکره با هیات عربستانی بودیم و با برخورد نامناسب آنها روبرو شدیم تا اینکه مقام معظم رهبری سخنرانی خود را ادا کردند. پس از آن در جلسه یادداشتی را برای نمایندگان طرف عربستانی آوردند و ناگهان فضای جلسه تغییر پیدا کرد و پس از آن به ما اطلاع دادند که تشریفات قانونی برای انتقال پیکر شهدای ایرانی لغو شده و پنج هواپیما آماده انتقال هستند.
وی ادامه داد: عامل بعدی که موجب شد، بتوانیم شهدایمان را به کشور بازگردانیم؛ ایثار و گذشت گروه تفحص و مرکز پزشکی حج وزیارت بود که در شرایط سخت در سردخانهها به دنبال پیکر شهدا میگشتند.
اوحدی افزود: ۴۷۷ شهید در مراسم حج پارسال داشتیم که ۱۲ نفر از آنها در حادثه مکه و ۴۶۵ نفر در فاجعه منا شهید شدند. چهار نفر از این افراد نیز پس از بازگشت به ایران به دلیل عارضه این حادثه به شهادت رسیدند.
رئیس سازمان حج و زیارت خاطرنشان کرد: ۳۹ شهید ما در مقبرهالشهدای مکه دفن هستند که تا پیش از قطع رابطه سیاسی ما خانوادههای ۷۹ نفری را که بدون مجوز در عربستان دفن شده بودند به عربستان میفرستادیم تا پس از آزمایش DNA عربستان محل دفن دقیق شهیدشان را به آنها بگوید و اگر خواستن پیکر آنها را بازگردانیم، اما پس از قطع رابطه سیاسی ویزای دیگری صادر نشد و از میان خانواده این ۳۹ نفر سه خانواده درخواست بازگشت پیکر فرزندانشان را دارند که فعلاً مقدور نشده، اما قول دادهاند در زمان حج عمره این مشکل برطرف شود.
اوحدی با اشاره به برنامههای روز بزرگداشت شهدای منا گفت: هفت کمیته برای برگزاری این مراسم تشکیل شده است که یکی از آنها کمیته حقوقی است و وزارت خارجه در این راستا میزگردها و جمعبندیهایی را در رابطه با مسیر دنبال کردن بحث فاجعه منا برگزار میکند. همچنین در چهارده کشور نیز برخی فرهیختگان به صورت داوطلبانه مراسمی را برگزار خواهند کرد.
وی ساخت نماهنگ، مستند، برگزاری نمایشگاه عکس، دیدار با خانواده شهدای منا، اختصاص کاروان راهیان نور به خانواده شهدای منا، ایجاد پنج موکب با عنوان شهدای منا در اربعین و... را از برنامههای این روز خواند و گفت: همچنین دعای عرفه امسال در مصلیهای شهرهای مختلف و مصلی تهران با محوریت بزرگداشت شهدای منا برگزار خواهد شد.
وی در ارتباط با پیگیری های حقوقی فاجعه منا گفت: تاکنون بیش از ۲۵ جلسه با حضور وزارت خارجه و دادستان کل کشور در این زمینه برگزار شده است و پیگیر بحث دیه شهدای منا هستیم، اما تاکنون هیچکدام از هفت هزار شهید منا دیهای دریافت نکردند. عربستان حاضر نیست که کمیتهای را با حضور نمایندگان کشورهای مختلف تشکیل دهد و نتایج بررسیهای آنان را شفاف عمل کند. همچنین تاکنون عذرخواهی دراین زمینه نکرده است، البته اولویت ما محکوم کردن مسببان این حادثه است. در زمینه چگونگی برگزاری حج نیز مکاتباتی را با دبیرکل سازمان همکاری های کشورهای اسلامی داشتهایم.
وی با اشاره به چاپ پنج جلد کتاب از سوی پژوهشکده بعثه مقام معظم رهبری اظهار کرد: این کتابها با موضوعاتی همچون بررسی فاجعه منا، ثبت مصاحبه زائران دیگر کشورها و... چاپ شده است و قابلیت ترجمه را نیز دارد. همچنین خانوادههای شهدای منا نیز اقدام به چاپ خاطرات شهدای خود کردهاند.
رئیس سازمان حج و زیارت در ارتباط با شکایت خانواده شهدا از مجامع بین المللی گفت: تاکنون بیش از ۴۰۰مورد وکالتنامه از این خانوادهها جمعآوری و به زبان عربی ترجمه شده است. این خانوادهها به وزارت خارجه وکالت دادند که در سطح بینالمللی شکایت کنند. ۶۰ خانواده دیگر نیز وکالتنامههایشان ظرف چند روز آینده جمعآوری میشود. البته فرمت جدیدی برای جمعآوری پیشنهادات از سوی وزارت خارجه مطرح شد که دادستانی آن را نپذیرفت.
اوحدی در پایان از برگزاری کنگره شهدای منا در حرم مطهر رضوی خبر داد.