خبرگزاری کار ایران

سخنگوی وزارت بهداشت عنوان کرد:

ایران به لحاظ سهم سلامت از تولید ناخالص ملی در رتبه ۸۸ جهان قرار دارد

ایران به لحاظ سهم سلامت از تولید ناخالص ملی در رتبه ۸۸ جهان قرار دارد
کد خبر : ۳۳۵۳۰۵

سخنگوی وزارت بهداشت گفت:ایران به لحاظ سهم سلامت از تولید ناخالص ملی در رتبه ۸۸ جهان قرار دارد.

به گزارش خبرنگار ایلنا، ایرج حریرچی در نشست خبری صبح امروز خود با بیان اینکه در همه دنیا هزینه‌های سلامت بالا است، گفت:  ۵. ۹درصد کشورهای دنیا کل درآمد ناخالص ملی را اختصاص به بهداشت و درمان می‌دهند.

وی با بیان اینکه در سال‌های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴، ۷ هزار و ۳۰۰ میلیارد دلار از کل تولید ۷۷ هزار ناخالص دنیا به حوزه بهداشت و درمان اختصاص داشته است، اظهار کرد: حوزه سلامت به دلیل اینکه مردم به طور روزمره با آن در ارتباط هستند بسیار پرهزینه است.

سخنگوی وزارت بهداشت با اعلام اینکه میزان مراجعه سرپایی هر ایرانی در سال 10.2درصد است ، بیان کرد: حدود یک دهم مردم نیز سالانه در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی بستری می‌شوند.

حریرچی اضافه کرد: کشور ما از نظر تولید ناخالص داخلی با محاسبه دلار معمول در رتبه سی و دوم دنیا قرار دارد و از نظر دلار بین‌المللی نیز هفدهمین کشور در دنیا هستیم. همچنین به لحاظ سرانه و قدرت خرید کشور رتبه هفتادم دنیا را به خود اختصاص داده‌ایم.

وی خاطر نشان کرد: کشور ما به لحاظ سهم سلامت از تولید ناخالص ملی در رتبه ۸۸ دنیا قرار دارد که در این زمینه نسبت به سایر کشورهای جهان عقب هستیم.

قائم مقام وزیر بهداشت اظهار کرد: هیچ کشور توسعه یافته و متوسطی با هر سیاست بهداشتی درمانی در دنیا وجود ندارد که طی ۲۰ سال اخیر هزینه‌های بهداشتی درمانی را کاهش داده باشد بلکه هزینه سلامت را کنترل یا مدیریت کرده‌اند.

حریرچی ضمن تبیین اقتصاد بهداشت و درمان گفت: منابع از طریق فروش نفت و گاز، مالیات عمومی، دریافت حق بیمه و نیز پرداخت مستقیم از جیب مردم بدست می‌آید که این‌ها ۴ منبع اصلی درآمد حوزه بهداشت و درمان است.

وی با بیان اینکه پرداخت از جیب یعنی هر پرداختی که حین دریافت خدمت مستقیم انجام می‌شود گفت: در دنیا پرداخت هزینه‌های درمانی مردم از جیب ۱۸ درصد است این در حالی است که در کشور ما تا سال منتهی به ۹۲ این هزینه به‌طور متوسط ۵۵ درصد بوده است که این هزینه‌ها وارد چرخه تخصیص و انباشت منابع نمی‌شود.

حریرچی تصریح کرد: در کشورهایی که پرداخت از جیب بالاست وزارت بهداشت و بیمه‌ها ضعیف هستند و نمی‌توانند سیاستگذاری کنند.

سخنگوی وزارت بهداشت تصریح کرد: سیستمی که در دنیا پیشنهاد می‌شود آن است که رابطه مالی بیمار و پزشک به حداقل و صفر برسد و سهم بیمه‌ها و دولت در تامین بهداشت و درمان بالا برود.

حریرچیدرخصوص بودجه سال آینده این وزارتخانه با تاکید بر آنکه پیشنهاد ما، تاثیر نگرفتن بودجه وزارت بهداشت از قیمت نفت بود، اظهار کرد: پیشنهاد داده‌ایم این درآمد از طریق اخذ مالیات بر کالاهای آسیب‌رسان همچون سیگار و اخذ ارزش افزوده تامین شود.

وی ادامه داد: درخصوص مالیات بر سیگار طرحی داده‌ایم که براساس آن علاوه بر کاهش مصرف سیگار سالانه ۱۱ میلیارد تومان برای بهداشت و درمان، درآمد جذب شود.

حریرچی در پاسخ به سوالی مبنی بر تاثیر تربیت کمک پرستار بر فعالیت پرستاران اظهار کرد: در هیچ جای دنیا خدمات پرستاری تنها توسط پرستاران دارای مدرک لیسانس ارائه نمی‌شود ، بلکه در کشورهای پیشرفته سه سطح ارائه خدمات پرستاری وجود دارد.

وی در این‌باره توضیح داد: در یک سطح خدمات پرستاری توسط نیروهای کار‌شناس ارائه می‌شود و سطح پیشرفته‌تر این کار توسط پرستارانی با تحصیلات و تجارب بالا‌تر ارائه می‌شود. سطح دیگر مربوط به ارائه خدمات توسط نیروهای پایین‌تر از پرستاران است که به ارائه خدماتی می‌پردازند که اقدام در خصوص آن درشان پرستاران نیست.

سخنگوی وزارت بهداشت با یاداوری اینکه در گذشته در کنار پرستاران، بهیاران و کمک بهیاران حضور داشتند بیان کرد: متاسفانه طی یکی دو دهه اخیر بهیاران حذف شده‌اند و همراه بیمار و ظایف آنان را انجام می‌دهد.

حریرچی با تاکید براینکه با کمبود صدهزار پرستارروبرو هستیم، ادامه داد: نظام سلامت وسیله خدمت‌رسانی به مردم است و نمی‌توانیم تمام خدمات خود را با منافع صنفی بسنجیم. ما باید امنیت شغلیمان را با منافع و سلامت مردم گره بزنیم ،بنابراین تربیت نیروهای کمک پرستار را افزایش داده‌ایم که هم به نفع جامعه پرستاری بوده و هم به نفع مردم است.

وی خاطر نشان کرد: اکثر پرستاران ما در سیستم دولتی ۸۰ ساعت کار اضافی انجام می‌دهند و بسیاری از پرستاران خوشحال می‌شوند کارهایی که وظایف آن‌ها را سبک می‌کند افرادی دیگری انجام دهند.

قائم‌مقام وزیر بهداشت با تاکید دوباره بر کمبود صدهزار پرستار و فعالیت یک و نیم برابری پرستاران خاطر نشان کرد: پرستاران خدماتی را ارائه می‌دهند که موظف به انجام آن نیستند و ما در این میان تنها ده هزار کمک پرستار را آموزش می‌دهیم تا بار کاری پرستاران را کاهش دهند.

حریرچی در خصوص طرح پزشک خانواده با بیان اینکه در دولت قبل رئیس جمهور وقت برنامه پنج‌ساله را به یکسال کاهش داد گفت: بنا بود در هر هفته پزشک خانواده در یک استان مستقر شود که این اقدام تنها در دو استان صورت گرفت که پزشک خانواده در این استان‌ها تنها به درمان سرپایی می‌پرداختند و نه مسائل مرتبط با بهداشت و درمان.

وی با تاکید براینکه در سایر کشور‌ها استقرار پزشک خانواده ۱۰ تا ۴۰ سال طول می‌کشد اظهار کرد: هاشمی از بدو ورود خود به وزارت بهداشت اعلام کرد استقرار پزشک خانواده ۱۰ تا ۱۵ سال طول می‌کشد و هدف نهایی استقرار پزشک خانواده ارائه مراقبت‌های بهداشتی و درمانی اعم از خدمات آموزش ارتقای سلامت، پیشگیری، ارائه خدمات سرپایی سطح یک، ارائه خدمات سطح دو و ارائه خدمات فوق‌تخصصی سطح سه و بازتوانی منطبق با نظام ارجاع و سطح‌بندی است.

سخنگوی وزارت بهداشت با یادآوری اینکه در گذشته در روستا‌ها از به‌ورز استفاده می‌شد ، بیان کرد: ما برند جدیدی معرفی کردیم که الگو برداری از نظام به‌ورز است اما با تحصیلات بالا‌تر و به نام مراقب سلامت که این فرد چند پیشه بوده ودر حال حاضر دو هزار نفر را به صورت فعال تحت پوشش دارد.

حریرچی توضیح داد: فعال به معنای آن است که اگر کسی برای اقدامات درمانی مراجعه نکرد ما باید به وی مراجعه کنیم بنابراین در سیستم فعلی رده اول تماس به وسیله مراقب سلامت انجام می‌شود و در مرحله بعد مراقبین سلامت به پایگاه‌های سلامت متصل می‌شوند که هر پایگاه ۱۰ تا ۱۲ هزار نفر را تحت پوشش دارد و در ‌‌نهایت هر یک از پایگاه‌ها به مرکز جامع سلامت که هر یک ۳۰ الی ۵۰ هزار نفر را تحت پوشش قرار می‌دهد متصل می‌شود.

این مقام وزارت بهداشت با بیان اینکه در مراکز جامع سلامت از پزشک خانواده نیروی کار‌شناس، روان‌شناس و متخصص تغذیه استفاده می‌شود، ادامه داد: خدماتی که در سطح پزشک خانواده انجام می‌دهیم شامل دو قسمت است؛ابتدا مراقبت از بیماری‌های سرپایی و دیگری اقداماتی که نظام بهداشتی درمانی برای خود تعریف می‌کند و همچنین مراقبت از بیماری‌های غیرواگیر را نیز فعال کردیم چنانکه طی ۹ ماه گذشته ۷۰۰ هزار نفر مبتلا به دیابت و فشار خون را شناسایی کردیم.

وی با بیان اینکه در الگوی نهایی هر دو نوع مراقبت را از طریق بیمه و دولت از ارائه کنندگان خصوصی خریداری می‌کنیم، گفت: در حال حاضر  با کمبود پزشک مواجه هستیم لذا قرار شد ابتدا روستا‌ها و شهرهای با جمعیت زیر ۲۰ هزار نفر را تحت پوشش قرار دهیم.

حریرچی با بیان اینکه در حال حاضر بیش از ۲۰ هزار پزشک عمومی به روستا‌ها اضافه کرده‌ایم، اظهار کرد: در حال حاضر به ۲۸ میلیون روستانشین و  شهروندان شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر که حدود بیش از یک سوم جمعیت کشور را تشکیل می‌دهند؛ این خدمات را ارائه می‌دهیم و در حال حاضر در کل روستاهای کشور تنها صفر الی ۵۰ نفر، پزشک ندارند.

سخنگوی وزارت بهداشت با اعلام اینکه هر شب چند صد نفر درخواست تخت ویژه همچون ICU را دارند، گفت: ولی به دلیل اینکه پزشک نداریم، نمی‌توانیم برخی از این تخت‌ها را راه‌اندازی کنیم.

 

سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به اینکه در استان‌های فارس و مازندران پزشک خانواده تنها درمان سرپایی ارائه می‌داد ،خاطر نشان کرد: درحال حاضر در این دو استان پزشک خانواده هر دو خدمات درمان سرپایی و خدمات بهداشتی درمانی را به ۳۵ میلیون نفر ارائه می‌دهد.

وی همچنین در خصوص گسترش طب سنتی گفت: در سیاست‌های کلی سلامت بندی مستقل به گسترش طب سنتی اختصاص دارد که به دلیل سابقه درخشان کشور ما در این حوزه است و ما به لحاظ منابع دارو‌ها و اقدامات در این حوزه گنجینه درخشانی داریم.

قائم مقام وزارت بهداشت با تاکید براینکه طب سنتی می‌تواند کمک مهمی به حوزه درمان داشته باشد اظهار کرد: اما این طب نمی‌تواند شاخه‌ای از طب مدرن شود آنچه از طب سنتی مورد تایید اسناد بالادستی قرار دارد، مقوله پیشگیری است و نه نسخه پیچیدن؛ اما طب سنتی می‌تواند در خصوص حل مراجعات غیر دارویی به ما کمک کند.

حریرچی همچنین درباره پیشگیری از حوادثی همچون حادثه کشیدن بخیه کودک ۴ساله گفت: در کشور سالانه هزار و ۶۰۰ پرونده نزاع در پزشکی قانونی ثبت می‌شود که ممکن است ده‌هزارم آن در بیمارستان رخ دهد که انعکاس وسیعی می‌یابد.این مساله ناشی از ضعف ما و نیز فرهنگ رسانه‌ای ما است.

وی تاکید کرد: خبرنگاران باید در خصوص اخبار صحت سنجی کنند اما این حادثه اصلا شایسته نبود، زیرا ممکن است فردی پس از مراجعه به دلیل بی‌پولی نتواند از خدمات درمانی استفاده کند اما اینکه گروه درمانی اقدامات انجام شده را به خاطر بی‌پولی منتفی کنند، بسیار نادر است.

سخنگوی وزارت بهداشت با تصریح اینکه قبح این قضیه را نباید از بین برد، گفت: اولین حکم این مسئله را سازمان نظام پزشکی صادر کرد که دو نفر را به دلیل این حادثه تعلیق کرد.

حریرچی تصریح کرد: اینکه کسی به خاطر پول خدمات درمان نگیرد، خط قرمز است اما منتفی کردن اقدامات درمانی انجام شده نادر است.

وی درباره رایگان شدن خدمات اورژانس بیمارستان اظهار کرد: این مسئله منوط به تامین منابع مالی است. ما در حال حاضر تصادفات را از طریق بیمه شخص ثالث پیگیری می‌کنیم و در حوادث شغلی نیز کارفرما را مکلف به انجام اقدامات پیشگیرانه و تامین هزینه‌های حادثه دیده می‌کنیم.

قائم‌مقام وزیر بهداشت در خصوص نظارت بر دندان‌پزشکان ومتغییر بودن قیمت خدمات دندان‌پزشکی اظهار کرد: آمار دندان‌های خراب در کشور از بد‌ترین آمار‌ها در جهان است و شاخص دندان‌های پوسیده، کشیده‌شده یا پرشده نسبت به سایر کشور‌ها بد است.

حریرچی با بیان اینکه مهم‌ترین کار در حوزه خدمات دهان و دندان پیشگیری است، عنوان کرد: امسال تمامی دانش‌آموزان اول ابتدایی کشور را معاینه کردیم و بنا داریم تا آخر سال تمامی دانش‌آموزان ابتدایی را نیز تحت پوشش قراردهیم وهمچنین برنامه داریم این طرح را به مقاطع راهنمایی و دبیرستان نیز تسری دهیم. همچنین بنا داریم خدمات دندانپزشکی را به اقشار کم‌برخوردار نیز ارائه دهیم.

وی با تاکید براینکه خدمات دندانپزشکی ۲۵ درصد کل خدمات پزشکی را تشکیل می‌دهند اظهار کرد: براساس قوانین، نظارت بر موسسات که شامل بیمارستان، درمانگاه و... است، مستقیما برعهده وزارت بهداشت و نظارت بر مطب‌ها بر عهده نظام پزشکی قرارداد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز