همایش ملی جامعه، منابع طبیعی، آب و محیطزیست برگزار میشود
رئیس انجمن جامعه شناسی ایران از برگزاری همایش ملی جامعه، منابع طبیعی، آب و محیطزیست خبر داد و اظهار کرد: یکی از اهداف این همایش حل کردن مشکل عدم تعامل دستگاه های دولتی با یکدیگر در حوزه محیط زیست است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، محمد امین قانعیراد در نشست خبری اولین همایش ملی جامعه، منابع طبیعی، آب و محیطزیست گفت: این همایش با همکاری و تعامل انجمن جامعه شناسی ایران، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران و کانون محیطزیست در روز پنجم و ششم آبان ماه در سه سالن ابنخلدون، شریعتی و مطهری دانشکده علوم اجتماعی تهران برگزار میشود.
وی با اشاره به اینکه هدف این همایش ایجاد گفتگوی ملی در میان گروههای تاثیرگذار در مقوله آب و محیط زیست است گفت: این همایش با همکاری 23 دستگاه از جمله سازمان حفاظت محیطزیست، وزارت نیرو،موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، سازمان امور عشایر، سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری، برخی NGOها، نهادهای علمی ، اندیشکده تدبیر آب ایران و ... برگزار میشود.
رئیس انجمن جامعه شناسی ایران فرهنگ، اخلاق، رسانهها منابع طبیعی، آب و محیطزیست؛ حکمرانی خوب و پایداری منابع طبیعی آب و محیط زیست؛ انسان و تغییر اقلیم؛ توانمندی سازی شبکههای اجتماعی، مشارکت جوامع محلی، زنان و تشکلها؛ مدیریت یکپارچه شهری آب و محیط زیست؛ جامعه روستایی، عشایری و مدیریت منابع طبیعی؛ دانش بومی و فناوریهای نوین در مدیریت منابع طبیعی، آب و محیط زیست و حقوق ، قوانین و سیاستگذاری منابع طبیعی آب و محیط زیست را هشت محور این همایش عنوان کرد.
قانعیراد با بیان اینکه در مراسم افتتاحیه علاوه بر برخی مسئولان کشوری، رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک و رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی نیز سخنرانی میکند گفت: پس از مراسم افتتاحیه 5 سخرانی عمومی با رویکردهای جامعه شناختی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی ونگاه به مسئله محیطزیست از چشم انداز سازمانهای مردم نهاد توسط برخی اساتید این حوزهها همچون دکتر راغفر، دکتر نعمتاله فاضلی و ... خواهیم داشت.
فقدان تعامل دستگاههای دولتی با یکدیگر به چشم میآید
وی در ادامه اظهار کرد: این همایش نقطه آغازی برای حرکت است و بیش از هر چیز تداوم این حرکت برای ما مهم است زیرا اگر تنها تولید دانش را هدف قرارداده باشیم مقالات ارسال شده، کتب چاپ شده و دو شماره از مجلات انجمن جامعه شناسی که به چاپ مقالات محیطزیستی میپردازد ما را به هدف خود رسانده است اما نگاه ما در اصل ایجاد همگرایی در دستگاههای اجرایی، سیاستها، قوانین و رویکرد است.
قانعیراد افزود: وزارتخانهها و دستگاههای اجرایی با یکدیگر باید در زمینه محیطزیست همگرایی پیدا کنند زیرا یکی از مشکلات عمده ما در این حوزه نگرش بخشی به محیط زیست و عدم تعامل لازم میان دستگاه های دولتی در این حوزه است و علاوه بر آن فقدان تعامل دولت با دانشگاه ها و نهاد های مدنی نیز به چشم می خورد.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: جامعه مدنی هم بیش از پیش فعال شود و مشخص شود که جامعه مدنی در این حوزه در چه مسیری قرار گرفته و چه تاثیرگذاری دارد و چرا جای این سازمانها در تولید دانش که محرک و مشوق همگرایی است کمتر دیده میشود.
رئیس انجمن جامعه شناسی افزود: مقدار زیادی مفاهیم و نظریهها در این عرصه در دنیا مطرح شده است که باید در کشور ما باز تولید شود دستگاه مفهومی دانشهای مرتبط با محیطزیست و علوم اجتماعی از سال 1980 تغییرات ویژهای در دنیا کرده است و ما در ایران باید به این مفاهیم ناشناخته و نوآوری بپردازیم.
وی با بیان اینکه تغییر سیاستها هدف دیگر ما است اظهار کرد: باید متناسب با ظرفیتهای موجود در کشور و توجه به مشارکت جامعه مدنی،اجتماعات روستایی، عشایری و شهری و استفاده از ذخیره معرفتی موجود به بازبینی سیاستهای این حوزه بپردازیم و به سمت الگوی حکمرانی خوب حرکت کنیم.
قانعیراد اظهار کرد: امیدواریم دستاوردهای این همایش در برنامه ششم توسعه بازتاب داشته باشد و دبیرخانه این همایش نیز بتواند با تمرکز، تامل و فرا تحلیل مقالات به دست آمده به راه خود ادامه دهد و مجموعهای را به عنوان سیاستها و راهبرد ها استخراج کند.
نیاز به تاسیس رشته جامعه شناسی محیط زیست داریم
این استاد دانشگاه توضیح داد: بعد از حدود 8 دهه از عمر علوم اجتماعی در ایران هنوز رشته جامعه شناسی زیستمحیطی در کشور به وجود نیامده است و حتی دو واحد رشته درسی نیز در این حوزه نداریم در حالی که کشور نیاز مبرم به این مسئله دارد بیش از 4 دهه است که در آسیا و کشورهایی همچون کرهجنوبی انجمن مستقل جامعه شناسی زیستمحیطی تشکیل شده بنابراین ضروری است که حداقل دو واحد درسی در این زمینه در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری و همچنین در رشتههای مرتبط با محیطزیست داشته باشیم و نگرش جامعهگرا را در این رشتهها افزایش دهیم.
رئیس انجمن جامعه شناسی کشور اظهار کرد: در حالی که همایشهای دولتی با هزینههای بسیار زیادی برگزار میشود ما این همایش را با منابع مالی بسیار محدود و با کمک گرفتن حداکثر 5 میلیون تومان از سه الی چهار دستگاه برگزار کردیم اما مهم این است که این همایش بسیار پردستاورد خواهدبود. که امیدواریم در دورههای زمانی کمتر از سه سال تکرار شود.