حداد عادل:
گویشهای ما در معرض انقراض هستند
رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی گفت: گویشهای ما به شدت در معرض خطر و انقراض هستند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، غلامعلی حداد عادل در همایش بینالمللی میراث زبانی گفت: همانطور که اگر یک فرد به علت حادثهای زبانش را از دست دهد بخش مهمی از هویت و شخصیت او از بین میرود از بین رفتن زبان یک ملت هم سبب از بین رفتن هویت او میشود.
وی ادامه داد: با حفظ و تقویت زبان، حفظ و تقویت هویت ملی و در تاریخ و جغرافیای امروز نیز میتوان اثبات کرد که هر ملتی به آن اندازه که زبانش نظم و انضباط و قدرت دارد ملتش نیز اقتدار دارد و این دو رابطه مستقیمی با یکدیگر دارند.
وی با بیان اینکه میراث زبانی غیرکتابی به انواع گوناگون تقسیم میشود، گفت: یکی از این بخشها گویشها هستند، بخش دیگر را میتوان به کاشینوشتهها اطلاق کرد که کمتر مورد عنایت قرار گرفتهاند. همچنین سنگنوشتهها نیز یکی دیگر از میراث زبانی غیرکتابی ما هستند و بخش دیگر هم به سندها و تکهها باز میگردد.
رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی ادامه داد: در این میان گویشها غنیترین میراث زبانی غیرکتابی هستند که به شدت نیز در معرض خطر و انقراض قرار گرفتهاند.
این نماینده مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: یکی از وظایف یونسکو کمک به حفظ این گویشهاست که شاید علت انقراض آنها مربوط به علت انقراض روستاها نیز باشد و این مسئله که آموزش و وسایل ارتباط جمعی به گونهای شده که همه سعی میکنند حداقل در یک کشور باید زبان واحد صحبت کنند.
حداد عادل با بیان اینکه باید از گویشها همچون گنجینهای بزرگ حفاظت کرد گفت: بخشی فعالیتهای فرهنگستان زبان به گویشها اختصاص دارد. اساتید بزرگی با هدف دستیابی به شناخت بهتر از واژههای صرفی و نحوی و با بررسی آثار برجای مانده و گردآوری گویشها به شیوه ستایی تلاش کردهاند.
وی با اشاره به تهیه اطلس گویشیها فارسی گفت: امیدوارم دستگاههای مختلف همچون فرهنگستان، سازمان میراث فرهنگی و پژوهشگاه علوم انسانی تقسم کار و همکاریهای مشترک خوبی را در زمینه زبان و گویشها داشته باشند.