روایت نماینده ولیفقیه در امور حج از فاجعه منا
نماینده ولی فقیه در امور حج بااشاره به حوادث تلخ برگزاری حج در سالهای گذشته در رمی جمرات به علت فشارجمعیت و یاحوادث سال ۶۶، گفت: حادثهای به بزرگی حادثه منا در این سالها کم سابقه بوده است.
به گزارش ایلنا، حجت الاسلام قاضی عسکر در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار اعزامی خبرگزاری صدا و سیما گفت: دو حادثه دلخراش حج امسال را باید جداگانه تجزیه و تحلیل کنیم و بعد به اصل مناسک حج بپردازیم؛ ما شاهد تحولاتی در زمینه حج گذاری ایرانیان در سال جاری بودیم که این تحولات هم در حوزه مسائل فرهنگی و هم در حوزه مسائل اجرایی اتفاق افتاد.
تحقیق و بررسی علت حادثه سقوط جرثقیل
قاضی عسکر با بیان اینکه حادثه سقوط جرثقیل بسیار ناگوار بود گفت: در سالهای گذشته شبیه این حادثه سابقه نداشته است، جرثقیلهای طرح توسعه چند سالی است که اینجاست و اتفاقی رخ نمیداد و تخریبهای گسترده نیز لطمهای به حجاج وارد نکرد ولی باید بررسی شود که چرا این بیدقتی صورت گرفته است و گروههای تحقیق باید بررسی کنند که آیا زمان کار جرثقیل تمام شده و در حال باز شدن بوده و توفان باعث سقوط آن شده است؟ همه اینها باید بررسی شود و نیاز به تحقیق دارد؛ مسئله غیرقابل باور این است که این همه تلفات داشت.
وی با اشاره به اینکه به هر حال بارندگی باعث شده بود تا تعداد زائران در صحن مسجد الحرام به حداقل برسد و از عمق حادثه کاسته شود افزود: در این حادثه ۱۱ نفر از هموطنان ما جان دادند.
حجت الاسلام قاضی عسکر با بیان اینکه این ضایعه بسیار سنگین است و حتی اگر یک حاجی آسیب ببیند برای ما سنگین است گفت: تلاش داریم که همه حجاج سالم بیایند و سالم برگردند و وقتی با این خطر بزرگ مواجه میشویم و افرادی مثل آقای حاتمی را که استاد نخبه برجسته بود از دست دادیم فاجعهای بزرگ بود و از دست دادن همین یک نفر برای ما فاجعهای بزرگ بود.
عمق فاجعه تا سالها بر اذهان خواهد ماند
وی با تاکید بر اینکه پس از حادثه گروه پزشکی ایران فوری وارد عمل شد و به امداد رسانی مشغول شد افزود: پس از حادثه جلساتی را با مدیران کاروانها و مردم داشتیم و اوضاع را آرام کردیم ولی عمق فاجعه تا سالها بر اذهان خواهد ماند.
مجازات مقصرین فاجعه منا
نماینده ولی فقیه در امورحج و زیارت تعطیلی شرکت ساختمانی و برخی اقدمات قضایی مثل ممنوع الخروج شدن و عذر خواهی دولت عربستان و وعده پرداخت غرامت و پذیرش دو نفر از وابستگان حجاج فوت شده برای سال آینده را از اقدمات سعودیهای در این حادثه بر شمرد و تاکید کرد: این حادثه باید بررسی شود و مقصرین مشخص و مجازات شوند.
وی گفت: این پرونده را وزارت خانه پیگیری خواهد کرد و بعد از حضور در ایران نیز تیمهای ما آن را دنبال خواهند کرد تا همه مردم به حق خودشان برسند و مردم واقعیت موضوع را مطلع شوند.
سرپرست حجاج ایران افزود: پیش از رفتن حجاج به سمت منا و رمی جمرات با مدیران کاروانها و روحانیون با توجه به ازدحام در این منطقه جلساتی داشتهایم و آنان را توجیه کرده بودیم.
حجت الاسلام قاضی عسکر گفت: در این جلسات گفتیم که با توجه به ازدحامی که اوایل صبح وجود دارد و زائران از مشعر حرکت میکنند و منا میرسند خسته میشوند تا به خیمه برسند بنابراین اجازه دهیم صبحانه صرف کنند تا خستگیشان رفع شود و ازدحام اول صبح نیز نداشته باشیم تا آرام آرام برای رمی حرکت کنند.
وی افزود: البته از آنجا که بانوان ما شب به منا میروند و رمی میکنند از آسیب فاجعه منا مصون ماندند جز تعدادی از خانمها که در کاروانهای اهل سنت ما همراه آقایان بودند.
بیتدبیری سعودیها موقع بروز فاجعه
نماینده ولی فقیه و سرپرست حجاج ایران گفت: مسائل مختلفی در اینجا وجود دارد، چون خودم ۱۰ تا ۱۵ دقیقه که از حادثه گذشت وارد منطقه شدم و دیدم پلیس عربستان ایستاده بود و همه را به سمت همین خیابانی که حادثه در آن روی داد هدایت میکرد و معلوم نیست دلیل خاصی داشتند یا بیتدبیری بوده است.
وی افزود: با توجه به تجربه چندسالهام در حج به همراه تعدادی از دوستان از مسیر دیگری که خلوت و امکان عبور راحتتر بود رفتیم که بلافاصله تلفنی به من اطلاع دادند که حادثهای در آن خیابان اتفاق افتاده بود.
حجت الاسلام قاضی عسکر گفت: در مرحله اول تصور نمیکردم که عمق فاجعه تا این اندازه بالا باشد چرا که پیش از این نیز در طول تاریخ برگزاری حج به ویژه در سالهای اخیر اجازه میدادند اتوبوسها در این مسیر بیایند که گاهی اوقات افرادی لابه لای اتوبوسها به علت بوی گازوئیل آسیب میدیدند که تعدادشان از انگشتان دست بیشتر نبود.
وی ادامه داد: با اطلاع از این حادثه بلافاصله همکاران ما آماده شدند.
حجت الاسلام قاضی عسکر گفت: لحظات اولیه حادثه هنوز امکان ورود به آن خیابان بود و به همین علت تعدادی از امدادگران ما مجروحان زیادی را از آنجا منتقل کردند اما پس از اینکه سعودیها متوجه عمق حادثه شدند از ورود جلوگیری کردند به گونهای که آقایان محمدی و مجردی از حج و زیارت را که با دوربین از جنازهها برای شناسایی عکس میگرفتند دستگیر کردند و گوشیشان را نیز گرفتند و برگرداندند.
وی تصریح کرد: از همکاران بعثه ۱۵ نفر در آن منطقه از دنیا رفتند و تعدادی نیز مجروح شدند.
نماینده ولی فقیه و سرپرست حجاج ایرانی ادامه داد: اینکه برخی مطرح میکنند که تعدادی از امرای سعودی از آن مسیر برای رمی رفتهاند با واقعیت تطبیق ندارد زیرا مسیری که آنها میرفتند متفاوت است، اما در سالهای گذشته اینها این کار را میکردند و اگر جلوی جمعیت متراکم میشد کمی آن را نگه میداشتند و بعد اجازه حرکت میدادند؛ پرسش این است که آیا امسال نیز با این هدف بود یا هدف دیگری در کار بود.
وی گفت: اگر هر دلیلی داشت این کار آنها بسیار اشتباه بود چرا که شرایط امسال نسبت به سالهای قبل متفاوت بود به گونهای که هوا بالای ۵۰ درجه گرم شده بود، پس در چنین شرایطی وقتی جلوی جمعیت بسته میشود و آن را به سمت خیابان معروف ۲۰۴ هدایت میکنند و جلویش را میبندند و آبی هم در کار نبود و خیمهها هم در اطراف با نردههای آهنی پوشیده شده بود پس معلوم است که در چنین شرایطی تلفاتی ایجاد میشود.
حجت الاسلام و المسلمین قاضی عسکر افزود: برخی شاهدان میگفتند جان باختگان میافتادند و بیهوش میشدند و آبی هم که نبود و اطراف هم بسته بود، طبیعتا به تدریج این اتفاق میافتد، عدهای هم برای نجات جان خود روی سقف چادرها میرفتند و زمانی که دیدند فاجعه زیاد است درها را باز کردند و یکدفعه همه رفتند.
افراد گرفتار در حادثه دو دسته بودند
وی ادامه داد: کسانی که گرفتار شدند دو دسته بودند عدهای در لحظات اولیه به علت گرما و زیر جمعیت از فشار آسیب دیدند و از دنیا رفتند و عدهای هم به علت اینکه مجروح بودند و دیر امدادرسانی شد جان باختند، پس اگر برای چنین جمعیتی این شکل فضا را طراحی کردهاند باید برای امداد و نجاتش نیز تدبیر میکردند.
قاضی عسکر تاکید کرد: نمیتوان جمعیت را به خیابانی منتقل کرد که امکانات لازم را ندارد و آنها را به امان خدا رها کرد.
وی افزود: پرسش این است که چرا جلو جمعیت را گرفتند؟ بسیاری میگویند اگر اجازه میدادند میتوانستیم برویم چرا که با وجود تراکم جمعیت مسیر روان بود، بنابراین میتوانستند جمعیت را کنترل کنند تا چنین مشکلی پیش نیاید؛ چرا اطلاعاتی ندادند که این مسیر جایگزین ظرفیت این جمعیت عظیم را ندارد؟
حجت الاسلام قاضی عسکر گفت: چرا این هلیکوپترها به کمک مردم نیامدند و با ماشینهای آبپاش آنجا آب ریختند و خود این تازه مصیبت بزرگی را درست کرد.
وی ادامه داد: این اجسادی که روی هم انباشته شدند سنگین شد و اینها مصیبت بیشتری را دیدند، به هر حال مسئله بسیار مهمی است.
ضرورت تشکیل کمیته حقیقت یاب بنا به فرمایش رهبری
قاضی عسکر با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری افزود: همان طور که رهبر عزیز ما اعلام فرمودند و مسئولان نظام ما تأکید داشتند حتماً باید کمیته حقیقت یاب تشکیل شود.
وی گفت: توصیهام به مسئولان کشور عربستان سعودی این است که در اولین گام همکاری کنند تا این مشکل برطرف شود و اگر پلیس مقصر است باید برخورد شود، دفاع مدنی که آنجا حضور داشته همان نزدیکیها چه عکس العملی را نشان داد؟ چرا اینها از قبل آمادگی نداشتند که با برانکارد بیایند و سریع مجروحان را به بیمارستانها منتقل کنند.
سرپرست حجاج ایرانی افزود: به ما اطلاع دادند بعضی بیمارستانها امکانات لازم پزشکی را نداشتند چون اینها فکر نمیکردند این چنین جمعیتی اینجا آسیب ببیند، خب چرا از اول فکرش را نکردند، وقتی جمعیت انبوهی از گوشه و کنار دنیا میآید باید مقدمات کار را برای آنها ببینیم، بحث امداد یک بحث جدی است، پیگیری را میگذاریم بعد از شناسایی اجساد و بازگشت پیکر مطهرشان به کشور و نتیجه هر چه باشد به مردم اطلاع میدهیم.
قاضی عسکر در خصوص شناسایی پیکر حجاج و اعلام شدن مفقودان به عنوان فوتی گفت: اینها وقتی اجساد را منتقل کردند ما در مرحله اول به دنبال مجروحان بودیم به دلیل اینکه آمار فوتیهای ما افزایش پیدا نکند، تلاش کردیم در همه بیمارستانها گروهی برای شناسایی در آنجا حضور پیدا کنند.
وی ادامه داد: یک بیمارستان صحرایی در منا داریم و اجازه دادند تا این بیمارستان مخصوص گرمازدهها و سایر بیماریهایی که حجاج در آنجا گرفتارش میشوند باشد، بلافاصله بیمارستان مکه را آماده کردند، این مجروحان و تعداد زیادی به آنجا منتقل شدند و برخی هم به بیمارستانهای مختلف انتقال داده شدند.
سرپرست حجاج ایرانی در بعثه مقام معظم رهبری گفت: وقتی این حادثه اتفاق افتاد بلافاصله در منا ستاد بحران تشکیل دادیم، خود من هم از منا حرکت نکردم تا آخرین لحظه تا بعدازظهر روز دوازدهم آنجا ماندم، ستاد بحران تشکیل شد.
قاضی عسکر افزود: مسئله امدادرسانی، کمک به آسیب دیدگان و شناسایی اجساد، اینها جزو تصمیم گیریهای اولیه بود که آنجا اتخاذ کردیم و بعد از همان روز به دنبال شناسایی از دست رفتگان بودیم.
وی ادامه داد: آماری از کاروانها گرفتیم که حدود ۴۸۰ نفر به خیمههای خود برنگشته بودند و از این تعداد چند نفر به عنوان مصدوم شناسایی شدند و نهایتاً جمع فوتیهای و مفقودان ما حدود ۴۶۴ نفر شد.
قاضی عسکر گفت: از این تعداد اجساد در روزهای اول شناسایی شد، من هم مصاحبه انجام دادم و به صورت شفاف با مردم صحبت کردم، اسامیهای فوت شدهها را اعلام کردیم، بعد رسماً اعلام کردیم این تعداد مفقود داریم و واقعاً نمیدانستیم اینها مجروح یا فوتی هستند.
وی تأکید کرد: دو روز که از این حادثه گذشت تمام بیمارستانها را دوستان سرکشی کردند حتی در جده و طائف سر زدند چون گفتند برخی مجروحان را به این دو شهر منتقل کردهاند و بیمارستانهای آنجا را هم سرکشی کردند.
رئیس بعثه مقام معظم رهبری گفت: وقتی برای ما تعداد مجروحان و مصدومان مشخص شد و تصویرهایشان هم گرفته شد اکثراً شناسایی شدند و آماری دست ما آمد، اگر مفقودان را هم اعلام میکنیم، جزو فوتیها هستند.
قاضی عسکر ادامه داد: منتها با این تفاوت که یک سری فوتی جسدهایشان شناسایی شده بود و یک سری فوتی که جسدشان مفقود بود، باید برای شناسایی میرفتیم.
وی گفت: اینجا با مشکلی جدی روبرو بودیم که یک مرتبه اوضاع تغییر کرد، اجازه نمیدادند نیروهای ما داخل سردخانهها شوند و جنازهها را شناسایی کنند، من نمیخواهم خاطر مردم شریف را آزرده کنم ولی بین خود و خدا شهادت میدهم که نیروهای ما و مجموعه بعثه ساعتهای متوالی در سردخانهها لابلای جنازهها با آن شرایطی که در مراحل اولیه بود رفتند، با اینکه احساس میشد خود اینها هم آسیب دیده بودند.
قاضی عسکر ادامه داد: بعضی از آنها پیش من میآمدند و به خاطر عمق حادثه دیگر حال طبیعی و عادی نداشتیم و الآن هم نداریم، همه ما دو وظیفه داریم که ۶۴ هزار زائر را مدیریت کنیم.
وی در خصوص مدیریت حجاج گفت: برای اینکه کار زائران به هم گره نخورد و آشفتگی به وجود نیاید، خدا را شکر مدیریت شد، کاروانها الآن با آرامی زیارتشان را در مکه انجام میدهند و بخشی از حجاج که اعمالشان تمام شده است به میهن باز میگردند.
سرپرست حجاج ایرانی افزود: کار دوم ما برای شناسایی اجساد بود، آنها برای اجساد شماره هم میزدند ولی فردای آن روز که سراغ آن شماره میرفتیم مشاهده میکردیم که آن جسد به جای دیگری انتقال داده شده است، این بیتدبیری صورت گرفت و کار ما را بسیار سخت کرد.
قاضی عسکر گفت: جناب قاضیزاده هاشمی وزیر محترم بهداشت از طرف هیئت دولت آمدند اینجا با وزیر بهداشت عربستان مذاکره داشتند، با هیئتهایی که آنها مشخص کردند گفتگوهایی انجام دادند، پیغامهایی که ما داشتیم، نماینده ولیعهد عربستان پیش من آمد و همه مسائل را منتقل کردند و گفتیم که سریعتر باید این اجساد شناسایی شوند و از اول هم اعلام کردیم که هیچکدام از زائرانمان در عربستان دفن نخواهند شد.
وی در خصوص مواضع سعودیها افزود: آنها به دلیل اتمام حجتی که از کشور ایران اعلام شد گفتند که ما هیچ جنازه ایرانی را دفن نمیکنیم.+
تشکر از مقام معظم رهبری به دلیل مواضع قاطعشان
قاضی عسکر ادامه داد: من به سهم خود از مقام معظم رهبری به دلیل مواضع قاطعشان تشکر میکنم، من در روزهای اول از طریق دفترمان، معظم له را در جریان قرار دادم، حقیقتاً من گاهی نمیتوانستم بر اعصاب خود مسلط باشم، به خاطر عمق فاجعه.
وی افزود: من هیچ وقت جلوی مردم اشک نریختم اما در خفا بسیار گریستم چون میفهمیدم چه اتفاقی افتاده است، خود شما دیدید که این عزیزان که در بعثه جلوی چشم ما مانند جناب محسن حسنی کارگر از گروه تواشیح، عزیزانمان از وزارت خارجه، ۱۲ نفر روحانیون ما، از مدیران کاروان ما، از صدا و سیما به هر حال در این حادثه جان خود را به پروردگار دادند، برای ما خیلی سنگین بود.
قاضی عسکر ادامه داد: فوت جناب آقای رکن آبادی، آقای آقاییپور و عموم مردم و بعضی از اینهایی که خدمتشان میرسیدیم اصلاً قابل تحمل نیست.
وی افزود: در این حادثه خانمی سه برادر خود را از دست داد و جانبازی که بعد از سالها به حج آمده بود و پسرش نیز برای کمکش در این سفر او را همراهی میکرد پیش من آمده و میگوید دار و ندار من همین یک پسر بود و یک دختر ولی پسرم را در این حادثه از دست دادم.
قاضی عسکر گفت: اینجانباز روحیه مقاومی داشت، ما چگونه میتوانیم اینها را تحمل کنیم، قلب انسان ذوب میشود، ما مسلمان هستیم، ما شیعه اهل بیت (ع) هستیم، چگونه میتوانیم بشنویم و طاقت بیاوریم.
وی همچنین به برخی از خانوادههای داغدار که عزیزانشان را در این فاجعه از دست داده بودند اشاره کرد و افزود: تعدادی از خانمها با همسرانشان به حج آمده بودند و حالا بدون همسر بازگشتهاند، اینها چگونه جواب بچههایشان را بدهند.
قاضی عسکر با بیان اینکه ما باید به داشتن چنین رهبری افتخار کنیم گفت: وقتی زمانی تعلل در انتقال اجساد به وجود آمد رهبری چنین قاطعانه و شجاعانه در دفاع از ملت و زائران بیت الله الحرام موضع گیری میکنند که باید از ایشان تشکر کنیم، مواضع قاطعانه ایشان باعث شد کارها در عربستان سرعت بگیرد و اجساد زودتر به کشور منتقل شود.
وی همچنین از رئیس جمهور به خاطر موضع گیریهایشان در سازمان ملل و جاهای دیگر تشکر کرد.
سرپرست حجاج ایرانی گفت: در گام اول ۱۰۴ نفر از اجساد شناسایی شد و به ایران منتقل گشت، روز بعد نیز ۱۱۴ نفر دیگر شناسایی و شب به ایران منتقل شدند.
قاضی عسکر با بیان اینکه اجساد با اسم و مشخصات شناسایی شدهاند افزود: اجساد مطهر در جده شستشو میشوند و آمپول خاصی به آنها تزریق شده است تا جسدها مشکلی پیدا نکنند و در تابوت قرار میگیرند.
وی گفت: بر روی تابوتها تصاویر جسد و مشخصات نوشته میشود.
قاضی عسکر افزود: بنده و آقای اوحدی برای پیگیری روند انتقال اجساد تا چند روز آینده در مکه خواهیم ماند.
اجساد شناسایی شده در عربستان دفن نخواهند شد
وی با بیان اینکه اکثر اجساد شناسایی شده را به ایران انتقال میدهیم گفت: برخی دیگر که شناسایی نشوند که آن هم به دلیل از دست دادن نشانههای هویتشان است، مقامات سعودی قول دادهاند که اجساد را دفن نخواهند کرد.
سرپرست حجاج ایرانی افزود: بعضی از اجساد از طریق خانوادهها و برخی از طریق مدیر کاروانها شناسایی شدهاند البته اگر این مراحل جواب گو نبود تنها راه باقی مانده آزمایش دی انای است.
قاضی عسکر ادامه داد: وزیر بهداشت کشورمان طبق گفتگویی که با وزیر بهداشت سعودی داشتهاند قرار بر این شده است به دلیل طولانی بودن آزمایش دی انای جسدی که مشخصات ایرانی بودن دارد به ایران منتقل شود تا آزمایشات مربوطه در ایران بر روی اجساد انجام شود.
وی با اشاره به تأثر وزرای حج و بعثههای دیگر کشورها از حادثه منا افزود: بعضی از مسئولان حج کشورها به دیدن ما میآمدند و به شدت از این حادثه متأثر بودند و وقتی میفهمیدند بیشتر حاجیان از دست رفته در منا متعلق به ایران است متأثر میشدند.
قاضی عسکر گفت: جهان اسلام از این حادثه متأثر است چون آسیب دیدگان فقط متعلق به ایران نبود و بیشتر کشورها از این حادثه آسیب دیدند.
وی با تأکید بر تشکیل هر چه سریعتر کمیته حقیقت یاب افزود: پیشنهاد ما به مقامات عربستان این بود که واقعیت را به مردم بگویند و از دیگر کشورها برای این موضوع کمک بگیرند و برای آینده هم فکری کنند و پاسخ قانع کنندهای به دولتها و ملتها بدهند.
پرداخت دیه از سوی مسئولان حج به خانوادههای جان باختگان
سرپرست حجاج ایرانی با اشاره به اینکه مسئولان حج عربستان باید به خانوادههای جان باختگان منا دیه پرداخت کنند گفت: جان باختگان منا در این حادثه مظلومانه جان به جان آفرین تسلیم کردند.
قاضی عسکر افزود: این موضوعات از طریق ما در دست پیگیری است و امیدواریم نتیجه بخش باشد.
مگر میشود حج را تعطیل کرد
وی با بیان اینکه حج امسال با همه تلخیاش گذشت اما این حادثه از حافظه تاریخ محو نخواهد شد گفت: مگر میشود حج را که واجب الهی است تعطیل کرد، امیرالمؤمنین (ع) در وصیت آخرشان به امام حسن مجتبی و امام حسین (ع) فرمودند که الله الله فی بیت ربکم و در فقه ما هم آمده است که اگر خانه خدا از حج گزار خالی شد، حکومت اسلامی وظیفه دارد از هزینه بیت المال یک عده را به حج بفرستد؛ مگر میشود حج را تعطیل کرد.
قاضی عسکر خطاب به مسئولان حج سعودی افزود: آیا میخواهند به همین شیوه منا را در سالهای آینده اداره کنند؟
وی با اشاره به پیشنهاد مهندس شهرستانی به مسئولان حج عربستان گفت: چند سال پیش ایشان به حج آمدهاند و مصاحبهای در این زمینه از ایشان وجود دارد، مهندس شهرستانی در سال ۵۴ پیشنهادی مبنی بر اینکه در منا ساختمان سازی شود به مقامات عربستانی داده بودند که این ساختمان سازی در چند طبقه انجام شود تا چند میلیون نفر گنجایش اسکان در آن را داشته باشند.
قاضی عسکر افزود: طرح مهندس شهرستانی مورد قبول واقع شد، مخزن آب در منا زدند، باند هلیکوپتر ایجاد کردند و شروع به اجرای طرح نمودند اما در آن زمان بن باز مفتی عربستان گفته بود که لابناء فی منا و بر اساس یک روایت غیرمستدل گفته بودند در منا نباید ساختمان سازی شود و نهایت این اتفاق افتاد و سالهای سال عربستانیها با خیمههایی که در منا احداث کردند معلوم است که نمیتوانند جمعیت را پاسخگو باشند.
وی با اشاره به کاهش ۲۰ درصدی ظرفیت کشورها در حج گفت: از سال آینده میخواهند ۲۰ درصد را دوباره اضافه کنند و جمعیت حج افزایش پیدا کند، با همین خیابانهای باریک میخواهند افراد را به جمرات بفرستند، خب مطمئناً این حوادث دوباره تکرار خواهد شد.
قاضی عسکر با اشاره به اینکه منا گنجایش چنین جمعیتی را ندارد افزود: مقامات حج عربستان در مزدلفه چادر زدند و عدهای را در آنجا اسکان میدهند که مبیته به منا از لحاظ شرعی مشکل دارد و درست نیست.
مسئولان عربستانی باید منا را در چند طبقه بسازند
وی گفت: مسئولان عربستان باید از افکار روشن ملتهای مسلمان و متخصصین کشورهای اسلامی استفاده کنند و منا را در چند طبقه بسازند نه به شکل ساختمانهای آپارتمانی که آن هم آسیبهای جدی به همراه دارد.
سرپرست حجاج ایرانی افزود: کمک گرفتن از دیگر کشورها به معنای این نیست که آنها بگویند ما ناتوانیم و باید به ما کمک کنید بلکه خود قرآن میفرماید و شاورهم فی الامر، از پیامبر (ص) که مهمتر نداریم، خدا به پیامبر (ص) میفرماید که از مردم مشورت بگیر.
قاضی عسکر با اشاره به بحث امداد و نجات گفت: در این زمینه باید کار جدی انجام شود نمیشود مجروح را از منا به مکه ببریم، تا قبل از رسیدن به بیمارستان جانش را از دست بدهد.
وی ادامه داد: اگر این حادثه تکرار شود، آمبولانسها چگونه تردد خواهند کرد؟ مردم کجا بروند؟
قاضی عسکر با بیان اینکه مسئولان عربستان باید در روشهای اجرایی خود تجدید نظر کنند گفت: اگر در این زمینه تجدید نظر صورت نگیرد این آسیبها تکرار میشود.
وی با رد صحبتهایی در زمینه قضا و قدر الهی در حادثه منا افزود: چرا حرفهایی میزنند که یک عده انسان عالم بر آنها خرده بگیرند؟ نمیشود که خود را از بالای پشت بام به پایین پرت کنیم و بگوییم قضا و قدر الهی است. قضا و قدر الهی در اسلام معنای دیگری دارد، نباید مردم را به قتلگاه بفرستید و بگویید قضا و قدر الهی بوده است در صورتی که میتوانستید از این حادثه پیشگیری کنیم.
نیروی نظامی در منا و مشعر برای چه حضور داشت؟
قاضی عسکر با انتقاد از حضور نیروی نظامی در منا گفت: برای کار امداد نباید از نیروی نظامی استفاده کرد، اصلاً نیروی نظامی در منا و مشعر برای چه حضور داشت؟ شما که هر سال حج و عمره انجام میدهید و فقط ۸۰۰ هزار نفر عمره گزار از ایران به عربستان آمدهاند باید جدیتر به مسئولیتتان عمل کنید.
وی با بیان اینکه باید گروه ویژه امداد حج ایجاد شود افزود: انسانهای آموزش دیده باید در امداد حج حضور داشته باشند تا برای هر مجروحی بتوانند امدادرسانی کنند مثلاً پیرمردی که دندان مصنوعی دارد باید بدانند که در این لحظه اگر کمک ویژه نشود، فرد خفه خواهد شد.
سرپرست حجاج ایرانی به جدی بودن مسائل عنوان شده اشاره کرد و گفت: بعد از حج کمیتههای کارشناسی تشکیل خواهیم داد و راه حل برای پیشگیری از این حوادث ارائه میدهیم.
قاضی عسکر افزود: عربستان هم باید همکاریهای ویژهای برای مشخص شدن مقصر اصلی حادثه منا انجام دهد و به صورت قاطع با مقصرین برخورد کند.
وی خطاب به خانوادههای جان باختگان منا گفت: فرهنگ ما فرهنگ قرآن است که در آن آمده است و بشرالصابرینَ الذین اذا اصابتهم مصیبه قالوا انا لله و انا الیه راجعون و ما جز صبر کاری نمیتوانیم انجام دهیم.
قاضی عسکر با اشاره به صبر خانوادههای شهدا افزود: جان باختگان منا در حال احرام جان دادند همان طور که در روایتی داریم کسانی که در حال احرام جان دهند فردای قیامت در حال احرام و لبیک گو محشور میشوند.
وی گفت: خداوند در عرفات هم میبخشد و هم میآمرزد، درست است عزیزانمان را از دست دادهایم ولی آنها به بهشت راه پیدا کردهاند و ان شاء الله بازماندگان صبر پیشه کنند تا اجر مضاعف بگیرند.
قاضی عسکر افزود: ما مسئولان ایران در مکه تا رساندن به نتیجه، تلاش میکنیم و نتایج را به اطلاع مردم میرسانیم.