خبرگزاری کار ایران

معاون اجتماعی ناجا:

پزشکان ما از جنس بوعلی سینا هستند

 پزشکان ما از جنس بوعلی سینا هستند
کد خبر : ۲۹۹۴۴۷

معاون اجتماعی ناجا پزشکان امروز ایران زمین را از جنس بوعلی سینا می‌داند و معتقد است؛ آنان به سبب هوش سرشار، ذهن و پشتکار مثال زدنی خود خیلی زود از همتایان خارجی خود پیشی می‌گیرند.

به گزارش ایلنا به نقل از پایگاه خبری پلیس، سردار سهید منتظرالمهدی طی یادداشتی معتقد است گر چه پزشکان ما در دانش و تخصص های مختلف پزشکی سرآمدند و در شمار برترین ها و بهترین ها جای می گیرند، اما آنان تنها بخشی از منزلت و موقعیت اجتماعی ممتاز خود را از این دانش برتر اخذ می کنند. چه، آنچه باعث شده است تا جامعه ما این گروه برگزیده را قدر بدانند و ممتاز بشمارد علاوه بر دانش، ویژگی های اخلاقی ، روان شناختی و شخصیتی آنان است.

در این یادداشت می خوانید:

یک. در هر جامعه ای گروه ، یا گروه‌هایی از اقشار مختلف جامعه از شأن ، موقعیت و احترام ویژه‌ای در نزد اهالی کوچک و بزرگ آن جامعه برخوردارند. بی نیاز به هیچ حجت و استدلالی چنین جایگاه ممتازی از سر اتفاق و یک شبه فراچنگ زده نشده است. بلکه بر اثر جمع جبری شماری عوامل و در گذر زمان ، و گاه طی سده‌ها ، پدید آمده است. در جامعه ایران یکی از گروه‌هایی که واجد چنین جایگاه ممتازی است و بر اساس شواهد پژوهشی و پیمایشی همواره در ردیف های نخستین ” منزلت اجتماعی “ جای می گیرد، گروه پزشکان (جامعه پزشکی) است. به تعبیر روشن تر، وقتی از شماری معرف از شهروندان ایرانی ، از هر قشر و سن و طبقه و صنفی ، خواسته شود تا بر اساس شاخص ها و مولفه‌های از پیش تدقیق شده ” منزلت “ و ” جایگاه “ اجتماعی ، پنج شغل ( با صنف و گروه ) نخست را فهرست کند بی هیچ شک و شبهه ای شغل پزشک و گروه پزشکان ، یکی از آن شغل و گروه و اغلب در ردیف دوم و سوم ، خواهد بود.

(اساتید حوزه و دانشگاه که شمار قابل توجهی از آنان را نیز پزشکان تشکیل می دهند ، اغلب در صدر قرار می گیرند).

دو. در پی جویی و علت یابی منزلت ویژه و بالای پزشکان ، به ویژه در جامعه پر قدمت ما ، باید سوار قطار زمان شویم و حداقل چند سده به عقب بازگردیم ، یعنی درست به زمانی که جامعه عده ای را ”حکیم“ نام نهاد و آنان را به صدر نشاند و معرفت دینی داشتند و در فلسفه و علوم عقلی خبرگان زمان خویش بودند هم بر دانش عقلی اشراف و آگاهی داشتند و هم سوای همه آنها آلام مردمان زمان خویش، اعم از آلام جسمانی و روانی ، را مداوا می کردند و التیام می بخشیدند. خلاصه آنکه از جنس نابغه بزرگی همچون بوعلی سینا بودند و لاجرم ”علامه دهر“ خویش . اینک وقتی با رویکردی پس نگرانه در توانایی‌ها و قابلیت های حکیمان جامعه خود تامل می ورزیم ، و بر اساس آثاری که از آنان بر جای مانده است به مداقه و اندیشه می پردازیم در می یابیم که آنان ”باهوش“ های زمان خود بوده اند. بسیاری‌شان ذهن خلاقی داشته‌اند و مهم تر از آن ، نیک نامان با اخلاق و وارسته عصر و دوران خود بوده اند. از همین روی اگر گذشتگان ما حکیمان را بر صدر نشانده و منزلت اجتماعی مهمتری ارزانی آنان داشته‌اند نه تنها گام در مسیر خطا ننهاده‌اند بلکه بر اساس عقلانیت خویش به داوری پرداخته اند و آن گونه که می‌بایست و شایسته بوده است رای و نظر داده اند و خود بدان عمل نموده اند.

سه. پزشکان امروز ما نیز از همان جنس اند. همه ما می دانیم که اینان در رقابتی بسیار شدید و نفس‌گیر و طاقت فرسا و پس از آنکه متون آموزش داده شده در سال‌های طولانی مدرسه را خط به خط و قاعده به قاعده به خاطر می‌سپارند و فرا می‌گیرند و با برخورداری از تراز هوشی بالاتر از حد میانگین و توسعه جامعه و پشتکار وصف‌ناپذیر، از میان خیل عظیم و پرشمار مشتاقان و داوطلبان وارد دانشکده های پزشکی می شوند و بهترین سال های زندگی خویش را صرف فراگیری متون دشوار ، پیچیده و غامض پزشکی و رشته‌ها و شاخه‌های پیرامونی می‌نمایند و پس از گذراندن موفقیت‌آمیز آزمون‌ها و دوره‌های پر تعداد در کسوت پزشکان در می‌آیند ، و این آغاز راه است. آنان حتی اگر در همان ” پزشکی عمومی“ که حداقل هفت سال وقت و عمر خویش را بصورت شبانه‌روزی و بی وقفه صرف آن کرده‌اند، باقی بمانند باید همواره خود را ”به روز“ نمایند. و این به روز رسانی یعنی شرکت در چندین و چند کنگره و دوره و کارگاه آموزشی و پژوهشی و بالینی.

اما، می‌دانیم که بسیاری از این جماعت نخبه و باهوش به آن حد بسنده نمی‌کنند بلکه با تلاش و پشتکار شبانه روزی تراز دانایی خود را فزونی می بخشند و پس از شرکت در آزمون های علمی دشوار و دشوارتر وارد دوره های تخصصی و فوق تخصصی، خواه در داخل کشور یا خارج از کشور ، شوند. در این دوره‌های تخصصی و فوق تخصصی نیز پزشکان ما نه تنها به قله‌های دانش پزشکی دست می یابند بلکه خود به جمع تولیدکنندگان این دانش می پیوندند.

آنان به سبب هوش سرشار، ذهن و پشتکار مثال زدنی خود خیلی زود از همتایان خارجی خود پیشی می‌گیرند و هر یک در قلمرویی از قلمروهای پر تعداد علم پزشکی شگفتی می آفرینند. و همه اذعان داریم که اینک پزشکان ما یک سر و گردن از پزشکان سایر بلاد عالم بالاترند و سالها است که دانشمندان و خردمندان دنیا بر چنین واقعیتی مهر تایید زده اند.

چهار. گر چه پزشکان ما در دانش و تخصص های مختلف پزشکی سرآمدند و در شمار برترین ها و بهترین ها جای می گیرند، اما آنان تنها بخشی از منزلت و موقعیت اجتماعی ممتاز خود را از این دانش برتر اخذ می کنند. چه ، آنچه باعث شده است تا جامعه ما این گروه برگزیده را قدر بدانند و ممتاز بشمارد علاوه بر دانش ، ویژگی های اخلاقی ، روان شناختی و شخصیتی آنان است. از شواهد و قرائن چنین پیداست که پزشکان ما از حس ”مسئولیت پذیری“ بالایی برخوردارند ، نوع دوستی آنان مثال زدنی است، علیرغم دانش و موقعیت ویژه ، ”فروتن“ هستند راز دارند ، به همگان احترام می گذارند و در شرایط دشوار، نظیر جنگ و بحران‌هایی همچون زلزله و سیل و .... سختی‌ها و دشواری‌ها را بر خود هموار می‌سازند تا بر زخم وارد شده بر جسم و جان هموطنانشان مرهمی بگذارند، آنان از واکنش‌های تبعیض آمیز بدورند و هرگز کسی را از خدمات خویش محروم نمی‌سازند و لاجرم اگر پزشکی چنین خصوصیات مضاعفی همچون حس مسئولیت پذیری و فروتنی و دلدادگی به منبع لایزال الهی را نداشته باشد، در نزد مردم جایگاه و منزلتی نخواهد داشت.

و سرانجام، اگر امروز کشور ما از حیث شاخص‌های بهداشتی و درمانی و تراز دانش پزشکی در شمار کشورهای مترقی و توسعه یافته و مدرن جهان جای می گیرد بی‌گمان مدیون هوشمندی، خبرگی، تعهد و تقوای پزشکان محترم است. پس، همچون همیشه به این قشر پر تلاش، متعهد و نخبه احترام بگذاریم و قدردان زحماتشان باشیم.

پیشنهاد امروز