نائب رئیس انجمن علمی شنوایی شناسان ایران:
ازدواج فامیلی از دلایل نقص شنوایی نوزادان است
نائب رئیس انجمن علمی شنوایی شناسان ایران با بیان اینکه از هر هزار تولد نیز 6 الی 4 کودک مبتلا به نقص مادرزادی در مسئله شنوایی هستند، گفت: ازدواج فامیلی از دلایل نقص شنوایی نوزادان است
به گزارش خبرنگار ایلنا، سعید ملایری در نشست خبری جامعه شنواییشناسان ایران با اشاره به لزوم توجه به آمارهای ارائه شده از مجامع جهانی گفت: در کشوری زندگی میکنیم که نمیتوانیم آنچنان به آمار بیماریها که ارائه میشود تکیه کنیم. از این رو لازم است به آمارهای بهداشت جهانی ارائه شده نیز توجه کنیم.
وی گفت: طبق آمار جهانی 642 میلیون نفر در سطح جهان از نوعی اختلال شنوایی و 181 میلیون کم شنوایی در کودکان وجود دارد. به همین جهت میتوان عنوان کرد که 5 درصد کل جامعه جهانی مبتلا به اختلال شنوایی ناتوان کننده هستند که قطعا بر زندگی اجتماعی فرد تاثیر میگذارد از این رو ما با 360 میلیون نفر مبتلا به اختلال شنوایی ناتوان کننده مواجه هستیم.
ملایری با اشاره به اینکه طبق آمار 80 درصد افراد کم شنوا یا نا شنوا در کشورهای با درآمد پایین و متوسط زندگی میکنند گفت: در کشورهای در حال توسعه از هر 40 فرد کم شنوا که نیازمند استفاده از سمعک است فقط یک نفر امکان دسترسی به سمعک دارد. یکی از علتهای مهم این موضوع، این است که اول برای شناسایی معلولیت و درمان مناسب نیازمند نیروی انسانی آموزش دیده و در وهله بعدی نیازمند تجیهزات هستیم که کشورهای در حال توسعه با کمبود این عوامل مواجه هستند.
وی افزود: نکته دیگر اینکه در این موضوع علاوه بر این مسائل ظرفیت اجتماعی کشورها نیز باید مورد توجه قرار بگیرد چرا که جامعه باید اطلاعات کافی درباره این معلولیت داشته باشد که معمولا در جوامع در حال توسعه این آگاهی در حد پایینتری قرار دارد.
نائب رئیس انجمن علمی شنوایی شناسان ایران گفت: یک سوم افراد بالای 65 سال اختلال شنوایی ناتوان کننده دارند که با توجه به روند سالمند شدن جامعه ایران این موضوع اهمیت ویژهای پیدا میکند.
وی گفت: از هر هزار تولد نیز 6 الی 4 کودک مبتلا به نقص مادرزادی در مسئله شنوایی هستند که این موضوع میتواند دلایل ژنتیکی و اکتسابی داشته باشد و در کشورهای درحال توسعه نقش عوامل ژنتیکی پررنگتر از عامل اکتسابی است.
ملایری ابراز کرد: با توجه به فرهنگ کشورهای غربی عامل ازدواج فامیلی پررنگ نیست اما در کشورهای در حال توسعه به ویژه کشورهای عرب زبان و دربرخی از مناطق ایران مانند خوزستان ومازندران ازدواج فامیلی یکی از دلایل نقص شنوایی نوزادان است که طبق آمار در نسل اول 67 درصد ودر نسل دوم 34 درصد از متولدین نقص شنوایی خواهند داشت.
نائب رئیس انجمن علمی شنوایی شناسان ایران با اشاره به اینکه از اوایل دهه هفتاد بحث غربالگری شنوایی در ایران مورد توجه قرار گرفت،خاطرنشان کرد: در ابتدا کمیتهای متشکل از متخصصین نوزادان، شنوایی شناسان و پزشکان گوش وحلق و بینی متولی برنامهریزی برای این موضوع بودند و بعداز مطالعات مقدماتی معاونت فرهنگی سازمان بهزیستی در سال 74 مطالعات مقدماتی در این زمینه را آغاز کرد.
وی افزود: نتیجه این مطالعات منجر به این شد که از سال 74 غربالگری نوزادان در شیرخوارگاههای تحت نظارت سازمان بهزیستی آغاز شود و طبق آمار امسال بیش از 70 درصد نوزادان تست غربالگری را انجام دادهاند.
ملایری با اشاره به اینکه هنوز در برخی از مناطق کشور انجام این تست برای نوزادان اجباری نشده است، گفت:هدف از اجرای این تست این است که اگر نوزادی کم شنوا متولد شده است با مداخله زود هنگام و تجویز مناسب آسیبهای احتمالی را کاهش دهیم.
وی در تشریح آسیب شناسی برنامه غربالگری شنوایی در ایران گفت: اگر غربالگری شنوایی توسط فرد غیر متخصص انجام شود ممکن است نتیجه آزمون همراه با خطا باشد. با این وجود سازمان بهزیستی انجام غربالگری شنوایی را به افراد غیر متخصص واگذار کرده که لازم است با توجه به اهمیت این موضوع پروتکلهای گذشتهای که درباره غربالگری شنوایی انجام شده بود مورد بازنگری قرار بگیرد.
ملایری گفت: نکته دیگر بعد از شناسایی اختلال این است که باید آموزشهای لازم به خانواده در این زمینه داده شود چرا که در صورت فقدان این آموزشها تنها به نگرانی خانواده افزودهایم از این رو با حضور فرد غیر متخصص در غربالگری شنوایی بخشی از روند درمان ناقص انجام میشود و لازم است سازمان بهزیستی ضمن توجه به تشخیص کم شنوایی به بخش درمان نیز توجه داشته باشد.
نائب رئیس انجمن علمی شنوایی شناسان ایران تاکید کرد: درشرایط کنونی نیروهای غیرمتخصص که فارغالتحصیل رشته کشاورزی، تاریخ، علوم انسانی و متخصص پیرا پزشکی هستند با دوره کوتاه مدت آموزشی تستهای غربالگری را انجام میدهند. پروتکل این موضوع در سازمان بهزیستی مربوط به 10 سال گذشته است که نیاز جدی به بازنگری دارد چرا که ما شاهد حضور 3 هزار فارغ التحصیل شنوایی شناسی از سطح کارشناسی تا دکترا در کشور هستیم.