مدیرکل دفتر حیات وحش در گفتوگو با ایلنا مطرح کرد:
جدیدترین هزینهها و محدودیتهای مجوز شکار پرندگان در ایران/ «حیوانات دورگه» گونههای بسیار مهاجم و خطرناک برای محیطهای انسانی هستند
مدیرکل دفتر حیات وحش سازمان محیط زیست قیمت صدور پروانه شکار پرندگان را اعلام کرد.
«غلامرضا ابدالی» در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره ورود حیوانات وحشی به زیستگاههای انسانی گفت: این حیوانها به دلایل مختلفی وارد زیستگاههای انسان میشوند. یکی از این دلایل این است که در فصول سرد سال، دسترسی حیوانات به غذا و طعمه کاهش مییابد و حیوانات برای پیدا کردن غذا به مراکز انسانی نزدیک میشوند. دلیل دیگر پیر و ناتوان شدن حیوانات است؛ گوشتخواران چالاکی و توانایی شکار را از دست میدهند. در نتیجه برای تهیه غذا به اطراف مناطق مسکونی میآیند.
او ادامه داد: مورد دیگر این است که ما مراکز مسکونی را به دل زیستگاه حیوانات میبریم. وقتی در داخل زیستگاه باغ و ویلا ساخته میشود، قطعاً این نقاط زیستگاه، زیستمندانی نیز دارد که اینها با هم تعارض پیدا میکنند.
در مناطقی که زمین از برف پوشیده باشد، امکان نزدیک شدن جانوران وحشی وجود دارد
وی درمورد احتمال افزایش خطر ورود حیوانات وحشی به زیستگاه با سرد شدن هوا اظهار نظر کرد: برای مناطقی که در آنها زمین به کلی از برف پوشیده شده باشد و دسترسی علف خواران نباشد، امکان نزدیک شدن جانوران وحشی وجود دارد.
ابدالی وضعیت سلامت پلنگ زندهگیری شده در دماوند را خوب توصیف کرد و افزود: مدیر محیط زیست تهران مستقیما کارهای مربوط به این حیوان را انجام میدهد و بعد به ما اطلاع داده میشود، اما آخرین خبری که به ما دادهاند از مساعد بودن حال این پلنگ حکایت دارد.
وی در توضیح اقدامات سازمان محیط زیست برای جلوگیری از ورود حیوانات به مناطق مسکونی گفت: نخست ما به همه میگوییم که پسماندها باید ساماندهی شوند، زیرا مراکز پسماند و زباله جایی است که حیوانات در فصولی که ناچار باشند به آن وارد میشوند.اگر این پسماندها ساماندهی نشوند و ما بهصورت پراکنده در اطراف محیطهای انسانی پسماند بریزیم، قطعاً حیوانات میآیند و امکان تعارضشان با انسان وجود دارد.
ابدالی افزود: دیگر اینکه به مردم آموزش میدهیم که در فصول سرد سال خود رأسا برای غذادهی به حیوانات وحشی اقدام نکنند. بلکه با سازمان محیط زیست، محیطبانان ما و با همکاران ما در ادارات هماهنگ شوند و در صورت نیاز، با هماهنگی سازمان محیط زیست این غذادهی انجام بگیرد.
وی افزود: در بعضی از نقاط هم که فصل خیلی خشکی داریم که آب و غذا نیست یا فصل خیلی سردی که زمین از برف و یخ پوشیده شده است و دسترسی وجود ندارد، ما با تشخیص کارشناسی خود، غذادهی را بهصورت هدایتشده انجام میدهیم.
وی تصریح کرد: برای مشکل پسماندها، هم مردم و هم شهرداری و وزارت کشور مسئول هستند؛ مردم باید پسماندها را به محلههای مجاز تعیینشده ببرند و پسماندها بهموقع تخلیه شوند. سایتهای پسماند نیز باید حصارکشی شوند که حیوانات وحشی و سگهای ولگرد به آنها دسترسی نداشته باشند.
غذادهی به حیوانات در خیلی از موارد، مصداق حیوانآزاری است
مدیرکل دفتر حیات وحش سازمان محیط زیست در توضیح اقدامات این سازمان برای آموزش به مردم گفت: سالیان سال است که محیط زیست این را میگوید. در برنامههای مختلف صدا و سیما، رسانههای نوشتاری و گفتاری این مسئله را اعلام میکنیم که باید آگاهی مردم نسبت به این مسئله زیادتر شود. ما مردمی احساساتی هستیم و غذادهی را نیز ثواب میدانیم؛ درصورتیکه غذادهی به حیوانات در خیلی از موارد، مصداق حیوانآزاری است.
حیوانات با غذا گرفتن از انسان، حالت وحشی خود را از دست میدهند
وی در یادآوری دلایل نادرست بودن غذادهی به حیوانات بیان کرد: اولا حیوانات حالت وحشی خود را از دست میدهند، به غذا خوردن از دست عادت میکنند و ترسشان از انسانها از بین میرود. از آنجا که همه انسانها حیواندوست نیستند، اینها به مراکز انسانی نزدیک میشوند و از انسانها آسیب میبینند.
«حیوانات دورگه» گونههای بسیار مهاجم و خطرناک برای محیطهای انسانی هستند
وی ادامه داد: مورد دیگر بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان هستند. بیماریهای مشترکی از جامعه به این حیوانات و یا از حیوان به مراکز انسانی منتقل میشود.خطر دیگر آمیزش این حیوانات با حیوانات اهلی است که به تولد حیواناتی دورگه منجر میشود. این حیوانات دورگه گونههایی بسیار مهاجم و خطرناک برای محیطهای طبیعی و انسانی هستند.
ابدالی در مورد تأثیر آلودگی هوا بر حیات وحش خاطرنشان کرد: اظهارنظر جدی در مورد این موضوع نیاز به انجام مطالعات دانشگاهی و پژوهشهای علمی دارد، اما خیلی از حیوانات هم مانند ما هستند و این هوا را تنفس میکنند. قطعا اگر هوای آلوده وارد ریه جانور شود، همین اثر سوئی را که بر ما دارد بر آن هم خواهد داشت.
مدیرکل دفتر حیات وحش سازمان محیط زیست به این سؤال که آیا گونهای به خاطر آلودگی هوا از ایران مهاجرت کرده، پاسخ منفی داد.
توضیح درباره صدور مجوزهای شکار
ابدالی در مورد مجوزهای شکار صادره از سوی سازمان توضیح داد: ما تعداد محدودی مجوز برای پرندگان آبزی و کنار آبزی و در خشکی برای کبوتران وحشی صادر میکنیم. هزینهها و درآمدهای ناشی از فروش پروانههای شکار به حسابهای مخصوص خزانه و درآمدهای عمومی دولت واریز میشود.
وی امکان فروش این مجوزها از صاحبان آنها به دیگران با قیمت بالاتر را رد کرد و گفت: چنین چیزی امکان ندارد. عکس متقاضی بر روی پروانه درج میشود، تنها خود او میتواند از مجوز استفاده کند و حق واگذاری پروانه خود را به غیر ندارد. همچنین شکار تنها با سلاحی که شماره آن در پروانه قید شده قابل انجام است. محدودیتهای زیاد دیگری نیز هست که همکاران محیطبان ما بهدقت کنترل میکنند.تعداد پرندگانی که قابل شکار هستند در دستورالعملها بسته به نقطه شکار و نوع پرنده متفاوت است.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا صدور پروانه شکار با وظیفه سازمان محیط زیست در حفاظت از گونهها در تعارض نیست؟ گفت: خیر، زیرا شکارچیان مجاز افرادی قانونمند هستند.این افراد دفترچه شناسایی شکارچیان مجاز را گرفتهاند و کاملاً به ضوابط و مقررات پایبند هستند. قطعاً این افراد هم حقی دارند که باید در طول سال و در فصول مجاز بتوانند جمعیت خیلی اندکی را برداشت کنند. این قضیه تنها منحصر به ایران نیست و در تمام دنیا وجود دارد.
وی تصریح کرد: هزینه پروانهها بسته به اینکه مخصوص شکار کبوتر و یا پرندگان آبزی باشد متفاوت است.هزینه پروانه شکار کبوتر ۱ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان است و پروانه شکار پرندگان آبزی ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان قیمت دارد.
ابدالی گفت: محدودیتهای زیادی در این پروانه قید شده است؛ ازجمله محدودیتهای زمانی، مکانی، نوعی، طریقی.به طور مثال محدودیتهای زمانی و نوعی بیان میکند که در چه روزهایی و با چه تفنگی میتوان شکار کرد و محدودیت مکانی مشخص میکند این شکار در کجا باید انجام شود و نباید در مناطق چهارگانه حفاظتشده و تحت مدیریت سازمان باشد.
مدیرکل دفتر حیات وحش سازمان محیط زیست افزود: شکارچی باید قبل از دریافت دفترچه یک دوره آموزشی ببیند. ادارات کل میتوانند با مراکز آموزشی دیگر قرارداد ببنند و این آموزشها را ارائه دهند.