خبرگزاری کار ایران

معاون آموزشی وزارت بهداشت:

استقبال پایین از رشته بیهوشی، عمل‌های جراحی را دچار مشکل کرده است

استقبال پایین از رشته بیهوشی، عمل‌های جراحی را دچار مشکل کرده است
کد خبر : ۱۵۷۵۹۰۶

معاون آموزش وزارت بهداشت اعلام کرد: آزمون دستیاری در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ برگزار خواهد شد.

به گزارش خبرنگار ایلنا، سید جلیل حسینی، امروز یکشنبه ۹ دی در جمع خبرنگاران گفت: وضعیت آموزش پزشکی کشور با چالش‌ها و فشارهایی روبه‌رو است که مجموعه آنها اساتید دانشگاه را کم‌انگیزه و دانشجویان گروه پزشکی را دچار مسئله کرده است.سعی وزارت و سیاست‌های رییس جمهور بر این است که مشکلات بر سر راه دانشجویان را تسهیل کنیم و محیطی شاد و پرانگیزه برای اساتید فراهم کنیم و مشارکت آن‌ها را جلب کنیم.در این راه معضلات و برنامه‌هایی بوده که به ترتیب در حال پیگیری آن‌ها هستیم. مهمترین آن‌ها افزایش بیست درصدی ظرفیت گروه پزشکی است که سال ۱۴۰۰ شورای عالی انقلاب فرهنگی آن‌ را تصویب کرد و از سال ۱۴۰۱ به اجرا درآمد.

وی افزود:‌ قرار شد ظرفیت هر سال بیست درصد افزایش یابد اما میزان ظرفیت گروه پزشکی شامل گروه‌های پزشکی و دندانپزشکی به ۷۶ درصد در دندان‌ پزشکی و ۷۴ درصد در پزشکی رسیده است.در نتیجه این افزایش ظرفیت، دانشجویان ما گاه ده تا دوازده نفر در یک اتاق خوابگاه به سر می‌برند و با مشکل صف‌های طولانی در سلف‌سرویس، کلاس‌های فشرده ۲۰۰ نفری و ... مواجه شده‌اند.ما از ۸ هزار پذیرش به ۱۵ هزار پذیرش رسیده‌ایم. خوشبختانه شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوبه تصویب کردند که در سال ۱۴۰۴ تنها ظرفیت باقی‌مانده از برنامه دریافت شود و نه ۲۰ درصد.

حسینی تصریح کرد: دانشگاه‌های مختلف با ما مکاتبه کردند و از کمبود اتاق اساتید و پاویون کمبود امکانات، یونیت دندانپزشکی، فضای اداری و .... گلایه کردند.مصوبه ۲۰ درصد همراه با تامین منابع برای زیرساخت کلاس و آزمایشگاه‌ها و امکانات بوده که در سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ تامین نشده و در سال ۱۴۰۳ تنها ده درصد آن در نظر گرفته شده است.طبق برآوردهای ما حدودا ۱۹ همت برای زیرساخت‌ها، ۸.۵ همت برای تجیهرات آموزشی و مجموعا ۲۷ تا۳۰ همت نیاز داریم.ما ۷۴ هزار دانشجوی پزشکی سالانه داریم و حدودا ۳۰ هزار پزشک عمومی داریم که در هیچ‌جا مشغول به کار نیستند. این نشان می‌دهد که نه تنها کمبود پزشک عمومی نداریم بلکه بیش از میزان مورد نیاز هم پزشک داریم و تنها باید آن‌ها را متقاعد به کار در مراکز مورد نظر خود کنیم.

وی گفت: از آنجا که ظرفیت پذیرش دانشجو دوبرابر شده است این رشد ناگهانی تعداد دانشجو شوک زیادی را به دانشگاه‌های ما داشته‌است.در رشته‌هایی مانند بیهوشی اورژانس و طب سالمندی هنوز پذیرش کامل نداریم و پزشکان مراجعه نمی‌کنند و ظرفیت پذیرش در تخصصی خالی باقی می‌ماند.فدراسیون جهانی آموزش پزشکی، آموزش‌های پزشکی ما را به مدت ده سال تایید کرده و به ایران این توانایی را داده که دانشکده‌های پزشکی منطقه را ارزیابی کنند. این جایگاه خوبی است اما افزایش بی‌ضابطه ظرفیت‌ها می‌تواند این جایگاه را مختل کند.

معاون آموزش وزارت بهداشت افزود: در راستای قانون جوانی جمعیت فلوشیپ‌های ناباروری زنان و مردان را افزایش داده‌ایم. همچنین ۱۰ هزار دانشجوی خارجی از ۶۰ کشور در ۴۶ دانشگاه کشور پذیرش کرده‌ایم.

وی درمورد تأثیر افزایش ظرفیت پزشکی گفت: حداکثر تلاش را برای حفظ کیفیت می‌کنیم اما این شوک کیفیت آموزش پزشکی را پایین می‌آورد.

او ادامه داد: درمورد سهمیه‌ها گزارش زیادی از دانشجویان داریم که پذیرش سهمیه موجب دلسردی آنان شده است. گاهی در دانشگاه درجه ۱ رتبه ۱ کنکور در کنار رتبه‌های بالاتر از خود قرار می‌گیرد این موضوع را وزارتین و شورای عالی انقلاب فرهنگی در دست بررسی قرار دارند. ما باید روندها را منطقی کنیم و دانشجویان نخبه را در کشور نگه داریم. منطقی شدن سهمیه‌ها در دستور کار قرار گرفته است.معتقدیم که فرزندان ایثارگران و جانبازان جایگاه ویژه‌ای در کشور دارند و باید حق فرصت ورود به جایگاه‌های علمی به آن‌ها داده شود اما باید این کار طبق طراحی منطقی‌تر صورت بگیرد تا دانشجویان را دلسرد و ترغیب به مهاجرت نکند.

وی ضمن تکذیب پایین بودن کیفیت آموزشی در ایران گفت: آموزش پزشکی ما در سطح استاندارد بسیار خوبی است و فارغ‌التحصیلان ما مورد علاقه بسیاری از کشورها هستند.

حسینی اعلام کرد: دوره تخصصی پزشکی خانواده دیده شده و اکنون در حال اجرا است اما از آن استقبال خوبی نشده است. باتوجه به وسعت کار پزشک خانواده برنامه گسترده‌ای برای آموزش پزشکان دیده شده است.ما در ۶ رشته بیهوشی، کودکان، اورژانس داخلی، عفونی و پزشکی خانواده استقبال کم داریم. در سال گذشته تصمیم گرفته شد برای سه رشته‌ نخست مستقیما از دوره کارورزی به تخصص وارد شوند. امیدواریم استقبال بیشتر شود تا بتوانیم رشته‌های دیگر را نیز به این طرح بیافزاییم.کمبود استقبال از رشته بیهوشی اتاق عمل‌ها را دچار مشکل کرده است و به دنبال چاره هستیم.

وی در مورد بودجه کمک هزینه دستیاری اعلام کرد: عدم پرداخت منظم دانشگاه‌ها ناشی از معضلاتی است که دانشگاه‌ها دارند. مجموعه دانشگاه‌های ما حدود ۹۵ همت بدهی دارند. وقتی بودجه‌ای داده می‌شود سعی می‌کنند بودجه را به‌جای بدهی‌ها بدهند.هیئت امنا می‌توانند از نظر قانونی بودجه را در محل‌های مختلف جابه‌جا کند شاید تخلفی اخلاقی باشد اما تخلفی قانونی نیست.خوشبختانه در بودجه ۱۴۰۴ حدود ۸۰ همت بدهی دانشگاه‌ها تامین می‌شود. در بودجه ۱۴۰۴ شغل شدن دستیاری دیده شده که امیدواریم در صحن مجلس به‌عنوان قانونی دائمی دیده شود و بعد از ۱۴۰۴ ملغی نشود.

حسینی تصریح کرد: تعهدات دانشجویان انواع مختلف دارد. تعهد طرح تامین نیروی انسانی دانشجویان دستیاری به‌هیچ‌وجه قابل آزادسازی نیست و هرکس از آموزش رایگان استفاده کرده باید این طرح را بگذراند. برای آزاد کردن سایر تعهدات کاری، برای دانشجویانی که قصد دارند برای تحصیل به خارج از کشور مراجعه کنند ضمانت‌هایی را بخشنامه کرده‌ایم و سعی کرده‌ایم خیلی سخت‌گیرانه نباشد و سعی داریم هرطور بتوانیم دغدغه فکری دانشجو را رفع کنیم.برای سایر تعهدات درحال برنامه‌ریزی هستیم تا هم حقوق دولت رعایت شود و هم راحتی ذهن دانشجویان و به محض قانونی شدن اعلام خواهیم کرد.

وی نقش ستاد سلامت در شورای عالی انقلاب فرهنگی را بسیار مثبت دانست و گفت: اکثر اعضای شورای عالی از وزارت علوم هستند و نگاهشان به پزشکی از راه دور و گزارش مراکز تحقیقاتی است و از نزدیک با مسایل آشنایی ندارند و بازدیدی از دانشگاه‌های علوم پزشکی انجام نداده‌اند.ایجاد ستاد سلامت باید بستری را برای حضور افراد صاحب نظر در علوم پزشکی و آشنا با این حوزه به وجود آورد.

وی افزود: هرچه شورای عالی انقلاب فرهنگی بتواند از افراد آشنا با این حوزه استفاده کنند تصمیماتی منطقی‌تر و منطبق با امور کشور خواهد داشت.
خبر در حال تکمیل می باشد...
ارسال نظر
پیشنهاد امروز