مدیرکل دفتر حیات وحش سازمان محیطزیست:
۳۵ گونه پرنده مهاجر در ایران در فهرست گونههای در معرض تهدید قرار دارند
مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیطزیست گفت: ۳۵ گونه از پرندگان مهاجر در ایران در فهرست گونههای در معرض تهدید قرار دارند و برنامههای حفاظتی ویژه برای این پرندگان توسط سازمان حفاظت محیطزیست در حال انجام است.
به گزارش ایلنا، غلامرضا ابدالی، مدیر کل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیطزیست به مناسبت «روز جهانی پرندگان مهاجر» اظهار داشت: ایران در مسیر کریدورهای مهاجرتی حائز اهمیت جهانی قراردارد و از مقاصد زمستانگذرانی پرندگان آبزی و کنارآبزی از عرضهای شمالی است. با وزش نخستین بادهای پاییزی در مناطق شمالی روسیه و سیبری، مهاجرت پرندگان شروع میشود. زمان مهاجرت پرندگان متفاوت است و گونهها و گروههای مختلف بسته به ویژگیهای زیستی خود در زمان مناسب جابهجایی را آغاز میکنند.
وی افزود: بخش عمده تنوع پرندگان مهاجر به ایران به گونههای آبزی و کنارآبزی اختصاص دارد. این پرندگان از خانواده غواصها، کشیمها، کبوترهای دریایی، پلیکانها، باکلانها، حواصیلها و اگرتها، لکلکها، اکراسها، فلامینگوها، درناها، چنگر و طاووسک و یلوهها، مرغابیها شامل قوها، غازها، اردکها، و گونههای کنارآبزی همچون سلیمها، آبچلیکها، گیالنشاهها، کاکاییها و پرستوهایدریایی هستند.
ابدالی تصریح کرد: پرندگان آبزی و کنارآبزی به صورت هماهنگ و همزمان در میانه فصل زمستانگذرانیشان، در ماه ژانویه میلادی مورد سرشماری و برآورد جمعیت قرار میگیرند. این همزمانی و هماهنگی به تحلیلگران و کارشناسان مؤسسات بینالمللی کمک میکند تا برآوردی از اندازه جمعیت در سطح منطقهای و جهانی داشته باشند.
این مقام مسئول خاطرنشان کرد: از میان حدود ۵۶۰ گونه پرنده فهرستشده در فون جانوری ایران، ۶۲ گونه در لیست گونههای درمعرض تهدید قرار میگیرند که از میان این تعداد، ۳۵ گونه آبزی و کنارآبزی شمرده میشوند.
مدیر کل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیطزیست ادامه داد: گروه دیگری از پرندگان، از گونههای مهاجر عبوری در ایران هستند. این پرندگان تابستانها از ایران عبور میکنند و برای مدتی مهمان کشورمان هستند. همچنین جمعیتهای بزرگی از گونههای کنارآبزی چون سلیم خرچنگخوار و انواعی از پرستوهای دریایی در مناطق ساحلی کشورمان تولید مثل میکنند.
وی گفت: برنامهریزی و پیشبینی اقدامات حفاظتی مناسب، مستلزم گردآوری دادههای میدانی صحیح و ادامهدار است؛ از این رو، اجرای یکپارچه برنامههای سرشماری نیمهزمستانه پرندگان مهاجرآبزی و کنارآبزی همواره یکی از مهمترین فعالیتهای دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش بوده است. ارزیابی روند تغییر جمعیتها و شناسایی مناطق و زیستگاههای حائز اهمیت با استفاده از نتایج حاصل از این سرشماریها امکانپذیر میشود.
مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیطزیست یادآور شد: در طول سالهای گذشته، این دفتر تلاش کرده است تا با تدوین و اجرای برنامههای عمل برای برخی گونهها گامهایی در جهت حفاظت از گونههای ارزشمندی چون غاز پیشانی سفید کوچک بردارد.
وی مطرح کرد: همچنین جمعیتهایی از پرندگان مهاجر بهویژه پرندگان جوجهآور در برخی تالابهای شمال کشور و همچنین در برخی جزیرههای جنوبی کشورمان مورد بررسیهای میدانی قرار میگیرند. این جمعیتها علاوه بر برآورد جمعیت، در برنامههای حلقهگذاری علامتدار میشوند.
براساس اعلام روابطعمومی سازمان حفاظت محیطزیست، ابدالی تصریح کرد: بازیابی پرندگان حلقهگذاریشده در سالهای بعد میتواند به برخی پرسشهای کارشناسان درباره طول عمر، محلهای زندگی و مسیرهای مهاجرت آنها پاسخ دهد.