ابراز نارضایتی سلاجقه از عدم تعهد نهادهای بینالمللی به محیطزیست ایران
رئیس سازمان حفاظت محیطزیست از عدم تعهد نهادهای بینالمللی محیطزیستی از جمله صندوق جهانی محیطزیست و اتحادیه اروپا در عمل به تعهدات محیطزیستی در قبال ایران ابراز نارضایتی کرد.
به گزارش ایلنا، علی سلاجقه در جریان سفر به نایروبی و در حاشیه شرکت در جلسه UNEA۶ با خانم اینگر اندرسن، مدیر اجرایی برنامه محیطزیست ملل متحد دیدار کرد.
اندرسن ضمن قدردانی از علی سلاجقه برای حضور در UNEA۶ از نهایی شدن قطعنامه گرد و غبار که به پیشنهاد ایران در این مجمع مطرح شد، ابراز خرسندی کرد و این اتفاق را بسیار مهم و ارزشمند دانست.
مدیر اجرایی برنامه محیطزیست ملل متحد همچنین رویکرد مقابله با توفانهای گرد و غبار را موضوعی مهم عنوان کرد که برای چندین سال پیاپی کشور ایران دنبال میکند و اجلاس بینالمللی مقابله با توفانهای گرد و غبار را که در سپتامبر ۲۰۲۳ در تهران برگزار شد، رویدادی بسیار با اهمیت برای رفع چالش محیط زیستی عنوان کرد و ضمن اشاره به حضور نمایندگان سازمان ملل در این اجلاس، از کشور جمهوری اسلامی ایران برای برگزاری این رویداد قدردانی کرد.
وی در ادامه از سلاجقه به عنوان مقام عالی رتبه کشور در این نشست از نقش راهبری ایران در بیانیه تهران در خصوص همکاری فرامرزی احیای مراتع، تالابها، دریاچهها و جنگلها نیز قدردانی به عمل آورد.
اندرسون موضوعات تخریب اراضی و تغییرات اقلیم را از جمله چالشهای نه تنها کشور ایران بلکه کشورهای همسایه آن نیز دانست و بهطور خاص در خصوص موضوع تغییرات اقلیم و موضوع مدیریت هشدار نشت متان از زیرساختهای نفتی و گازی و تعیین مرجع ملی (focal point) از سوی ایران و از انجام مذاکره در این زمینه استقبال کرد.
وی از شکلگیری تشکیلاتی با عنوان رصد بینالمللی انتشار و نشت متان از زیرساخت های نفتی و گازی توسط «UNEP» خبر داد که در بسیاری از کشورهای تولید کننده گاز طبیعی در حال فعالیت است.
اندرسون اضافه کرد: برنامه محیطزیست ملل متحد خود را مکلف میداند به کلیه ۱۹۳ کشور عضو خود بدون هیچگونه جهتگیری سیاسی خدمات ارائه کند، همچنین از حسن اعتماد دولت جمهوری اسلامی ایران و تصمیمات مؤثری که در خلال نشست وزرا کشورهای عضو کنوانسیون تهران در ژنو برگزار شد، ابراز خرسندی کرد.
وی همچنین شکلگیری یک قطعنامه برای تشکیل دبیرخانه دائم برای کنوانسیون تهران را به عنوان یک کنوانسیون بسیار مهم برای آبهای داخلی مهم ارزیابی کرد و گفت: این دبیرخانه نقش مؤثری در حفاظت از تنوع زیستی دارد و ارزش بالایی در حفظ میراث فرهنگی و تاریخی دارد.
علی سلاجقه، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان حفاظت محیطزیست نیز از برگزاری موفقیتآمیز UNEA۶ و زحمات اندرسن و همکاران وی و سفیر جمهوری اسلامی ایران در کنیا - نایروبی و دیگر همکاران تشکر کرد.
وی این مجمع را مکانی برای بررسی چالشهای جهانی و ارائه راهکارهای مناسب دانست و رویکرد جمهوری اسلامی ایران برای شرکت و مشارکت در مجامع و رویدادهای بین المللی و ضریب تأثیر حضورش را کاملا مشهود دانست.
رئیس سازمان محیطزیست کشورمان همچنین از UNEP و دیگر آژانسها و سازمانهای بینالمللی برای مشارکت و حمایت از برگزاری نشست منطقهای و بینالمللی با موضوع گرد و غبار در ایران تشکر کرد و با اشاره به درگیری بیش از ۱۳۰ کشور جهان با موضوع گرد و غبار، تصویب قطعنامه پیشنهادی ایران را در این مجمع اتفاقی مهم دانست.
سلاجقه ادامه داد: پدیدههای نوظهوری در خصوص مسائل محیطزیستی اتفاق افتاده است و خواهد افتاد. این سلسله نشستها میتواند نقشه راه مناسبی را برای سالهای آتی فراهم کند و ما از ابتکارات و فکر و اندیشهها استقبال خواهیم کرد.
وی در ادامه به نقش جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از فعالترین اعضا که در نشستها دارای فکر، اندیشه و راهکار است و بر اساس منافع جمعی مسائل را پیگیری میکند، اشاره و تصریح کرد: این موضوع در خصوص ارتباط با دستگاههای ذیل سازمان ملل و مشارکت مطلوب و انجام پروژههای مشترک با این مراجع و حمایت دولت جمهوری اسلامی ایران و امکان تعمیم نتایج آن به سایر بخشهای دنیا قابل مشاهده است.
سلاجقه از خانم اندرسن به عنوان بالاترین مقام اجرایی UNEP در خصوص حمایت و کمک به کشور برای دستیابی به اهداف محیطزیستی خود درخواست کرد و بر لزوم اجرایی شدن قطعنامه گرد و غبار مصوب در UNEA۶ و لزوم حمایت UNEP در این خصوص برای دستیابی به شرایط مطلوبتر در کشورهای مؤثر از این پدیده اشاره کرد.
معاون رئیسجمهور به نقش سازمانهای بین المللی و استفاده از ظرفیتهای بینالمللی در دستیابی به حقابههای محیطزیستی و تأثیر پذیری مردم کشور در قسمت شرق، شمال شرق و شمال غرب با توجه به نقش کمرنگ سازمان های مذکور تاکید کرد.
وی علاوه بر این به نقش ایران به عنوان یکی از بنیانگذاران سازمان ملل متحد و اعضای اصلی این سازمان اشاره کرد و به انتظار کشور به بهرهمندی از خدمات آن بدون در نظر گرفتن تحریمهای ظالمانه و عدم پذیرش این رویکرد از سوی دولت جمهوری اسلامی ایران و لزوم انجام وظایف بینالمللی تأکید کرد و در این خصوص به عدم حمایت صندوق جهانی محیطزیست (GEF) از پروژههای ایران و قطع همکاری اتحادیه اروپا درپروژه توانمندی جوامع محلی دریاچه هامون معروف به پروژه سیستان به بهانه تحریمهای ظالمانه اعلام نارضایتی کرد و گفت: نیاز است UNEP در این جهت نقش خود را ایفا و نسب به حل این معضل اقدام کند.
در ادامه اندرسون تصویب قطعنامه تهران در خصوص گرد و غبار را به عنوان یک نقشه راه مناسب و اتفاق مهمی در راستای مدیریت و مقابله با این پدیده عنوان کرد. وی همچنین به حضورش در COP کنوانسیون گونههای مهاجر، حضورشان در اسپانیا، برزیل، کشورهای عربی و همه کشورهای آفریقایی و پرداختن به موضوع گرد و غبار به عنوان یک موضوع مهم برای سلامت انسان و محیطزیست در همه این اماکن و در واقع بخشی از معضل آلودگی هوا اشاره کرد.
مدیر اجرایی برنامه محیطزیست ملل متحد ادامه داد: قطعا ما همه تلاشمان را برای پیشبرد امور با در نظر گرفتن منابع محدودمان خواهیم کرد تا این قطعنامه به نتیجه مطلوب خود دست یابد. همچنین برای دستیابی کشور جمهوری اسلامی ایران به منابع مربوط به GEF و دیگر منابع مالی موجود برای پروژه های محیطزیست قول مساعد دادند و در خصوص حل معضل حقابهها با توجه به پیچیدگی فرامرزی این معضل، پیشنهاد انجام مذاکرات دو یا چندجانبه را با کشورهای همسایه ارائه کرد.
براساس اعلام روابطعمومی سازمان حفاظت محیطزیست، سلاجقه در پایان به پایبندی دولت جمهوری اسلامی ایران به تصمیمات اتخاذشده در نشست وزرای محیط زیست اعضای کنوانسیون تهران در ژنو و برگزاری کاپ ۶ این کنوانسیون در تهران و لزوم حمایت UNEP به عنوان دبیرخانه موقت از تصمیمات مذکور تاکید کرد.