در گفتوگو با ایلنا مطرح شد:
پیشنهاد ظریف درباره جذب دانشجوی خارجی در رشتههای شیعهشناسی و ایرانشناسی
وزیر سابق امور خارجه ایران بر ضرورت جذب دانشجوی خارجی از کشورهای مختلف در رشتههای شیعهشناسی و ایرانشناسی تاکید کرد و گفت: وجود نگاه تهدید محور به دانشجوی خارجی و دانشجوی ایرانی در خارج از کشور باعث میشود که نتوانیم از فرصتها، بهره کافی را ببریم.
«محمد جوادظریف» وزیر سابق امور خارجه ایران در گفتوگو با خبرنگار ایلنا در مورد دیپلماسی علمی عنوان کرد: امکانات زیادی برای دیپلماسی علمی داریم. شرط تحقق کامل و بهره گیری درست از این امکانات موجود، فرصت دانستن دیپلماسی است و اگر با این دیدگاه وارد عمل شویم، شکی نیست که حتما دیپلماسی علمی خیلی میتواند به ما کمک کند.
وزیر امور خارجه پیشین ایران تصریح کرد: لازمه دیپلماسی علمی، هوشیاری است و شکی در چنین مهمی نیست.
ظریف با تاکید بر اینکه پذیرش دانشجویان خارجی به طور حتم برای کشور از جوانب گوناگونی مفید است، ادامه داد: فرصت تلقی کردن دیپلماسی علمی، موجب بهره مندی از مزایای این نوع روابط میشوند. همچنین امکانات کشور برای دیپلماسی علمی باید بکار گرفته شود.
وی با بیان اینکه تهدید دانستن دیپلماسی علمی موجب مانع تراشی میشود، گفت: از طرفی وجود نگاه تهدید محور به دانشجوی خارجی و دانشجوی ایرانی در خارج از کشور باعث میشود که نتوانیم از فرصتها، بهره کافی را ببریم.
دانشجویان آلمانی و استرالیایی در دانشکده مطالعات جهان دارم
ظریف در ادامه در خصوص گسترش دامنه دیپلماسی علمی با سایر کشورها، اظهار کرد: اتفاقا من فکر نمیکنم دامنه ارتباطی ما از این منظر خیلی کوچک باشد؛ همین حالا من دانشجوی آلمانی، استرالیایی و… در دانشکده مطالعات جهان دارم. در همین روزهای اخیر دانشجوی استرالیایی داشتم که مدرک دکتری ایرانشناسی خود را دریافت کرد، همچنین دانشجویی آلمانی داشتم که چند ماه قبل توانست از پایان نامه کارشناسی ارشد خود در ایران دفاع کند.
باید از همه کشورهای دنیا دانشجو بگیریم
وزیر پیشین امور خارجه ایران بیان کرد: منظورم این است که تنوع کشورها در دیپلماسی علمی وجود دارد، ولی باید آمادگی داشته باشیم که از همه کشورهای دنیا دانشجو بگیریم. افراد زیادی هم علاقهمند به تحصیل در ایران هستند. رشتههایی داریم که در دنیا جایگزین ندارد مانند رشته ایرانشناسی. کجا بهتر از دانشگاه تهران که دانشجویی خارجی در این دانشگاه ایرانشناسی بخواند؟
وی تصریح کرد: شیعهشناسی و ایرانشناسی دو رشتهای هستند که در دانشکده مطالعات جهان در ایران وجود دارد، اما متاسفانه ما این امکان را فرصتی نمیبینیم تا تعداد خارجیهای بیشتری به ایران بیایند و در راستای دیپلماسی علمی از آنها بهره ببریم. مسئولان باید علت عدم بهره مندی کافی از دانشجویان خارجی را بررسی کنند.