مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکتهای اجتماعی:
آمار فوت معتادان خیابانی صفر شده است
مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران گفت: با تلاشهای صورت گرفته توسط قرارگاه آسیبهای اجتماعی ۴۵۰ پلاک قرمز در تهران شناسایی و با دستور دستگاه قضایی حکم پلمپشان صادر شد.
به گزارش ایلنا به نقل از سایت شهر، احمد احمدی صدر مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران در جریان بازدید خبرنگاران از مجموعه تربیتی «یاور شهر۹» گفت: دلیل بازگشت دوباره معتادان به سوی اعتیاد عدم اجرا شدن قانون در خصوص مجرم شناخته شدن معتادانی است که بیش از ۳ بار ترک کرده اما دوباره به سوی اعتیاد کشیده شدهاند.
حمایت شهرداری تهران از خانواده معتادان در حال درمان
وی با اشاره به اجرای فاز ۲ مجموعه تربیتی یاور شهر افزود: پروژه مجموعه فرهنگی و تربیتی «یاور شهر۹» پروژه بزرگی است که عملیات عمرانی فاز ۲ آن به دلیل کمبود اعتبار ۵ ماهی متوقف اما با عنایت شهردار تهران و تامین اعتبار مجددا ساخت آن آغاز شد و اکنون بعد از گذشت ۶ ماه از این اتفاق ساخت «یاور شهر۹» در مراحل پایانی خود قرار دارد.
وی افزود: با بهرهبرداری از فاز ۲ «یاور شهر۹»، حدود ۲۰۰۰ نفر به ظرفیت نگهداری از معتادان متجاهر تهران افزوده میشود؛ این در حالیست که شهرداری تهران متعهد شده بود از ۹ هزار ظرفیت مورد نیاز تهران برای پذیرش معتادان به تنهایی تامین ظرفیت ۵ هزار نفر را عهدهدار شود. این اتفاق در حالی رخ میدهد که ۱۴ سازمان متولی حل مسئله اعتیاد در کشور هستند و بر این اساس اگر بنا بود هر کدام از این ۱۴ سازمان مسئول در تامین ظرفیت پذیرش معتادان به وظیفه خود عمل کنند، سهم هر سازمان ایجاد ظرفیت برای ۷۰۰ معتاد متجاهر میشد.
احمدی صدر یادآور شد: اکنون حدود۴۵۰۰ ظرفیت توسط شهرداری تهران ایجاد شدهاست که با بهره برداری از فاز۲ پروژه «یاور شهر۹»، این میزان ظرفیت به ۶۵۰۰ نفر در تهران خواهد رسید.
وی با بیان اینکه مرکز «یاور شهر۹» یکی از استانداردترین و زیباترین مراکز نگهداری، آموزشی و تربیتی معتادان متجاهر در کشور است؛ تاکید کرد: استانداردهای این مرکز مطابق استانداردهای سازمان بهزیستی و ستاد مبارزه با مواد مخدر است. از سوی دیگر به دلیل اینکه هدف اصلی ما در جمع آوری معتادان تربیت و آموزش آنهاست؛ مجموعههای «یاور شهر» را به صورت یک مرکز تربیتی و فرهنگی طراحی کردهایم.
مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران در ادامه گفت: این مرکز با اجرای ۹ گام تربیتی و آموزشی در نظر دارد تا هدایت بخشی، حفظ سلامت جسمانی، پرداختن به معنویات، آماده سازی روحی و روانی، حرفه آموزی و بازگشت به خانواده را به صورت گام به گام در روند بهبود جسمی و روانی معتادان اجرایی کند.
وی در رابطه با توجه شهرداری تهران به خانواده معتادان اظهار کرد: بستهای حمایتی برای خانواده و فرزندان معتادین متجاهر طراحی شدهاست، پس از آنکه این بسته در اختیار خانواده معتادان قرار گرفت، مرحله حرفه آموزی و ورود به اجتماع افراد بهبود یافته در فرآیند ۹ گامی آموزشی - تربیتی اجرا میشود. در نتیجه این فرآیند ۹ گانه افراد بهبود یافته حرفه میآموزند و سپس با هدایت آنان به سمت کارخانهها و مراکز تولیدی برای معتادان بهبود یافته اشتغال آفرینی میکنیم.
احمدی صدر با اشاره به اینکه امکان آموزش تمامی مهارتهای شغلی در مراکز یاور شهر وجود دارد؛ افزود: گام آخر در بهبود معتادان جامعه پذیری و سپس صیانت از آنان پس از خروج است. به عبارتی افراد بهبود یافته از مراکز «یاور شهر» فارغالتحصیل میشوند.
مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران، یادآور شد: پس از ترک اعتیاد معتادان باید آمادگی ورود به جامعه و خانواده را داشته باشند؛ برای حل این چالش گروههای جامعهپذیر ایجاد کردهایم که مبتنی بر آن افراد بهبود یافته در قالب گروه های ۱۵ نفری در مجموعههایی مشخص کنار هم زندگی میکنند و به راحتی می توانند تردد به بیرون نیز داشته باشند، سپس بعد از گذشت چند ماه از این وضعیت که افراد به لحاظ روانی بهبود پیدا کردند امکان بازگشت به اجتماع دارند. مطالعات جهانی نشان میدهد که تنها ۳ درصد از بهبود یافتگان اعتیاد به جامعه برمیگردند اما با این روش بیش از ۵۰ درصد آنان به جامعه باز می گردند.
اشتغالزایی شهرداری تهران برای معتادان بهبود یافته
احمدی صدر در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: معتاد متجاهر مجرم است اما آنان را ما همچون خانواده خود میدانیم به همین جهت فرق یاور شهر با کمپ این است این افراد خانواده ما هستند و زندانی نیستند و تلاش ما حرکت به سمت بهبودی دائم معتادان است.
مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکت های اجتماعی شهرداری تهران ادامه داد: برخی عنوان میکنند؛ چرا معتاد زخم باز را وارد مرکز می کنیم اما اعتقاد داریم این افراد بهتر است در آغوش ما بهبود پیدا کنند. ۹ گام تربیتی و آموزشی ما در مراکز یاور شهر برگرفته از تجربهای ارزشمند است، به همین دلیل نتیجه نیز رضایت بخش بودهاست به عنوان مثال اکنون برخی از افراد بیش از یکسال است که از مراکز یاور شهر ترخیص شدهاند و خوشبختانه دیگر به سمت اعتیاد بازنگشتهاند.
احمدی صدر بازگشت معتادان به آغوش خانواده را مهمترین رکن در بهبودی آنان دانست و تاکید کرد: خانوادههایی که درگیر چالشهای اقتصادی هستند امکان حمایت از معتادان خود را ندارند، اما سازمان های حمایتی میتوانند به خانواده این افراد رسیدگی کنند، ما نیز در مسیر خود پنجمین گام تربیتی را اختصاص به رسیدگی وضعیت خانوادهها قرار دادهایم.
وی در ادامه گفت: باید در زمینه خدمترسانی به مددجویان فرهنگسازی کنیم تا صاحبان صنایع از این افراد حمایت کنند مشکل این است که متاسفانه حتی در رسانه ملی نیز خجالت میکشیم در رابطه با این افراد صحبت کنیم. ۲ سال است که تاکید میکنیم معتادان همانند خانواده ما هستند اما تا کنون هیچ برنامهای با هدف فرهنگسازی در رابطه با حمایت از آنان ساخته نشده است.
احمدی صدر افزود: برای حمایت از معتادان بهبود یافته با کارخانههای مختلف به تفاهم رسیدهایم تا از آنان در مشاغل مختلف استفاده شود و مبتنی بر آن به معتادان بهبود یافته درآمدی بین ۸ تا۲۰ میلیون تومان بر اساس کارآیی و مهارتشان پرداخت شود.
پلمپ ۴۵۰ پلاک قرمز در سطح شهر تهران پس از ۲ سال
وی در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد: معتادان متجاهر شهر تهران رها بودند و در زمستانهای سالیان گذشته گاهی طی یک شب ۳۰ تا ۴۰ معتاد در خیابان فوت میکردند. اما خوشبختانه در این دوره از مدیریت شهری هیچکدام از معتادان در سطح شهر فوت نکردهاست و این امر نشان از توجه مدیریت شهری به معضل اعتیاد است. گشتهای حامی شهر اکنون ۲۰ خودرو دارد و ناوگان آن نوسازی شدهاست و در ۳ شیفت کار میکند.
مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکت های مردمی شهرداری تهران افزود: توجه ویژه شهرداری تهران به موضوع اعتیاد باعث بسیج شدن تمام دستگاههای متولی برای حل این چالش شد و در نتیجه همین اتفاق بود که آقای زاکانی به عنوان مشاور ویژه رئیس جمهور در حوزه آسیبهای اجتماعی انتخاب شدند. در همین رابطه طرحهای ما در حوزه معتادان و آسیبهای اجتماعی آماده است و تا پایان امسال فاز اول ساماندهی معتادان و کودکان کار اجرایی میشود.
احمدی صدر ادامه داد: با تلاشهای صورت گرفته توسط قرارگاه آسیبهای اجتماعی ۴۵۰ پلاک قرمز در تهران شناسایی و با دستور دستگاه قضایی حکم پلمپشان صادر شد.
وی بیان کرد: محلات پر تردد معتادان پاک سازی شده و پشتوانه عدم بازگشت معتادان به این مراکز اجرای ماده ۴۲ «قانون مبارزه با مواد مخدر» است که بر اساس آن، معتادینی که سابقه بیش از سه بار ترک اعتیاد را دارند به صورت بلند مدت در اردوگاه های کار اجباری مشغول می شوند.
مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکت های اجتماعی در پایان یادآور شد: عدم اجرای ماده ۴۲ حلقه مفقوده بازگشت دوباره معتادان به شهر است. البته باید از اجرایی کردن آن استفاده بهینه برد به عنوان مثال میشود از معتادان مشمول این ماده در کاشت درخت با هدف حفظ سلامت شهر استفاده کرد.