رئیس سازمان هواشناسی:
تغییر اقلیم باعث افزایش آسیبپذیری کشور در برابر مخاطرات جوی شده است
رئیس سازمان هواشناسی کشور گفت: از طریق شورای عالی مدیریت بحران کشور پیگیر تامین اطلاعات مهم برای ایجاد سامانه هشدار سریع چند مخاطرهای و تولید پیشبینیهای تاثیرمحور هستیم، چراکه تغییر اقلیم، زیرساخت فرسوده و تغییر کاربری اراضی، سبب افزایش آسیبپذیری کشور در برابر مخاطرات جوی شده است.
به گزارش ایلنا، سحر تاجبخش مسلمان امروز در همایش «هواشناسی جادهای» که در مرکز توسعه آموزش، مطالعات و نوآوری سازمان راهداری کشور برگزار شد، اظهار داشت: مخاطرات جوی بهویژه سیلاب بیشترین سهم را در تلفات انسانی مخاطرات طبیعی دارد، به نحوی که برآوردها نشان میدهد که این پدیده سهم ۴۵ درصدی در تلفات مخاطرات طبیعی دارد.
وی افزود: آمارها نشان میدهد که پدیدههای حدی یکی از پرمخاطرهترین عوامل تهدیدکننده جان و مال مردم هستند که با افزایش ناهنجاریهای اقلیمی آشکارتر شده است. همچنین افزایش دمای جو کره زمین سبب شده است تا رخداد این مخاطرهها نظیر سیلابها و امواج گرمایی و سرمایی افزایش یابد.
معاون وزیر راه و شهرسازی و رئیس سازمان هواشناسی کشور ادامه داد: اگر روند افزایش دما براساس پیشنگریهای IPCC ادامه یابد، شرایط میتواند وخیمتر شود، بهویژه برای کشورهایی که با زیرساختهای فرسوده مواجه هستند. طبیعی است که این کشورها در برابر مخاطرات ناشی از تغییر اقلیم آسیبپذیرتر خواهند بود.
تاجبخش همچنین تاکید کرد: سازمان جهانی هواشناسی در اجلاس بینالمللی COP27 در مصر مکلف شد تا سامانه هشدار سریع برای همه را در دستور کار قرار دهد و همه کشورهای دنیا به این سامانه مجهز شوند. یکی از اساسیترین راهکارهای مورد نیاز این ابتکار، راهاندازی سامانههای هشدار سریع چند مخاطرهای است.
رئیس سازمان هواشناسی کشور در توضیح بیشتر گفت: وقتی یک پدیده مخاطرهآمیز مانند سیل رخ میدهد، ممکن است بهتنهایی عامل مرگ و میر نباشد و عوامل دیگری نظیر رانش زمین، ریزش ساختمانها، تخریب پلها و چند مخاطره دیگر نیز به تشدید تلفات و وسعت حادثه اضافه کنند. بنابراین دسترسی به هشدارهای چندمخاطرهای به مدیریت بحران سازمانهای امدادی کمک فراوانی میکند.
معاون وزیر راه و شهرسازی خاطرنشان کرد: برای راهاندازی سامانههای هشدار سریع چند مخاطرهای، علاوه بر دادههای هواشناسی باید سایر اطلاعات زیرساختی نیز در اختیار هواشناسی قرار گیرد. این اطلاعات شامل ۲ لایه بسیار مهم «آسیبپذیری» و «در معرض خطر بودن» است که برای ارتقای کیفی و کمی هشدارهای وضع هوا ضروری است.
وی با بیان این که کشور ما در برابر مخاطرات جوی بسیار آسیبپذیر شده است، عنوان کرد: ممکن است بارش ۱۰۰ میلیمتر باران طی ۲۴ ساعت در رشت مخاطرهای ایجاد نکند، اما احتمال دارد بارش ۴۰ میلی متر باران در طول یک شبانهروز در شهرستان دیگری، تخریب زیادی ایجاد کند.
براساس اعلام روابطعمومی سازمان هواشناسی کشور، تاجبخش در پایان گفت: در کشور ما اطلاعات «آسیبپذیری» و «در معرض خطر بودن» به صورت پایگاه اطلاعاتی سازماندهیشده وجود ندارد و در همین راستا، از طریق وزیر محترم راه و شهرسازی، نامهای به رئیس شورای عالی مدیریت بحران کشور ارسال شده است تا این پایگاه داده ایجاد شود و اطلاعات آن در اختیار کاربران متعهد از جمله سازمان هواشناسی قرار گیرد.