خبرگزاری کار ایران

در گفت‌وگو با ایلنا مطرح شد؛

تدوین لایحه تغییر اقلیم با هدف کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای/ تمام دستگاه‌ها مکلف به سازگاری با آثار تغییرات اقلیمی می‌شوند

تدوین لایحه تغییر اقلیم با هدف کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای/ تمام دستگاه‌ها مکلف به سازگاری با آثار تغییرات اقلیمی می‌شوند
کد خبر : ۱۳۴۱۸۸۰

سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط‌زیست گفت: از سال گذشته تدوین لایحه تغییر اقلیم را با هدف کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای در سازمان محیط‌زیست آغاز کردیم. از جمله مهمترین مفاد لایحه تغییر اقلیم، پیش‌بینی راهکارهایی برای سازگاری با اثرات این پدیده است تا بتوانیم میزان خسارت‌های ناشی از نوسانات آب‌وهوایی را در کشورمان به حداقل برسانیم.

داریوش گل‌علیزاده در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا درباره مهمترین برنامه‌های کشور برای مواجهه با تغییرات اقلیمی و سازگاری با اثرات این پدیده در سال ۱۴۰۲ توضیح داد: سال‌هاست که تمام جهان با پدیده تغییر اقلیم مواجه شده است و اثرات مشهود این پدیده در تمام کشورها از جمله ایران قابل مشاهده است. البته ایران یکی از کشورهای بسیار آسیب‌پذیر در برابر تبعات تغییر اقلیم است و در سال‌های اخیر، پیامدهای ناشی از این پدیده را در بروز نوسانات مختلف در زمان و مکان بارش‌ها مشاهده کرده‌ایم که باعث وقوع سیل‌های شدید در کشورمان شده است. 

سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط‌زیست ادامه داد: تشدید خشکسالی و گسترش بیابان‌زایی ناشی از آن که منجر به وقوع طوفان‌های گرد و غبار می‌شود، از دیگر آثار ملموس تغییر اقلیم در ایران است، به نحوی که چندین سال است با پدیده ریزگردها مواجه شده‌ایم و در نیمه اول سال گذشته نیز بسیاری از استان‌های کشور درگیر این پدیده شدند و شهرهای زیادی با آلودگی هوای ناشی از گسترش ذرات معلق کمتر از ۱۰ میکرون یا همان گرد و خاک مواجه شدند. 

وی افزود: افزایش تعداد آتش‌سوزی‌ها در جنگل‌ها و مراتع و تسریع فرسایش آبی و بادی خاک از دیگر تبعات تغییر اقلیم در ایران است، به نحوی که در حال حاضر بسیاری از رودخانه‌های کشور بر اثر وقوع سیلاب‌ها گل‌آلود شده‌اند که این مساله نشان می‌دهد خاک زایا به عنوان سرمایه اصلی تولید محصول به دلیل نداشتن برنامه مناسب برای مواجهه با آثار تغییر اقلیم در کشورمان، در حال از دست رفتن است. 

تدوین لایحه تغییر اقلیم با استناد به سیاست‌های ابلاغی حوزه محیط‌زیست 

گل‌علیزاده با بیان این که در بسیاری از کشورها برای به حداقل رساندن خسارت‌های ناشی از نوسانات اقلیمی، برنامه‌هایی برای سازگاری با اثرات تغییر اقلیم تدوین شده است، عنوان کرد: هدف اصلی از طراحی و اجرای این برنامه‌ها در کشورهای مختلف، افزایش میزان تاب‌آوری هر کشور در برابر تبعات تغییر اقلیم است تا نوسانات آب‌وهوایی کمترین خسارت را بر کشاورزی، تولید غذا، تنوع زیستی و بنگاه‌های اقتصادی آن کشور وارد کند. 

سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط‌زیست ادامه داد: در ایران متاسفانه هنوز برنامه‌ای جامع برای سازگاری با آثار تغییر اقلیم اجرایی نشده است، البته از سال گذشته ما تدوین چنین برنامه‌ای را در سازمان محیط‌زیست آغاز کردیم و امیدواریم بتوانیم در سال ۱۴۰۲ طرح سازگاری و کاهش انتشار را در قالب لایحه تغییر اقلیم آماده کنیم تا این لایحه پس از تایید در هیات دولت، به مجلس ارائه شود. 

وی در ادامه تاکید کرد: لایحه تغییر اقلیم که در سازمان محیط‌زیست در دست تدوین است، ارتباطی با تعهدات بین‌المللی کشورها در این زمینه ندارد، بلکه ما ذیل سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه محیط‌زیست و سایر اسناد بالادستی این لایحه را تدوین کرده‌ایم و معتقدیم به استناد سیاست‌های ابلاغی و دیگر اسناد بالادستی ملی، می‌توانیم در بسیاری از زمینه‌ها برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای گام برداریم. 

پیشنهاد گنجاندن موادی در برنامه هفتم با هدف کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای

گل‌علیزاده با اشاره به پیگیری سازمان حفاظت محیط‌زیست برای حذف فلرسوزی در کشور گفت: یکی از موارد مهمی که سازمان محیط‌زیست برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای در سال‌های اخیر دنبال کرده است، موضوع حذف فلرسوزی از صنایع نفتی است، به نحوی که وزارت نفت براساس اسناد بالادستی و سند تحول دولت مردمی مکلف شده است که فلرسوزی را از تمام صنایع نفت و گاز حذف کند. حذف فلرسوزی نه‌تنها به کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و سایر گازها و ذرات آلاینده هوا کمک می‌کند، بلکه از نظر اقتصادی نیز برای کشور مفید خواهد بود. 

سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط‌زیست ادامه داد: سازمان محیط‌زیست علاوه بر این که تدوین لایحه تغییر اقلیم و پیگیری آن را در دستور کار دارد، پیشنهاد گنجاندن موادی در برنامه هفتم توسعه را با هدف کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و سازگاری با اثرات تغییرات اقلیمی ارائه داده است و اگر این پیشنهادات به تصویب برسد، تمام دستگاه‌های اجرایی مکلف خواهند شد که موجودی انتشار خود را مشخص کنند.

وی در ادامه تاکید کرد: با این کار معلوم می‌شود که در تمام نهادهای مرتبط با وزارتخانه‌های صمت، کشاورزی، نیرو، نفت، راه و شهرسازی و سایر دستگاه‌های ذی‌ربط چه مقداری گاز گلخانه‌ای منتشر می‌شود و می‌توانیم براساس این داده‌ها، برنامه‌ریزی مناسبی برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای داشته باشیم. 

رویکرد برنامه‌ریزی تمام دستگاه‌ها باید سازگاری با اثرات تغییر اقلیم باشد 

این مقام مسئول در سازمان حفاظت محیط‌زیست در بخش دیگری از صحبت‌های خود تاکید کرد: ما به دنبال آن هستیم که موضوعات مربوط به مشخص شدن موجودی انتشار دستگاه‌ها و برنامه‌ریزی برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای هم در برنامه هفتم توسعه گنجانده شود و هم با تصویب لایحه مربوطه، این موضوعات به یک قانون دائمی در کشورمان تبدیل شود. از جمله مهمترین مفاد لایحه تغییر اقلیم، پیش‌بینی راهکارهایی برای سازگاری با اثرات این پدیده است تا بتوانیم میزان خسارت‌های ناشی از نوسانات آب‌وهوایی را در کشورمان به حداقل برسانیم. 

وی در پایان تصریح کرد: ما به دنبال آن هستیم که لایحه تغییر اقلیم به صورت دقیق و جامع تدوین شود و به همین دلیل، نهایی شدن آن زمان بر خواهد بود. در این لایحه جنبه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و ... به‌ویژه در حوزه سازگاری با تبعات تغییر اقلیم لحاظ خواهد شد، به نحوی که در لایحه تغییر اقلیم، تکالیف خاصی برای تمام دستگاه‌های اجرایی مشخص می‌شود و همه دستگاه‌ها مکلف می‌شوند که تمام برنامه‌های خود را با مفاد موجود در این لایحه تطبیق دهند. به عبارت دیگر، پس از تصویب نهایی لایحه تغییر اقلیم، تمام برنامه‌های همه دستگاه‌های اجرایی کشور باید در راستای سازگاری و افزایش تاب‌آوری در برابر اثرات تغییرات اقلیمی باشد. 

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز