خبرگزاری کار ایران

سلاجقه:

رویکرد بودجه ۱۴۰۲ محیط‌زیستی است

رویکرد بودجه ۱۴۰۲ محیط‌زیستی است
کد خبر : ۱۳۲۶۱۱۶

معاون رییس‌جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط‌زیست شاخص‌ترین اقدامات محیط‌زیستی دولت سیزدهم در سال نخست فعالیت را تشریح کرد.

به گزارش ایلنا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، علی سلاجقه با اشاره به اقدامات شاخص محیط زیستی دولت سیزدهم در سال اول فعالیت توضیح داد: یکی از مهم ترین اقدامات محیط زیستی دولت مردمی و انقلابی در سال اول فعالیت، پیگیری و مشارکت در تدوین موافقتنامه همکاری در حفاظت و پیشگیری از آلودگی رودخانه ارس میان ایران و ارمنستان بود.

وی یادآور شد: با توجه به اهمیت رودخانه ارس برای دو کشور ایران و ارمنستان به لحاظ مناسبات اجتماعی، اقتصادی‌ و سیاسی، برای نظارت و کنترل ورود آلودگی ناشی از معادن مس و مولیبدن آگاراک به رودخانه ارس، کارگروه‌های مشترک با حضور نمایندگان سازمان حفاظت محیط‌زیست، وزرات امورخارجه و بخش‌های مختلف وزارت نیرو و همتایان ارمنی از سال 1384 بین دو کشور ایجاد گردیده است. در این نشست‌ها، توافقاتی به منظور کاهش ورود آلودگی‌ها انجام شده و اندازه‌گیری‌های مشترکی از کیفیت آب و رسوب و شاخص زیستی رودخانه مرزی ارس صورت پذیرفته است.

معاون رییس جمهور افزود: از آنجا که تعداد زیادی از توافقات مشترک تاکنون عملی نشده است و میزان پیشرفت در اجرای توافقات انجام شده، منجر به کاهش چشمگیر تخلیه آلودگی به رودخانه ارس در مقطع مورد نظر نبوده است، موارد از طریق معاونت حقوقی رئیس جمهوری در دست پیگیری است.

تاسیس بیش از 500 خانه محیط‌زیست در سراسر کشور

رییس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه با توجه به شعار دولت سیزدهم، مردمی سازی محیط زیست را جزو اولویت های خود قرار داده ایم، طراحی شیوه نامه تاسیس خانه های محیط زیست‌ را در این راستا ارزیابی کرد و گفت: خانه محیط زیست محلی برای حضور آحاد مختلف مردم از جمله نیروهای جهادی و سمن ها با هدف شناخت، آگاهی و هم اندیشی بیشتر نسبت به محیط زیست و مشارکت در فعالیت های محیط زیستی در راستای مردمی سازی امور محیط زیست است. بر این اساس تاکنون بیش از 500 خانه محیط زیست در سراسر کشور تاسیس شده است.

افتتاح مرکز آموزش محیط‌زیست و تربیت محیط‌بان

سلاجقه با اشاره به راه اندازی و افتتاح مرکز آموزش محیط زیست و تربیت محیط بان در کرج (احیای آموزشکده سابق) توسط معاونت آموزش و مشارکت های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست، گفت: تصویب دیپلم محیط بانی در شاخه فنی حرفه‌ای و کاردانش در نظام آموزش رسمی کشور (در شورای عالی آموزش و پرورش)، تدوین دستورالعمل اجرایی شدن رشته مذکور و اجرای آن به صورت پایلوت در دو استان فارس و خوزستان از مهرماه سال  1401، ثبت رشته تحصیلی محیط بانی در سامانه ثبت پذیرش دانش آموز در وزارت آموزش و پرورش (سیدا)، ثبت نام دانش آموزان و تعیین صلاحیت و گزینش آنان برای ورود به رشته محیط بانی، برنامه ریزی اجرای بهینه رشته محیط بانی و برگزاری دوره آموزش مجازی برای مدرسان این رشته از اقداماتی است که در این راستا انجام شده است.    

اقدامات صورت‌گرفته برای مدیریت پدیده گرد و غبار

معاون رییس جمهور با اشاره به ضرورت پیشگیری، مدیریت، مقابله و سازگاری با پدیده گرد و غبار، در تشریح مهمترین اقدامات صورت گرفته در این زمینه در دولت سیزدهم گفت: انجام 63 هزار هکتار عملیات نهالکاری، بوته‌کاری، مراقبت، آبیاری سنواتی در کانون‌های غبارخیز کشور، انجام 240 هزار هکتار عملیات حفاظت، قرق و مدیریت چرا و خرید حقوق عرفی در مراتع با پتانسیل غبارخیزی، انجام 250 هزار مترمکعب عملیات لایروبی انهار و بهسازی مسیل‌ها جهت آبرسانی به تالاب‌های با منشاء گردوغبار و مرطوب‌سازی دشت‌ها غبارخیز، انجام حدود 15 هزار هکتار عملیات مدیریت رواناب به منظور افزایش رطوبت خاک و توسعه پوشش گیاهی و راهبری، تامین و تجهیز بیش از 30 ایستگاه اندازه‌گیری و پایش گرد و غبار در کشور از جمله مهمترین اقدامات دولت سیزدهم در راستای مبارزه با گرد و غبار است. 

امضای 5 سند همکاری برای مقابله با گرد و غبار با کشورهای منطقه 

سلاجقه همچنین برگزاری اجلاس سران محیط زیست کشورهای همجوار و اسلامی به میزبانی ایران را از دیگر اقدامات ارزنده دولت سیزدهم در راستای توسعه دیپلماسی محیط زیست و کنترل پدیده گرد و غبار دانست و گفت: این اجلاس  با حضور 11 کشور (7وزیر، 2 معاون وزیر و 2 هیات عالیرتبه) و نهادهای بین المللی شامل UNDP، UNEPT، ESCAP، APDIM، FAO، WMO، UNESCO  و اتخاذ تصمیماتی در خصوص انجام اقدامات عملی در چارچوب برنامه های عمل، احداث کمربند سبز، تدوین همکاری های فرامرزی در قالب ایجاد سازمان منطقه ای محیط زیست، دبیرخانه دائمی، کارگروه فنی و ایجاد صندوق منطقه ای برای حمایت مالی از پروژه های مشترک مقابله با گردوغبار در تهران برگزار شد.

به گفته رییس سازمان حفاظت محیط زیست، امضای 5 سند تفاهم همکاری با کشورهای امارات، عراق، سوریه، ترکمنستان و ارمنستان به منظور اجرای عملیات میدانی مقابله با پدیده گرد و غبار از دستاوردهای دولت در حوزه دیپلماسی محیط زیست بوده است. 

افتتاح سامانه اطلاعات مکانی تحت وب سازمان حفاظت محیط‌زیست

رییس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به طراحی، توسعه و افتتاح سامانه اطلاعات مکانی تحت وب این سازمان، گفت: این سامانه شامل بیش از 250 نوع لایه رقومی در مقیاس های 1:25000 و 1:100000 و 1:250000 با قابلیت اخذ گزارش و تهیه layout از نقشه های موضوعی مورد نظر و بارگذاری 98 طرح مطالعاتی مناطق چهارگانه تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست و لایه های مربوطه است.

سلاجقه همچنین با اشاره به عضویت سازمان حفاظت محیط زیست در درگاه وزارت امور اقتصادی و دارایی برای صدور مجوزهای محیط زیستی به صورت بر خط با هدف شفافیت در پاسخگوئی به استعلامات و مجوزها، گفت: اتصال پنجره واحد خدمات سازمان به درگاه ملی مجوزهای کشور بمنظور ایجاد شفافیت و حذف امضاهای طلایی انجام شده است. بر این اساس، 8 مجوز کسب و کار سازمان در هیات مقررات زدایی و بهبود کسب و کار تصویب و اتصال فنی درگاه تخصصی سازمان با سامانه ملی مجوزهای کشور برقرار شده است.

ایجاد سامانه الکترونیک واردات و صادرات پسماندها

معاون رییس جمهور در بخش دیگری از صحبت‌های خود در تشریح دستاوردهای محیط‌زیستی دولت سیزدهم گفت: در راستای شفافیت و جلوگیری از تضییع حقوق اربابان رجوع در راستای جلوگیری از تخلفات مترتب بر مجوزات واردات – صادرات پسماندها و مواد شیمیایی خطرناک، سامانه الکترونیک واردات و صادرات پسماندها ایجاد شده است.

بسط و توسعه سامانه جامع محیط‌زیست

رییس سازمان حفاظت محیط زیست، بسط و توسعه سامانه جامع محیط زیست و بارگذاری اطلاعات در این سامانه را از دیگر اقدامات شاخص محیط زیستی کشور در یکسال گذشته برشمرد و خاطرنشان کرد: توسعه سامانه جامع محیط زیست و بارگذاری اطلاعات در آن به منظور سیستمی کردن امور در راستای تسهیل دسترسی به اطلاعات، امکان رصد داده ها، ایجاد بانک های اطلاعاتی، مشخص نمودن اقدام کننده، جلوگیری از هرگونه اعمال سلیقه، ایجاد وحدت رویه و... صورت گرفته است. بر این اساس و در راستای فسادستیزی، کلیه فرآیندهای معاونت محیط زیست انسانی سازمان از طریق سامانه مزبور انجام می پذیرد. 

وی افزود: یکی از اهداف مهمی که در این سامانه لحاظ گردیده است، کاهش خطای کارشناسی و افزایش دقت فرآیندهای اجرای کار از طریق بررسی های سیستمی بوده است. به عنوان مثال در بخش پایش فراگیراین معاونت، مقایسه داده های خوداظهاری، آزمایشگاه معتمد و پایش های ادواری با حدود مجاز به صورت سیستمی و دقیق تر انجام می شود. 

سلاجقه متذکر شد: از جمله فرآیندهای موجود در این سامانه می توان به: ثبت خوداظهاری واحدها، ثبت اطلاعات آزمایشگاه های معتمد، ثبت گزارش های ادواری و موردی توسط کارشناسان اداره کل و سازمان در سامانه، صدور مجوزات لازم برای آزمایشگاه های معتمد، نظارت بر عملکرد ادارات کل تابعه  و... اشاره کرد.

معاون رییس جمهور تصریح کرد: با توسعه این سامانه سعی شده است تا فرم های مختلف ورود اطلاعات جهت صنایع، معادن، واحدهای خدماتی، بیمارستان ها و... ایجاد گردد و کلیه بازدید های انجام شده ودر صورت نیاز اخطاریه های صادره در این بخش قابل ثبت، مشاهده و پیگیری باشد. همچنین سامانه قابلیت ارائه گزارش از وضعیت آلایندگی صنایع بر حسب معیارهای شاخص را دارد. لذا انتظار می رود با توسعه سامانه موجود، بارگذاری کامل دیتاهای پایشی و اصلاح برخی از فرآیندها من جمله قطع ارتباط مالی مستقیم واحدها با آزمایشگاه های معتمد، ارجاع سیستمی خوداظهاری، ارسال فهرست عوارض آلایندگی به سازمان امور مالیاتی به صورت سیستمی و... در راستای موضوع فسادستیزی از مبادی اقدامات الکترونیکی، نتایج شایسته ای را در دولت انقلابی و مردمی به همراه داشته باشد.

توقف دو ساله صید ترال برای جلوگیری از فساد مالی و رانت

وی، توقف صید مخرب ترال را در جهت جلوگیری از فساد مالی و رانت عنوان کرد و گفت: در سنوات گذشته فعالیت صید مخرب ترال و تخلفات متعدد توسط شناورهای صنعتی صید ترال علاوه بر آثار و تبعات منفی زیست محیطی و کاهش ذخایر منابع آبزیان و همچنین بحران های اقتصادی و فساد مالی منجر به تبعات اجتماعی و نارضایتی در جوامع صیادی محلی در جنوب کشور، موجب تهدید معیشت و درآمد مردم بومی و جوامع سنتی و صیادی شده بود که حسب پیگیری های مجلس محترم و فراکسیون محیط زیست و ورود مستقیم رییس جمهور محترم، توقف دو ساله صید ترال اجرایی گردید.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه رویکرد دولت در بودجه سال 1402 کاملا محیط زیستی است، تصریح کرد: هر چند سهم محیط زیست از ابتدای تاسیس از اعتبارات عمومی بسیار ناچیز دیده شده است ولی در بودجه سال آینده توجه ویژه ای به  بخش محیط زیست شده است و اگر در مجلس بحث اختصاص 20 درصد عوارض آلایندگی به محیط زیست هم تصویب شود تحول مطلوبی را شاهد خواهیم بود.

انتهای پیام/
ارسال نظر
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
      پیشنهاد امروز