در گفتوگو با ایلنا مطرح شد:
غربالگری بیش از ۵۰۰ هزار نوزاد در شش ماهه ابتدای سال/ شناسایی بیش از هزار کودک با اختلالات شنوایی
معاون پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی با بیان اینکه حدود ۵۰۰ هزار نوزاد در شش ماهه ابتدای سال مورد غربالگری شنوایی قرار گرفتهاند از شناسایی ۱۴۸۶ کودک با اختلالات شنوایی خبر داد.
«افروز صفاریفرد» معاون پیشگیری از معلولیتهای مرکز توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور در گفت و گو با خبرنگار ایلنا درباره غربالگری شنوایی و شناسایی اختلالات شنوایی در نوزادان گفت: غربالگری اختلالات شنوایی در نوزادان از سال ۱۳۸۴ جزو برنامههای دفتر پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی کشور قرار گرفته است. در حال حاضر ما حدود ۶۳۰ پایگاه داریم که این پایگاهها عمدتا در زایشگاهها و بیمارستانها و گاهی اوقات نیز در مراکز بهداشت مستقر هستند و در زمانی که نوزادان برای واکسیناسیون مراجعه میکنند اگر مورد غربالگری قرار نگرفته باشند در آنجا انجام میشود.
وی ادامه داد: این برنامه طی سنوات اخیر پوشش خیلی خوبی داشته است و در سالهای گذشته با وجود بیماری کرونا حتی با وجود اینکه افت پوشش عملکردی را داشتیم اما بیش از ۸۵ درصد موالید زنده مورد غربالگری قرار گرفتهاند. در سال ۱۴۰۰ نیز ۹۲ درصد موالید زنده تحت پوشش غربالگری قرار گرفتند و غربالگری شنوایی در سال گذشته از برنامههای موفق ما بوده است.
معاون پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی با اشاره به نوزادان شناسایی شده با اختلالات شنوایی گفت: از سال ۸۴ تا پایان سال ۱۴۰۰، حدود ۱۲ میلیون نوزاد مورد غربالگری قرار گرفتهاند که حدودا ۳۲ هزار و ۶۰۰ کودک با اختلالات شنوایی شناسایی شده و مداخلات به هنگام مانند تجویز سمعک، کاشت حلزون و تربیت شنیداری باعث شد این افراد مشکلات گفتاری پیدا نکرده و در مدارس عادی حضور پیدا کنند و در واقع از معلولیت این افراد پیشگیری شده است.
صفاری فرد خاطرنشان کرد: در سال گذشته حدود یک میلیون و ۱۵ هزار نوازد مورد غربالگری قرار گرفتهاند در ۶ ماهه ابتدای سال نیز حدود ۵۰۰ هزار نوزاد غربال شدهاند که از این تعداد هزار و ۴۸۶ کودک با اختلالات شنوایی شناسایی شده اند. یکی از ویژگیهای برنامه غربالگری شنوایی پیگیری وضعیت کودکانی است که با اختلالات شنوایی شناسایی میشوند. از سوی مراکز ما پیگیریهای مکرر برای نوزادانی که دچار اختلالات شنوایی هستند انجام میشود تا مطمئن شویم این نوزادان از مداخلات به هنگام استفاده میکنند.
وی درباره پرداخت کمک هزینه درمان به خانوادههای نیازمند گفت: همچنین کمک هزینه برای این مداخلات بههنگام به خانوادههای نیازمند پرداخت میشود. اگر خانواده نیازمند باشد برای فرزند این خانواده که دارای مشکل شنوایی باشد کمک هزینه سمعک و کمک هزینه کاشت حلزون تعلق میگیرد.
معاون پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی درباره همکاری با وزارت بهداشت درباره کاشت حلزون برای نوزادان شناسایی شده با اختلالات ناشنوایی گفت: اخیرا نیز با معاونت درمان وزارت بهداشت جلسات متعددی برای کاشت حلزون داشتهایم و مقرر شد اطلاعات نوزادانی را که در غربالگریها شناسایی میکنیم به معاونت درمان ارسال کرده تا این نوزادان پشت نوبت کاشت حلزون نمانده و سریعا این مداخله درمانی برای آنها انجام شود.
صفاری فرد خاطرنشان کرد: اطلاعات ۶ ماهه اول را جمع آوری کردیم و برای معاونت درمان وزارت بهداشت ارسال کردیم تا کاشت حلزون برای این افراد به صورت رایگان انجام شود تا با انجام مراقبتها و اقدامات بعدی برای این کودکان از معلولیت آنها پیشگیری شود.
وی درباره زمان مناسب برای کاشت حلزون گفت: کاشت حلزون تا ۴ سالگی موثر است و از ناشنوایی پیشگیری میکند، البته در سنین بالاتر از ۴ سال نیز کاشت حلزون انجام میشود اما برای انجام باید بررسیهای دقیق صورت بگیرد اما متخصصان معتقدند که کاشت حلزون باید تا پیش از ۴ سالگی اتفاق بیفتد.
معاون پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی تصریح کرد: یک سری از اختلالات شنوایی ممکن است دیرهنگام باشد و در بدو تولد نوزاد با مشکلی مواجه نباشد همچنین ممکن است برخی کودکان در مرحله نوزادی از غربالگری جا افتاده باشند از همین رو این کودکان را در سنین ۳ تا ۵ سال دوباره مورد غربالگری اختلالات شنوایی قرار میدهیم. همچنین یک سری از عفونتها و بیماریها باعث میشود فرد به مرور اختلالات شنوایی خود را از دست بدهد از همین رو غربالگری شنوایی را برای این سنین در نظر گرفته ایم.
صفاری فرد ادامه داد: معلولیت ناشنوایی میتواند بر اثر بیماریها نیز اتفاق افتد از همین رو ما غربالگری دیگری را برای شناسایی اختلالات شنوایی در کودکان ۳ تا ۵ سال آغاز کرده ایم. این طرح را از پیش از کرونا آغاز کردیم اما به دلیل اینکه مهدهای کودک با تعطیلی مواجه بود نتوانستیم به صورت کامل انجام دهیم و از نیمه دوم سال گذشته دوباره این طرح را شروع کردیم و تاکنون نیز ادامه دارد.
وی گفت: یک سری از اختلالات شنوایی نیز ممکن است به دلیل حضور در محیطهای کاری پر سر و صدا ایجاد شود و با توجه به اینکه بهداشت کار در این محیطهای کاری رعایت نمیشود آسیبهایی به شنوایی افراد وارد میشود و این افراد نیز ممکن است دچار معلولیت شنوایی شوند.
معاون پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی خاطرنشان کرد: افرادی که دارای اختلالات شنوایی هستند میتوانند به حوزه توانبخشی سازمان بهزیستی مراجعه کنند. در این بخش افت عملکرد شنوایی این افراد در کمیسیونها بررسی میشود و در صورتی که معیارهای لازم را داشته باشند و عملکرد شنوایی آنها با افت همراه باشد جزو معلولان شناخته شده و تحت پوشش سازمان بهزیستی قرار میگیرند.