خبرگزاری کار ایران

در گفت و گو با ایلنا مطرح شد:

۷ مورد مرگ در اثر هاری از ابتدای امسال/ کاهش بروز تب کریمه کنگو

۷ مورد مرگ در اثر هاری از ابتدای امسال/ کاهش بروز تب کریمه کنگو
کد خبر : ۱۲۸۲۲۷۶

رئیس گروه مدیریت بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت با اشاره به ۲۶۰ هزار مورد حیوان گزیدگی در سال، از مرگ ۷ نفر در اثر ابتلای به هاری از ابتدای امسال خبر داد.

«بهزاد امیری»، رئیس گروه مدیریت بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت، در گفت‌وگو با ایلنا، با اشاره به وضعیت بیماری هاری در کشور، اظهار کرد: در سال گذشته بالغ بر 260 هزار مورد حیوان گزیدگی در کشور ثبت شد و 16 مورد مرگ در اثر هاری در کشور رخ داد. از ابتدای امسال هم تا کنون متأسفانه 7 نفرجان خود را در اثر این بیماری از دست داده‌اند.

وی افزود: برآورد می‌شود سالیانه 60 هزار نفر در جهان جان خود را بر اثر هاری از دست می‌دهند. از سال 2007 سالروز درگذشت لویی پاستور کاشف واکسن هاری را به عنوان روزجهانی هاری در نظر گرفته‌اند. امسال سازمان جهانی بهداشت شعار «پایان مرگ ناشی از هاری با رویکرد سلامت واحد» در نظر گرفته شده است. این روز فرصتی برای افزایش آگاهی و اطلاعات عمومی و همچنین جلب مشارکت کلیه اقشار اجتماعی ، سازمان و نهادهای دولتی و غیر دولتی برای پیشگیری از حیوان گزیدگی و در نتیجه مرگ در اثر هاری است.

امیری بیان کرد: وزارت بهداشت هم همزمان با استراتژی‌های بین‌المللی برای پیشگیری از حیوان گزیدگی و هاری چهار استراتژی آموزش و اطلاع رسانی به مردم، بهبود و ارتقای نظام مراقبت از حیوان گزیدگی و هاری، دسترسی خدمات پیشگیری از هاری پس از تماس باحیوان برای تمامی افراد جامعه و حتی اتباع غیر ایرانی و در نهایت واکسیناسیون سگ‌ها است.

وی تصریح کرد: بر آورد شده است که اگر 75 درصد از سگ‌های صاحب‌دار و بدون صاحب واکسینه شوند و به صورت سالیانه این کار تکرار شود به هدفی که سازمان جهانی بهداشت برای حذف هاری در سال 2030 تعیین کرده است خواهیم رسید.

امیری همچنین در مورد امکانپذیر بودن واکسیناسیون این تعداد از سگ‌‌ها نیز گفت: در حوزه‌های سلامت انسان، حیوان و محیط زیست دست به دست هم بدهند، باید به طور جدی به موضوع مدیریت جمعیت‌ سگ‌های بلاصاحب پرداخت. سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها پس از چند مرحله دستورالعمل مدیریت، ساماندهی و کنترل جمعیت‌ سگ‌های بلاصاحب به روزرسانی و آن را در نهم شهریورماه ابلاغ کرد. در این دستورالعمل شرح وظایف این سازمان و سایر دستگاه‌هایی که باید در این زمینه اقدام کنند مشخص شده است.

وی ادامه داد: بر اساس این دستورالعمل، سگ‌های بدون صاحب باید جمع‌آوری شوند. اگر بیمار هستند درمان شوند. اگر بیماری آنها غیر قابل درمان بود با مرگ ترحم‌آمیز به زندگی آنها خاتمه داده شود. سگ‌های باقیمانده باید واکسینه شده، تحت عقیم سازی قرار گیرند تا از ازدیاد نسل آنها جلوگیری شود و همچنین پلاک گذاری شوند و اگر فردی تمایل داشت ازآنها نگهداری کنند به آنها واگذار در غیر این صورت پس از انجام این اقدامات رها سازی شوند.

این مقام وزارت بهداشت تصریح کرد: در حال حاضر به دلیل کمبود امکانات، منابع مالی و نیروی انسانی این کار به صورت کامل انجام نمی‌شود با این حال اقدامات روبه جلویی است که این امیدواری به وجود می‌آورد که میزان حیوان گزیدگی از جانب سگ‌ها را کنترل کنیم.

وی همچنین در مورد واکسن‌های هاری نیز اظهار کرد: واکسن تولید داخل هاری در ایران نداریم و همه آنها وارداتی است که سالیانه برای هر دوز آن بین 5 تا 7 یورو هزینه می‌شود. همانطور که گفته شد سال گذشته 260 هزار مورد حیوان گزیدگی در کشور رخ داد، اگر نیمی از این افراد واکسن هاری را دریافت کرده باشندکه معمولا هم در سه نوبت این واکسن برای هر فرد تزریق می‌شود و علاوه بر آن برای موارد شدیدتر سرم‌ هم تزریق شده است که برای هر ویال سرم 300 واحدی 56 یورو هزینه می‌شود با احتساب هر دوی سرم و واکسن هزینه بسیار زیادی صرف پیشگیری از هاری پس از مواجه به حیوان گزیدگی در کشور شده است. که البته این هزینه بسیار لازم است و یکی از دلایل پایین مرگ در اثر هاری علی‌رغم تعداد گزش‌های بسیار زیاد این موضوع در کنار زحماتی است که پرسنل بهداشتی و درمانی در 700 مرکز درمان و پیشگیری هاری انجام می‌دهند.

وی در مورد خدمات این مراکز اظهار کرد: شستشوی زخم ناشی از حیوان گزیدگی، تزریق سرم و واکسن هاری از جمله خدماتی است که در این 700 مرکز صورت می‌گیرد. افرادی که در اثر هاری در کشور فوت کرده‌اند افرادی بوده‌اند که برای دریافت خدمات پیشگیری و درمان به این مراکز مراجعه نکرده‌اند یا مراجعه آنها با تأخیر بوده است همچنین ممکن است واکسیناسیون آنها کامل نبوده باشد.

وی تأکید کرد: درکشورهای هند و پاکستان سالیانه بیش از 20 هزار مرگ در اثر هاری در کشور ثبت می‌شوند. اما در ایران به دلیل این نظام مراقبتی و درمانی به غیر از سال گذشته، تعداد مرگ‌های سالیانه کمتر از 10 نفر بوده است. تعدادی از افرادی که در سال گذشته در اثر هاری در گذشتند افرادی اتباع خارجی بودند که یا در مورد خطر حیوان گزیدگی آگاهی نداشته و یا اینکه به دلیل حضور غیر قانونی آنها در کشور ترس از عودت داشته‌اند. در حالیکه تمامی خدمات پیشگیری و درمان هاری به تمامی انسان‌های ایرانی و غیر ایرانی اعم از قانونی و غیر قانونی به صورت رایگان ارائه می‌شود. به همین دلیل باید اطلاع رسانی شود که اگر فردی مورد گزش هر حیوانی اعم از اهلی و غیر اهلی قرار گرفت به این مراکز مراجعه کنند.

رئیس گروه مدیریت بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت، همچنین در مورد آخرین وضعیت تب کریمه کنگو در ایران در این اظهار کرد: خوشبختانه موارد ابتلا در کشور کاهش پیدا کرد و آمار روبه‌افزایشی که در پی فصل گرما و بهار به وجود آمد متوقف و موارد تنها تک گیر است. ضمن اینکه متأسفانه هفت مورد مرگ ناشی از تب کریمه کنگو در کشور ثبت شد.

وی همچنین درمورد آخرین وضعیت آبله میمونی نیز اظهار کرد: خوشبختانه تا امروز به جز همان یک موردی که در اهواز گزارش شد مورد جدیدی در ایران نداشتیم. ضمن اینکه موارد ابتلای جهانی آن نیز در حال کاهش است.

انتهای پیام/
یاسر مختاری
ارسال نظر
پیشنهاد امروز