در گفتوگو با ایلنا مطرح شد:
برنامه جامعی برای مدیریت بیماری کرونا وجود ندارد/ روند صعودی کرونا را نباید پایان یافته تلقی کرد
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به وضعیت بیماری کرونا در ایران و جهان از عدم وجود برنامهای جامع برای مدیریت اپیدمی در کشور انتقاد کرد.
«حمید سوری» استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفتوگو با ایلنا، در مورد آخرین وضعیت بیماری کرونا در کشور اظهار کرد: اپیدمی شرایط ایستایی ندارد و باید نسبت به آن واکنش متناسب داشت.
وی افزود: ویروس با کاهش کشندگی خود نسبت به جامعه بشری ترحم نشان داده است. این ویروس برای ادامه حیات خود نیاز به میزبان انسانی دارد اگر افراد بمیرند میزبانی برای بقای ویروس وجود ندارد، بر همین اساس واکنش آن هوشمندانه است.
سوری در ادامه با اشاره به وضعیت ایران نیز اظهار کرد: ما چندان نمیتوانیم مداخلهای در وضعیت ویروس داشته باشیم، این ویروس جهشها و واریانتهای خود را دارد و کار خود را انجام میدهد و مستقل از عملکرد ما رفتار میکند. آنچه به ما ارتباط دارد نخست رفتارهای ما در جامعه و دوم مدیریتی است که برای این بیماری اعمال میکنیم.
وی ادامه داد: تا زمانی که زنجیره انتقال شامل مخزن ویروس، افراد حساس، عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی وجود داشته باشد قطعا اپیدمی ادامه خواهد داشت، تمامی متغیرهایی که برای تداوم زنجیره بیماری لازم است را داریم، به اندازه کافی فرد حساس در جامعه وجود دارد و سطح رعایت پروتکلها نیز به شدت کاهش پیدا کرده است و از آن سو برنامه جامعی برای کنترل بیماری وجود ندارد. تنها برنامهای که وجود داشت طرح شهید سلیمانی بود که متأسفانه آن را هم کنار گذاشتند.
این اپیدمیولوژیست تصریح کرد: تا وقتی چنین فضایی وجود داشته باشد باید تسلیم مقدورات و شرایط روزگار باشیم تا اینکه بخواهیم اثربخشی ویروس را کاهش دهیم. الان برنامه بسیاری از کشورها این است که بار اپیدمی را کاهش دهند و میزان مرگ و میر در بسیاری از کشورهایی که جمعیت مشابه ایران دارند، یک ششم کشور ما هستند اما متأسفانه همیشه از نظر باری که اپیدمی بر روی جمعیت گذاشته، ما جز 15 کشور اول دنیا بودهایم.
وی با بیان اینکه این نوساناتی که رخ میدهد چندان معنی دار نیست که بخواهیم بر روی آن حساب باز کرده تا این اپیدمی یا پیک را خاتمه یافته تلقی کنیم، گفت: بازهم باید تأکید کنم با توجه به اینکه یکی از بازیگران این صحنه ویروس است و مشخص نیست چه اتفاقی برای آن رخ خواهد داد عملا نمیتوان پیشبینی درستی انجام داد. با این حال با فرض ثبات ماندن شرایط ویروس اگر اقدامات مناسبی را در پیشبگیریم تا حدی میتوانیم اپیدمی را کنترل کنیم.
سوری تأکید کرد: اگر قرار باشد جهش جدیدی در ویروس کرونا رخ دهد با توجه به تجمعات محرم و اتفاقات پیش رو مانند راهپیمایی اربعین و بازیهای جام جهانی فوتبال و مسائل دیگر قطعا نباید روند صعودی ابتلا را کاهش یافته تلقی کرد.
او یادآور شد: دو شاخص مرگ و بستری برای تحلیل اپیدمی گمراه کننده است، میزان کشندگی و شدت بیماریزایی این واریانتها پایین بوده و هرگز نمیتواند اطلاعات لازم را برای تحلیل وضعیت اپیدمی در اختیار ما بگذارد. راه درست این است که ما موارد ابتلا و طغیانهایی که در نقاط مختلف کشور رخ میدهد را شناسایی کرده و تستهای خود را افزایش دهیم و بیمار یابی فعال داشته باشیم.
سوری بیان کرد: تا یک ماه دیگر مدارس و دانشگاهها بازگشایی میشوند این به معنی افزایش مواجه بیشتر و در نتیجه شانس ابتلای بیشتر است. از سوی دیگر هنوز واکسن تأیید شدهای برای کودکان نداریم و نمیتوانیم مردم را تشویق کنیم که کودکان خود را برای تزریق واکسن به مراکز بیاورند.