افزایش سرطانهای روده بزرگ و پانکراس در کشور/طب داخلی در معرض تهدید
دبیر سی و دومین کنگره سالانه پزشکان متخصص داخلی ایران با اشاره به افزایش دو برابری بیماریهای داخلی در جهان نسبت به شیوع روزافزون سرطانهای کولون و پانکراس در کشور هشدار داد.
به گزارش ایلنا، سید محمود اسحاق حسینی، فوق تخصص گوارش و کبد، دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به در معرض تهدید بودن رشته طب داخلی اظهار کرد: طی دهه اخیر استقبال کمتری از رشته طب داخلی شده است و از همه عجیبتر اینکه آقایان تمایل خیلی کمتری برای ادامه تحصیل در این رشته دارند و تقریبا اغلب متقاضیان خانمها هستند. البته جنبههای اقتصادی که در دنیا نیز حکم فرما است در میزان استقبال نقش دارد.
وی افزود: دولت، مجلس، شورای عالی انقلاب فرهنگی، وزارت بهداشت و سایر مسئولان باید به رشته تخصص طب داخلی و رشته تخصص زنان بیشتر توجه کنند. وقتی پایه علمی پزشکان در این رشتهها قوی تر باشد بی شک مملکت و بیماران منفعت بیشتری خواهند برد. یک متخصص خوب در رشته طب داخلی، می تواند بیمار را به تشخیص سریع، دقیق و درمان آسان تر و کم هزینه تر برساند. سیاستگذاران کشور بویژه وزارت بهداشت باید برنامه ریزی خود را برای حمایت و تقویت رشته تخصص طب داخلی بهبود ببخشند.
دبیر سی و دومین کنگره سالانه پزشکان متخصص داخلی ایران یادآور شد: حقوق و دستمزد مناسب میتواند بخشی از علل مهم در گرایش افراد به این رشته باشد. اگر چه تلاشهایی شده ولی هنوز مطلوب نیست. اگر از رزیدنتهایی که مشغول تلاش و تحصیل در مراکز درمانی کشور هستند حمایت مادی و معنوی بیشتری شود، بیشک نتایج آن مشهودتر و موثرتر خواهد بود.
وی بیان کرد: امروزه اغلب مردم به دنبال درمان مشکلات خود، مراجعه به پزشکان فلوشیپ و فوق تخصص رشته های مختلف را ترجیح می دهند. مسئولان باید پاسخ دهند که چرا مردم «فوق تخصص» زده شدهاند؟
اسحاق حسینی در ادامه با بیان اینکه به طور اصولی باید ابتدا پزشک عمومی سپس متخصص بیمار را ویزیت کند و در صورت نیاز به فوق تخصص یا فلوشیپ مربوطه ارجاع شود، گفت: متاسفانه نظام ارجاع درست اجرا نمیشود و حتی برخی مردم برای یک سرماخوردگی ساده به پزشک فوق تخصص مراجعه میکنند! چون پزشک فوق تخصص در دسترس و سهل الوسول است و متاسفانه جایگاه پزشک عمومی و پزشک خانواده در نظام ارجاع تعریف نشده است.
وی تصریح کرد: نباید متخصص را از ارائه خدمات آندوسکوپی و رکتوسکوپی به مردم محروم کرد بلکه باید آنان این مهارتها را داشته باشند و در هر نقطه از کشور که این امکان برای ارائه خدمت به بیماران و هموطنان وجود دارد باید موانع برداشته شود. البته سازمانهای بیمهگر هم ردپایی در این مسیر دارند که انجام آندوسکوپی و رکتوسکوپی را برای پزشکان متخصص داخلی محدود کرده و تحت پوشش بیمهای ندارند تا بدین شکل شاید هزینههای آنان کاهش یابد.
وی در ادامه با بیان اینکه آموزشهای پزشکی در دنیا گرانترین نوع آموزش است، گفت: دانشکدههای پزشکی مخارج سنگینی را به خاطر بیمارستانها و آزمایشگاههای تحت پوشش خود متحمل میشوند. با وجود چنین شرایطی خیلی حیف است که این نیروهای پزشکی و تخصصی به دلایل مادی و برقرار نشدن برخورد عادلانه، مهاجرت کرده و یا ترک کار کنند یا درخواست رفتن به خارج از کشور داشته باشند. تقاضا و در خواست سه هزار پزشک برای مهاجرت به کشورهای خارجی و حتی ممالک همسایه طی سالیان اخیر تاسف بار است. سرمایهگذاری روی این نیروهای ارزشمند آموزش دیده از کسب درآمد و سرمایهگذاری در زمینه نفت نیز گرانبهاتر است. باید سعی کنیم این عزیزان را حفظ کنیم چون به آینده نظام سلامت کشور آسیب خواهد زد.
تازههای درمان بیماری ها در کنگره سالانه جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران
دبیر سی و دومین کنگره سالانه پزشکان متخصص داخلی ایران با اشاره به برگزاری امسال سی و دومین دوره این کنگره در روزهای 17 تا 20 خردادماه اظهار کرد: مجوز این کنگره از سوی وزارت بهداشت برای جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران اعطا شده است، بدین ترتیب نخستین انجمن و نخستین کنگره علمی خواهیم بود که بصورت حضوری مجوز برپایی کنگره اخذ کرده است.
وی ادامه داد: طی برگزاری چهار روزه کنگره، چهار سخنرانی اصلی داریم. در مورد بیماریهای عفونی و اسهال، بیماریهای مفاصل و روماتولوژی، بیماریهای روانپزشکی و بیماری کرونا سخنرانی اصلی داریم و در کنار آن سمپوزیومهای علمی نیز به صورت روزانه برپا است؛ یکی از این سمپوزیومها به کووید اختصاص دارد. در همایشهای ما همه گروهها و رشتههای تخصصی و فوق تخصصی از جمله متخصصان عفونی، ریه، گوارش، مغز و اعصاب، غدد، قلب، نفرولوژی، روماتولوژی و سایر تخصصها حضور خواهند داشت. رویکرد ویژهای به کووید داریم چون معتقدیم اگر چه کرونا فروکش کرده ولی عوارض آن همچنان در دراز مدت مشاهده میشود.
اسحاق حسینی یادآور شد: البته در خصوص ایسکمی قلبی و بیماریهای کلیه و نارسایی حاد آن نیز برنامه علمی داریم. در مورد بیماریهای التهابی در حیطه روماتولوژی و در تخصص غدد پیرامون دو مشکل شایع کشورمان یعنی دیابت و چاقی برنامه علمی صبحگاهی و عصرگاهی خواهیم داشت. پیرامون آندوسکوپی و اسپیرومتری، اندوسونوگرافی و اهمیت کاربردی آن نیز برنامه آموزشی برای همکاران ارائه خواهیم کرد. برنامههای علمی سی و دومین کنگره جامعه متخصصین داخلی ایران به طور ویژه بر حسب نظر سنجی و درخواست همکاران انتخاب و چیدمان شده است. بررسی موردی بیماریها با توجه ویژه به بررسی پنج مورد بیماری در هر سمپوزیوم، مهمترین ویژگی کنگره امسال است که به صورت پرسش و پاسخ با تشریح موارد بیماری و راهکارهای مناسب درمان برپا میشود.
وی افزود: امسال یکصد و هشتاد و شش مقاله علمی در زمینه های مختلف بویژه کرونا به دبیرخانه رسیده است؛ میتوان گفت از پربارترین گردهماییهای علمی خواهد بود و مقالات به صورت سخنرانی و پوستر ارائه خواهد شد.
نقش کرونا در آشکارسازی برخی بیماریهای داخلی
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه کرونا باعث شد که بسیاری از بیماریهای داخلی آشکار شوند اظهار کرد: به عنوان مثال خیلیها قبل از اپیدمی کرونا پیش دیابتیک بودند و بعد از کرونا به دلیل مصرف کورتن و برخی داروها اکنون متاسفانه مبتلا به دیابت شدهاند. تعداد موارد مبتلا به دیابت که در طول مدت اپیدمی کرونا شناسایی و ویزیت کردیم، خیلی بیشتر از دوران قبل از کرونا بوده است. البته موارد شناسایی شده تحت نظر متخصصین داخلی و فوق تخصص غدد هستند. شاید بتوان گفت در مورد سایر بیماریها از جمله امراض گوارش نیز تعداد موارد ابتلا به مشکلات گوارشی بعد از ابتلا به کرونا افزایش پیدا کرده است! حتی در اوایل عوارض گوارشی ازجمله اسهال یا یبوست و دردهای گوارشی کووید بیشتر بود و بعد به مشکلات ریوی و سایر مشکلات تبدیل می شد. عوارض حاد در قالب گاستروانتریت و اسهال استفراغ بروز می کرد. بیماران دچار مشکلات مزمن دستگاه گوارش از جمله کولیت اولسروز، سیروز کبدی و... ، دچار تشدید بیماری و عوارض آن متعاقب ابتلا به کرونا شدند.
وی تأکید کرد: کرونا همچنان وجود دارد و عوارض دراز مدت آن باقی خواهد ماند حتی برخی عوارض آن ناشناخته است و شاید در آینده بروز پیدا کند که از جمله به عوارض سیستم اعصاب مرکزی و مشکلات روحی روانی می توان اشاره کرد. کرونا خوشبختانه کنترل شده ولی باید همیشه مراقب بود چون این ویروس در محیط زندگی و اجتماع وجود دارد. تغییرات اجابت مزاج و موارد ابتلا به کبد چرب و حتی بروز زخم های گوارش نیز از پیامدهای کرونا است و با قاطعیت میتوان گفت که از دهان تا مقعد عوارضی را ایجاد میکند ولی هر چه باشد قابل کنترل خواهد بود.
اسحاق حسینی ادامه داد: با وجود کنترل اپیدمی و درمان هنوز برخی افراد بیاشتها هستند و یا مزه غذا یا بوها را متوجه نمیشوند. ابتدا تصور میشد این عوارض کوتاه مدت است و بر طرف میشود حتی به برخی بیماران قول بازگشت چشایی و بویایی بعد از شش ماه داده بودیم ولی هنوز محقق نشده و برخی حواس از دست رفته با گذشت ماهها و سالها بازنگشته است! هنوز سوالات فراوانی در مورد کرونا وجود دارد.
افزایش دو برابری بیماریهای دستگاه گوارش
این متخصص داخلی با بیان اینکه از ابتدای قرن بیست و یکم، بیماریهای دستگاه گوارشی خیلی افزایش پیدا کرده است، اظهار کرد: میزان شیوع این بیماریها تقریبا دو برابر شده است. ریفلاکس یکی از شایعترین مشکلات گوارشی در دو دهه اخیر است به گونهای که با اطمینان میتوان گفت از هر چهار نفر یک نفر دچار ریفلاکس یا بازگشت محتویات معده به مری است که به شیوه تغذیه ارتباط نزدیک دارد.
چاقی مشکل شایع دیگری است، به گونهای که حدود شصت درصد جامعه کشور دچار اضافه وزن و چاقی هستند و این مشکل نه تنها در شهرها بلکه در روستاها نیز شایع است.
وی ادامه داد: کبد چرب نیز شیوع بالایی پیدا کرده و اگر جلوی آن را نگیریم در طول دهه آینده تبدیل به سیروز کبدی و نارسایی کبد می شود که نهایتا نیاز به پیوند خواهد داشت. مشکل دیگر زخم های دستگاه گوارش(زخم معده) است که خوشبختانه تحت کنترل قرار دارد.
وی بیان کرد: هپاتیت بی خوشبختانه در کشور تحت کنترل است و هپاتیت سی که تحت درمان است. البته بیماریهای کولیت اولسروز و سندرم روده تحریک پذیر به دلیل شیوه نادرست تغذیهای، استرس و زندگی ماشینی افزایش یافته است. در مجموع میتوان گفت که بیماریهای دستگاه گوارش از آغاز قرن بیست و یکم، دوبرابر شده است.
شیوع سه درصدی کبد چرب در کشور
اسحاق حسینی یادآور شد: با این حجم بیماری نیاز به پزشکان متخصص داخلی و فوق تخصص برای آینده در حجم بیشتری نیاز است و اگر عوارض این بیماریها کنترل نشود با مشکلات بیشتری روبرو خواهیم شد.به عنوان مثال اکنون سه درصد شیوع کبد چرب داریم ولی همین سه درصد اگر مراقبت و کنترل نشود به سیروز کبدی و در نهایت پیوند کبد و هزینه های بیشتر منجر خواهد شد .از هر سه نفر یک نفر به درجاتی از کبد چرب مبتلاست و این رقم بالایی برای آینده محسوب میشود که اگر خود خبر نداشته و بی توجهی شود پیامدهای بدی خواهد داشت.
وی با بیان اینکه تقریبا اغلب بیماریهای گوارشی به نوع و نحوه تغذیه ارتباط دارد، گفت: چه بخواهیم یا نخواهیم طی دهههای اخیر از غذاهای سنتی به فست فود و سرخ کردنی با چربی فراوان گرایش پیدا کردیم. غذاهای چرب علاوه بر اینکه موجب ریفلاکس میشود مضرات دیگری دارد؛ شیوع سرطانها نیز با خوردن غذاهای چرب و روغن و سرخ کردنیها، استرس و سایر عوامل مرتبط است و افزایش پیدا میکند.
اسحاق حسینی اداهم داد: متاسفانه سرطان معده یکی از شایعترین انواع سرطان در کشور است ولی سرطان کولون در کشور روز افزون شده است. سرطان پانکراس نیز بدترین سرطان دستگاه گوارش محسوب میشود که متاسفانه در حال افزایش است. مصرف مواد مخدر در بروز سرطان پانکراس یا لوزالمعده نقش دارد. اثبات شده که علاوه بر دخانیات که در انواع سرطان نقش دارد، مواد مخدر نیز در بروز سرطان پانکراس نقش مهمی دارد.