مدیر کل دفتر ارتباط با صنعت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری:
پایان نامهها تقاضا محور میشوند/ دستگاههای اجرایی به فکر بهبود بهرهوری باشند
مدیر کل دفتر ارتباط با صنعت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: انتظار ما این است که دستگاههای اجرایی، وزارت خانهها و صنایع هم بلند مدتتر فکر کنند و به فکر کیفیت، بهبود بهرهوری و افزایش راندمان باشند که در این حوزه دانشگاهها بیشتر میتواند به آنها کمک کنند.
«محمدسعید سیف» مدیر کل دفتر ارتباط با صنعت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، درباره رونق ارتباط صنعت و دانشگاه بیان کرد: موضوعاتی که میتوان پیگیری کرد و در تعامل با صنعت انجام داد متعدد هستند که یک مورد آن تقاضا محور کردن پایان نامههاست.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: دانشگاهها در زمینه پایان نامهها فعال هستند و دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری فعالیتهای گستردهای در زمینه رساله و مقاله دارند. ما در کشور حدود ۴۰۰ هزار دانشجوی کارشناسی ارشد و دکتری داریم که هرساله باید پایان نامه و رساله دکتری آماده کنند. از این رو آنها میتوانند بسیار مثبت واقع شوند.
مدیر کل دفتر ارتباط با صنعت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: به طور کلی فعالیتها در دانشگاهها تقاضا محور خواهند شد، به گونهای که بر اساس نیازها و اولویتهای ملی باشد. طبیعتا همه اینها را میتوانیم به این سمت و سو ببریم و البته که باید کارهای بنیادین و در مرز دانش صورت بگیرد.
سیف درباره مذاکره با دستگاههای اجرایی گفت: شاید برخی موارد در کوتاه مدت کاربردی نباشد ولی بالاخره ما باید آن درصدی که هدفمند و تقاضا محور است را عملیاتی کنیم. همچنین بتوانیم در مذاکره با دستگاهها و سازمانهای اجرایی، حمایت آنها را جلب کرده و مشوقهایی را برای اساتید و دانشجویان تعیین کنیم. در اینباره کارهایی شروع شده که امیدواریم بتوانیم آنها را به سرانجام برسانیم.
وی با اشاره به ماموریتگرا شدن دانشگاهها در راستای ارتباط با صنعت گفت: علاوه بحث پایان نامهها یک موضوع دیگر، ماموریت گرایی در دانشگاهها است. طبیعتا به خاطر تعداد زیاد دانشگاهی که ما در تهران، شهرستانها و استانهای مختلف داریم، هر دانشگاه میتواند با بررسی مشکلات، فرصتها، چالشها و مسائلی که در منطقه کاری خود دارد، موثر واقع شود.
مدیر کل دفتر ارتباط با صنعت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: اینکه ما بتوانیم دانشگاهها را ماموریت گرا کنیم و هر دانشگاهی ماموریت و پروژه اساسی داشته باشند و روی آن متمرکز شوند خیلی ضروری است. یک سری کارها هم در همین راستا شروع شده است.
سیف گفت: امیدواریم در سال آینده بتوانیم این اقدامات را گسترش دهیم و عملا به جایی برسیم که هر دانشگاه علاوه بر اینکه بتواند کارهای علمی را در حوزههای مختلف انجام بدهد، چند مورد از موضوعات و مسائل محوری استان خودش و جامعه اطرافش را پوشش دهد. اینگونه از توان خود برای بهبود وضعیت آن موضوع، همچنین شکلگیری زنجیره ارزش افزودهای که در آن حوزه است و توسعه اشتغال استفاده کرده و موجب بهبود وضعیت کسب و کار مردم خواهد شد.
وی در پاسخ به این سوال که دانشگاهها برای این تعامل همواره دغدغه داشته اما ظاهرا صنعت استقبالی از تعامل با دانشگاه نداشته و از این ظرفیت بهره نبرده است؟ گفت: این موضوع کلی نیست، زیرا در مخاطبین ما هم به هر حال تفاوتهایی وجود دارد. یک سری از مخاطبین به خاطر نیازها و دغدغههایی که دارند خیلی جدیتر پای کار هستند و واقعا باید مسائل و مشکلاتشان را با دانشگاهها حل کنند و از توان علمی دانشگاه هم به خوبی استفاده میکنند.
سیف اظهار داشت: در عین حال برخی صنایع به خاطر انحصارهایی که در آنها وجود دارد، محدودیتهایی که در کشور هست و بخاطر اینکه خط تولید بعضی صنایع فقط مونتاژ بوده و فاقد نوآوری و خلاقیت است، این ارتباطات کمتر خواهد بود، پس به نظر میرسد که باید یک تفاوتهایی بین اینها قائل شویم.
مدیر کل دفتر ارتباط با صنعت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در پایان خاطر نشان کرد: اما انتظارمان این است که دستگاههای اجرایی، وزارت خانهها و صنایع هم بلند مدتتر فکر کنند و به فکر کیفیت، بهبود بهرهوری و افزایش راندمان باشند که در این حوزه دانشگاهها بیشتر میتواند به آنها کمک کنند.