عضو شورای عالی آموزش و پرورش در گفتوگو با ایلنا:
مضمون "حیات طیبه" در سند تحول بنیادین شفاف نیست
عضو شورای عالی آموزش و پرورش با بیان اینکه برخی مضامین مانند حیات طیبه در سند تحول بنیادین شفاف نیست، تاکید کرد: مفهوم حیات طیبه چیست؟ چگونه این حیات طیبه محقق میشود؟ اصلا وظیفه ما طراحی حیات طیبه است یا زمینهسازی حیات طیبه و از چه طریقی این زمینه باید فراهم شود؟
حجت الاسلام والمسلمین عبدالکریم بهجتپور، عضو شورای عالی آموزش و پرورش در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، درباره علل عدم اجرای سند تحول بنیادین توضیح داد: برای طراحی سند تحول در شورای عالی آموزش و پرورش تلاش خیلی زیادی شد و در واقع حاصل یک فعالیت متمرکز چندساله انبوهی از اندیشمندان و کارشناسان بود که دور هم جمع شدند و کار بسیار خوبی را انجام دادند.
وی افزود: فکر میکنم یکی دو اشکال در کار بود که باید آنها را رفع کرد. نخست اینکه ما برای جریان اقدام و استقرار نظام سند، کار خیلی روشن و شفافی را نکردیم؛ یعنی شورای عالی آموزش و پرورش ترتیبی اتخاذ نکرد که به چه نحوی سند در میدان پیاده شود و فرایند اجرا را مدیریت کند.
حجت الاسلام والمسلمین بهجتپور گفت: با این که شورای عالی آموزش و پرورش زیرنظامها را نوشته اما نوشتههایی بود که باید مسئولان آموزش و پرورش در میدان عمل امور را تعیین و پیگیری میکردند تا به نتیجه برسد. به نظرم سند تحول این اشکال جدی را داشت؛ لذا هر کس با فهم و دریافتش با سند برخورد کرد.
عضو شورای عالی آموزش و پرورش با بیان اینکه برخی مضامین مانند حیات طیبه در سند تحول بنیادین شفاف نیست، تاکید کرد: نکته دوم این است که سند تحول بنیادین مضامینی داشت که این مضامین شفاف نبود؛ به طور مثال حیات طیبه. مفهوم حیات طیبه چیست؟ چگونه این حیات طیبه محقق میشود؟ اصلا وظیفه ما طراحی حیات طیبه است یا زمینهسازی حیات طیبه و از چه طریقی این زمینه باید فراهم شود؟
وی اشاره کرد: به نظرم درباره این بخش تعریف درستی نشده است. سند تحول در این بخش هنوز نیاز به تفسیر، تفصیل و تشریح دارد. تعیین ساز و کارهای شفاف، روشن و جزئی شده باید در سند صورت بگیرد. اگر این اتفاق نیفتد، سند باز هم نمیتواند همه اهداف خود را تحقق ببخشد.
حجت الاسلام والمسلمین بهجتپور گفت: بنابر سند باید دانش آموزان ملیت خود را دوست داشته باشند و برای ملیت خودشان فداکاری کنند. ما باید این را در آحاد دانش آموزان خود ببینیم و اگر مشاهده کردیم موفق بودهایم؛ یعنی وقتی این همه زحمت کشیده میشود از جنبه اثرگستری باید به آن نگاه کرد؛ یعنی موفقیت هر سندی در اثری است که در میدان و در فضای عمومی خواهد گذاشت. به نظر من رسانهها به خوبی میتوانند این را رصد کنند.
عضو شورای عالی آموزش و پرورش در پاسخ به این سوال که سند تحول چقدر متناسب با افکار و عقاید نسل امروز است؟ گفت: به نظر من یکی از مسائلی که باید ارزیابی شود این است که چرا سند تحول نتوانست نسل جدید را متناسب با نسل دهه ۶۰ نگه دارد؟ بنا بود نگهشان دارد و رشدشان دهد.
وی افزود: پس اگر اتفاقی افتاده یکی به این دلیل است که یا سند برای نسل جدید و باقی نگه داشتن شرایط مطلوب ناکافی و ناکارآمد است یا این که اتفاق دیگری افتاده یا این که سند به روز نیست.
حجت الاسلام والمسلمین بهجتپور بیان کرد: یک سند به روز باید انعطافهای لازم را داشته باشد و چالشهای جدید سر راه آموزش و پرورش را پیش بینی کند و برای این شرایط کاری کند.
عضو شورای عالی آموزش و پرورش خاطرنشان کرد: به عنوان مثال در بحث مربوط به فضای مجازی که به سرعت در حال تغییر است، باید ببینیم آیا سند تحول بنیادین توانسته فکر کند و سپس بر اساس آن سازمان را مدیریت کند و شبکه را به خوبی مدیریت کند؟ اگر نتواند، ناکارآمدی این سند است؛ یعنی آسیب این سند است که باید اصلاحاتی روی آن انجام شود.